Sing Me a Death Song

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

He dreamed.
And in his dream he saw his mother walking toward him, coming out of a night mist, walking slowly toward him. She had a black hood over her head, down to her shoulders, and he couldn’t see her face. She wore a plain dress, very plain and severe. She held her arms close to her sides. Her hands were clenched. Clenched white in the darkness.
She walked slowly, very slowly, with measured steps, in a deep, dark silence. He thought he could see two vague forms at her sides, shadowing her as she walked. When she came close to him, she suddenly lifted the black hood, and he saw her white taut face.
And her eyes.
Her two large eyes.
‘They are about to kill me, Jason.’

© New York Review Books Bantam / Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1990.^ Terug naar boven

Algemeen

Jason Ross (eigenlijk: Feldon) heeft nachtmerries. Hij ziet zijn moeder telkens in zijn dromen terwijl ze hem smeekt haar te helpen. Ms Feldon is veroordeeld vanwege de moord op haar minnaar; haar schuld is bewezen en iedereen is ervan overtuigd dat zij de dader is. Zij wacht in Florida op haar terechtstelling. Jason woont in New York bij zijn tante Lydia Ross die hem heeft geadopteerd na de veroordeling van zijn moeder; hij heeft zelfs haar achternaam aangenomen. Maar Ms Feldon beweert nog altijd onschuldig te zijn, hoewel dat niet te bewijzen valt.
Dan, een paar dagen voordat zijn moeder ter dood gebracht zal worden, hoort Jason van een stervende man dat zijn moeder toch niet schuldig was aan de moord. Nu is het aan hem om actie te ondernemen. Er is maar weinig tijd, en de echte moordenaar wacht echt niet tot Jason hem aanklaagt …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jay Bennett

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
131

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
USA, New York City en Florida

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 44 heel korte hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van spannende verhalen houdt maar liever geen dikke boeken  leest, zul je veel plezier beleven aan dit boek. Het boek is dun, met korte zinnen, korte alinea’s, korte hoofdstukken en veel, heel veel actie.
De young adult novel ‘Sing Me a Death Song’ is een verhaal waarin heel wat gebeurt: Jason reist veel om uit te zoeken wie een misdaad van een paar jaar geleden gepleegd heeft. Daarbij speelt hij echter wel met zijn eigen leven ….


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis heb je als lezer niet nodig. Het boek speelt zich af in de Verenigde Staten (in de staten New York en Florida), een land en een gebied dat je wel kent uit de vele films. Dat geldt ook voor onderwerpen als misdaad en de gevangenis. Wel is het handig als je weet dat de doodstraf nog gold een aantal staten (waaronder Florida) toen het boek geschreven werd.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk. Er wordt veel herhaald en uitgelegd door de schrijver, zonder dat het saai wordt.
Bijvoorbeeld:

‘Sing me a death song, Jason.’
He stared at her face, which was turned away from him, to the sea.
Once, when he was much younger, she told him that the Paiute Indians sang death songs, and as she had studied the Paiutes in a graduate course, she knew one of the songs. She sang it to him. He liked the sound of it, so she taught it to him, and after a while they sang it together.
Then, for no reason at all, they stopped singing it. (p.26)


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn vaak kort, met heel veel herhaling.
Bijvoorbeeld:

He had taken no luggage, so when the plane landed, he walked directly to the lobby of the airport. No one was there to greet him.
No one.
He found an empty chair and sat down and waited.
He studied every person passing through the lobby, the tension within him steadily growing.
And the fears.
What if the man never shows up? He said to himself.
What then?
What do I do? (p.66)

‘Sing Me a Death Song’ is een heel spannend verhaal, waarbij een jongen moet proberen uit te zoeken wie een moord gepleegd heeft (tenminste, wanneer zijn moeder die moord niet gepleegd heeft).
Vanwege de gemakkelijke taal en het spannende verhaal is ‘Sing Me a Death Song’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De stijl is recht-toe-recht-aan. Geen subplots of zijverhalen; wel zijn er enkele flashbacks, maar die zijn nodig om het verleden te verklaren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De spanning in dit boek is heel mooi opgebouwd. Na een trieste tijd met een moeder die ter dood veroordeeld is en die binnenkort waarschijnlijk ter dood gebracht zal worden, leren we Jason kennen als een zoon die er alles voor over heeft – zijn leven, als het moet – om de onschuld van zijn moeder te bewijzen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms komt de lezer iets te weten over vroeger (in de vorm van flashbacks), maar dat wordt heel duidelijk aangegeven (bijvoorbeeld waarom die moord heeft plaatsgevonden).


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in de USA. Voor het grootste deel in New York City, voor een kleiner deel in de Amerikaanse staat Florida.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: het bewijzen van de mogelijke onschuld van Jasons moeder.


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Deze beschrijft de ideeën en de daden van Jason en de handelingen rondom zijn persoon.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het belangrijkste karakter in ‘Sing Me a Death Song is:
• Jason Ross (a.k.a. Feldon): de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij is een goede zoon en een overbezorgde jongeman, die er alles voor over heeft om zijn moeder in leven te houden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Sing Me a Death Song’ zijn:
• Mrs. Feldon: de moeder van Jason. Zij zit in de gevangenis en wacht daar op de uitvoering van de doodstraf – zij wordt ervan verdacht dat ze haar minnaar (niet de biologische vader van Jason) heeft vermoord;
• Lydia Ross: de tante van Jason. Zij heeft, na de veroordeling van Jasons moeder, Jason in huis genomen en hem een veilig thuis bezorgd. Als dank heeft Jason haar achternaam aangenomen;
• Een aantal personen die Jason in Florida ontmoet die hem helpen het verleden rond de moord te ontrafelen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Sing Me a Death Song’ is niet verfilmd.


Overig:

Jay Bennett heeft veel boeken geschreven die vaak op elkaar lijken. Ze zijn zonder uitzondering spannend en nooit moeilijk te lezen. Het zijn echt boeken voor jongere lezers (vooral jongens) die liever een dun spannend boek lezen waarin veel gebeurt, in plaats van een diepzinnig en dik boek.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jay Bennett.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• In the Middle of the Night van Robert Cormier
• Nightmare In New York van Anthony Masters
• Colour Her Dead van Celia Rees


Citaat:
‘Capital punishment is savage and cruel and inhuman. You torture a person like you do a caught fly. You tear off the wing one by one, and then you spout great and civilized reasons for doing so.’ (p.63)

Vragen over het boek:

1. Jason Ross/Feldon besluit om zijn moeder te helpen, hoewel iedereen gelooft in haar schuld. Wat zou jij hebben gedaan als jij Jason was geweest? Waarom zou je dat zo hebben gedaan?
2. Welke karakters in het verhaal helpen Jason uiteindelijk het beste? Waarom vind je dat?
3. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een ander boek van hem (bijvoorbeeld The Skeleton Man of Skinhead). Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
4. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een boek van een andere jeugdromanschrijver, bijvoorbeeld Robert Cormier, Norah McClintock of John Marsden. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.