The Graduate

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Benjamin Braddock graduated from a small Eastern college on a day in June. Then he flew home. The following evening a party was given for him by his parents. By eight o'clock most of the guests had arrived but Benjamin had not yet come down from his room. His father called up from the foot of the stairs but there was no answer. Finally he hurried up the stairs and to the end of the hall.
‘Ben?’ he said, opening his son's door.
‘I'll be down later,’ Benjamin said.
‘Ben, the guests are all here,’ his father said. ‘They're all waiting.’
‘I said I'll be down later.’
Mr. Braddock closed the door behind him. ‘What is it,’ he said.
Benjamin shook his head and walked to the window.
‘What is it, Ben.’
‘Nothing.’
‘Then why don't you come on down and see your guests.’
Benjamin didn't answer.
‘Ben?’
‘Dad,’ he said, turning around, ‘I have some things on my mind right now.’
‘What things.’
‘Just some things.’
‘Well can't you tell me what they are?’
‘No.’
Mr. Braddock continued frowning at his son a few more moments, glanced at his watch, then looked back at Benjamin. ‘Ben, these are our friends down there,’ he said. ‘My friends. Your mother's friends. You owe them a little courtesy.’
‘Tell them I have to be alone right now.’
‘Mr. Robinson's out in the garage looking at your new sports car. Now go on down and give him a ride in it.’

© Penguin Random House Company / Signet, 1963^ Terug naar boven

Algemeen

Als Benjamin Braddock van een college afkomt uit het oosten van de Verenigde Staten, weet hij niet goed wat hij vanaf nu met zijn leven moet. Zijn ouders willen hem in alles graag steunen, maar Benjamin heeft nog geen zin om aan een carrière te denken. Zijn vader is een succesvol en rijke advocaat die het beste met zijn zoon voorheeft. Als hij een succesvolle carrière heeft, zal hij vanzelf wel gelukkig worden. Denkt hij.
Maar Benjamin is daar niet zo zeker van. Hij voelt zich diep ongelukkig. Totdat hij een ander wezen ontmoet dat zich ook diep ongelukkig voelt: Mrs. Robinson, de vrouw van Benjamins vaders beste vriend en collega. Ze ontwijken elkaar een tijdje. Maar al snel ruilt Mrs. Robinson de fles in voor Benjamin en ze brengen samen een prettige tijd door in verschillende hotels. Benjamin voelt zich eindelijk iets gelukkiger.
Maar dan krijgt Mr. Robinson een idee. Hij heeft geen benul van wat zijn vrouw doet in haar vrije tijd, maar het lijkt hem wel aardig om Benjamin voor te stellen aan zijn dochter Elaine. Benjamin belooft Mr. Robinson diens dochter mee uit te nemen, maar hij belooft ook Mrs. Robinson om haar dochter niet mee uit te nemen. Een duivels dilemma …
En dan ontmoet Benjamin eindelijk Elaine. Hij wordt smoorverliefd op haar. Hij zal haar – en zijn vader en zijn moeder en haar vader – alles eerlijk moeten vertellen. En hoe zal zij dan reageren? En … hoe reageert haar moeder …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Charles Webb

Jaar van uitgave:
1963

Aantal pagina's:
160

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960–1965

Plaats van handeling:
USA, Californië, in en rond Los Angeles

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in 8 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in een romantisch liefdesverhaal uit de roerige jaren ’60 van de twintigste eeuw, dan is ‘The Graduate’ een goede keus. De roman is romantisch en spannend, en het verhaal zal menige lezer verrassen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis heb je niet nodig voor het volgen van het verhaal. ‘The Graduate’ speelt zich af in Californië, in en om de stad Los Angeles, een gebied dat vrijwel iedereen wel kent van de film of van de TV. Benjamin is afgestudeerd aan een college (een graduate), maar dat is zo’n beetje het enige specifiek Amerikaanse wat we als lezer tegenkomen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden van ‘The Graduate’ zijn zeker niet moeilijk, ook niet terwijl het boek al wat ouder is. De taal was in die tijd vooruitstrevend, direct en modieus, en dat is te merken aan het vocabulaire.
De hoofdstukken zijn lang, maar de alinea’s en de zinnen zijn vaak kort. Het verhaal kent heel veel dialogen en het leest vaak als een filmscript.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Graduate’ is een liefdesverhaal, compleet met seks, bedrog en romantiek. De hoofdpersoon doet zijn uiterste best om de liefde van zijn leven te vinden. Dat maakt van ‘The Graduate’ een spannend verhaal. Er zitten geen diepere of literaire lagen in het verhaal.
De taal is zeker niet moeilijk te noemen. Webb gebruikt gewone, alledaagse taal. Het verhaal kent weinig uitgebreide beschrijvingen. De hoofdstukken zijn lang, maar de zinnen, alinea’s en woorden zijn vaak kort. Er zijn heel veel dialogen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Graduate’ een roman met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Charles Webb schrijft alsof het een filmscenario betreft. Dat maakt van ‘The Graduate’ een zeer leesbaar verhaal, vooral vanwege de vele dialogen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Graduate’ kent veel actie. Niet in de vorm van geweld (dat komt weinig voor in de roman, op een enkele vuistslag na), maar in de vorm van verwikkelingen rond de amoureuze handelingen van de hoofdpersoon.


Tijd:

‘The Graduate’ speelt zich af in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het was een decennium dat later bekend werd vanwege een snel veranderende moraal. Meer drank- en drugsmisbruik, het nodige overspel en een lossere seksuele moraal werden niet algemeen geaccepteerd, maar ze kwamen  waarschijnlijk wel vaker voor dan in eerdere perioden in de geschiedenis. Met name in het progressieve Californië.


Plaats:

De roman speelt zich volledig af in en rond de stad Los Angeles in Californië. De plaatsen die in ‘The Graduate’ genoemd worden zijn bijvoorbeeld Santa Barbara en Berkeley, twee voorsteden van L.A.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘The Graduate’: hoe bereikt Benjamin Braddock het geluk? De ervaringen van Benjamin veranderen zijn karakter en maken een volwassen man van hem.


Verteller:

The Graduate’ kent een alwetende verteller. Deze vertelt afstandelijk (maar met de nodige humor) wat er gebeurt in het leven van Benjamin en zijn familie en vrienden. Het is aan de lezer om zelf conclusies te trekken.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Graduate’ zijn:
• Benjamin Braddock: een jongeman van bijna 21. Hij is zojuist afgestudeerd aan een college in het oosten van het land en hij moet nu besluiten wat hij verder wil met zijn leven;
• Mrs. Robinson: een tamelijk ongelukkige huisvrouw. Ze heeft een ongelukkig huwelijk en ze drinkt veel. Zij verleidt Benjamin met haar charmes;
• Elaine Robinson: de dochter van Mr. en Mrs. Robinson.


Bijfiguren:

Er is een beperkt aantal bijfiguren in ‘The Graduate’. De voornaamste daarvan zijn:
• Mr. Braddock: een succesvolle advocaat. Hij hoopt op een glansrijke carrière voor zijn zoon;
• Mrs. Braddock: de moeder van Benjamin. Zij is bezorgd over de toekomst en het geluk van haar zoon;
• Mr. Robinson: collega en vriend van de vader van Benjamin;
• Carl Smith: de vriend van Elaine. Zij studeren samen aan de universiteit van Berkeley (UCLA).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Graduate’ deed in populariteit onder voor de latere verfilming. Het verhaal werd vrij letterlijk verfilmd in 1967 door Mike Nichols, met in de hoofdrollen Anne Bancroft en (een zeer jonge) Dustin Hoffman.


Overig:

De soundtrack van de film ‘The Graduate’ werd heel bekend. Dat kwam vooral door de muziek en de teksten van het duo Simon and Garfunkel, met als hoogtepunt de Paul Simon-compositie ‘Mrs. Robinson’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Charles Webb.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
High Fidelity van Nick Hornby
• The Catcher in the Rye van J.D. Salinger
Notes on a Scandal van Zoë Heller


Citaat:
Elaine shrugged. ‘I think you had an affair with someone,’ she said. ‘What else am I supposed to think?’
‘But don’t you despise me?’
She frowned at him.
‘Don’t you?’
She took his hand again. ‘Benjamin?’ she said, her eyes on his hand. ‘Was she married or something?’
He nodded.
‘With a family?’
‘A son. She had a husband and a son.’ (p.90)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Benjamin een verhouding met Mrs. Robinson begint? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een fragment uit de tekst.
2. Wanneer en waarom besluit Elaine op een gegeven moment bij Benjamin te blijven?
3. Beschrijf de verhoudingen in het gezin Braddock en in het gezin Robinson.
4. Als ‘The Graduate’ kritisch is over de Amerikaanse maatschappij uit de zestiger jaren van de twintigste eeuw, in welk opzicht is dat dan? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een fragment uit de tekst.

^ Terug naar boven

Comments are closed.