3.5/5 - (30 stemmen)

Racing the Tide

Niveau:
Genre: adventure
Thema: growing up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696679191641", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"37007897","familyId":"37007897","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Racing%20the%20Tide","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Ella lay on her bed and looked at the map of Western Australia.
She looked at Margaret River in the south and at Broome in the north. She counted the kilometres between them – she was 2,496 kilometres from the place she wanted to be. She was in Broome.
Broome felt like another country. It was on the coast, but it was hot and flat and dry. It was full of impossible colours – the dusty red desert became fine white sand that disappeared into the blue-green waters of the Indian Ocean. To see it for the first time was amazing, but Ella felt as if she had come to the end of the Earth.
She lay on her back on the bed. Why did her father have to change jobs again? She had been happy in Margaret River. All the things she wanted – her plans and her dreams – were there. She liked her school there. She had great friends. And she had her own room – her family wasn’t in this stupid caravan. Okay, the caravan was not her father’s fault. They were supposed to move into a house. But somebody had made a mistake – the people were still living in it and weren’t going to leave for two weeks.
So for two weeks, Ella and her family had to stay in this stupid caravan, a long way out of the town. They had only been here two days and already Ella hated it. Couldn’t her father and mother have found somewhere else to stay? There was no space and nothing was private. It was very possible that she would kill her brother, Eddie, before the two weeks were over.

© Hueber Verlag Gmbh, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

De vader van Ella heeft nieuw werk gekregen. Leuk voor hem. Maar het is wel 2500 kilometer vanaf de plek waar Ella woont met haar familie. Dus als Ella in haar dagboek schrijft, noteert ze alles wat ze vervelend vindt aan haar nieuwe leven: geen vriendinnen, een nieuwe school, een oude, kleine caravan waarin ze nu wonen, niks te doen. Bovendien is Eddie, haar kleine broertje, niet echt een leuke speelkameraad: hij leest het liefst stiekem in haar dagboek en hij plaagt haar als het kan. En tot overmaat van ramp krijgt hij ook nog een nieuwe fiets …
Ella ontdekt op een avond dat er nieuwe buren in de caravan naast hen zijn komen wonen. Ze ziet drie schimmen in het donker. Als ze de volgende ochtend naar de buren kijkt, ziet ze dat er maar twee mensen zijn: een man en een vrouw. En Ella vindt in het zand een mooie armband …
Eigenlijk zou Ella heel graag iets willen doen met sieraden maken. Misschien is daar later werk in te vinden. Dus wanneer ze hoort dat er een meisje in haar klas zit die ook sieraden maakt, is ze heel nieuwsgierig naar die Jenny.
Ella brengt een bezoek aan de artieste die Jenny leert om sieraden te maken, Dora. Maar bij Dora thuis, hoort Ella dat Dora’s huis overhoop is gehaald; alle sieraden liggen her en der over de vloer. Dora ziet dat Ella een armband draagt. En dat is de armband die Jenny gemaakt heeft. En die Jenny is verdwenen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A1

Schrijver:
Denise Kirby

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
65

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Australië, een trailerpark in de buurt van de stad Broome, aan de Indische Oceaan

Bijzonderheden:
Een jongerenboek in 12 getitelde hoofdstukken met tekeningen


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend avontuur van een meid die buiten haar schuld in de problemen komt, dan moet je ‘Racing the Tide’ lezen. Het boek gaat over diefstal, een ontvoering, over een kunstzinnig meisje en haar jongere broertje en over een stad aan de oceaan in Australië. Het is een spannend verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘Racing the Tide’ speelt zich af aan de noordoostkust van Australië. De stad waar Ella sinds kort woont, heet Broome. Maar veel komt ze niet in die stad: ze gaat wel naar school, maar het grootste deel van het verhaal speelt zich af op het trailerpark waar Ella met haar ouders woont en het verhaal eindigt aan de oceaan. Ella woont tegen haar zin met haar ouders en haar broertje op dit trailerpark: een soort camping voor mensen die geen huis hebben (vaak omdat ze geen werk en/of niet genoeg geld hebben). Ella woont hier nog maar kort. Ze mist haar vriendinnen en haar oude school. Ze woont nu 2500 kilometer bij hen vandaan, dat is vanuit Nederland heel ver Rusland in …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Racing the Tide’ zijn niet echt moeilijk. Als je ongeveer twee jaar Engels hebt gehad, moet je dit verhaal goed kunnen begrijpen. Als er moeilijke woorden zijn, dan worden ze vaak herhaald. Als er een woord in het verhaal voorkomt dat ook met veel herhaling niet te begrijpen is (zoals het woord ‘bracelet’ of ‘jetty’) dan zijn er tekeningen die duidelijk maken wat zo’n woord betekent.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Racing the Tide’ zal voor de meeste lezers geen probleem zijn. Veel woorden worden goed uitgelegd of vaak herhaald.
Het verhaal is heel spannend. Je hebt wel een idee wie het onbekende meisje ontvoerd heeft, maar waarom dat is gedaan en waar ze nu is blijft heel lang een geheim. Samen met Ella snap je pas aan het eind wat er allemaal aan de hand is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Racing the Tide’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A1.


Schrijfstijl:

Denise Kirby schrijft speciaal voor jongeren die nog niet zo veel Engelstalige boeken hebben gelezen. Zij weet zonder veel moeilijke woorden een spannend verhaal te schrijven dat jongere lezers – zowel jongens als meisjes – wel zal aanspreken.
In dit verhaal kom je veel te weten over het noordwesten van Australië, over het wonen vlakbij de oceaan.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Racing the Tide’ is een verhaal met heel veel actie. Eerst lijkt het maar een saai verhaal te worden: een meisje dat zich een beetje verveelt in haar oude (niet al te mooie) caravan. Maar al snel komen er vreemde buren naast Ella wonen en dan gebeuren er geheimzinnige dingen. Vanaf dat moment wordt Ella in een avontuur getrokken waar ze niets vanaf weet en waar ze ook eigenlijk niks mee te maken wil hebben.


Tijd:

De jeugdroman ‘Racing the Tide’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Ella en haar ouders doen in dit verhaal niks met het Internet of met computers (of met TV), maar een mobiele telefoon speelt wel een belangrijke rol.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een paar dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Racing the Tide’ is een streek aan de kust van noordoost-Australië. De stad waar Ella sinds kort met haar ouders woont is Broome, een stad aan de kust van de Indische Oceaan. Maar in die stad komt Ella niet veel. Ze gaat wel naar school, maar de meeste gebeurtenissen vinden plaats op het trailerpark waar Ella woont of in de buurt van het strand waar het spannendste deel van het verhaal plaatsvindt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Racing the Tide’: wat is er met Jenny gebeurd en waarom is dat met haar gebeurd?


Verteller:

De roman ‘Racing the Tide’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Ella.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Racing the Tide’ zijn:
• Ella: een jonge meid die met haar ouders en haar jongere broertje in een trailerpark – een soort camping voor mensen die geen eigen huis hebben – woont, vlakbij het strand in noordoost-Australië. Ella is een jaar of dertien, veertien;
• Eddie: het zes jaar jongere broertje van Ella. Hij vindt het wel leuk om te wonen in het park. Hij heeft net een nieuwe fiets van zijn ouders gekregen en daar vermaakt hij zich mee. Verder vindt hij het interessant om zijn zusje te pesten;
• The mother: de moeder van Ella en Eddie;
• The father: de vader van Ella en Eddie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Racing the Tide’  zijn:
• Tayla en Meg: twee klasgenoten van Ella;
• Bob Hogan: de nieuwe buurman van Ella en haar familie;
• Trish Hogan: de nieuwe buurvrouw van Ella en haar familie;
• Dora: een vrouw die allerlei sieraden maakt: armbanden, oorringen, ringen. Vaak gebruikt ze daar schelpen of parels voor;
• Mr. Stevens: de vader van Jenny;
• Constable Mark Tremain: een agent van politie;
• Barry: de beheerder van het trailerpark;
• Jenny: het meisje dat van Dora leert hoe ze sieraden moet maken.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Racing the Tide’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Racing the Tide’ is een spannend verhaal over een meisje dat in Australië woont. Het gaat in dit verhaal niet over stoere surfers of over backpackers die het land doorreizen, maar over een gewoon meisje dat met haar broertje en haar ouders tijdelijk op een armoedig trailerpark woont.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Denise Kirby.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Apostle Bird van Garry Disher
• That Eye, the Sky van Tim Winton
• Checkers van John Marsden


Citaat:
Softly, she ran across the sand towards the boat. When she reached it she knelt beside it on the wet sand.
It was a very old boat. Bits of paint fell off where Ella touched it. The moving light shone through the window and onto the sand for a moment. They’re in there, thought Ella. I’m sure they are.
She crept along the sand beside the boat until she was underneath the window. Then she slowly started to move up towards the corner of the window. She was getting closer and closer. She was almost there. A few more centimetres and –
Suddenly a hand grabbed her shoulder roughly. Ella screamed and dropped to the ground. She put her hand up to her face as the light from a torch shone in her eyes. The hand grabbed her again and dragged her to her feet.
‘Get up, girl, and keep your mouth shut,’ said the voice behind the torch. (p.46)

Vragen over het boek:

1. Waarom vindt Ella haar broertje Eddie een onuitstaanbaar ventje?
2. Kun je de familie van Ella arm noemen? Waarom denk je dat?
3. Waarom werd Jenny ontvoerd?
4. Hoe wordt de plek ontdekt waar Jenny en Ella gevangen worden gehouden?
^ Terug naar boven

Comments are closed.