3.5/5 - (4 stemmen)

Love Hurts

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

I’m late for school and all I want to do is close my eyes and drift back to sleep, listening to my iPod. Last night, I lay awake in bed, obsessing about Dustin Williams. We’re in grade eleven together and he’s my best guy friend. Our ‘friendship’ is the problem. I want more … but – sigh – no. He keeps making it clear that he doesn’t want a romantic relationship, and I keep hanging on, hoping he’ll change his mind. Some might consider that loyal … or maybe pathetic.
Bam! A heavy-metal tune jolts me like an electric shock. Yikes! I must have drifted off again. Now I’m really late. I rush out of bed, down a glass of grape juice, and plug in my hair straightener. I’m getting the kink out of my long, brown hair and forcing my side bangs to behave when my best friend, Peyton Lane, texts me. It’s about her latest boyfriend problem. Her daily dramas are way more exciting than anything that happens in my life. This latest one, about her boyfriend and his so-called ‘study-partner’, does not disappoint. Unfortunately, I have to cut our conversation short.

© James Lorimer & Company Ltd., 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

Mel Rankin groeit op in Calgary, maar nu woont ze al weer een aantal jaren in de stad Sarnia in de Canadese staat Ontario. Haar ouders en haar zusje zijn verhuisd naar een stad drieduizend kilometer verderop, omdat haar vader en moeder daar werk konden krijgen. Mel woont nu een jaar lang bij haar tante, zodat ze haar high school kan afmaken.
Mel heeft een beste vriendin, Peyton, en ze heeft een soort van beste vriend, Dustin. Maar die krijgt ook wel eens wat veel aandacht van andere meiden en dat vindt Mel niet zo. Dus als ze de stoere hunk, Colter Wagner, op school treft, staat ze open voor een nieuwe relatie. Colter is veel wat Dustin niet is: hij is heel rijk, heeft een gloednieuwe auto, is thuis zijn eigen baas, en laat duidelijk merken dat hij Mel geweldig vindt. Dus Mel valt als een blok voor hem.
Maar Colter is wel heel erg jaloers en wil constant weten wat Mel doet en of ze wel aan hem denkt. En dan ontdekt Mel op Facebook dat Colter een vaste vriendin had. Die niet meer leeft …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Beverly Scudamore

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
139

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de periode tussen 2010 en 2015

Plaats van handeling:
In Canada, in de stad Sarnia in de staat Ontario

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 20 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor iemand die van een spannend liefdesverhaal houdt, is de young adult novel ‘Love Hurts’ een prima keus. De hoofdpersoon heeft een paar vrienden en vriendinnen, maar niet iedereen is even betrouwbaar. Ze wil graag een vaste vriend hebben, maar als ze eenmaal iemand heeft gaat het niet zo gemakkelijk met de liefde. En dan volgt er een spannend verhaal, een verhaal dat vooral meiden zal aanspreken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Love Hurts’ heb je als lezer niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in een stad in Canada, maar het had in feite in elke stad in de westerse wereld kunnen zijn. Het is een verhaal over jongeren, over school, over ouders en volwassen worden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘Love Hurts’ is zeker niet moeilijk te lezen qua taal. De woorden zijn goed te begrijpen, de zinnen zijn vaak kort, er zijn heel veel dialogen. Ook zijn de hoofdstukken kort en overzichtelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Love Hurts’ is heel goed te lezen wat taal en onderwerp betreft. Het is speciaal geschreven voor jongeren – vooral voor meiden – en het verhaal en de taal doen modern aan. Er zijn veel korte hoofdstukken en het verhaal heeft een hoog tempo.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Love Hurts’ een roman met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Beverly Scudamore weet heel goed hoe jongeren denken en doen. Ze weet van een simpel thema – boy meets girl – iets heel spannends te maken en dat maakt ‘Love Hurts’ tot een interessant verhaal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Love Hurts’ zit boordevol actie. Het gaat nu eens over een vriendje, dan weer over een feest, dan weer over te hard rijden. Maar vooral gaat het over de liefde.


Tijd:

‘Love Hurts’ speelt zich af over een periode van een paar weken. De tijd zal ergens zijn tussen 2010 en 2013 (het jaar waarin het boek uitkwam).
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

Het verhaal van ‘Love Hurts’ speelt zich bijna geheel af in de Canadese stad Sarnia in de staat Ontario, de stad waar de schrijfster woont. Er zijn een paar uitstapjes naar andere plaatsen, maar die duren maar kort.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Love Hurts’: hoe gaat Mel om met de verstikkende liefde van Colter?


Verteller:

De ik-verteller van ‘Love Hurts’ is de hoofdpersoon, Mel. Zij is een jonge meid, die soms wel eens heel domme dingen doet. Het is ook een echte puber, zodat de lezer vaak beseft dat ze het wel goed bedoelt, maar dat ze soms toch foute beslissingen maakt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Love Hurts’ zijn:
• Mel (Melody) Rankin: de 16-jarige hoofdpersoon van het verhaal;
• Dustin Williams: de vriend van Mel;
• Peyton Lane: de beste vriendin van Mel;
• Colter Wagner: een knappe en interessante nieuwe leerling.


Bijfiguren:

‘Love Hurts’ kent veel bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Stella: de tante van Mel, bij wie zij in huis woont;
• Gina Rondelli: een vriendin van Dustin;
• Sara: een vriendin van Mel en Peyton.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Love Hurts’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Love Hurts’ is speciaal geschreven voor jongeren, met name voor jongeren die houden van spannende verhalen die niet al te moeilijk te lezen zijn.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Beverly Scudamore.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• City Girl, Country Girl van Marilyn Levy
• Belonging van Maureen Wartski
• Good Enough for Judith van Mike Scott


Citaat:
With his fingers, he sweeps the bangs of my face. His touch sends cold shivers down my spine. Backing away, I walk over to the bed and perch stiffly on the edge. ‘So now that I’m your prisoner, you might as well tell me.’ (pp.85-86)

Vragen over het boek:

1. Wanneer merkt Mel voor het eerst dat er misschien iets met Colter aan de hand is?
2. Soms gaat het verhaal over de verschillen tussen rijk en arm. Geef twee voorbeelden uit de roman waarin die verschillen aan de orde komen.
3. Wat vind je van de vriendin van Mel, Peyton? Wanneer is ze de allerbeste vriendin van Mel, en wanneer is ze dat wat minder?
4. Welke keuze maakt Mel aan het eind van het verhaal? Vind je dat een goede keus? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.