4/5 - (1 stemmen)

Promise Me

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694253750857", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033256492","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Myron%20Bolitar%20-%20Promise%20Me%20%28ebook%29%2C%20Harlan%20Coben","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The missing girl – there had been unceasing news reports, always flashing to that achingly ordinary school portrait of the vanished teen, you know the one, with the rainbow-swirl background, the girl’s hair too straight, her smile too self-conscious, then a quick cut to the worried parents on the front lawn, microphones surrounding them, Mom silently tearful, Dad reading a statement with quivering lip – that girl, that missing girl, had just walked past Edna Skylar.
Edna froze.
Stanley, her husband, took two more steps before realizing that his wife was no longer at his side. He turned around. ‘Edna?’
They stood near the corner of Twenty-first Street and Eighth Avenue in New York City. Street traffic was light this Saturday morning. Foot traffic was heavy. The missing girl had been headed uptown.
Stanley gave a world-weary sigh. ‘What now?’
‘Shh.’
She needed to think. That high school portrait of the girl, the one with the rainbow-swirl background … Edna closed her eyes. She needed to conjure up the image in her head. Compare and contrast.
In the photograph, the missing girl had long, mousy-brown hair. The woman who’d just walked by – woman, not girl, because the one who’d just walked by seemed older, but maybe the picture was old too – was a redhead with a shorter, wavy cut. The girl in the photograph did not wear glasses. The one who was heading north up Eighth Avenue had on a fashionable pair with dark, rectangular frames. Her clothes and makeup were both more – for a lack of a better word – adult.\

© Orion Books, 2006.

^ Terug naar boven

Algemeen

Myron Bolitar heeft samen met zijn goede vriend Win een adviesbureau voor (oud-)sporters en (ex-)beroemdheden. Maar als de gelegenheid zich voordoet, doet hij klusjes als privédetective, vooral in zaken waar de politie geen tijd of prioriteit voor heeft. Hij werkt dan altijd samen met Win. Myron werkt zich regelmatig in de nesten en de superrijke Win helpt hem op zijn unieke meedogenloze manier. Maar soms belooft Myron meer dan hij kan waarmaken.
En dat is bij de achttienjarige Aimee Biel ook het geval. Myron vermoedt dat zij een geheim bij zich draagt en hij belooft haar te zullen helpen, mocht ze ooit in de problemen komen. Wanneer dat op een nacht gebeurt, staat Myron voor haar klaar: hij haalt haar op uit New York en brengt haar naar een vriendin in een buitenwijk in een stadje in New Jersey, waar ze logeert. Helaas blijkt die vriendin daar helemaal niet te wonen. De zaken lijken er voor Myron niet beter op te worden wanneer de ouders van Aimee het eigenaardige gedrag van Myron aan de politie melden, wanneer de politie de telefoontjes van Aimee naar Myron (en omgekeerd) nagaat en wanneer de politie erachter komt wanneer Myron waar naar toe reed in de nacht toen Aimee verdween.
Myron raakt hoe langer hoe verder verstrikt in insinuaties en verdachtmakingen. Niet alleen de politie en de ouders van Aimee verdenken hem van de ontvoering, ook de ouders van een eerder verdwenen meisje gaan zijn gangen na en de vader van de vriend van Aimee schakelt zelfs een paar criminele vriendjes in …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
370

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New Jersey (meerdere plaatsen) en New York City

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 57 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Eens beloofd’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van thrillers en spannende detectives die zich in de buurt van de stad New York afspelen, is ‘Promise Me’ een aanrader. Het is een zeer spannend verhaal. er wordt het nodige in gevochten, geslagen en geschoten, en toch is het zeker geen keiharde thriller; veel geweld wordt meer gesuggereerd dan uitvoerig uitgelegd (met uitzondering van een paar fikse vechtpartijen).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen en begrijpen van ‘Promise Me’ heb je geen specifieke kennis nodig. De hoofdpersoon, Myron Bolitar heeft een soort adviesbureau voor sporters en bekende persoonlijkheden, maar op het werk van Myron wordt verder nauwelijks ingegaan. Hij heeft een mysterieuze vriend: een gewetenloze vechtersbaas met ongelooflijk veel (geërfd) geld, die alles voor zijn vriend over heeft. Maar ook die vriendschap lijkt onaantastbaar en onverwoestbaar en er wordt verder weinig over gezegd (meer informatie wordt in de eerdere boeken over Myron Bolitar gegeven).
Hoewel ‘Promise Me’ de achtste roman met in de hoofdrol Myron Bolitar is, kun je dit verhaal heel goed als losstaande roman lezen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Promise Me’ zijn niet echt moeilijk. Als je enkele jaren Engelstalige teksten hebt gelezen, moet deze roman zeker te begrijpen zijn. De alinea’s zijn over het algemeen kort en ook de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.
Mr Coben is altijd sober en to the point in zijn taalgebruik; veel vloek- of scheldwoorden zul je bij hem niet tegenkomen. Ook blijft hij vrij keurig wanneer hij gewelddadige of romantische gebeurtenissen beschrijft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Promise Me’ een heel toegankelijk boek. Er worden weinig moeilijke woorden of uitdrukkingen gebruikt en Harlan Coben is netjes in zijn taalgebruik.
Het verhaal is zeer spannend, zoals gebruikelijk bij de verhalen van Coben. Hij weet een enorme spanning op te bouwen, terwijl je de eerste paar honderd pagina’s geen misdaad bent tegengekomen; er zijn alleen een paar meisjes van huis weggelopen …
Ondanks het ontbreken van veel geweld of schokkende situaties is dit een thriller die je wel moet uitlezen, omdat er zoveel mysteries zijn die moeten worden opgelost.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Promise Me’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Promise Me’ is heel spannend geschreven. Er is direct een mysterie: wie is die verdwenen Katie Rochester? Waarom is ze verdwenen, leeft ze nog en zo ja, waarom laat ze niets van zich horen? Een soortgelijk mysterie ontstaat als Aimee Biel verdwijnt. Een verdwijning waarvan de argeloze Myron de schuld lijkt te zullen krijgen.
Mr Coben schrijft kort en bondig, met veel karakters en veel situaties. Hij rondt zijn korte hoofdstukken vaak af met een cliffhanger, zodat je als lezer wel moet doorgaan met het verhaal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Promise Me’ is een verhaal met veel actie. Deze actie bestaat uit spannende achtervolgingen, insinuaties en complotten. Eigenlijk eindigt vrijwel ieder hoofdstuk met een cliffhanger, waardoor je als lezer gedwongen wordt om door te lezen.


Tijd:

De thriller ‘Promise Me’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. De karakters maken gebruik van moderne communicatiemiddelen, zoals computers (IM, Instant Messaging, een programma om digitaal met elkaar contact te houden) en de mobiele telefoon. Ook zijn er verwijzingen naar ‘moderne’ levenswijzen (zoals de biseksuele Esperanza Diaz en de promiscue Win).


Plaats:

De setting van ‘Promise Me’ is vooral de Noord-Amerikaanse staat New Jersey. De hoofdpersoon Myron werkt in New York City – waar ook delen van het verhaal spelen – en hij woont in Livingston, New Jersey en in Hotel Dakota aan het Central Park in Manhattan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Promise Me’: wat is er gebeurd met Aimee Biel (en vóór haar ook met Katie Rochester)?


Verteller:

De roman ‘Promise Me’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Myron Bolitar.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Promise Me’ zijn:
• Myron Bolitar: een oud-basketbalspeler. Tegenwoordig is hij president van het bedrijf MB Reps, een bureau dat samenwerkt met de FBI. Hij is daardoor een soort detective geworden. Hij woont afwisselend in Livingston (New Jersey) en in het Dakota Hotel in New York City (bij Win die daar een appartement heeft);
• Windsor ‘Win’ Horne Lockwood III: een heel goede vriend van Myron, tevens zijn huisgenoot. Win werd geboren als erfgenaam van een enorm succesvolle beurshandelaarsfamilie; met al dat geld zal hij nooit hoeven werken. Hij heeft een appartement in het Dakota Hotel, gelegen aan Central Park in New York City. Win werkt als beurshandelaar voor Lock-Horne Security, maar in zijn vrije tijd helpt hij Myron bij het oplossen van misdaden. Hij is ongrijpbaar voor vrijwel iedereen, zijn daden zijn vaak nogal duister. Daarnaast is hij een enorme vrouwenversierder;
• Esperanza Diaz: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Little Pocahontas’). Zij is nu vicepresident van MB Reps en daarnaast is ze ook de beste vriendin (en vertrouwelinge) van Myron.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Promise Me’ zijn:
• Mrs. Claire Biel: de vrouw van Erik en de moeder van Amy. Zij is een oude schoolvriendin van Myron; ze werkt tegenwoordig als advocate;
• Mr. Erik Biel: de echtgenoot van Claire en de vader van Amy;
• Aimee (‘Amy’) Biel: de 18-jarige dochter van Claire en Erik;
• Jane en Lizzie Biel: de 11-, respectievelijk 10-jarige dochters van Claire en Erik;
• Ali Wilder: de geliefde van Myron; zij is freelance journaliste. Ze is weduwe; haar man kwam om bij de aanslag op de Twin Towers in New York City in 2001;
• Erin Wilder: de dochter van Ali; zij is een goede vriendin van Aimee;
• Jack Wilder: de 9-jarige zoon van Ali;
• Dominick Rochester: de vader van Katie. Een harde man die zich regelmatig met maffiazaken bezighoudt;
• Joan Rochester: de moeder van Katie. Zij is een bescheiden vrouw die haar leven geheel ten dienste van haar man stelt;
• Katie Rochester: een 18-jarig meisje dat een paar maanden vóór Aimee verdween;
• Loren Muse: een detective, zij is de verantwoordelijke onderzoeker bij de politie in New Jersey, de Essex County Investigator;
• Lance Banner: een detective van de Livingston Police. In rang werkt hij onder Loren Muse;
• Edna Skylar: een arts die zich heeft gespecialiseerd in gezichten (schedelomvang en uiterlijke kenmerken van een gezicht);
• Prosecutor Ed Steinberg: de leidinggevende van Loren Muse;
• Big Cindy: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Big Chief Mama’). Zij werkt tegenwoordig voor MB Reps en ze is de beste vriendin van Esperanza;
• Jake (‘Big Jake’) Wolf: de vader van Randy. Mr. Wolf is heel rijk (en dat laat hij zien ook);
• Lorraine Wolf: de moeder van Randy. Een schoonheid om te zien (en dat weet ze maar al te goed);
• Randy Wolf: de vriend van Aimee. Hij is een rijkeluiskind dat alles in het leven lijkt mee te hebben: een knap uiterlijk, een sportief figuur en een pa met heel veel geld;
• Criminal Attorney Hester Crimstein: een advocate die vaak voor Win en soms voor Myron werkt;
• ‘The Twins’: Jeb en Orville – twee misdadigers (en soms huurmoordenaars);
• Cingle Shaker: een privédetective die soms werk doet voor Win;
• Harry Davis: de 45-jarige docent Engels in de middelbare school in Livingston. Hij is al jarenlang de populairste leraar van de school;
• Drew Van Dyne: de 36-jarige muziekleraar aan de middelbare school in Livingston. Hij was ooit musicus (overigens met weinig succes). Nu is hij parttime docent en verkoper in een muziekwinkel;
• Jessica Culver: de vrouw met wie Myron zeven jaar geleden heel lang een hechte relatie had;
• Roger Chang: de zoon van Maxine, een van oorsprong Chinese die een wasserette heeft. Roger werkt veel voor zijn moeder, maar hij zou graag een goede opleiding willen volgen;
• Zorra: een vrij gewelddadige travestiet die soms klusjes doet voor Win.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Promise Me


Film:

De roman ‘Promise Me’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Promise Me’ is het achtste deel over de freelance speurder Myron Bolitar. De voorafgaande delen zijn:
• ‘Deal Breaker’ (1995)
• ‘Drop Shot’ (1996)
• ‘Fade Away’ (1996)
Back Spin (1997)
• ‘One False Move’ (1998))
• ‘The Final Detail’ (1999)
• ‘Darkest Fear’ (2000)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Woods van Harlan Coben
• The Good Guy van Dean Koontz
• The Whole Truth van David Baldacci


Citaat:
Myron scribbled on the cards and passed one to each of them. They took the cards without saying a word.
‘Please listen to me, okay? If you’re ever in a bind. If you’re ever out drinking or your friends are drinking or you’re high or stoned or I don’t care what. Promise me. Promise me you’ll call me. I’ll come get you wherever you are. I won’t ask any questions. I won’t tell your parents. That’s my promise to you.’ (p.10)

Vragen over het boek:

1. Aan wie belooft Myron meer dan hij eigenlijk kan waarmaken? Waarom doet hij dat volgens jou?
2. Geef aan wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de vaders van Katie, Aimee en Randy: Dominick, Erik en Jake.
3. Waarom lukt het Myron om zich zo intensief bezig te houden met de verdwijning van Aimee en Katie?
4. Wie zijn effectiever in gevechten: The Twins of Win? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.