FANTASY: TENSION:
4/5 - (1 stemmen)

Milo’s Wolves

Niveau:
Genre: crime
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

I wouldn’t like you to get the wrong idea. Milo’s wolves don’t have tails and fangs, and they don’t go in for moonlight howling. Milo’s wolves are more like the nine lives a cat’s supposed to have (though ours only had one).
Milo McCool is my father, and Mary is my mother. It was Mary who told us about the wolves. Apparently, there was this very famous athlete in Ancient Greece called Milo. When he was getting on a bit he tried to tear an oak tree apart and got his hand stuck in it. The wolves ate him up before he could free himself. (What I’d like to know is, where were all his friends when he needed them?)
Our Milo isn’t an athlete, but in his head he is. Our Milo is an actor who doesn’t work very often. He used to be in a television series about undercover cops – ‘The Dark Knights’ – and he did most of his own stunts. They were quite dangerous and Milo broke just about every bone in his body. Plus he burnt his hair (which is still very abundant, I’m glad to say), dislocated his shoulder, broke two teeth and smashed his knee. I don’t know how many wolves it took to polish off ancient Milo, but Dad’s certainly broke the cat’s record.

© Egmont Holding Limited / Mammoth, 2001^ Terug naar boven

Algemeen

Laura McCool woont samen met haar vader (huisman Milo) en moeder (kostwinner Mary) en broer Andy en zusje Polly in een gezellig en rommelig gezin in Londen. Op een dag komt er zo maar ineens een jongen van negen jaar bij hen wonen. Vader Milo en moeder Mary zeggen dat deze Gwendal hun broertje is: een jongen die tot nu toe in een tehuis woonde en die nu pas bij het gezin kan komen wonen. Laura gelooft er niet zo veel van: een broertje van wie ze nog nooit gehoord heeft, een broertje dat helemaal niet op haar, op haar ouders of haar broer of zusje lijkt …
Maar ze raakt wel bevriend met die aardige Gwendal. Hij weet veel van computers (hij heeft zelfs zijn eigen robot in elkaar geknutseld) en hij is erg technisch. Naar school gaat hij nog niet, maar misschien gebeurt dat over een tijdje ook nog.
Zo ver komt het echter niet. De familie McCool krijgt bezoek van vreemde figuren: vermomde kerels die iets willen van Gwendal. Als hun leider, de nare Nathan Culfire, zijn zin niet krijgt, bedreigt hij Milo McCool. Laura en haar moeder zijn bang dat Milo nog een keer het ziekenhuis in geslagen zal worden (of erger) door die Culfire of zijn kornuiten.
Maar Milo hoeft niet voor zijn leven en dat van zijn gezin te vechten. Want op een dag is Gwendal verdwenen. En waar naartoe …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jenny Nimmo

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
245

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK (Londen) en Frankrijk (Pyreneeën)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 3 delen en in 16 getitelde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend verhaal met een heel mysterieus tintje, dan is ‘Milo’s Wolves’ waarschijnlijk een goede keuze voor jou. Het is een verhaal over een gezin dat een nieuw broertje in huis krijgt. Het verhaal is spannend, maar later ook behoorlijk ontroerend en zeer verrassend.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘Milo’s Wolves’ speelt zich af in een vrij normaal gezin in Londen, maar ook in de bergen in het land van de oude Katharen (in de Franse Pyreneeën). Behalve dat je veel hoort over die Katharen, kom je ook het een en ander te weten over het klonen van mensen. En er is zelfs een rol weggelegd voor een karakter dat verdacht veel lijkt op de duivel. Daarom zal niet elke lezer dit verhaal aanspreken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Milo’s Wolves’ zijn niet echt moeilijk. Maar het is zeker niet de taal van een elfjarig meisje (de verteller, Laura, is pas elf). Iemand met een drietal jaren Engelse leeservaring zal het verhaal zeker kunnen begrijpen. Ook de episodes die over klonen of over computers gaan, zijn heel goed te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte. Er zijn veel (en vaak grappige) dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Milo’s Wolves’ is goed te begrijpen. Maar denk erom, het is geen kinderboek: de taal en het onderwerp zijn daar te ernstig voor. Het is een beetje onwerkelijk: een meisje dat denkt en spreekt zoals Laura en dat de vertrouwenspersoon van haar vader is. Dus ondanks de leeftijd van de hoofdpersoon (Laura is elf) is dit een boek voor lezers van een jaar of 14-15.
Het verhaal is spannend en ook nogal ontroerend op een gegeven moment. Er zitten heel veel thema’s in het boek: het gezinsleven, het ouderloze jongetje, het klonen van mensen, de strijd tussen goed en kwaad. Eigenlijk te veel om op te noemen. Maar ondanks die veelheid aan thema’s blijft het een zeer boeiend boek.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Milo’s Wolves’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Milo’s Wolves’ is heel spannend geschreven. Je hebt heel lang geen idee wie die Gwendal is en wat hij met de familie McCool te maken heeft. Ook zijn die vreemde en soms gewelddadige bezoekers een raadsel. Langzamerhand wordt alles opgelost: en dan wordt het plotseling niet zozeer een spannend alswel een ontroerend verhaal.
Wel is het een beetje vreemd dat de jonge hoofdpersoon zo verstandig denkt en praat – zij is pas elf jaar oud … Daarom is dit zeker geen kinderboek (het verhaal is ook behoorlijk griezelig), maar echt een young adult novel.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Milo’s Wolves’ is een verhaal met zeer veel actie. Je rolt van het ene avontuur in het andere vanaf het moment dat er een nieuw broertje bij Laura en haar familie in huis komt wonen.


Tijd:

‘Milo’s Wolves’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. De computer speelt een behoorlijke rol: het nieuwe broertje Gwendal weet goed raad met technische apparaten en technologische snufjes.
Het verhaal duurt in zijn totaliteit een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld. Wel zijn er een paar flashbacks om duidelijk te maken wat er lang geleden gebeurd is.


Plaats:

De setting van ‘Milo’s Wolves’ is een tweetal plaatsen: Londen en zuidwest-Frankrijk. Laura woont met haar familie in zuid-Londen waar het grootste deel van het verhaal plaatsvindt. Later in het verhaal gaat Gwendal naar een kasteel in de Pyreneeën, in het land van de Katharen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Milo’s Wolves’: wie is die geheimzinnige Gwendal en waarom zitten er mensen achter hem aan? (En zijn het wel mensen?)


Verteller:

De roman ‘Milo’s Wolves’ heeft grotendeels een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Laura is elf, maar ze is heel wijs voor haar leeftijd. Zij vertelt het verhaal vanuit haar eigen gezinssituatie: een druk gezin dat te maken krijgt met een nieuw gezinslid.
Maar halverwege het boek is er een ander vertelperspectief: dat van de alwetende verteller. Deze vertelt wat er met Gwendal gebeurt wanneer hij niet meer bij de familie McCool woont. Later – wanneer Laura en haar vader naar Gwendal op zoek gaan – is Laura opnieuw de verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Milo’s Wolves’  zijn:
• Laura (door haar vader vaak ‘Lo’ genoemd) McCool: de 11-jarige verteller van het verhaal;
• Milo McCool: de vader van Laura. Hij is een acteur die al jaren zonder werk zit. Hij is huisman en hij heeft een beetje een rommelige huishouding;
• Gwendal: het 9-jarige, nieuwe broertje van Laura. Wie en wat hij precies is, blijft heel lang onduidelijk. De ouders van Laura zeggen dat hij een broertje is dat zijn hele leven (negen jaar lang) in een tehuis heeft moeten wonen (in verband met zijn gezondheid, zeggen Milo en Mary).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Milo’s Wolves’  zijn:
• Mary McCool: de moeder van Laura. Zij heeft een drukke baan en zij verdient daarmee het geld voor het gezin;
• Andy McCool: de 12-jarige broer va Laura. Hij is vaak wat onverschillig; het liefste voetbalt hij met zijn vrienden;
• Polly McCool: het 7-jarige zusje van de familie;
• Nathan Culfire: een geheimzinnige bezoeker die erg geïnteresseerd is in Gwendal;
• Raoul: de bediende in Fort Saint-Luc;
• Jean Tisseyre: de rijke ‘sponsor’ en ‘guardian’ van Gwendal;
• Gérard Bezain, Alain en Jacques: vrienden van Gwendal in Saint-Luc;
• Jessica Tilly: de beste vriendin van Polly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Milo’s Wolves’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Milo’s Wolves’ is een spannende en een ontroerende roman die je zeker aan het denken zal zetten: over klonen, maar ook over broertjes en zusjes en over goed en kwaad.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jenny Nimmo.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Gift for a Gift van Maeve Henry
• Red, White & Blue van Robert Leeson
• ‘Skellig’ van David Almond


Citaat:
I found I wasn’t as surprised as Milo, but it was a shock all the same.
‘I thought it wasn’t an important detail,’ Jean said.
‘But I assumed it was your … Only you. No one mentioned …’ Milo appeared to be at a loss. ‘Jean, this is a shock. I can’t …’
‘I’m sorry. I was not scrupulous with the truth,’ Jean said. ‘I found it easier not to divulge his true identity, I can’t explain why. I will have to tell you how it came about.’
‘I think you will,’ Milo said gravely. (p.182)

Vragen over het boek:

1. Waarom komt Gwendal bij de familie McCool wonen?
2. Wie die geheimzinnige meneer Jean Tisseyre eigenlijk?
3. Wat wil Nathan Culfire precies met Gwendal?
4. Waarom is Laura zo belangrijk in het leven van Gwendal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.