4/5 - (1 stemmen)

The Songlines

Niveau:
Genre: travel
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694025642523", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000009354321","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Songlines%20%28ebook%29%2C%20Bruce%20Chatwin","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

In Alice Springs – a grid of scorching streets where men in long white socks were forever getting in and out of Land Cruisers – I met a Russian who was mapping the sacred sites of the Aboriginals.
His name was Arkady Volchok. He was an Australian citizen. He was thirty-three years old.
His father, Ivan Volchok, was a Cossack from a village near Rostov-on-Don, who, in 1942, was arrested and sent with a trainload of other Ostarbeiter to work in a German factory. One night, somewhere in the Ukraine, he jumped from the cattle-car into a field of sunflowers. Soldiers in grey uniforms hunted him up and down the long lines of sunflowers, but he gave them the slip. Somewhere else, lost between murdering armies, he met a girl from Kiev and married her. Together they drifted to a forgetful Adelaide suburb, where he rigged. up a vodka still and fathered three sturdy sons.
The youngest of these was Arkady.
Nothing in Arkady's temperament predisposed him to live in the hugger-mugger of Anglo-Saxon suburbia or take a conventional job. He had a flattish face and a gentle smile, and he moved through the bright Australian spaces with the ease of his footloose forbears.

© Penguin Random House Company / Vintage, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

De verteller – laten we hem voor het gemak Bruce Chatwin noemen – heeft al heel veel van de wereld gezien. Hij reisde lange tijd door Afrika en Arabië en hij leerde veel over de zeden en gebruiken van de (vaak) nomadische volken daar. Nu gaat hij op reis door het meest desolate gebied van Australië - de Outback - in de buurt van de stad Alice Springs.
Samen met een paar vrienden probeert hij oprecht meer te weten te komen over de cultuur en over de zeden en gewoonten in het minst ‘geciviliseerde’ deel van het continent: de Outback waar de Aboriginals al sinds mensenheugenis wonen. Hij leert veel van hun gebruiken kennen, maar hij leert ook in hoeverre de westerse ‘beschaving’ is doorgedrongen tot de wereld van deze unieke volkeren.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Bruce Chatwin

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
293

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Australië, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een roman in 39 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘’.In het Nederlands heet het boek ‘De gezongen aarde’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van een filosofisch reisverhaal houdt, dan is ‘The Songlines’ een heel goede keus voor jou. Het verhaal gaat over een zoektocht naar de mysteriën van de Australische Aboriginals, maar ook over de oorsprong van de (menselijke) beschaving.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Songlines’ heb je niet zoveel specifieke kennis nodig. Wel is het noodzakelijk dat je geïnteresseerd bent in andere culturen, in vroegere samenlevingen en in de ontwikkeling van de ‘beschaving’.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Songlines’ zijn vaak lastig, ondanks het uiterlijk simpele verhaal. Bruce Chatwin maakt regelmatig zijsprongen naar andere onderdelen van de wetenschap, zoals godsdienst, filosofie en politiek.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet al te lang. Er zijn regelmatig dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Songlines’ is van een pittig niveau. Je moet een ervaren lezer zijn als je deze roman op waarde wilt schatten. Het vocabulaire bestrijkt de disciplines van uiteenlopende denkrichtingen, zoals filosofie, religie, wetenschap en antropologie.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Songlines’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Songlines’is heel mooi geschreven. Maar de schrijfstijl is ook vaak verraderlijk simpel: het lijkt in  eerste instantie op een eenvoudig reisverhaal. Gaandeweg de roman kom je erachter dat dit de zoektocht van een individu is op zoek naar de zin van het leven: het verhaal gaat over leven en dood, over zin en on onzin van het leven, over zoektochten en ontdekkingen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Songlines’ is een verhaal met vrij weinig actie. De verteller bezoekt wel de nodige figuren die afwijken van ‘de’ norm, maar wat daar verder zo bijzonder aan is, wordt zelden duidelijk. Voor spectaculaire acties moet je niet bij dit verhaal zijn.


Tijd:

‘The Songlines’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Maar er zijn ook verwijzingen naar perioden van honderden jaren eerder: de tijden van Tweede Wereldoorlog, de Romantiek, de Middeleeuwen, de Bijbelse Oudtestamentische tijden, de prehistorie.
Er zijn de nodige flashbacks. De verteller verhaalt dan hoe hij rondreisde in Arabië, in het Verre Oosten en in Afrika.
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Op zich speelt het verhaal zich af over een periode van een paar weken, maar er zijn heel veel flashbacks naar eerdere tijden.


Plaats:

De setting van ‘The Songlines’ zijn de vrij ongerepte delen van Australië (vaak aangeduid met ‘The Outback’).  Het is het land waar de Aboriginals wonen en waar ze proberen de zeden en gebruiken van hun voorouders in ere te houden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Songlines’: zal de verteller meer te weten komen over de oorsprong van de menselijke beschaving?


Verteller:

De roman ‘The Songlines’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Songlines’ zijn:
• Bruce Chatwin (‘Pom’): de ik-verteller van het verhaal. Hij werkte eerst voor een veilinghuis (Sotheby’s) waar hij al heel snel carrière maakte. Daarna koos hij voor het verkennen van de wereld. Als het verhaal begint heeft Chatwin al veel gereisd over de hele wereld. Deze roman speelt zich af in de Outback van Australië;
• Arkady Volchok: een Australiër met Oekraïense roots. Een man die veel rondreist in de omgeving van Alice Springs in Australië. Hij is gescheiden; zijn vrouw en dochter wonen elders. Arkady kent de Outback als geen ander en hij laat Bruce Chatwin veel aspecten van het land en haar bewoners zien;
• Rolf: één van de beste vrienden van Arkady – een man met wie Bruce veel optrekt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Songlines’ zijn:
• Mrs Enid Lacey: de eigenares van de Alice Book Store and Art Gallery;
• Stan Tjakamarra: een kunstschilder, een Aboriginal;
• Marian: een goede vriendin van Arkady;
• Bill, Kidder, Hughie: mensen die de verteller ontmoet in Alice Springs;
• Father Flyn, Father Suboros, Father Villaverde and Father Terrence: Rooms-Katholieke geestelijken die de verteller leert kennen;
• Jim Hanlon, Jack, Lydia: vrienden van Arkady;
• Stumpy Jones, Rolf Niehart, Titus Tjilkamata, Alex Tjangapati, Donkey-Donk, Walker, Nero, Big Foot Clarence, Winston Japurula, Mrs Houston (een kunsthandelaar): min of meer vrije geesten in en om Alice Springs).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Songlines’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The Songlines’ is een heel speciaal reisverhaal. Het gaat in deze roman meer om gedachten dan om gebeurtenissen. Wat dan betreft lijkt het meer op een psychologisch of filosofisch verhaal dan op een reisverhaal.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bruce Chatwin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
On the Road van Jack Kerouac
Zen, or the Art of Motorcycle Maintenance van Robert M. Pirsig
You Shall Know Our Velocity! van Dave Eggers


Citaat:
I have a vision of the Songlines stretching across the continents and ages; that wherever men have trodden they have left a trail of song (of which we may, now and then, catch an echo); and that these trails must reach back, in time and space, to an isolated pocket in the African savannah, where the First Man opening his mouth in defiance of the terror that surrounded him, shouted the opening stanza of the World Song, ‘I AM!' (p.280)

Vragen over het boek:

1. Wat bewondert de verteller in zijn vriend Arkady?
2. Wat bewondert de verteller in zijn vriend Rolf?
3. Waarom is de stad Alice Springs de perfecte locatie voor het verhaal van Bruce Chatwin?
4. Welke conclusie kun je trekken over de zwervende mens naar aanleiding van de ‘The Songlines’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.