4.5/5 - (2 stemmen)

The Witches

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692133589649", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000034483208","familyId":"9200000034483208","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Witches%2C%20Dahl%2C%20Roald","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

In fairy-tales, witches always wear silly black hats and black cloaks, and they ride on broomsticks.
But this is not a fairy-tale. This is about REAL WITCHES.
The most important thing you should know about REAL WITCHES is this. Listen very carefully. Never forget what is coming next.
REAL WITCHES dress in ordinary clothes and look very much like ordinary women. They live in ordinary houses and they work in ORDINARY JOBS.
That is why they are so hard to catch.
A REAL WITCH hates children with a red-hot sizzling hatred that is more sizzling and red-hot than any hatred you could possibly imagine.
A REAL WITCH spends all her time plotting to get rid of the children in her particular territory. Her passion is to do away with them, one by one. It is all she thinks about the whole day long. Even if she is working as a cashier in a supermarket or typing letters for a businessman or driving round in a fancy car (and she could be doing any of these things), her mind will always be plotting and scheming and churning and burning and whizzing and phizzing with murderous bloodthirsty thoughts.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1985

^ Terug naar boven

Algemeen

Een jongetje komt bij zijn oma wonen als zijn ouders bij een auto-ongeluk zijn omgekomen. Zijn oma vertelt hem over en waarschuwt hem tegen heksen: vreselijke vrouwen die overal op kinderen loeren, ook in Noorwegen (het land waar zijn oma woont) of in het land van de jongen (Engeland). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jongen enorm schrikt als hij een paar weken later een heks tegenkomt in Noorwegen.
Als zijn oma en hij zijn teruggekeerd naar Engeland komen ze toevallig in contact met 85 heksen, die hun jaarlijkse conferentie in de stad Bournemouth houden. De jongen gaat proberen – samen met zijn oma – de heksen voor eens en voor altijd uit te roeien ...


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1983

Aantal pagina's:
208

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990 (maar ook een fantasietijd)

Plaats van handeling:
UK (Bournemouth), Noorwegen (platteland)

Bijzonderheden:
Een kinderboek met illustraties van Quentin Blake.
In het Nederlands heet het boek ‘De heksen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van (moderne) sprookjes houdt zul je zeker van dit verhaal genieten. Het gaat over heksen, maar dan over heksen die er in eerste instantie uitzien als gewone dames. Niks geen bezemstelen, zwarte katten en grote wratten: gewone jonge en oude dames, maar veel dodelijker dan die ouderwetse heksen uit de oude sprookjes.
De beschrijvingen van heksen (wie ze zijn, hoe ze eruit zien, wat ze willen) zijn zeer verhelderend, evenals de verandering van de jongetjes in het verhaal: hoe voelt het als je van een jongen in een muis verandert?


WAT MOET JE WETEN?

Veel specifieke kennis heb je niet veel nodig om dit verhaal te begrijpen. Je hoeft zelfs geen sprookjes te kennen om dit moderne sprookje te kunnen begrijpen.
Als je goed bekend bent met sprookjes wordt het verhaal echter mooier: Dahl schrijft een modern sprookje waarbij de lezer zich telkens afvraagt in hoeverre zo’n verhaal nu verschilt van het traditionele sprookje.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire kan voor een beginnende lezer van Engelstalige teksten moeilijk zijn. Gelukkig verduidelijkt Dahl veel. Verder zijn de tekeningen van Quentin Blake op bijna iedere pagina aanwezig; ook die illustraties verhelderen veel.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Zinsconstructies zijn gemakkelijk. Dahl beschrijft soms iets heel uitgebreid (bijvoorbeeld hoe een heks er tegenwoordig uitziet), maar die beschrijvingen laat hij altijd volgen door veel dialogen waarin zo’n beschrijving opnieuw wordt uitgelegd.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl is eenvoudig. Dahl heeft een enorm tempo in zijn boek; het verhaal verzandt nergens in literaire of andere bespiegelingen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De spanning in het boek is prima uitgewerkt. In elk hoofdstuk vraag je je af wat er nu weer te gebeuren staat. De titels van de hoofdstukken geven geen antwoorden, maar nodigen juist uit om verder te lezen: ‘Frizzled like a Fritter’, ‘The Ancient Ones’.


Tijd:

De chronologie is helder. Het verhaal wordt – vrijwel zonder flashbacks – verteld. De enige die nog wel eens over vroeger praat is de oma. Maar dat is dan om over heksen uit vroeger tijden te vertellen.


Plaats:

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in een hotel in de Engelse stad Bournemouth.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe ontsnap ik – als kind – aan heksen, en later: hoe krijg ik die heksen te pakken?


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon, de jongen. Dat maakt het interessant om de hechte band met zijn oma te verduidelijken. Verder legt het ik-perspectief goed uit hoe het voelt om een muis te worden (en hoe het voelt om een muis te zijn).
De betekenis van de tekst is eenduidig: er staat wat er staat. Dit is het verhaal en meer is er niet.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De karakters zijn eenduidig en er is nauwelijks een karakterontwikkeling. De hoofdpersonen zijn de jongen en zijn oma. De jongen heeft verder geen naam (geen naam die je te weten komt, tenminste).
De hoofdheks is slecht, Bruno Jenkins is een gulzige jongen en later een even gulzige muis, Bruno’s vader is een verwende lomperik. De enige karakterontwikkeling is wellicht die van de jongen die van een gewone jongen in een muis verandert en zijn lot blijmoedig (en dapper) aanvaardt.


Bijfiguren:

Er zijn weinig met naam genoemde karakters en alleen maar goede en slechte. De goeden zijn de jongen en zijn oma. De iets slechtere zijn Bruno en zijn ouders, maar de heel slechte zijn de vele heksen.
De verhoudingen tussen karakters onderling zijn goed te doorgronden, omdat er twee kampen zijn: het goede en het slechte.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Witches’ is in 1990 verfilmd, met in de hoofdrollen Anjelica Huston en Rowan Atkinson (‘Mr Bean’).


Overig:

‘The Witches’ staat bekend als een zeer griezelig boek, vast en zeker het griezeligste boek van Roald Dahl. Behalve dat het griezelig is, is het ook een boek dat een beetje een vreemd einde heeft (oordeel zelf maar) …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Giraffe and Pelly and Me van Roald Dahl
• Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter, Book I) van J.K. Rowling
• A Series of Unfortunate Events (Book 1) – The Bad Beginning van Lemony Snicket


Citaat:
‘Frrizzled like a frrritter,’ said the Grand High Witch. ‘Cooked like a carrot. You vill never see her again. Now vee can get down to business.’ (p.76)

Vragen over het boek:

1. Kies twee karakters uit het verhaal en geef aan of zij veranderen in de loop van het avontuur, en zo ja, hoe.
2. Bekijk de film van ‘The Witches’ nadat je het boek hebt gelezen. Geef aan wat een aantal verschillen en overeenkomsten zijn.
3. ‘The Witches’ is een modern sprookje. In welk opzicht is het een ‘echt’ sprookje, in welk opzicht wijkt het af van een sprookje?
4. De ouders van de jongen komen heel abrupt aan hun eind. Beschrijf nog een drietal vreemde situaties of personen en geef aan waarom je deze situaties of die personen vreemd vindt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.