3/5 - (1 stemmen)

Indelible

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926384571", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"34368095","familyId":"34368095","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Indelible%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Well, look what the cat dragged in,’ Marla Simms bellowed, giving Sara a pointed look over her silver-rimmed bifocals. The secretary for the police station held a magazine in her arthritic hands, but she set it aside, indicating she had plenty of time to talk.
Sara forced some cheer into her voice, though she had purposefully timed her visit for Marla's coffee break. ‘Hey, Marla. How're you doing?’
The old woman stared for a beat, a tinge of disapproval putting a crease in her naturally down-turned lips. Sara forced herself not to squirm. Marla had taught the children's Sunday school class at the Primitive Baptist from the day they opened the front doors, and she could still put the fear of God into anyone in town who'd been born after 1952.
She kept her eyes locked on Sara. ‘Haven't seen you around here in a while.’
‘Hm,’ Sara offered, glancing over Marla's shoulder, trying to see into Jeffrey's office. His door was open but he was not behind his desk. The squad room was empty, which meant he was probably in the back. Sara knew she should just walk behind the counter and find him herself – she had done it hundreds of times before – but survivor's instinct kept her from crossing that bridge without first paying the troll.
Marla sat back in her chair, her arms folded. ‘Nice day out,’ she said, her tone still casual.
Sara glanced out the door at Main Street, where heat made the asphalt look wavy. The air this morning was humid enough to open every pore on her body. ‘Sure is.’
‘And don't you look pretty this morning,’ Marla continued, indicating the linen dress Sara had chosen after going through nearly every item of clothing in her closet. ‘What's the occasion?’
‘Nothing special,’ Sara lied. Before she knew what she was doing, she started to fidget with her briefcase, shifting from one foot to the other like she was four instead of nearly forty.
A glimmer of victory flashed in the older woman's eyes. She drew out the silence a bit more before asking, ‘How's your mama and them?’

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2004

^ Terug naar boven

Algemeen

Sara Linton gaat langs bij haar ex-minnaar, Chief of Police Jeffrey Tolliver, die hard aan het werk is en helemaal geen tijd wil vrijmaken voor de vrouw die hem al tijden afwijst. Maar dan komen ze plotseling heel dicht bij elkaar: het politiebureau wordt overvallen, er worden agenten doodgeschoten en Sara moet haar zwaargewonde ex-geliefde verzorgen. Er volgt een lange gijzeling, waarbij agente Lena Adams een belangrijke rol speelt. Wat niemand beseft, is dat de gijzeling een gevolg is van iets wat er in het verleden van Jeffrey is gebeurd.
Jaren geleden nam Jeffrey Sara mee naar het dorp waar hij opgroeide. Hij had een moeilijke jeugd: zijn moeder was alcoholiste en zijn vader zat vanwege een moord in de gevangenis. Jeffrey werd op het goede pad gehouden door de sheriff van het stadje, Clayton, ‘Hoss’, Hollister. Hoss beschermde Jeffrey en zijn vriend Robert altijd. Robert werd de assistent van Hoss, Jeffrey werd politiechef in het stadje van Sara. Nu Jeffrey zijn verleden jaren later aan Sara laat zien, beseft hij dat hij een fout heeft gemaakt. Zijn moeder is nog steeds alcoholiste, zijn vader zit nog steeds gevangen, zijn vrienden Robert en ‘Possum’ zijn keurig getrouwd met hun jeugdliefdes en leiden saaie levens, maar veel mensen in het stadje zien Jeffrey nog steeds als de half-criminele armoedzaaier, die door de politiecommissaris werd beschermd. Gelukkig heeft Sara geen tijd voor geroddel en voor geesten uit het verleden.
Maar dan gaat het goed mis. Jeffrey en Sara vinden een skelet van een jonge vrouw in een grot en Jeffrey probeert het kettinkje van de vrouw voor Sara te verbergen. Als ze terugkomen in het stadje, schiet Robert een inbreker dood. En nu komt het verleden keihard terug bij Jeffrey. Een verleden dat hem jaren later nog zal bedreigen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2004

Aantal pagina's:
442

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1991 en 2004

Plaats van handeling:
USA, Georgia (een stadje) en Alabama (een stadje)

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 26 hoofdstukken, afwisselend twee perioden uit de levens van Sara Linton en van Jeffrey Tolliver beschrijvend.
In het Nederlands heet het boek ‘Onzichtbaar’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet als lezer tegen een flink aantal moorden en tegen een fikse portie geweld kunnen. Ms Slaughter beschrijft de misdaad erg plastisch. Voor de liefhebber van de hard-boiled thriller is ‘Indelible’ een aanrader.
Een interesse in het zuiden van de V.S. is handig. Slaughter beschrijft voornamelijk de wereld van de ‘poor white trash’: rijke blanken en zwarte Amerikanen komen in dit verhaal niet voor.


WAT MOET JE WETEN?

Enige kennis van Amerikaanse zaken (zoals politie en rechtspraak, maar ook de soms radicale opvattingen over een onderwerp als homoseksualiteit) is belangrijk.
Er wordt geschreven over de politiewereld, een terrein vaak welbekend uit TV-series en films. Verder is dit de wereld van het diepe zuiden van de V.S., de wereld waar veel arme blanken wonen met weinig uitzicht op een beter leven.
Ms Slaughter gebruikt de flashback als literair middel. Maar dat doet ze zeer overzichtelijk: de verschillende perioden (1991 en 2004) worden in afzonderlijke hoofstukken beschreven.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is soms lastig vanwege juridische termen of politietaal. Ook gebruikt de auteur veel (zuidelijke) slang, maar dit zal waarschijnlijk minder problemen opleveren.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn nergens lang. Er staan erg veel dialogen in het verhaal.
Qua literair niveau is dit een boek op niveau C 4a. De lezer dient bekend te zijn met de techniek van flashbacks en dient zich te kunnen verdiepen in allerlei verschillende – vaak gecompliceerde – karakters; de meeste karakters zullen (gelukkig) heel ver af staan van de lezer.
Qua taal-(ERK-)niveau is dit een boek op niveau B2. Het boek vereist enige kennis van het Amerikaans: niet alleen het slang uit de grote stad, maar ook de justitiële woorden zullen soms lastig zijn.


Schrijfstijl:

Ms Slaughter houdt de spanning er continu heel goed in. Ze maakt veel gebruik van cliffhangers aan het eind van een hoofdstuk, waardoor de lezer gedwongen wordt verder te lezen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Indelible’ is een boek boordevol actie. Voor de kenner van de romans van Slaughter is het een sleutelroman: de lezer komt meer te weten over het verleden van Jeffrey Tolliver. Voor de andere lezer is dit gewoon een heel spannend verhaal.


Tijd:

Het verhaal begint in 2004. Dan gaat een volgend hoofdstuk over 1991. Zo worden het verhaal in de hoofdstukken over heden en verleden om en om verteld. Langzamerhand wordt duidelijk wat de gijzeling in het politiebureau met het verleden van Jeffrey te maken heeft.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in een stadje in Georgia (de woonplaats van Sara en Jeffrey) en in een stadje in Alabama (de geboorteplaats van Jeffrey).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn met verbanden naar heden en verleden. Het verhaal draait om Jeffrey en om zijn daden uit 1991 (en van ver daarvoor).
Maar er zijn nog een paar verhaallijnen die belangrijk zijn in het oeuvre van Ms Slaughter: het leven van Sara Linton en dat van Lena Adams.
Andere karakters uit vorige en volgende romans komen ook voor in dit verhaal (Marla, Dr. Wagner).


Verteller:

De roman wordt verteld door een auctoriale verteller.
Het verhaal gaat over goed en kwaad. Over jezelf blijven, ondanks alles. Over overleven, ook wanneer je milieu heel erg tegenzit. En het gaat uiteindelijk om het vertellen van de waarheid.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Indelible’ zijn:
• Jeffrey Tolliver: in 1991 een jongeman zonder een echt doel in zijn leven; tegenwoordig (2004) een gerespecteerd politiecommissaris;
• Sara Linton: tegenwoordig (2004) een kinderarts/patholoog-anatoom in het stadje waar Jeffrey commissaris is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Indelible’ zijn:
In het geboortestadje van Jeffrey:
• Robert en Possum: vrienden van vroeger van Jeffrey;
• Jessie en Nell: de echtgenoten van Robert en Possum;
• Politiecommissaris Hoss;
• Officer Reggie: een politieagent;
• De moeder van Jeffrey.
In Grant County (in 2004):
• Lena Adams: detetctive die werkt voor Jeffrey;
• Marla Simms: de secretaresse op het politiebureau, een oudere, strenge dame;
• ‘Smith’: de gijzelaar;
• Een aantal agenten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Indelible’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Indelible’ is een sleutelroman in het oeuvre van Ms Slaughter, zoals zo veel van haar romans. Problemen in het heden (2004) zijn veelal terug te voeren naar gebeurtenissen uit het verleden (1991). In deze roman gaan die gebeurtenissen over de politiecommissaris Jeffrey Tolliver.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Faithless van Karin Slaughter
• Digital Fortress van Dan Brown
• Dolores Claiborne van Stephen King


Citaat:
She looked at Jeffrey just in time to see him slip something into his pocket.
His tone was defensive. ‘What?’
Sara turned back to the skeleton. ‘I think this person was murdered.’ (p.204)

Vragen over het boek:

1. Welk beeld krijg je van de politie, zowel in de hoofstukken over 1991 als die over 2004?
2. Wanneer kreeg je in de gaten waarom Jeffrey zaken uit zijn verleden verzwijgt? Geef voorbeelden uit de tekst.
3. Wie is die ‘Smith’ eigenlijk? Heeft hij een punt, wanneer hij Jeffrey ter verantwoording wil roepen? Waarom (niet)?
4. Wat vind je van de reacties van Sara op de gebeurtenissen in het stadje van Jeffrey? Wat zou jij anders/hetzelfde hebben gedaan en waarom?
^ Terug naar boven

Comments are closed.