2.7/5 - (3 stemmen)

It’s Not the End of the World

Niveau:
Genre: family matters
Thema: growing up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693421903591", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30249009","familyId":"30249009","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Its%20Not%20The%20End%20Of%20The%20World%2C%20Judy%20Blume","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I don't think I'll ever get married. Why should I? All it does is make you miserable. Just look at Mrs. Singer. Last year she was Miss Pace and everybody loved her. I said I'd absolutely die if I didn't get her for sixth grade. But I did – and what happened? She got married over the summer and now she's a witch!
Then there are my parents. They're always fighting. My father was late for dinner tonight and when he got home we were already at the table. Daddy said hello to me and Jeff. Then he turned to Mom.
'Couldn't you have waited?' He asked her. 'You knew I was coming home for dinner.'
'Why didn't you call to say you'd be late?' Mom asked.
'It's only twenty after six. I got hung up in traffic.'
'How was I supposed to know that?' Mom asked.
'Never mind!' My father sat down and helped himself to a slice of meat loaf and some Spanish rice. He took a few mouthfuls before he said, 'This rice is cold.'
‘It was hot at six o'clock,' Mom told him.
Me and Jeff kept on eating without saying a word. You could feel what was going on between my parents. I wasn't hungry any more.
Then daddy asked, 'Where's Amy?'
'In the den,' Mom said.
'Did she eat?'
Mom didn't answer.

© William Heinemann, New Windmill Series, 1982

^ Terug naar boven

Algemeen

In het gezin van Karen is het niet allemaal zoals het zou moeten gaan. Haar vader is altijd aan het werk en als hij thuiskomt voor het avondeten (meestal te laat), hebben hij en Karens moeder heel vaak ruzie. Op school gaat het ook niet zoals ze had gewild: haar favoriete docente gaat trouwen en die verandert – volgens Karen dan – van een engel in een ‘witch’.
Dan op een dag, gebeurt datgene waarvoor Karen al een tijdje bang was: haar ouders willen scheiden. Haar oudere broer Jeff had dat al lang in de gaten, maar haar jonge zusje Amy heeft niets door.
Karens vader wil naar Las Vegas om daar heel snel de scheiding te regelen en Karens moeder vindt dat prima. De kinderen blijven bij haar thuis wonen. Misschien is dit wel de beste oplossing. Maar Karen is toch van plan iets te bedenken om haar ouders bij elkaar te houden.
En dan is Jeff plotseling verdwenen. Weggelopen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Judy Blume

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
112

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, een stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 31 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘It’s Not the End of the World’ is een soms grappig boek over een meestal vervelend onderwerp: een scheiding. Als je wilt lezen hoe een meid van twaalf probeert haar ouders bij elkaar te houden en er het beste van te maken, moet je dit boek lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het verhaal van ‘It’s Not the End of the World’ heb je niet veel extra kennis nodig. Het is een verhaal van een flink aantal jaren geleden dat zich afspeelt in de Verenigde Staten, maar het zal vast niet als een ouderwets verhaal overkomen. Judy Blume schrijft op een heel moderne manier.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘It’s Not the End of the World’ is een gemakkelijk boek om te lezen. De woorden zijn nergens moeilijk, de zinnen en de alinea’s zijn kort. Bovendien heeft dit dunne boekje maar liefst 31 hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘It’s Not the End of the World’ is niet moeilijk om te lezen. Het staat vol met gesprekken en het is een leuk verhaal om te lezen (ondanks het verdrietige onderwerp). Het verhaal is spannend geschreven. Je wilt als lezer weten hoe het met Jeff, Karen, Amy en hun ouders afloopt.
Daarom is ‘It’s Not the End of the World’ een roman met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Judy Blume kan heel boeiend, spannend en soms ontroerend schrijven. Het verhaal is lekker overzichtelijk met veel korte hoofdstukken. ‘It’s Not the End of the World’ is een gemakkelijk boek.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

In ‘It’s Not the End of the World’ gebeurt er van alles en nog wat. Meestal heeft dat met het gezin van Karen te maken: de ruzie van de ouders, de vader die weggaat, de broer die verdwijnt. Maar er gebeurt ook van alles en nog wat met de vriendinnen van Karen, zodat het verhaal extra spannend blijft.


Tijd:

‘It’s Not the End of the World’ speelt zich ergens af tussen 1960 en 1970. Het verhaal duurt een aantal maanden.
Het is niet een ouderwets verhaal, omdat de Verenigde Staten in die tijd een zeer modern land was. Bij ons in Nederland kwam veel later een auto voor veel mensen, een televisie, een school waar je van alles en nog wat beleefde. O ja, en soms ook een scheiding …


Plaats:

Het verhaal ‘It’s Not the End of the World’ speelt zich af in de Verenigde Staten, in de staat New Jersey (vlak bij New York), in een stad die verder niet bij naam genoemd wordt.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘It’s Not the End of the World’: wat gaat er gebeuren met het gezin van Karen? Gaan de ouders van Karen scheiden en hoe reageren de kinderen daarop?


Verteller:

‘It’s Not the End of the World’ heeft een ik-persoon als verteller. Het verhaal wordt verteld door Karen en door haar kom je van alles en nog wat over haar, maar ook over haar familie te weten.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon van ‘It’s Not the End of the World’ is:
• Karen Newman: ze is een meisje van 12 jaar oud dat met haar ouders en broertje en zusje in een Amerikaanse stad woont.


Bijfiguren:

‘It’s Not the End of the World’ heeft een aantal bijfiguren, maar het zijn er niet zo veel. De belangrijkste daarvan zijn:
• William (‘Bill’) Newman: de vader van Karen;
• Eleanor (‘Ellie’) Newman: de moeder van Karen;
• Jeff: de 14-jarige broer van Karen;
• Amy: het 6-jarige zusje van Karen;
• Debbie Bartell: een vriendin van Karen. Zij is knap, ze kan goed een aap nadoen (en ze is verliefd op Jeff);
• Gary Owens: de knappe jongen op wie Karen een oogje heeft;
• Garfa Newman: de vader van Bill;
• Valerie (‘Val’) Lewis: een vriendin van Karen;
• Uncle Dan en Aunt Ruth: de zus van Ellie Newman en haar man;
• Mew: de kat van Karen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘It’s Not the End of the World’ is niet verfilmd.


Overig:

‘It’s Not the End of the World’ is één van de vele jeugdboeken die – vooral in de Verenigde Staten – over scheidingen is geschreven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Judy Blume.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Pistachio Prescription van Paula Danziger
It’s My Life van Robert Leeson
The Gooseberry (a.k.a. The Odd Girl Out) van Joan Lingard


Citaat:
‘What kind of book is that?’ I said.
‘It’s called The Boys and Girls Book about Divorce and it’s just for kids like us. A doctor wrote it. I’m his greatest fan. I used to write to him once a week when I first got his book. He even answered me.’
‘Did your mother buy it for you?’ I asked.
‘No. I read about it in The New York Times and saved my allowance until I had enough.’ (p.54)

Vragen over het boek:
  1. De kinderen van het gezin Newman reageren alle drie heel verschillend op de scheiding van hun ouders. Op welke manier is dat verschillend?
  2. Wat vind je van de manier waarop Uncle Dan en Aunt Ruth Ellie Newman opvangen?
  3. Wat vindt Karen van Garfa? Is hij haar tot steun of juist niet? Hoe weet je dat?
  4. Komt het weer goed met het geluk van Karen, denk je? Waarom denk je dat?^ Terug naar boven

Comments are closed.