3/5 - (1 stemmen)

The Hunger Games, Book III: Mockingjay

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: dystopia

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693855065688", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"35416811","familyId":"35416811","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Hunger%20Games%20Trilogy%20Boxset%2C%20Suzanne%20Collins","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I stare down at my shoes, watching as a fine layer of ash settles on the worn leather. This is where the bed I shared with my sister, Prim, stood. Over there was the kitchen table. The bricks of the chimney, which collapsed in a charred heap, provide a point of reference for the rest of the house. How else could I orient myself in this sea of gray?
Almost nothing remains of District 12. A month ago, the Capitol’s firebombs obliterated the poor coal miners’ houses in the Seam, the shops in the town, even the Justice Building. The only area that escaped incineration was the Victor’s Village. I don’t know why exactly. Perhaps so anyone forced to come here on Capitol business would have somewhere decent to stay. The odd reporter. A committee assessing the condition of the coal mines. A squad of Peacekeepers checking for returning refugees.
But no one is returning except me. And that’s only for a brief visit. The authorities in District 13 were against my coming back. They viewed it as a costly and pointless venture, given that at least a dozen invisible hovercraft are circling overhead for my protection and there’s no intelligence to be gained. I had to see it, though. So much so that I made it a condition of my cooperating with any of their plans.

© Scholastic Inc., 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

Katniss, haar zuster Prim en haar vrienden Gale en Finnick zijn terechtgekomen in het bolwerk van het verzet tegen de dictators uit de Capitol: District 13. Het lijkt erop dat er een hevige strijd in het rijk zal losbarsten waarbij District 13 en de Capitol een hoofdrol gaan spelen. Katniss merkt dat ze – zonder het echt te willen – na haar overwinningen in de Hunger Games als een boegbeeld van het verzet wordt gezien. De President van District 13, Alma Coin, zet de ‘tributes’ van de Hunger Games zo veel mogelijk in, omdat deze deelnemers door hun heldhaftige daden hebben laten zien dat ze te sterk waren voor de Capitol en haar leiders. Katniss wordt betiteld als ‘the mockingjay’, een vogel die staat voor de rechtvaardige strijd van de rebellen. Katniss accepteert die erenaam wel, maar alleen onder de voorwaarde dat zij persoonlijk President Snow mag doden als zijn rijk verslagen wordt. Hij is immers het meest verantwoordelijk voor al die moorden en al die ellende in het rijk.
Ondertussen wordt Peeta gevangengehouden in de Capitol. Men heeft hem daar gehersenspoeld zodat hij Katniss haat en haar wil doden. In een ander deel van het rijk, in District 2, gaat Gale de strijd aan tegen de Capitol.
Terwijl Gale in District 2 vecht, slaat het noodlot toe. Het is hierna nog een lange en zware weg voor Katniss om zich te kunnen wreken op de leiders van de gehate Capitol …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Suzanne Collins

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
455

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een toekomstige tijd (fantasietijd)

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (maar ergens in het land dat nu de Verenigde Staten heet)

Bijzonderheden:
De trilogie ‘The Hunger Games’ omvat in totaal 3 delen met in totaal 1284 pagina’s

De delen zijn:
‘The Hunger Games’ (2008)
‘Catching Fire’ (2009)
‘Mockingjay’ (2010)

Het derde en laatste deel van de serie, ‘Mockingjay’, bestaat uit drie delen: ‘The Ashes’, ‘The Assault’ en ‘The Assassin’. Het boek telt 27 hoofdstukken, gevolgd door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Spotgaai’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je deel II van ‘The Hunger Games’ hebt gelezen dan ga je zeker verder met dit derde en laatste deel, ‘Mockingjay’. In deel III gaat het over de eindstrijd van de opstandelingen tegen de Capitol. Het is de vraag of Katniss, Peeta, Gale en hun medestrijders genoeg manschappen en wapens zullen hebben om de hoofdstad te verslaan.
En tenslotte gaat het in dit laatste deel ook om de liefde: Katniss zal nu echt een keuze moeten maken ….


WAT MOET JE WETEN?

Als je deel I en deel II hebt gelezen – en wie heeft dat niet? – dan weet je dat Katniss, Peeta, Gale en hun familie wonen in District 12, één van de gebieden (staten?) die door de Capitol met harde hand geregeerd worden. Maar je weet ook dat er één district is, District 13, dat meer dan de andere landsdelen wil opstaan tegen de overheid van de Capitol. Dat is dan ook de plaats waar Katniss naar toe gaat om de beslissende strijd te voeren.
Ms Collins gaf aan dat ze bij het schrijven van haar trilogie was beïnvloed door het mythologische verhaal van Theseus en de minotaurus (een verhaal dat zich op Kreta afspeelt). Ook heeft ze veel ideeën gehaald uit verhalen over het Romeinse Rijk. Zoals de Romeinen hun bezette landen uitbuitten – door alles van de verslagen volkeren te stelen en veel bewoners tot slaaf te maken en een aantal mensen zelfs op te offeren in wrede ‘spelen’ in amfitheaters – deden de leiders van Panem datzelfde in dit Amerika van de toekomst.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is meestal goed te begrijpen voor een B1-klezer. Er wordt wel eens iets uitgelegd over wapens, politiek, of over de media, maar meestal gebeurt dit zo duidelijk dat het vocabulaire weinig problemen zal opleveren.
De zinsconstructies zijn duidelijk. De zinnen zijn niet lang, de alinea’s evenmin, er staan veel dialogen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman heeft korte alinea’s, veel dialogen en heel veel spanning en actie. Ook de lezer die zich niet zo interesseert voor literatuur zal gegrepen worden door dit verhaal, dat van cliffhanger naar cliffhanger snelt, van het ene spannende hoofdstuk naar het andere, van deel I (The Hunger Games), via deel II (Catching Fire) naar deel III (‘Mockingjay’). Wat zou jij doen als je moest kiezen tussen je eigen leven of dat van een zuster, een buurjongen, of een hulpvaardig meisje? Het verhaal dat over leven en dood gaat stelt die vragen aan Katniss, en daarmee ook op een begrijpelijke manier aan de lezer. Vandaar dat het een boek op literair niveau B 3c is.
De taal is meestal niet echt moeilijk. Soms zijn er verhandelingen over politiek, over wapens of over de natuur, waarbij soms moeilijke woorden worden gebruikt. Maar meestal begrijpt de lezer die woorden wel, omdat Ms Collins er in slaagt om ook moeilijke onderwerpen met betrekking tot politiek en wapentuig uitvoerig uit te leggen. Het taal-(ERK-)niveau is daarom niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct. Nergens wordt er omslachtig iets beschreven: de auteur zorgt ervoor dat de lezer alles van dichtbij direct meemaakt (ook vanwege het feit dat het verhaal in de eerste persoon is geschreven). Ms Collins weet heel goed hoe ze een verhaal spannend moet maken.
Het boek is in de tegenwoordige tijd geschreven. Dat maakt dat het nog dichter bij de lezer komt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Mockingjay’ is een boek boordevol actie. Dit laatste deel van de serie bestaat vooral uit een enorme eindstrijd van de opstandelingen tegen de overheid, van Katniss en haar vrienden tegen President Snow en zijn mensen uit de Capitol.


Tijd:

De roman wordt chronologisch verteld. Het verhaal duurt ongeveer een jaar. Het geheel wordt afgesloten door een epiloog waarin Katniss zo’n vijftien jaar later vertelt hoe de wereld er nu uitziet en wat er met haar is gebeurd.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld, die doet denken aan de Verenigde Staten in een toekomst die er zeer naargeestig uitziet: er is één belangrijke plaats en één belangrijk district (the Capitol), de mensen in de andere districten zijn slechts minderwaardige wezens. De President van dit land – dat Panem heet  – regeert met harde hand over de ander districten. Alle inkomsten, alle amusement, bijna al het voedsel en de spullen die worden gemaakt: het gaat allemaal naar de Capitol (de hoofdstad) en het gebied daaromheen.
In dit laatste deel vinden veel gebeurtenissen (en gevechten) plaats in District 13, het meest verwoeste deel van het land.


Verhaallijn:

Er is één duidelijke verhaallijn. Die van Katniss en hoe zij het rijk Panem – en haar eigen District 12 – redden kan. De Hunger Games zijn voorbij, maar de dreiging van de totalitaire staat is er nog steeds. Daarbij komt een persoonlijke verhaallijn: hoe gaat Katniss om met de liefde? Door alle avonturen heen heeft ze misschien wel duizenden bewonderaars, maar ze heeft twee jonge mannen die echt van haar houden. En voor wie zal ze kiezen?.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een eerste persoon (‘ik’-)verteller. We ervaren de spanning door de ogen van de 18-jarige Katniss, die verder niet alleen haar angsten maar ook haar liefdes (voor haar moeder en zuster, voor Gale en voor Peeta) met de lezer deelt.
Het verhaal heeft een duidelijke moraal, en er zijn nog meer morele lessen te leren. Allereerst is er het maken van de goede keuzes: bij heel veel beslissingen denken we met Katniss mee en vragen we ons af wat wij gedaan zouden hebben in die situatie. Daarnaast leert het boek ons onder andere lessen over het verkeerde gebruik van de media, over sensatiezucht, over modegrillen, over zinloos geweld en over goed omgaan met het milieu.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Mockingjay’zijn:
• Katniss Everdeen: een 18-jarig meisje uit District 12, de verteller van het verhaal;
• Peeta Mellark: een jongen uit District 12, de zoon van de bakker. Hij is verliefd op Katniss;
• Haymitch Abernathy: de mentor van Katniss, oud-winnaar van de 50e Hunger Games. Haymitch is door alle gevechten bij ‘zijn’ Hunger Games aan de drank geraakt;
• Gale: de beste vriend van Katniss uit District 12. Net als Katniss is hij een heel goede jager, visser en stroper;
• Mrs Everdeen: de moeder van Katniss en Primrose. Haar man leeft niet meer en zij heeft moeite zichzelf en haar dochters in leven te houden;
• Primrose Everdeen: het jongere zusje van Katniss.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mockingjay’ zijn:
• President Alma Coin: de leider van District 13, de meest opstandige staat van Panem;
• President Snow: de leider van Panem, een dictator die alles bepalen kan voor de inwoners van zijn land;
• Finnick Odair: een 24-jarige man uit District 4, ooit winnaar van de Hunger Games;
• Annie Cresta: de geliefde van Finnick;
• Inwoners van District 12 en 13 waar veel van de actie plaatsvindt;
• Inwoners van de Capitol waar de laatste gevechten zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Mockingjay’ is verfilmd in 2 delen die in 2014 en 2015 uitkwamen met in de hoofdrollen Jennifer Lawrence (als Katniss), Josh Hutcherson (als Peeta), Liam Hemsworth (als President Coin).


Overig:

Dit laatste deel van de ‘Hunger Games’-trilogie, ‘Mockingjay’ werd over het algemeen heel goed ontvangen. Critici vonden het een geweldige climax van een serie spannende boeken. Met name de gevechten aan het eind werden als een prachtig einde beoordeeld.
Wel was er kritiek op sommige onderdelen van de roman. Er zouden te veel losse eindjes zijn (stukjes van de puzzel die niet worden opgelost). Ook vonden sommige recensenten het verhaal te sentimenteel.
Maar miljoenen jonge lezers (vooral meiden) hebben zich niets aangetrokken van eventuele kritiek: ‘The Hunger Games’ heeft miljoenen lezers gekregen die wekenlang in spanning hebben gezeten om erachter te komen hoe het allemaal met Katniss zou aflopen. En zoals jij nu ook weet: niet alles loopt zoals je het verwacht had …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Suzanne Collins.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Wizard of Earthsea van Ursula Le Guin
• Noughts & Crosses van Malorie Blackman
• The Giver van Lois Lowry

 


Citaat:
The questions are just beginning. The arenas have been completely destroyed, the memorials built, there are no more Hunger Games. But they teach about them at school, and the girl knows we played a role in them. The boy will know in a few years. How can I tell them about that world without frightening them to death? (p.454)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het eerste deel van ‘Mockingjay’, getiteld ‘The Ashes’.
2. Verklaar de titel van het tweede deel van ‘Mockingjay’, getiteld ‘The Assault’.
3. Verklaar de titel van het derde deel van ‘Mockingjay’, getiteld ‘The Assassin’.
4. Verklaar de titel van het derde boek van de trilogie ‘The Hunger Games’: ‘Mockingjay’.
^ Terug naar boven

Comments are closed.