Het begin!
‘Come in,' called Brother Benedict. He was stooping over, poking the fire, and when Brother Sebastian went in he turned short-sightedly to see who it was.
‘Ah, Brother Sebastian. It's you. Sit down.'
Brother Sebastian was tall and broad-shouldered. His hair was slightly longer than Brother Benedict would have preferred it to be.
The room was shelved from floor to ceiling with books. There were piles of books on the table and the desk and a pile stood precariously on a small set of library steps.
Brother Sebastian sat while the fire was raked of its dead ash and new black turfs built into a pyramid. A yellow flame burned up.
© Penguin Random House Company, 1981
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar na een aantal jaren op de school gewerkt te hebben wankelt zijn geloof. De opvoeding van de jongens is keihard en Michael heeft het gevoel dat de God op wie hij vertrouwde er niet langer voor de mensen is. Zijn twijfel wordt bevestigd wanneer hij de twaalfjarige Owen Kane leert kennen, een eenzame jongen die aan zijn lot is overgelaten. Zijn vader sloeg hem regelmatig, zijn broers zag hij nooit en zijn moeder wilde hem wel kwijt. Owen is een angstige, bed plassende jongen geworden (die bovendien aan epilepsie lijdt).
Wanneer een paar jaar na zijn moeder ook de vader van Michael overlijdt, erft deze een bescheiden bedrag. Hij besluit zo veel mogelijk geld op te nemen en hij maakt een plan om samen met Owen weg te gaan.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Bernard MaclavertyJaar van uitgave:
1980Aantal pagina's:
152Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990Plaats van handeling:
Ierland en GB (Ulster en Londen)Bijzonderheden:
Een roman in 17 genummerde hoofdstukken.^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘Lamb’ is de eerste roman die Bernard Maclaverty schreef. Hij had al eerder een verhalenbundel geschreven (Secrets & Other Stories), waarin de thema’s van ‘Lamb’ al voorkwamen: het Rooms-Katholieke geloof, het opvoeden van kinderen, echtheid en leugens. De roman is kritisch over de meeste van deze thema’s. De schrijver is ook kritisch over het geloof, maar dan vooral over de arrogantie van sommige Rooms-Katholieke geestelijken.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘Lamb’ moet je weten dat de (Rooms-Katholieke) kerk in (Noord-)Ierland in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog altijd een zeer grote rol speelde: de kerk – en vooral de gezagsdragers uit die kerk – waren vaak oppermachtig. Het was vrijwel onmogelijk om – zoals de hoofdpersoon – in opstand te komen tegen dit machtig bolwerk.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Lamb’ zijn niet echt moeilijk. Als er gesproken wordt over de kerk of over filosofische of geloofszaken, dan wordt alles duidelijk uitgelegd.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘Lamb’ is goed te begrijpen.
Het verhaal is dat ook. Het gaat over een man die twijfelt aan de autoriteit van de kerk en de geestelijke leiders. Die brengen zijn geloof aan het wankelen en ze veranderen zijn leven drastisch. Voor traditionele katholieken zal het verhaal zo nu en dan misschien als kwetsend worden ervaren – maar de bedoelingen van auteur lijken duidelijk: hij is kritisch over de arrogante en machtswellustige gezagsdragers in de Rooms-Katholieke kerk.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Lamb’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Lamb’ is heel compact geschreven: er staat geen woord te veel in. Het is een korte roman, maar het verhaal is volledig en prachtig uitgewerkt. Het lijkt in deze eerste roman van Bernard Maclaverty al duidelijk te zijn: deze auteur is een meester in korte, bondige verhalen.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘Lamb’ is een verhaal met redelijk veel actie. Deze actie bestaat vooral uit de gebeurtenissen die de man en de jongen overkomen tijdens hun vlucht voor de (kerkelijke) autoriteiten. Het verhaal is spannend, maar zelden schokkend – behalve aan het eind …
Tijd:
‘Lamb’ speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is een tijd van een veranderend (Noord-)Ierland; de Rooms-Katholieke kerk lijkt langzamerhand haar monopolie in de Ierse samenleving kwijt te raken. Maar dat gaat wel heel langzaam …
Plaats:
De setting van ‘Lamb’ is Ierland, Londen en Noord-Ierland (Ulster). Het verhaal begint aan de Atlantische kust van Ierland. Het verplaatst zich daarna naar Londen, waarna de reis eindigt aan de kust van County Donegal in Noord-Ierland.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Lamb’: zal het Michael lukken om zichzelf en zijn protegé te redden uit de handen van de kerk en het gezag?
Verteller:
De roman ‘Lamb’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschouwt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Michael Lamb.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Lamb’ zijn:
• Michael Lamb (Brother Sebastian): een Rooms-Katholieke geestelijke die in een tuchtschool van de Rooms-Katholieke kerk werkt (hij geeft daar handvaardigheid). Hij is uit idealisme priester geworden, maar de laatste tijd heeft hij problemen met zijn geloof en met de rigide wetten van de kerk;
• Owen Kane: een 12-jarige jongen die al twee jaar in een Borstal (een soort tuchthuis) wordt opgevoed. Zijn vader mishandelde hem (wanneer hij thuis was), zijn moeder is hem liever kwijt dan rijk en zijn broers zijn het huis uit (ze zitten gevangen of in het leger of ze zijn bezig op het slechte pad te geraken).
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Lamb’ zijn:
• Father Superior Brother Benedict: de abt van het klooster, tevens de directeur van de Borstal. Hij leidt, in zijn eigen woorden, een ‘finishing school for the sons of the Idle Poor’;
• Solicitor Maguire: de advocaat die de erfenis van Michaels vader beheert;
• Mrs Kane: de moeder van Owen. Zij leeft tegenwoordig zonder de vader van haar kinderen en ze heeft regelmatig vrienden – de reden waarom ze haar jongste zoon Owen in een tuchtschool wil hebben;
• Hotelpersoneel in Dublin, Londen en Noord-Ierland;
• Haddock: een man die in een slooppand in Londen woont;
• Nutan, Barry en Keith: huisgenoten van Haddock.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Lamb’ is in 1985 verfilmd, met in de hoofdrollen Liam Neeson, Hugh O’Conor en Ian Bannen.
Overig:
De titel van de roman, ‘Lamb’, is mooi gekozen. De Ierse naam ‘Owen’ betekent ‘lam’, Michael heet ‘Lamb’ van achternaam. Maar ook lijkt het alsof er een Bijbels ‘lam’ geofferd moet worden: denk ook aan het verhaal van Abraham die van plan was zijn zoon Isaac te offeren.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bernard Maclaverty.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Oranges Are Not the Only Fruit van Jeanette Winterson
• Let the Great World Spin van Colum McCann
• Brooklyn van Colm Tóibín
Citaat:
Owen.In Gaelic Owen meant lamb. Benedict had told him when he said that their stars were crossed. (p.143)
Vragen over het boek:
1. Op welk moment besluit Michael om de tuchtschool te verlaten?
2. Waar zou Owen zich beter hebben thuis gevoeld: op de school of thuis? Waarom denk je dat?
3. Waarom trekt Michael van het ene hotel naar het andere wanneer hij in Londen is?
4. Wat vind je van de oplossing die Michael heeft getroffen voor het conflict waarin Owen en hij zich bevinden?
^ Terug naar boven
Comments are closed.