2.5/5 - (2 stemmen)

The Snake-stone

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694381091066", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30377636","familyId":"30377636","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Snake%20Stone","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I have a stone that looks like a snake: all curled up. It's my most precious thing. I've had it since I was born, you see.
Do you ever think about being born?
No. I don't either. But what I do think about is this – did my mother want me?

It wasn't an easy thing to find out. I think my search all started on the night of the Big Fair.
Dad dropped me off at the park that night on his way to town. He didn't want to – in fact we had a bit of a row about it. There was a fair on in the park and because I knew most of my class were going to it I insisted on going as well. Just this once I wanted to be one of them, one of the gang, showing off to the girls. Dad just could not see the point.
'You've got the Nationals coming up next month,' he said. 'You should be doing more training, not less. I'm surprised at you, James.' He goes on and on and on, Dad does. 'I'm prepared to put in the time – why aren't you?'
It was no use trying to argue with him. I sat in the back seat and let him get on with it. Mum reached across and squeezed my hand and I knew it was going to be all right, that he'd let me go to the park, but that wasn't the point. It was the first time I had ever said that I didn 't want to train, and he was acting as if it was happening all the time. He never gave me credit for the hours and hours I put in.

© Hamish Hamilton / Collins, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

James is een heel goede sportman. Hij is nog maar vijftien jaar oud, maar hij hoort nu al bij de betere duikers en schoonspringers van Engeland. Het lijkt erop dat hij – met flink wat inzet van zijn kant – mee kan doen aan de nationale kampioenschappen (‘the Nationals’). Hij heeft een vader die hem de hele week door steunt met zijn sport en hij heeft een moeder die hem heel vaak zijn zin geeft. Zijn oudere zus woont niet meer thuis; zij werkt en woont in een andere plaats.
Maar toch knaagt er iets aan James. Hij is geadopteerd en hij heeft geen idee wie zijn biologische ouders zijn. Zijn adoptieouders hebben alles bewaard wat James als baby bij zich had: veel zelfgemaakte babykleertjes en een briefje met een half adres erop. Op het briefje staat ook nog: ‘Look after Sammy.’ Zou dat zijn echte naam zijn? En waar is die mevrouw (of meneer) ‘…on’, die woont in ‘…se Cottage’ in het dorp ‘…lygate’ in het graafschap ‘…byshire’?
Als James van zijn ouders een week naar Londen mag om daar in training te gaan voor de eerstvolgende duikwedstrijden, besluit hij de andere kant op te gaan: naar het graafschap en het dorp en het huis waar die familie woont waar hij als baby gevonden werd …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Berlie Doherty

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
173

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
GB: een stad en het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 25 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Snake-stone’ is een spannend – en ook ontroerend – verhaal over een jongen die wil weten waarom zijn biologische moeder hem heeft ‘weggegeven’. Het is een verhaal dat geschikt is voor zowel jongens als meisjes; Ms Doherty maakt er nergens een sentimenteel verhaal van. Bovendien is dit een verhaal met veel verrassingen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Snake-stone’ speelt zich af in een gewone Engelse stad en op het platteland van Derbyshire. Die stad had ook een Nederlandse stad kunnen zijn. Maar dat platteland is heel afwijkend van Nederland: het deel van het graafschap Derbyshire dat Ms Doherty beschrijft is een heuvelachtig, zeer dunbevolkt gebied: een geschikte regio voor de gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Snake-stone’ zijn niet moeilijk. Het verhaal leest heel gemakkelijk en snel; de taal is nog altijd modern.
De alinea’s zijn van een gewone lengte en de jeugdroman heeft heel veel hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Snake-stone’ prima te lezen. Met dit verhaal zullen maar heel weinig lezers problemen krijgen.
Maar het verhaal is de reden dat je dit boek zou kunnen kiezen. Het is een spannend verhaal over een jongen die op zoek wil gaan naar zijn biologische moeder. Zijn adoptieouders leggen hem geen strobreed in de weg, maar toch is het voor James bijna onmogelijk om zijn moeder te vinden. De beslissingen die hij neemt om haar toch te kunnen vinden zijn dan ook heel logisch.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Snake-stone’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Snake-stone’ is spannend geschreven. Het is een boeiend verhaal over een jongen die op zoek gaat naar zijn biologische moeder. De plot zit zo knap in elkaar, omdat je heel lang niet weet wie die moeder is (en zelfs of ze nog leeft).
Het is ook erg afwisselend – en spannend – om niet alleen maar het verhaal van James te lezen, maar ook het verhaal vanuit het perspectief van de (biologische) moeder.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Snake-stone’ is een verhaal met veel actie. Je zult je geen moment vervelen bij het lezen van dit boek: het verhaal heeft heel veel verrassingen en samen met de hoofdpersoon James ontdek je die verrassingen.


Tijd:

‘The Snake-stone’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Er zijn geen mobiele telefoons; en dat is wel een probleem voor James – maar soms ook wel een voordeel, zoals je zult merken. Ook speelt de computer of het Internet geen enkele rol (nieuwe media waren er ook nog niet).
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.
Wel zijn er veel flashbacks. En die flashbacks gaan terug naar het jaar 1980, het jaar waarin de nu 15-jarige James geboren werd.


Plaats:

De setting van ‘The Snake-stone’ is een stad en het platteland van Engeland. James woont met zijn ouders in een stad die niet bij naam genoemd wordt. Als hij naar Londen of naar Manchester moet gaan, reist hij met zijn vader met de auto of hij neemt de trein. Een groot deel van het verhaal speelt zich echter af op het platteland van het graafschap Derbyshire, een landelijk gebied gelegen ergens midden in Engeland (zo’n beetje tussen de steden Manchester en Birmingham in). Ms Doherty beschrijft dit gebied als een heuvelachtig (bergachtig) en dunbevolkt gebied.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Snake-stone’: zal James zijn leven kunnen accepteren, bijvoorbeeld door meer te weten te komen over zijn afkomst?


Verteller:

De roman ‘The Snake-stone’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
De eerste verteller, James, gedraagt zich soms niet zo verstandig en hij snapt pas later wat daar verkeerd aan was. Gelukkig heeft hij vaak aardige mensen om zich heen die om hem geven en die hem helpen toch tot een goede keuze te kunnen komen.
De tweede verteller, de biologische moeder, is tot ver in het verhaal een volkomen onbekende persoon. Heel geleidelijk leren we haar iets beter kennen. En nadat zij vaker aan het woord is geweest, kunnen wij ons goed inbeelden hoe het moet zijn geweest om – in haar situatie – een baby te krijgen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Snake-stone’  zijn:
• James Logan: een 15-jarige jongen. Hij is niet zo’n geweldige student, maar zwemmen kan hij als de beste. Hij behoort zelfs tot de allerbeste duikers van de junioren: er is een grote kans dat hij aan landelijke kampioenschappen schoonspringen (’The Nationals’) mag deelnemen. James ziet er anders uit dan zijn ouders: hij is klein en tenger en hij heeft heel donker haar. Als pasgeboren baby werd hij geadopteerd;
• Mr Peter Logan: de vader van James. Hij stimuleert James om heel goed zijn best te doen bij het sporten. Hij is leraar;
• Mrs Logan: de moeder van James. Zij is een zachtaardige vrouw die het beste voor heeft met James. Zij werkt bij een reisbureau;
• Elizabeth Frith: een jong meisje dat ongewenst zwanger wordt en een kind baart.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Snake-stone’  zijn:
In de stad:
• Ken Eldred: de Londense coach van James. Hij is heel streng (maar rechtvaardig);
• Matt: een sportvriend van James. Hij is vaak net zo goed als James (en soms zelfs beter);
• Darren: een zweminstructeur;
• Jan: een klasgenote van James. James vindt haar aardig; het is de vraag of zij ook zo over hem denkt;
• Digger: een vroegere vriend van James;
• Lestor Mygrove (‘Pieface’): een vriend van Digger. Nogal een pestkop;
• Mr Griffiths: een docent van James;
Op het platteland van Derbyshire:
• Ellis: een vriend van ‘Pieface’;
• Uncle Staff: een oom van Elizabeth;
• Sammy: de vriend van Elizabeth. Hij behoort tot een groep rondtrekkende reizigers (‘travellers’);
• Mr Samuel Frith: de vader van Elizabeth en haar broers en zus;
• Mrs Margaret Frith: de moeder van Elizabeth en haar broers en zus;
• Caroline, Michael en Peter: zus en broers van Elizabeth;
• Joseph Rowlin: een boerenzoon;
• Clair: een meisje dat bij haar oma in Hollygate logeert;
• Frances: de moeder van Clair;
• Mrs Ellie Champion: de oma van Clair.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Snake-stone’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Snake-stone’ is een typisch Berlie Doherty-boek: een spannend verhaal met een verrassende plot. Ms Doherty is al heel lang een zeer populaire schrijfster van jeugdromans en als je ‘The Snake-stone’ uit hebt, zul je begrijpen hoe dat komt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Berlie Doherty .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Listen to the Dark van Maeve Henry
• Raider van Susan Gates
• Me and My Shadow van Joan Lingard


Citaat:
‘What’s an ammonite, Sir? Is it a stone?’
Jan’s table-mates collapsed into giggles. All right, so I wasn’t the cleverest person in class.
‘It’s a fossil.’ He perched on my desk, straightening his glasses with his free hand. ‘It belongs to the Triassic era, through to the Mesozoic.’
Why do teachers do this? I wished the others wouldn’t keep twisting round, staring at us. ‘It used to be a living creature, this, on the bed of the ocean.’ He threw it up in the air and caught it again. ‘Millions of years old this is, James. Imagine that!’
‘I thought it was a stone,’ I said.
The Jan mob giggled again.
‘People used to call it a snake-stone, because they thought it was a petrified snake. Lovely specimen.’ He handed it back to me. ‘Did you find it?’
‘My mother gave it to me,’ I said. (pp.51-52)

Vragen over het boek:

1. Heeft James veel vrienden, op school of in zijn omgeving? Waarom denk je dat?
2. Aan welke van zijn ouders heeft James de meeste steun? Waarom vind je dat?
3. Wat was de reden dat James ter adoptie werd aangeboden? Wat vind je van die reden?
4. Welk besluit neemt James aan het eind van het verhaal? Vind je dat een goed besluit of juist niet? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.