3/5 - (1 stemmen)

The Girl Who Wanted a Boy

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

As Sibella Cametta sloshed along home from school, her eyes were drawn to a boy with red hair making a snowball. Cute, she thought, but definitely not magic. Her boots ploughed through the slush as she moved farther down the street. There, another boy! – but he looked a bit like an anteater. She’d need someone more civilized, someone who could appreciate her simple, ordinary existence.
She yanked her load of books higher on her hip and turned into Treadwell Avenue – in the homestretch at last. It was getting so dark so early. The coldest December she could remember, and it seemed every house had a snowman staring at her. She watched the wind-pushed snow dust over their cold bodies – carrots, pieces of coal, absolutely absurd specks to portray eyes and noses and mouths. Just one more lineup of subzero males who didn’t even know she was alive. A clod, that’s what I am, a bouncing clod – fifty pounds of science books. The cheap artificial fur coat, a shapeless cardigan peeking out, and my stupid jumper. If there was a boy looking down from an attic window, he was probably horrified. If a boy came out of a door somewhere or was driving by in a car, how silly she must look, how insignificant! How eccentric! She moaned to herself. A penguin, that’s what I am, she thought, going up the steps of the small wood-framed house with the postage-stamp front yard. I’m a penguin.

© The Bodley Head, 1981

^ Terug naar boven

Algemeen

Sibella Cametta is een meid van vijftien. Ze woont in het New Yorkse stadsdeel Staten Island, samen met haar gescheiden moeder. Zo nu en dan gaat ze naar haar vader, die aan de andere kant van de Hudson in Manhattan woont en werkt. En dan heeft ze ook nog een oudere zus, Maureen, een knappe meid die veel ervaring met jongens heeft.
Ervaring met jongens heeft Sibella helemaal niet. Ze is heel handig met gereedschapskisten en met elektrische apparatuur; iedereen in de buurt vraagt haar om te komen klussen. Op die manier heeft Sibella al een flinke spaarcent bij elkaar geklust. Al met al weet ze meer van klussen dan van kussen.
En toch mist ze iets. Jongens zien haar niet staan: Sibella is niet echt een meid die de aandacht trekt met een geweldig lichaam of een knap gezicht (zoals haar zus). En ze weet al helemaal niet hoe ze zich gedragen moet wanneer ze een jongen zou tegenkomen. Dus het zal nog lastig worden voor haar om iemand te vinden. Dan, op een dag, slaat de vlam in de pan. Op een foto in het plaatselijke krantje ziet ze een jongen die haar hart sneller doet kloppen. Dan Douglas … Dat is ‘m … Hij werkt bij een amusementshal annex karting baan. Sibella gaat eens informeren.
Bij de karting baan ziet ze hem aan het werk. En de foto heeft niet gelogen: Dan is een enorme ‘hunk’, knap, gespierd, vriendelijk. Maar behoorlijk aan de drank, dat wel. En – wat zo mogelijk nog erger is – totaal niet geïnteresseerd in zo’n ‘tom-boy’ als Sibella. Ze zal heel wat moeten doen om Dan geïnteresseerd te krijgen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
122

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, New York (de stadsdelen Staten Island en Manhattan)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 14 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel The Girl Who Wanted a Boy’ is een romantisch verhaal over een meisje dat helemaal niet zo romantisch is. Ze klust en knutselt liever dan dat ze kust en frutselt. Wel is ze heel slim en het lijkt erop dat ze straks naar een goede technische opleiding zal kunnen gaan. Maar toch mist ze de liefde wel een beetje; haar moeder en haar zus hebben constant vriendjes. En wanneer Sibella meent een perfecte jongen gevonden te hebben, gaat alles toch iets anders dan iedereen had verwacht. Als je een afwijkend liefdesverhaal wilt lezen, dan is dit misschien een geschikt boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

De jongens en de meiden in de boeken van Paul Zindel zijn vaak anders dan andere jongeren. Ze doen meer, ze durven vaak meer dan anderen. Maar soms zijn ze ook wel een beetje vreemd. En dat is bij het meisje Sibella in ‘The Girl Who Wanted a Boy’ ook het geval. Zij pakt de liefde wel heel drastisch aan. En het is maar de vraag of die jongen (uit haar dromen) daar in zal trappen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen ‘The Girl Who Wanted a Boy’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De taal is nog steeds heel goed te lezen: het Engels van jongeren uit New York uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw (zoals Paul Zindel dat opschreef) is in onze tijd nog steeds modern.
Het verhaal kent redelijk veel hoofdstukken. De alinea’s zijn nergens lang en er staan in ‘The Girl Who Wanted a Boy’ veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van dit verhaal is nergens moeilijk. De taal is modern, de woorden zijn goed te begrijpen. Er zijn veel hoofdstukken, veel korte alinea’s en ook veel dialogen.
Het verhaal is tamelijk romantisch. Er komt veel liefde en veel verliefdheid in voor. Maar de verliefdheid van Sibella is heel anders dan de liefde van haar zus, haar moeder of haar vader. Eigenlijk is Sibella wel een heel vreemd meisje. Het is duidelijk dat ze meer weet van motoren en van loodgieten dan van jongens.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Girl Who Wanted a Boy’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Girl Who Wanted a Boy’ is tamelijk spannend geschreven. Paul Zindel is ook een humoristische schrijver die zich goed kan inleven in de levens van jongeren. Dat is in deze roman trouwens minder het geval dan in de meeste van zijn andere boeken: de hoofdpersoon is minder slim en minder handig dan andere hoofdpersonen van Zindel. Ze is wel zeer slim op school en heel handig in klussen, maar met jongens is ze nogal een kluns.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Girl Who Wanted a Boy’ is een verhaal met veel actie. We volgen Sibella die haar uiterste best doet een jongen aan zich te binden. Om dat goed te doen, gaat ze als een stoomwals te werk. Een wals die iedereen om zich heen dreigt te verpletteren (zelfs de jongen om wie het gaat).


Tijd:

De jeugdroman ‘The Girl Who Wanted a Boy’ speelt zich af ergens in de jaren 1970-1980. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘The Girl Who Wanted a Boy’ zich helemaal afspeelt, is New York. Het grootste deel van het verhaal gaat over het New Yorkse stadsdeel Staten Island; een klein deel speelt zich af in Manhattan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Girl Who Wanted a Boy’: vindt Sibella ooit de ware liefde?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Girl Who Wanted a Boy’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van het hoofdpersonage Sibella, maar hij maakt ook heel duidelijk wat voor een sufferd die Sibella vaak ook is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Girl Who Wanted a Boy’ zijn:
• Sibella Cametta: een meisje van vijftien jaar oud. Ze is zeer handig en heel erg slim, maar van jongens heeft ze geen verstand;
• Sibella’s moeder: een 48-jarige gescheiden dame. Ze heeft meerdere vriendjes; maar haar liefde voor Sibella is onvoorwaardelijk;
• Maureen: de knappe, negentienjarige zus van Sibella. Ze woont niet meer thuis, maar ze komt regelmatig logeren bij haar moeder en zus;
• Dan Douglas: een knappe negentienjarige hulp in een amusementshal annex karting baan. Hij is de ‘hunk’ op wie Sibella hopeloos verliefd wordt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Girl Who Wanted a Boy’ zijn:
• Charlie: de nieuwe 40-jarige vriend van Mrs. Cametta;
• Chunky: de nieuwste vriend van Maureen;
• Mr. Cametta: de (gescheiden) vader van Sibella. Hij heeft een goede baan en een nieuwe vriendin en hij woont in Manhattan;
• Bertram: de 17-jarige broer van Chucky;
• Mrs. Fitzgerald: de baas van Dan.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Girl Who Wanted a Boy’ is niet verfilmd.


Overig:

The Girl Who Wanted a Boy’ is een grappig verhaal over de liefde. Maar het is ook wel een beetje een onwerkelijk verhaal: welk meisje is zo onnozel als Sibella?^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Forever van Judy Blume
 Judith and Spider van Mike Scott
• The Gooseberry van Joan Lingard


Citaat:
‘Am I crazy to want to give him a chance?’
Her father looked at her thoughtfully, again smoothing her hair with his hand.
‘This all comes under the category of desperate acts,’ her father said with a little laugh. ‘The only rules I would say you should follow now are two: One, don’t hurt anybody; and two, don’t get knocked up. Anything else I think most of the world would consider as just a part of growing up, and I don’t want to interfere with any of that.’ (p.100)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Sibella zo technisch is?
2. Wat vind je van de manier waarop de moeder en de zus van Sibella omgaan met Sibella’s verliefdheid?
3. Beschrijf het karakter van Dan Douglas aan de hand van fragmenten uit de tekst.
4. Wat vind je van het besluit dat Sibella uiteindelijk neemt?
^ Terug naar boven

Comments are closed.