3/5 - (1 stemmen)

Keeper of the Bride

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The wedding was off. Cancelled. Canned. Kaput.
Nina Cormier sat staring at herself in the church dressing room mirror and wondered why she couldn't seem to cry. She knew the pain was there, deep and terrible beneath the numbness, but she didn't feel it. Not yet. She could only sit dry-eyed, staring at her reflection. The picture-perfect image of a bride. Her veil floated in gossamer wisps about her face. The bodice of her ivory satin dress, embroidered with seed pearls, hung fetchingly off-shoulder. Her long black hair was gathered into a soft chignon. Everyone who'd seen her that morning in the dressing room – her mother, her sister Wendy, her stepmother Daniella – had declared her a beautiful bride.
And she would have been. Had the groom bothered to show up.
He didn't even have the courage to break the news to her in person. After six months of planning and dreaming, she'd received his note just twenty minutes before the ceremony. Via the best man, no less.

Nina,
I need time to think about this. I'm sorry, I really am. I'm leaving town for a few days. I'll call you.
Robert

She forced herself to read the note again.
I need time … I need time …
How much time does a man need? she wondered.
A year ago, she'd moved in with Dr. Robert Bledsoe. It's the only way to know if we 're compatible, he'd told her. Marriage was such a major commitment, a permanent commitment, and he didn't want to make a mistake. At forty-one, Robert had known his share of disastrous relationships. He was determined not to make any more mistakes. He wanted to be sure that Nina was the one he'd been waiting for all his life.
She'd been certain Robert was the man she'd been waiting for. So certain that, on the very day he'd suggested they live together, she'd gone straight home and packed her bags …

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

Nina Cormier denkt de mooiste dag van haar leven mee te maken, wanneer ze ’s morgens naar de kerk gaat om te trouwen met Robert Bledsoe, de dokter met wie ze al een jaar samenwoont. Nina is verpleegster in het ziekenhuis waar Robert ook werkt. Haar vader is al vier keer getrouwd (de laatste keren met vrouwen die iets jonger zijn dan Nina), haar moeder is getrouwd met een uitzonderlijk rijke zakenman, haar zus heeft een succesvolle advocaat aan de haak geslagen. Maar Nina is anders; ze is ‘maar een gewone’ verpleegster (tegen de zin van haar ouders). Daarom zijn die ouders zo blij dat ze nu ook eens een rijk leven kan gaan leiden, met haar deftige dokter.
Helaas loopt dat anders. De deftige dokter laat haar staan bij het altaar; hij komt niet opdagen …
Als Nina en haar familie teleurgesteld de kerk verlaten, ontploft er een bom vlak bij het altaar. Er vallen gelukkig geen slachtoffers, maar de bommenexperts van de stad Portland onderzoeken deze ontploffing met grote belangstelling; het is al de zoveelste aanslag.
Detective Sam Navarro ontdekt tot zijn verbazing dat de volkomen onschuldige Nina en haar toekomstige man het doelwit waren van de aanslag. Wat hebben die twee in vredesnaam met bomaanslagen te maken? De aanslagen hebben het kenmerk van een beruchte crimineel – een man die een jaar eerder bij een bomaanslag omkwam.
Terwijl Sam voor hoe langer hoe meer raadsels komt te staan, merkt hij dat hij danig onder de indruk is van die intrigerende Nina. En dat lijkt wederzijds te zijn …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Maine, de stad Portland

Bijzonderheden:
Een misdaadverhaal in 14 genummerde hoofdstukken, afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Stille getuige’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Keeper of the Bride’ is een vroege roman van Tess Gerritsen. Hij is daarmee ook eenvoudiger van structuur dan haar latere Rizzoli & Isles-verhalen, er zit meer liefde en romantiek in en het verhaal is ook iets meer voorspelbaar.
Als je houdt van niet al te complexe misdaadverhalen dan is dit een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Keeper of the Bride’ heb je als lezer niet veel specifieke kennis nodig: het is een spannende thriller over een verpleegster op wie een aantal aanslagen worden gepleegd. Zij wordt geholpen door een serieuze detective. Maar de medische wetenschap en de politiewereld (gebieden waar Ms Gerritsen vaak met veel deskundigheid over schrijft) spelen nauwelijks een rol in dit verhaal: het gaat vooral om het avontuur en om de romantiek tussen de hoofdpersonen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Keeper of the Bride’ is niet echt lastig. Ms Gerritsen gebruikt nauwelijks specialistische woorden. De hoofdstukken zijn van een normale lengte. De alinea’s zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Keeper of the Bride’ is niet moeilijk. Het verhaal leest qua taal vrij gemakkelijk en de alinea’s zijn meestal opvallend kort; er zijn geen langdradige uitweidingen.
Het verhaal is spannend en het heeft veel elementen van een thriller: je hebt als lezer heel lang geen idee waar dit verhaal over zal gaan: wie pleegt al die bomaanslagen en wat hebben die aanslagen in vredesnaam met de hoofdpersoon Nina te maken?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Keeper of the Bride’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Tess Gerritsen is een populaire schrijfster van thrillers. ‘Keeper of the Bride’ is een vroege roman van Ms Gerritsen. Het is een standalone roman. Het feit dat dit een roman van Ms Gerritsen is, is misschien te merken aan de beroepen van Nina en Robert: zij werken beiden in een ziekenhuis. Tess Gerritsen heeft als arts uiteraard de nodige kennis van de medische wereld.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Keeper of the Bride’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat voornamelijk uit het ontwijken van de figuur (of figuren) die het op Nina Cormier voorzien heeft (hebben) en daarna op het vinden van deze crimineel (criminelen) en het ontdekken van de redenen voor de aanslagen.


Tijd:

‘Keeper of the Bride’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Keeper of the Bride’ is de Amerikaanse stad Portland in de staat Maine in het noordoosten van de USA.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Keeper of the Bride’: wie heeft het voorzien op het leven van Nina Cormier en wat is de reden daarvoor?


Verteller:

De roman ‘Keeper of the Bride’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersonen, Nina Cormier en Sam Navarro.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Keeper of the Bride’ zijn:
• Nina Cormier: een verpleegster in het Maine Medical Center in Portland, in de staat Maine, in het noordoosten van de USA. Sinds een jaar woont zij samen met haar verloofde, Dr. Robert Bledsoe. Op haar huwelijksdag komt hij niet opdagen;
• Sam Navarro: een politiedetective uit Portland. Hij is eind dertig en hij is een serieuze, maar ook zeer betrokken politieman. Hij woont alleen en heeft tot nu toe maar heel korte relaties gehad.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Keeper of the Bride’ zijn:
• Dr. Robert Bledsoe: een 41-jarige arts in een ziekenhuis in Portland, Maine. Hij was verloofd met Nina tot aan de huwelijksdag, de dag waarop hij besloot niet met haar te trouwen;
• Lydia Warrenton: de moeder van Nina;
• George Cormier: de vader van Nina;
• Wendy: de zus van Nina;
• Daniella Cormier: de (vierde) (zeer jonge) stiefmoeder van Nina;
• George Warrenton: de stiefvader van Nina;
• Reverend Sullivan: de geestelijke die Nina en Robert zou trouwen;
• Norm Liddell: de District Attorney (DA) van Portland. Hij wil graag gouverneur worden;
• Gordon Gillis: detective, een collega van Sam;
• Chief Abe Coopersmith: de meerdere van Sam;
• Ernie Takeda: de explosieven-expert van de politie van Portland;
• Dick Yeats: een detective van Moordzaken (Homicide);
• Jimmy Brogan: de conciërge van de kerk waar Nina zou trouwen;
• Billy ‘The Snowman’ Binford: een crimineel die een lange gevangenisstraf uitzit;
• Albert Darien: de advocaat van Binford;
• De mysterieuze pleger(s) van de aanslagen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Keeper of the Bride’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Keeper of the Bride’ speelt zich af in Portland in de staat Maine. Veel van de romans van Ms Gerritsen spelen zich af in het noordoosten van de USA, maar dan meestal – in het geval van Rizzoli & Isles – in de belangrijkste stad van New England, Boston.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Pelican Brief van John Grisham
• Digital Fortress van Dan Brown
• Zero Day van  David Baldacci


Citaat:
He turned off the lights and stretched out on the bed, but still he wasn’t ready to sleep. He thought of Nina, just down the hall. Thought of what a mismatch they’d be together. And how horrified her mother would be if a cop started squiring around her daughter. If a cop even had a chance.
What a mistake, bringing her here. Lately it seemed he was making a lot of mistakes. He wasn’t going to compound this one by falling in love or lust or whatever it was he felt himself teetering toward.
Tomorrow, he thought, she’s out of here.
And I’m back in control. (pp.114-115)

Vragen over het boek:

1. Waarom zijn Nina en Robert het doelwit van een aantal aanslagen?
2. Wat is de reden dan Sam zich niet wil binden aan Nina?
3. Hoe slaagt de dader erin zo lang uit handen van de politie te blijven?
4. Wat is het uiteindelijke doel van de pleger van de aanslagen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.