The Lord of the Rings III – The Return of the King

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Pippin looked out from the shelter of Gandalf’s cloak. He wondered if he was awake or still sleeping, still in the swift-moving dream in which he had been wrapped so long since the great ride began. The dark world was rushing by and the wind sang loudly in his ears. He could see nothing but the wheeling stars, and away to his right vast shadows against the sky where the mountains of the South marched past. Sleepily he tried to reckon the times and stages of their journey, but his memory was drowsy and uncertain.
There had been the first ride at terrible speed without a halt, and then in the dawn he had seen a pale gleam of gold, and they had come to the silent town and the great empty house on the hill. And hardly had they reached its shelter when the winged shadow had passed over once again, and men wilted with fear. But Gandalf had spoken soft words to him, and he had slept in a corner, tired but uneasy, dimly aware of comings and goings and of men talking and Gandalf giving orders. And then again riding, riding in the night. This was the second, no, the third night since he had looked in the Stone. And with that hideous memory he woke fully, and shivered, and the noise of the wind became filled with menacing voices.

© Penguin Random House Company / Ballantine Books, 1965^ Terug naar boven

Algemeen

Book V
Het vijfde deel – het eerste deel van 'The Return of the King' – gaat over de lotgevallen van Gandalf en Pippin, Aragorn en Merry, Gimli en Legolas.
Gandalf en Pippin zijn in de stad Minas Tirith aangekomen, waar ze steun zoeken voor hun strijd tegen de Dark Lord. Ze ontmoeten de steward van Minas Tirith, Denethor en een grote tovenaar, Beregond. Het is de vraag of deze twee hen voldoende kunnen helpen in hun strijd.
Ondertussen zijn Aragorn, Merry, Gimli en Legolas met de grijze ruiters verder getrokken over de vlakten. Zij ontmoeten Lady Éowyn die zich als één van de weinigen nog verzet tegen de macht van het kwaad uit Mordor. Het beleg van Gondor kan plaatsvinden zodra de leden van het gezelschap hun legers op de been hebben. Uiteindelijk vindt op de Pelennor Fields een bloedige strijd plaats die aan velen het leven zal kosten …

Book VI
Ondertussen is Sam al dagen op zoek naar zijn meester, Frodo, die in een tunnel onder de berg is verdwenen, begeleid door de gluiperige Gollum en nagezeten door de reuzenspin Shelob. Als Sam Frodo uiteindelijk vindt, is deze meer dood dan levend. Samen zullen ze toch veel verder moeten trekken, allereerst door de Land of Shadow, een onherbergzame vlakte. Na een uitputtende tocht bereiken ze Mount Doom, het doel van hun reis. Daar wacht de vulkaan, met het vuur waarin de ring gesmeed is. Maar daar wacht ook Gollum, die elk leven – inclusief dat van hemzelf – ervoor over zal hebben om de ring te pakken voordat deze vernietigd kan worden.
Het laatste deel, Book VI, in het derde deel van 'The Lord of the Rings', is de climax van het verhaal. het gaat niet alleen om het vernietigen van de ring, maar ook om nieuwe koninkrijken met nieuwe koningen te stichten, om de Shire te zuiveren (‘the scouring’) en ook om een afscheid bij de Grey Havens. Het is de vraag wie van het gezelschap (‘the fellowship’) uiteindelijk scheep zullen gaan om voor altijd te vertrekken uit Middle-earth …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
J.R.R. Tolkien

Jaar van uitgave:
1955

Aantal pagina's:
300

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Middle-earth, een fantasieplaats

Bijzonderheden:
‘The Return of the King’ is het derde deel van de trilogie ‘The Lord of the Rings’. Dit laatste deel bestaat opnieuw uit twee delen, ‘Book Five’ en ‘Book Six’. In totaal omvatten deze twee delen 19 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘In de ban van de ring: De terugkeer van de koning’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘The Return of the King’ is het ultieme fantasieverhaal. ‘The Lord of the Rings’ is een verhaal voor doorzetters (een boek van in totaal 1070 pagina’s, de verschillende appendices niet meegerekend). Een verhaal over goed en kwaad, over list en bedrog, over vriendschap en trouw. Liefde komt er in het boek niet voor, ten minste geen liefde tussen mannen en vrouwen; de wezens (ook de mensen) zijn maar met één ding bezig: de ring wegbrengen en hem vernietigen.
Als je wilt weten waar al die fantasyschrijvers hun ideeën vandaan hebben gehaald, moet je naar de bron van die fantasy gaan. En dat is ‘The Lord of the Rings’. The Hobbit kwam eerst, maar dat was meer een avonturenverhaal voor jongere lezers, weliswaar met draken en dwergen en tovenaars. Maar het stevige werk – ook voor betreft gevechten, bedrog en grote vriendschappen – vind je pas echt in ‘The Lord of the Rings’.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Return of the King’ beschrijft een onbekende sprookjeswereld. Een wereld waar het vervoer meestal te voet of soms te paard ging (maar in dit deel ook per adelaar), waar zwaarden en speren de wapens waren, waar reizigers overnachtten in tochtige herbergen en waar gevaren loerden langs de landweggetjes (maar in dit deel ook vaak in de bergen). De tijd lijkt op de middeleeuwen, maar het is nog veel langer geleden. Dit is een soort Europa voordat de Vikingen kwamen. Maar dan een Europa waarin tovenaars de baas waren, dwergen het goud uit de mijnen haalden, elfen de bossen beheerden en mensen niet zo belangrijk waren. O ja, en er woonden ook nog hobbits in dit rijk …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Return of the King’ zijn vaak moeilijk en soms ouderwets. Het verhaal leest alsof het een verhaal van heel lang geleden is (en dat is natuurlijk ook zo). Het verhaal beschrijft een tijd van vóór de middeleeuwen (maar dan een fantasietijd, uiteraard). De alinea’s zijn soms lang, maar er zijn wel veel dialogen. De hoofdstukken zijn redelijk lang; zo’n 20 pagina’s per hoofdstuk ongeveer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Return of the King’ is soms traag en ouderwets (het boek stamt al uit 1955) en soms schrijft Tolkien enigszins omslachtig. Hij wil alles goed uitleggen aan de lezer.
Maar de kracht van de roman ligt in het verhaal. Je krijgt een onvergetelijk verhaal te horen van een geweldige verhalenverteller.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Return of the King’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Het derde deel van ‘The Lord of the Rings’, ‘The Return of the King’, is opnieuw heel spannend geschreven. In dit laatste deel gaan Frodo en Sam door een diep dal, hun vrienden kunnen niet bij hen komen en de climax van het verhaal vindt plaats in Mount Doom. Die vrienden die er niet bij kunnen zijn, moeten wel hun best doen om te zorgen dat het goede overwint in de rest van de wereld, die grotendeels beheerst wordt door datzelfde kwaad dat Frodo met het vernietigen van de ring wil uitschakelen. Dit laatste deel uit de trilogie is een verhaal over schuld en boete, over zuivering en vergeving.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Return of the King’ zit boordevol actie. Vanaf de tocht van de overgebleven leden van de ‘fellowship’ tot aan de laatste tocht van Frodo, Sam en Gollum is het een strijd tussen goed en kwaad. Een strijd die wordt uitgevochten in de vlakten van Gondor en Rohan, maar ook in de Land of Shadow en in Mount Doom. En uiteindelijk ook nog eens in de Shire zelf, het eens zo idyllische land van de hobbits, dat ook is aangetast door het kwaad.


Tijd:

‘The Return of the King’ beschrijft een periode van een aantal weken in een fantasietijd. Er zijn geen flashbacks, het verhaal vindt in ‘real time’ plaats.


Plaats:

De plaats waar ‘The Return of the King’ zich afspeelt is Middle-earth, een wereld die lijkt op de aarde maar die toch ook heel anders is. Delen van het verhaal spelen zich af in Gondor, in Rohan, in Mordor en uiteindelijk weer in The Shire.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Return of the King’: hoe slagen de leden van het gezelschap – met Frodo als belangrijkste figuur – erin om de ring in Mordor te krijgen? Dat lukt in dit boek: de ring wordt gebracht naar naar Mount Doom. Maar de vernietiging zal zware offers kosten en zal voor altijd de levens van de leden van het gezelschap veranderen.


Verteller:

‘The Return of the King’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze legt uitgebreid uit hoe Middle-earth eruitziet, wie er wonen en wat het probleem in dit rijk is. Er is een kaart van het gebied die duidelijk maakt waar de reis heen gaat. De verteller volgt het gezelschap van de ring tot op het moment dat de hobbits en Gandalf weer terugkomen in The Shire.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Return of the King’ zijn:
• Frodo Baggins: een hobbit, de jonge neef van Bilbo;
• Gandalf: één van de grootste tovenaars van Middle-earth;
• Aragorn (‘Strider’): een mens, een edelman uit het noorden van Middle-earth;
• Sam Gamgee: een hobbit, de vriend en bediende van Frodo;
• Meriadoc (‘Merry’) Brandybuck: een hobbit, neef van Frodo en Pippin;
• Peregrin (‘Pippin’) Took: een hobbit, neef van Frodo en Merry;
• Legolas: een elf;
• Gimli: een dwerg;
• Gollum (oorspronkelijk Sméagol geheten): een hobbit die door eeuwenlang bezit van de ring een kwaadaardig wezen is geworden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Return of the King’ zijn:
• Bilbo Baggins: een oude hobbit, de vinder van de Ring;
• Koning Elrond: de goede vorst van Rivendell;
• King Théoden: een koning in Rohan;
• Éowyn: de Lady of Rohan;
• Sauron, the Dark Lord: de grootste kwaadaardige tovenaar van allen. Hij instrueert vanuit zijn toren in Mordor zijn handlangers;
• Saruman the Great: een kwade tovenaar die vanuit zijn toren Isengard zijn handlangers aanstuurt;
• De legeraanvoerder Faramir: een leider (een mens) uit Minas Tirith;
• The Riders of Rohan: strijders te paard. Zij steunen de ‘fellowship’ waar ze kunnen;
• Inwoners van het rijk Gondor en de stad Minas Tirith;
• The Nazgûl: duistere wezens in dienst van de Dark Lord;
• Black Riders: gevaarlijke handlangers van de Dark Lord;
• Orcs: agressieve en gevaarlijke wezens;
• Uruk-hai: handlangers van Saruman the Great;
• Meerdere hobbits, elfen, orcs en andere wezens.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Return of the King’ is, net als de andere delen van ‘The Lord of the Rings’, meerdere keren verfilmd. Vaak gebeurde dat in één film – zoals bijvoorbeeld in een animatiefilm. Maar soms was dat in drie delen, zoals de beroemde verfilming van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson.


Overig:

Tolkien weet ontzettend veel; en toch heb je als lezer heel vaak de indruk dat je maar een heel klein deel van de verhalen van Middle-earth hoort. Wie is bijvoorbeeld die Sauron eigenlijk en hoe komt hij aan die macht die hij heeft? Als lezer verlang je telkens naar meer informatie over die magische wereld van Middle-earth. Tolkien geeft in ‘The Lord of the Rings’ de nodige antwoorden, maar lang niet alle. In verschillende appendices geeft hij meerdere antwoorden, onder andere over veel koningshuizen van Middle-earth, stambomen, een chronologisch overzicht, en een geschiedenis van een aantal talen van Middle-earth. Maar nog altijd bleek dat te weinig te zijn voor de echt fanatieke ‘Lord of the Rings’-liefhebber. Vandaar dat er na de dood van Tolkien meerdere romans uitkwamen, die nieuwe avonturen uit Middle-earth vertelden, zoals bijvoorbeeld ‘The Silmarillion’, ‘The History of Middle-earth’ en ‘The Children of Húrin’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.R.R. Tolkien.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Magician’s Nephew (The Chronicles of Narnia, Book 1) van C.S. Lewis
• The Bad Beginning (A Series of Unfortunate Events, Book I) van Lemony Snicket
• The Hunger Games van Suzanne Collins


Citaat:
Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for mortal men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Vragen over het boek:

1. Wat is de functie van de ‘Grey Company’ voor Aragorn en de zijnen?
2. Waarom en voor wie zijn de ‘Houses of Healing’ nodig?
3. Wie zijn de ‘’Stewart’ en de ‘King’ uiteindelijk?
4. Wat gebeurt er precies in de ‘Grey Havens’ en waarom gebeurt dat juist daar?

^ Terug naar boven

Comments are closed.