4.6/5 - (5 stemmen)

The Hunger Games, Book I: The Hunger Games

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: dystopia

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693855065688", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"35416811","familyId":"35416811","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Hunger%20Games%20Trilogy%20Boxset%2C%20Suzanne%20Collins","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

When I wake up, the other side of the bed is cold. My fingers stretch out, seeking Prim's warmth but finding only the rough canvas cover of the mattress. She must have had bad dreams and climbed in with our mother. Of course, she did. This is the day of the reaping.
I prop myself up on one elbow. There's enough light in the bedroom to see them. My little sister, Prim, curled up on her side, cocooned in my mother's body, their cheeks pressed together. In sleep, my mother looks younger, still worn but not so beaten-down. Prim's face is as fresh as a raindrop, as lovely as the primrose for which she was named. My mother was very beautiful once, too. Or so they tell me.
Sitting at Prim's knees, guarding her, is the world's ugliest cat. Mashed-in nose, half of one ear missing, eyes the color of rotting squash. Prim named him Buttercup, insisting that his muddy yellow coat matched the bright flower. He hates me. Or at least distrusts me. Even though it was years ago, I think he still remembers how I tried to drown him in a bucket when Prim brought him home. Scrawny kitten, belly swollen with worms, crawling with fleas. The last thing I needed was another mouth to feed. But Prim begged so hard, cried even, I had to let him stay. It turned out okay. My mother got rid of the vermin and he's a born mouser. Even catches the occasional rat. Sometimes, when I clean a kill, I feed Buttercup the entrails. He has stopped hissing at me.
Entrails. No hissing. This is the closest we will ever come to love.
I swing my legs off the bed and slide into my hunting boots. Supple leather that has molded to my feet. I pull on trousers, a shirt, tuck my long dark braid up into a cap, and grab my forage bag. On the table, under a wooden bowl to protect it from hungry rats and cats alike, sits a perfect little goat cheese wrapped in basil leaves. Prim's gift to me on reaping day. I put the cheese carefully in my pocket as I slip outside.

© Scholastic Inc., 2008

^ Terug naar boven

Algemeen

De 16-jarige Katniss Everdeen woont met haar zusje Primrose en haar moeder in District 12, een soort staat in een soort Verenigde Staten van Amerika (maar dan in een verre toekomst). Dit land heet Panem. Door een ramp (een milieuramp?) is veel verwoest en veel mensen zijn omgekomen. Er heeft ook een afschuwelijke burgeroorlog gewoed, waarbij de Capitol (de hoofdstad en het district er omheen) als overwinnaar uit de bus is gekomen. Een groot deel van het land is toen vernietigd, er zijn heel veel doden gevallen en alle districten van het land zijn in armoede gedompeld.
Als straf voor hun opstand moeten de 12 andere districten heel veel werk doen voor de Capitol, alle inkomsten gaan naar de hoofdstad toe. Bovendien moet de districten elk jaar twee jongeren – een jongen en een meisje – leveren, die een strijd op leven en dood aangaan in een afgebakend gebied. Ze krijgen de keus een wapen te gebruiken (dat ze eerst moeten zien te bemachtigen), waarna ze – alleen of met hulp van anderen (er zijn in totaal 24 jongens en meisjes) – moeten proberen elkaar te doden. Er blijft één overwinnaar over, die vervolgens naar zijn of haar District terug mag gaan en daar met eer overladen wordt. Het district zal dat jaar lang minder honger hebben dan normaal; de regering levert een jaar lang meer voedsel.
Katniss is heel goed thuis in de natuur. Ze stroopt en ze jaagt, vaak samen met haar beste vriend, Gale. Als de ‘reaping’ komt, de dag waarop de loting plaatsvindt, is Katniss bezorgd dat het lot op haar zal vallen. Maar dat is niet het geval. Het lot valt op haar zuster, Primrose.
Katniss slaagt erin de plaats van haar zusje in te nemen en samen met Peeta, een jongen die niet echt goed thuis is in jagen of in de wilde natuur, gaat ze zich voorbereiden op de Hunger Games in de Capitol. Als ze later met Peeta het strijdtoneel betreedt beseft ze dat er maar één persoon levend uit dit gevecht kan komen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Suzanne Collins

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
454

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een toekomstige tijd (fantasietijd)

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (maar ergens in het land dat nu de Verenigde Staten heet)

Bijzonderheden:
De trilogie ‘The Hunger Games’ omvat in totaal 3 delen met in totaal 1284 pagina’s

De delen zijn:
‘The Hunger Games’ (2008)
‘Catching Fire’ (2009)
‘Mockingjay’ (2010)

Het eerste deel van de serie, ‘The Hunger Games’, bestaat uit drie delen: ‘The Tributes’, ‘The Games’ en ‘The Victor’. Het boek telt 27 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De hongerspelen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De spanning van het verhaal zal ervoor zorgen dat je het verhaal met plezier zal uitlezen, ook al ben je niet zo’n fanatieke lezer. Waarschijnlijk zul je snel deel II en deel III ook nog willen lezen.
Het verhaal is razend spannend, je gaat als lezer van cliffhanger naar cliffhanger, het is ontroerend, zielig en … romantisch.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Hunger Games’ doet je denken aan grote spelshows op de TV, waarbij alles moet wijken voor de sensatie van het moment. Het is een soort selectie van de beste/sterkste, maar dan één waarbij alle andere deelnemers (behalve de winnaar) het leven zullen laten. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met Stephen Kings The Running Man.
Het boek gaat ook voor een belangrijk deel over de media: alles wordt gefilmd wat er wordt vertoond. Ook gaat het over wat er achter de schermen gebeurt: Katniss en de andere deelnemers worden goed voorbereid en gekapt en gekleed voordat ze aan hun dodelijke avontuur beginnen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is meestal goed te begrijpen voor een B1-lezer. Er wordt wel eens iets uitgelegd over wapens, politiek, of over de media, maar meestal gebeurt dit zo duidelijk dat het vocabulaire weinig problemen zal opleveren.
De zinsconstructies zijn duidelijk. De zinnen zijn niet lang, de alinea’s evenmin, er zijn veel dialogen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Het boek heeft korte alinea’s, veel dialogen en heel veel spanning en actie. Ook wanneer je een lezer bent die zich niet zo interesseert voor literatuur zul je gegrepen worden door dit verhaal, dat van cliffhanger naar cliffhanger snelt, van het ene spannende hoofdstuk naar het andere, van deel I (The Hunger Games), via deel II (Catching Fire) naar deel III (Mockingjay). Wat zou jij doen als je moest kiezen tussen je eigen leven of dat van een zuster, een buurjongen, of een hulpvaardig meisje? Het verhaal dat over leven en dood gaat stelt die keuzes aan Katniss, en daarmee ook aan de lezer. Vandaar dat het een boek op literair niveau B 3c is.
De taal is meestal niet echt moeilijk. Soms zijn er verhandelingen over politiek, over wapens of over de natuur waarbij soms moeilijke woorden worden gebruikt. Maar meestal begrijp je als lezer die woorden wel, omdat Ms Collins er in slaagt om ook moeilijke onderwerpen als politiek en wapentuig uitvoerig uit te leggen. Het taal-(ERK-)niveau is daarom niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct. Nergens wordt er omslachtig iets beschreven: de auteur zorgt ervoor dat de lezer alles van dichtbij direct meemaakt (ook vanwege het feit dat het verhaal in de eerste persoon is geschreven). Ms Collins weet heel goed hoe ze een verhaal spannend moet maken.
Het boek is in de tegenwoordige tijd geschreven. Dat maakt dat het nog dichter bij de lezer komt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Hunger Games’ is een boek boordevol actie. Zodra de lezer een avontuur heeft meebeleefd, staat het volgende avontuur al weer in de steigers.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Later komen we meer te weten over iets van vroeger, bijvoorbeeld over het verleden van Haymitch en waarom deze overlever van de Hunger Games een alcoholist is geworden, maar verder is het een duidelijk verhaal, dat de lezer van dag tot dag kan volgen.


Plaats:

De setting van het verhaal is een fantasiewereld die doet denken aan de Verenigde Staten in een toekomst die er zeer naargeestig uitziet: er is één belangrijke plaats en één belangrijk district (the Capitol), de mensen in de andere districten zijn slechts minderwaardige wezens. De President van dit land – dat Panem heet  – regeert met harde hand over de ander districten. Alle inkomsten, alle amusement, bijna al het voedsel en de spullen die worden gemaakt: het gaat allemaal naar de Capitol, de hoofdstad en het gebied daaromheen.


Verhaallijn:

Er is één duidelijke verhaallijn. Die van Katniss en hoe zij de Hunger Games overleven kan. Er zijn andere, minder belangrijke lijnen: het overleven van Peeta, de liefde van Katniss voor Gale en voor Peeta, het trieste leven van Haymitch.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een eerste persoon (‘ik’-)verteller. We ervaren de spanning door de ogen van de 16-jarige Katniss, die verder niet alleen haar angsten maar ook haar vriendschap en liefdes (voor haar moeder en zuster, voor Gale, voor Peeta en Rue) met de lezer deelt.
Het verhaal heeft een duidelijke moraal, en er zijn nog meer morele lessen te leren. Allereerst is er het maken van de goede keuzes: bij heel veel beslissingen denken we met Katniss mee en vragen ons af wat wij gedaan zouden hebben in die situatie. Daarnaast leert het boek ons onder andere lessen over het verkeerde gebruik van de media, over sensatiezucht, over modegrillen, over zinloos geweld en over goed omgaan met het milieu.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Hunger Games’zijn:
• Katniss Everdeen: een 16-jarig meisje uit District 12, de verteller van het verhaal;
• Peeta Mellark: een jongen uit District 12, de zoon van de bakker. Hij is verliefd op Katniss;
• Haymitch Abernathy: de mentor van Katniss, oud-winnaar van de 50e Hunger Games. Haymitch is door alle gevechten bij ‘zijn’ Hunger Games aan de drank geraakt;
• Gale: de beste vriend van Katniss uit District 12. Net als Katniss is hij een heel goede jager, visser en stroper;
• Mrs Everdeen: de moeder van Katniss en Primrose. Haar man leeft niet meer en zij heeft moeite zichzelf en haar dochters in leven te houden;
• Primrose Everdeen: het jongere zusje van Katniss.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘The Hunger Games’ zijn:
• Effie Trinket: de hulp (‘escort’) van Katniss die haar vergezelt op haar reis naar de Capitol, samen met Haymithch;
• Cinna: de styliste van Katniss, een jonge vrouw uit de Capitol;
• Caesar Flickermann: de Tv-presentator uit de Capitol;
• Rue: een 12-jarig meisje dat ook een ‘tribute’ is, afkomstig uit District 11;
• Inwoners van District 12, het gebied waar Katniss en haar familie woont;
• Inwoners van de Capitol waar Katniss en Peeta worden voorbereid op de Hunger Games;
• ‘Tributes’: deelnemers aan de 74e Hunger Games (zoals ook Katniss en Peeta).

De verhoudingen zijn redelijk duidelijk, tenminste thuis in District 12. In de Capitol wordt het iets ingewikkelder: zijn die adviseurs te vertrouwen? En hoe zit het precies met Haymitch? En tijdens de Hunger Games wordt het helemaal ingewikkeld. Uiteraard is iedereen daar verdacht als mogelijke moordenaar van Katniss. Maar als zelfs Peeta zich aansluit bij het andere kamp, wordt het helemaal een probleem voor Katniss om de goede keuzes te maken.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Hunger Games’ is in 2012 verfilmd met in de hoofdrollen Jennifer Lawrence (als Katniss), Josh Hutcherson (als Peeta) en Liam Hemsworth (als Gale).


Overig:

De trilogie ‘The Hunger Games’ was een enorm succes, zowel als boeken als als films.
Het eerste deel is eigenlijk niet goed als los avontuur te lezen. De andere twee delen horen er echt bij wanneer je wilt weten hoe het verder zal gaan met Katniss.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Suzanne Collins.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Catching Fire van Suzanne Collins (deel II van ‘The Hunger Games’)
• The Lottery van Shirley Jackson (short story)
• The Running Man van Stephen King (onder het pseudoniem Richard Bachman)

 


Citaat:
‘It's time for the drawing. Effie Trinket says as she always does, ‘Ladies first!’ and crosses to the glass ball with the girls' names. She reaches in, digs her hand deep into the ball, and pulls out a slip of paper. The crowd draws in a collective breath and then you can hear a pin drop, and I'm feeling nauseous and so desperately hoping that it's not me, that it's not me, that it's not me.
Effie Trinket crosses back to the podium, smoothes the slip of paper, and reads out the name in a clear voice. And it's not me.
It's Primrose Everdeen. My sister.’ (p.24)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het eerste deel van ‘The Hunger Games’, getiteld ‘The Tributes’.
2. Verklaar de titel van het tweede deel van ‘The Hunger Games’, getiteld ‘The Games’.
3. Verklaar de titel van het derde deel van ‘The Hunger Games’, getiteld ‘The Victor’.
4. Verklaar de titel van het eerste deel van de trilogie: ‘The Hunger Games’.
^ Terug naar boven

Comments are closed.