3.5/5 - (2 stemmen)

Troubridge

Niveau:
Genre: crime
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bol com verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

The cave was round, a black opening high in the granite wall of the cliff. Like an empty eye-socket, it stared blindly across a rocky gorge towards rugged walls on the other side. It was overhung by a looming brow of rock that cast a black shadow, sharp-edged in the harsh summer light. The cave was hard to see unless you knew exactly where to look, but Shaun could pick it out; he knew it well. An angry sun glared, unblinking, from the sweating face of the sky, causing the rocks to glitter and ripple in the tortured air.
A figure clung to the side of the cliff below the cave. Even from this distance, Shaun knew it was Jamie. He could not say how he knew; he just knew. Jamie must have slipped and now he hung by his fingertips, legs kicking helplessly above the drop, pleading eyes turned upward. A group of figures stepped forward from the back of the cave and they seemed to be discussing Jamie and his plight. Strangely, Shaun seemed to have become one of them, no longer an onlooker. His sandy hair showed clearly against the darkness behind.

© Albatross Books Pty Ltd, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Shaun woont sinds ongeveer een jaar in de grote Australische stad Adelaide. Hij gaat er naar de middelbare school – een school waar hij in totaal vier jaar zal blijven. Zijn ouders wonen op een afgelegen plek in de ‘Outback’, het binnenland van Australië: een plek zo dunbevolkt dat er in de wijde omtrek geen middelbare school is.
Shaun heeft een aantal nieuwe vrienden gemaakt, vooral omdat hij veel durft met een skateboard en omdat hij sportief is. Wel moet hij zich vaak bewijzen als stoere vent. Bovendien wil hij graag indruk maken op het zusje van de leider Rick, Spud.
Maar op een dag wordt Shaun echt op de proef gesteld: zijn oude vriend Sam zoekt hem op. Sam zwerft rond in Adelaide. De vrienden van Shaun vinden het maar niks. Ook omdat Sam een Aboriginal is, een oorspronkelijke zwarte bewoner van Australië. Shaun zal moeten kiezen tussen zijn nieuwe vrienden en zijn oude vriend.
En dan hoort hij ook nog op een avond dat er een ontvoering zal plaatsvinden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Peter Lawrance

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Australië, Adelaide

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 34 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend verhaal over een misdaad die bestreden wordt, dan is ‘Troubridge’ een goede keus.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Troubridge’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in één van de grootste steden van Australië: Adelaide. Het is aan de ene kant een verhaal over het stadsleven (het schoolleven, skaten op een half-pipe, vriendschappen en pesten), maar het is vooral een verhaal over een avontuur op een schip van een jongen van de Australische outback die nog maar kort in de grote stad woont.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Troubridge’ zijn goed te begrijpen als je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen. De taal is duidelijk en er zit daardoor een hoog tempo in het verhaal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Troubridge’ is heel goed te begrijpen.
Dat geldt ook voor het verhaal: het is een spannend verhaal over een mysterie en over een daarop volgende ontvoering en achtervolging.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Troubridge’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Troubridge’ is een spannend avontuur, maar wanneer je al veel van dit soort verhalen hebt gelezen, weet je precies hoe het afloopt …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Troubridge’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat uit de gebeurtenissen rond vier jongeren, die op zoek gaan naar een stelletje criminelen: ze horen dat er een ontvoering zal plaatsvinden. Vanaf dat moment buitelen de gebeurtenissen over elkaar heen.


Tijd:

‘Troubridge’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt een paar dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Troubridge’ is de Australische stad Adelaide en een paar voorsteden van die grote stad (zoals Adelaide Port). Een deel van het verhaal speelt zich af op zee, in buurt van Adelaide.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Troubridge’: hoe kan Shaun – samen met zijn vrienden – de misdaad bestrijden?


Verteller:

De roman ‘Troubridge’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Shaun.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Troubridge’ zijn:
• Shaun: een jongen die vanuit de Australische Outback in de stad Adelaide is komen wonen. Hij gaat hier naar de middelbare school en hij woont in een tuinhuisje bij kennissen van zijn ouders. Het lijkt er langzamerhand op dat hij eindelijk een paar vrienden heeft gevonden. Shaun is een serieuze jongen die nogal gelovig is, vooral wanneer hij in moeilijkheden is;
• Spud: een meid die veel indruk maakt op Shaun. Zij is nergens bang voor en ze kiest vaak voor Shaun en voor eerlijkheid. Spud is de jongere zus van Rick;
• Sam Dobson: een donkere jongen, een oorspronkelijke bewoner van Australië, een Aboriginal. Shaun en hij zijn oude vrienden; ze woonden bij elkaar in hetzelfde gebied in de Outback. Sam heeft een agressieve, alcoholische vader die hij zo veel mogelijk probeert te ontwijken;
• Rick: de broer van Spud. Hij is de leider van een groep jongens, een stoere vent met een grote mond en een klein hartje.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Troubridge zijn:
• Mr en Mrs Walker: het echtpaar dat een tuinhuisje ter beschikking heeft gesteld waar Shaun woont zolang hij op de middelbare school in de grote stad zit;
• Vrienden van Rick: Jason, Dave en Nina;
• Docenten van Shaun: Mr Anderson (aardrijkskunde) en Ms Perling (wiskunde);
• Veg: een winkelier, een kennis van Shaun;
• Skipper Roy Collins: de kapitein van de ‘Ginny Ann’;
• Steve: de assistent van de kapitein op het schip;
• Jacobson: een man die niet veel goeds van plan is.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Troubridge’ is niet verfilmd.


Overig:

De karakters Shaun en Sam hebben al eerder een avontuur met elkaar beleefd, maar wat dat precies was, wordt niet helemaal duidelijk (Het verhaal staat in de jeugdroman ‘Turtleshell’). Hoe dan ook, de young adult novel ‘Troubridge’ is te lezen zonder dat je dat verhaal kent.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Peter Lawrance.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Apostle Bird van Garry Disher
• That Eye, the Sky van Tim Winton
• Checkers van John Marsden


Citaat:
‘Can we help?’ she asked. ‘What are we looking for?’
The skipper turned to Spud and addressed her. ‘There’s a light,’ he said. ‘There’s a lighthouse off the coast near Edithburg, on Troubridge Island. It’ll look like a tiny spark in the distance. If you see it, point it out to Steve and me.‘ (p.123)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Shaun eerst niets met Sam te maken wil hebben?
2. In welk opzicht lijken Sam en Rick op elkaar?
3. Wie vind je dapperder: Shaun of Spud? Waarom vind je dat?
4. Wat was de reden dat de kapitein ‘in zee’ ging met Jacobson?
^ Terug naar boven

Comments are closed.