3/5 - (3 stemmen)

The Cat in the Hat Comes Back

Niveau:
Genre: poetry
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691315252933", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000047204993","familyId":"9200000047204993","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Cat%20in%20the%20Hat%20Comes%20Back%2C%20Dr%20Seuss","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There was no time for play.
There was no time for fun.
There was no time for games.
There was work to be done.

All that deep,
Deep, deep snow,
All that snow had to go.

© HarperCollins, 2004

^ Terug naar boven

Algemeen

Sally en haar broertje – ze zijn niet ouder dan een jaar of vijf, zes – zijn buiten aan het werk. Het is winter en er moet sneeuw geruimd worden. Een zware klus, maar de moeder van de kinderen verwacht dat ze het werk goed doen.
En dan komt de Cat in the Hat weer langs (die de kinderen nog kennen uit een vorig avontuur). Hij banjert het huis binnen op zijn grote sneeuwschoenen. Hij springt in het bad, waar hij een taartje gaat eten. En als de jongen naar binnen gaat om hem weg te jagen, ziet hij dat het bad heel vies geworden is. De jongen wordt heel boos en Cat veegt het bad schoon met de witte jurk van de moeder …
En elke keer als Cat daarna iets wil schoonmaken met iets anders (de jurk met de muur, de muur met een schoen, enzovoort), wordt de vlek iets groter.
Het is tijd voor Cat om hulp in te roepen. En die hulp zit onder de hoed van Cat: Little Cat A, Little Cat B, en ga zo maar door. Maar of die echt helpen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A1

Schrijver:
Dr. Seuss

Jaar van uitgave:
1958

Aantal pagina's:
64

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd

Plaats van handeling:
Fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een verhaal met heel veel tekeningen van de auteur.
In het Nederlands heet het boek ‘De kat met de hoed komt terug’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

The Cat in the Hat Comes Back!’ is een grappig boekje voor beginnende lezers. Een kind van bijna elke leeftijd zal de tekeningen waarderen; een Nederlandse lezer die nog maar weinig woordjes Engels kent kan dit boek zelf ook lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis heb je niet nodig voor het begrijpen van het verhaal.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het verhaaltje kent geen moeilijke woorden. De meeste woorden hebben zelfs maar één lettergreep. Als er een minder bekend woord wordt gebruikt (zoals bijvoorbeeld ‘dress’ of ‘broom’) dan wordt duidelijk uit de duidelijke tekeningen wat ermee bedoeld wordt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden zijn niet moeilijk, de zinnen rijmen heel vaak. Op elke bladzijde staat een tekening die meestal groter is dan de tekst. Kortom, ‘The Cat in the Hat Comes Back’! is heel gemakkelijk te begrijpen.
Ook het verhaal is heel simpel: een kat – die de lezer misschien nog kent uit The Cat in the Hat – komt het huis van het broertje en het zusje binnen en maakt het bad vies. Die viezigheid wordt door het hele huis uitgesmeerd. Dit verhaaltje is geen echt vervolg op The Cat in the Hat, maar de drie hoofdkarakters zijn wel dezelfde en het gaat opnieuw om het kattenkwaad van de kat.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Cat in the Hat Comes Back’! een boek met een literair niveau A 1a en een taal-(ERK-)niveau A1.


Schrijfstijl:

Dr. Seuss is een heel grappige schrijver (en zo mogelijk nog een betere tekenaar). Hij weet van een heel simpel verhaaltje een mooi geheel te maken met originele rijmen en grappige tekeningen. Vrijwel elke jonge lezer – van 3 tot 93 – zal dit een leuk verhaal vinden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal kent veel actie: een kat die een huis binnendringt en alles smerig maakt. De hulp van zijn hulpjes Little Cat A, B, C, D, enzovoort, maakt de zaak er alleen nog maar viezer op.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in een fantasietijd (hoewel de schrijver het verhaal al in 1958 schreef). De techniek, de huizen, de kleren, de TV: alles ziet eruit alsof het 1950-1960 is (maar het zou zo maar in de tegenwoordige tijd kunnen zijn).


Plaats:

De plaats is uiteraard ook een fantasieplaats. Maar het is waarschijnlijk wel een plaats ergens in de USA: dit is de wereld van Amerikaanse kinderen zo rond 1950-1960 van de vorige eeuw.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe raken de jongen en het meisje de viezigheid weer kwijt die de kat heeft binnen gebracht?


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door de jongen (die verder geen naam heeft), een jongetje van een jaar of vijf. Hij is – in tegenstelling tot het eerste verhaal, The Cat in the Hat – totaal niet meer onder de indruk van de kat en hij wordt heel kwaad als de vuiligheid niet snel uit het huis verdwijnt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het voornaamste karakter is:
• The Cat in the Hat: een feestnummer. Hij breekt veel af, maar hij kan ook het een en ander repareren als dat nodig is.


Bijfiguren:

Andere bijfiguren zijn:
• De ik-verteller: de ik-figuur is een jongetje, zijn naam komen we niet te weten. Hij dwingt de kat om alle viezigheid in huis op te ruimen;
• Sally: het zusje van de jongen. Zij kijkt een beetje met haar broertje mee, maar ze doet eigenlijk niets;
• Little Cat A en B en C en D enzovoort, tot en met Little Cat Z: de kleine katjes die bij Cat uit de hoed komen en die de rommel nog groter maken.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het verhaal is niet verfilmd.


Overig:

Het boekje staat vol met grote, duidelijke tekeningen; er is heel weinig tekst.
Het boek is los te lezen, maar het borduurt voort op de indringer uit het vorige verhaal: de kat die het leven van de kinderen verstoort^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dr. Seuss.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Raggedy-Ann Stories van Johnny Gruelle
• James and the Giant Peach van Roald Dahl
• Where’s My Cow? van Terry Pratchett


Citaat:
‘It is good I have some one
To help me,’ he said.
‘Right here in my hat
On the top of my head!
It is good that I have him
Here with me today.
He helps me a lot.
This is Little Cat A.’

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van de jongen. Wat vind je van hem?
2. Beschrijf het karakter van de kat. Wat vind je van dat dier?
3. Zou Dr. Seuss met dit verhaal kinderen iets hebben willen leren? En zo ja, wat dan?
4. Wat vind je beter aan dit verhaal: de tekst of de tekeningen? Of vind je beide even goed? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.