4/5 - (1 stemmen)

The Inheritors

Niveau:
Genre: history
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695058742214", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30242791","familyId":"30242791","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Inheritors%2C%20William%20Golding","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Lok was running as fast as he could. His head was down and he carried his thorn bush horizontally for balance and smacked the drifts of vivid buds aside with his free hand. Liku rode him laughing, one hand clutched in the chestnut curls that lay on his neck and down his spine, the other holding the little Oa tucked under his chin. Lok’s feet were clever. They saw. They threw him round the displayed roots of the beeches, leapt when a puddle of water lay across the trail. Liku beat his belly with her feet.
‘Faster! Faster!’
His feet stabbed, he swerved and slowed. Now they could hear the river that lay parallel but hidden to their left. The beeches opened, the bush went away and they were in the little patch of flat mud where the log was.
‘There, Liku.’
The onyx water was spread before them, widening into the river. The trail along by the river began again on the other side on ground that rose until it was lost in the trees. Lok, grinning happily, took two paces towards the water and stopped. The grin faded and his mouth opened till the lower lip hung down.

© Faber and Faber 1955

^ Terug naar boven

Algemeen

Lok is met zijn familieleden, een groep primitieve wezens (Neanderthalers?), teruggekeerd van de kust. In de winter verblijven ze daar. In de zomer gaan ze naar de bergen en het bos: ze wonen in een grot en ze voeden zich met vruchten, honing en dode dieren. Het frisse water van de rivier is dichtbij.
Helaas gaat de reis naar de grot niet erg voorspoedig; hyena’s en vossen bedreigen de stam en de stamoudste wordt ziek. Lok en een andere jonge man zoeken naarstig naar voedsel en hout voor het vuur.
Maar dan komt er een nog grotere bedreiging voor de stam: aan de andere kant van de rivier strijkt een andere stam neer. Een moderne groep mensachtigen … Zij kunnen goed met elkaar communiceren (in woorden), ze hebben warme kleren en lekkere drank – en ze zijn bewapend …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
William Golding

Jaar van uitgave:
1955

Aantal pagina's:
233

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
prehistorie

Plaats van handeling:
Een onbekend gebied in Europa, ergens bij de zee

Bijzonderheden:
Een roman in 12 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Inheritors’ is een verhaal over het leven in de prehistorie. Het vertelt over de harde strijd van de mensachtigen: de Neanderthalers die weinig aten, veel op de vlucht waren, jong stierven – die kortom, een keihard en kort leven hadden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Inheritors’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Over de Neanderthaler-‘mens’ is vrijwel niets bekend – het is allemaal speculatie wat hier wordt verteld. Maar het maakt wel op een pijnlijke manier duidelijk hoe het leven van deze mensachtigen zou hebben kunnen zijn …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Inheritors’ zijn op zich niet moeilijk. Soms zijn de alinea’s lang – vooral wanneer de (vage en onsamenhangende) gedachten van de hoofdpersoon Lok worden beschreven. De hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn weinig dialogen: dit is een gevolg van het feit dat de Neanderthaler-mensen niet veel (kunnen) spreken – het valt hen daarom zwaar om hun gedachten in woorden uit te drukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Inheritors’ vrij toegankelijk, maar sommige gedachten van de hoofdpersoon bemoeilijken het lezen.
Het verhaal is heel bijzonder. Het vertelt over de ondergang van een voorganger van de mens (de Neanderthaler) die door de ‘moderne’ mens (de ‘homo sapiens’) werd verdreven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Inheritors’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Inheritors’ is heel origineel geschreven. Mr Golding vertelt over de ondergang van een mensachtige die door de ‘moderne’ mens werd verdreven omdat hij niet de kennis en de wapens van die opvolger had.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Inheritors’ is een verhaal met veel actie. De leden van de stam doen hun best om in leven te blijven: ze moeten zich verdedigen tegen hyena’s, beren, gieren en andere (ook mensachtige) wezens.


Tijd:

‘The Inheritors’ speelt zich af in de prehistorie. De stam die beschreven wordt behoort waarschijnlijk tot de Neanderthalers, een volk dat werd verdreven door de ‘moderne’ mens – de ‘homo sapiens’.


Plaats:

De setting van ‘The Inheritors’ is een bergachtig gebied in de buurt van de zee. Vlakbij zijn grotten en er is een rivier – met waterval – en een eiland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Inheritors’: zullen de stamleden zich kunnen handhaven tegenover de ‘nieuwe’ mensen?


Verteller:

De roman ‘The Inheritors’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de Neanderthaler-mens, Lok. Het laatste hoofdstuk heeft een bijzonder perspectief: daarin wordt het verhaal verteld vanuit de nieuwe’ mens: Tuami, een homo sapiens.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Inheritors’ zijn:
Leden van de ‘people’-stam:
• Lok: de zoon van het stamhoofd. Hij is een gelukkige, zorgeloze jonge man. Hoewel hij de leider zou kunnen worden, heeft hij niet de capaciteiten. Lok heeft veel woorden die hij wil zeggen, maar de beelden erbij zijn onduidelijk – zowel voor hemzelf als voor de anderen;
• Fa: de vrouw van Lok. Zij is slimmer en nuchterder dan haar metgezel.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Inheritors’ zijn:
Andere leden van de ‘people’-stam (Neanderthalers):
• Mal: de stamoudste. Als het verhaal begint is hij een verzwakte oude man;
• ‘The old woman’: de vrouw van Mal, een wijze vrouw (en de moeder van Lok);
• Ha: een jonge man;
• Nil: de vrouw van Ha;
• Liku: het dochtertje van Lo en Fa;
• ‘The new one’: de baby van Ha en Nil.
Leden van de ‘new people’ (homo sapiens):
• Tuami: één van de leiders van de ‘new people’;
• Tanakil: een meisje dat contact zoekt met Liku;
• ‘The old man’: een leider – en tevens een soort medicijnman;
• Marlan, Vivani, ‘the fat woman’ en vele anderen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Inheritors’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Inheritors’ is een heel bijzonder verhaal. Dat komt niet alleen maar door de setting (een onherbergzaam gebied tijdens de prehistorie), maar vooral door het perspectief: het verhaal wordt beschouwd vanuit de ‘primitieve’ Neanderthalers, en heel veel later (in het laatste hoofdstuk) vanuit het perspectief van de ‘beschaafdere’ homo sapiens.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Golding.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Shardik’ van Richard Adams
• ‘The Clan of the Cave Bear’ van Jean M. Auel
The Buried Giant van Kazuo Ishiguro


Citaat:
Now Lok could see two other things. The new people did not move like anything he had ever seen before. They were balanced on top of their legs, their waists were so wasp-thin that when they moved their bodies swayed backwards and forwards. They did not look at the earth but straight ahead. (p.143)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de (bloed)band tussen de leden van ‘the people’ (waarschijnlijk)?
2. Waarom zijn Lok en Fa zo gefascineerd door de ‘anderen’?
3. Verklaar de titel van het boek: ‘The Inheritors’.
4. Welke van de twee verschillende ‘menssoorten’ vind jij de meest beschaafde? Waarop baseer je die mening?
^ Terug naar boven

Comments are closed.