4/5 - (1 stemmen)

Undone (a.k.a. Genesis)

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926771653", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30514717","familyId":"30514717","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Undone%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

They had been married forty years to the day and Judith still felt like she didn’t know everything about her husband. Forty years of cooking Henry’s dinner, forty years of ironing his shirts, forty years of sleeping in his bed, and he was still a mystery. Maybe that was why she kept doing all these things for him with little or no complaint. There was a lot to be said for a man who, after forty years, still managed to hold your attention.
Judith rolled down the car window, letting in some of the cool, spring air. Downtown Atlanta was only thirty minutes away, but out here in Conyers, you could still find areas of undeveloped land, even some small farms. It was a quiet place, and Atlanta was just far enough away so that she could appreciate the peace. Still, Judith sighed as she caught a quick glimpse of the city’s skyscrapers on the distant horizon, thinking, 'home'.
She was surprised at the thought, that Atlanta was now a place she considered her home. Her life until recently had been suburban, even rural. She preferred the open spaces to the concrete sidewalks of the city, even while she admitted that it was nice living in so central a location that you could walk to the corner store or a little café if the mood struck you.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

Het oudere echtpaar Henry en Judith Coldfield rijden terug naar hun woonplaats Atlanta na een bezoek aan hun zoon Tom en zijn gezin. In het bos staat er plotseling een vrouw voor hun auto op de weg. Henry kan haar niet meer ontwijken en hij rijdt haar aan. Als de gewaarschuwde ambulancebroeders proberen de vrouw eerste hulp te verlenen, merken ze dat ze al zwaargewond was voordat ze werd aangereden.
Als Special Agent Detective Will Trent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI) de zaak onderzoekt, ontdekt hij in de buurt van het ongeluk een hol dat gebruikt is om de vrouw (en nog iemand anders) gevangen te houden. Er liggen diverse martelwerktuigen waarmee de vrouwen zijn bewerkt. De volgende dag vindt Will in het bos een vrouw die ondersteboven in een boom hangt.
Het wordt een complexe zaak voor de GBI en voor Will Trent en zijn collega, Special Agent Faith Mitchell. Met name wanneer blijkt dat er die zelfde dag opnieuw twee vrouwen ontvoerd worden. In de loop van de daarop volgende dagen ontdekken Will en Faith, geholpen door de arts Sara Linton, dat er opvallende overeenkomsten zijn aan te geven tussen de vier vrouwen: zij zijn allemaal succesvol, rijk, uitzonderlijk mager en … bijzonder onaardig.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
539

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Georgia, de stad Atlanta en nabije omgeving

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 5 delen en in 25 hoofdstukken (voorafgegaan door een proloog en afgesloten door een epiloog). De delen zijn getiteld: ‘Day One’, ‘Day Two’, ‘Day Three’, ‘Day Four’ en ‘Three Days Later’).
In het Nederlands heet het boek ‘Genesis’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van harde thrillers en crime novels is ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) een goede keuze. Het is een zeer spannend, maar keihard verhaal.
In deze roman komt de arts Sara Linton voor het eerst in contact met de Special Agent Will Trent. Sara woonde en werkte tot nu toe (in de vorige romans van Karin Slaughter) in haar geboortestreek Grant County. Na de gewelddadige dood van haar man, de politieman Jeffrey Tolliver, is ze naar Atlanta verhuisd om haar verdriet te vergeten. Will Trent werkt als detective voor de Georgia Bureau of Investigation in Atlanta.


WAT MOET JE WETEN?

Het is niet beslist noodzakelijk, maar het verhaal wordt wel interessanter (en duidelijker) wanneer je weet wat er eerder is gebeurd in de levens van Sara Linton en Will Trent. ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) is de negende roman over Sara Linton of Will Trent. Will Trent heeft een paar ingewikkelde zaken in Atlanta uitgezocht (in de detectiveromans Triptych en Fractured). Maar in de vijf voorafgaande romans (Blindsighted, ‘Kisscut’, A Faint Cold Fear, Indelible, Faithless) gingen de verhalen altijd over Sara Linton, een kinderarts/patholoog-anatoom uit Grant County. Sara had een turbulente liefdes- en knipperlichtrelatie met haar man, de politieman Jeffrey Tolliver. Toen hun huwelijk eindelijk in rustiger vaarwater leek te komen, werd Jeffrey vermoord. Sara is al meer dan drie jaar na deze traumatische gebeurtenis nog steeds kapot van verdriet. Om toch opnieuw een soort normaal leven te kunnen leiden, heeft ze een baan als arts aangenomen in Atlanta, in het Grady ziekenhuis, de plek waar ze ooit stage liep.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) zijn van een behoorlijk niveau, maar ze zijn goed te begrijpen voor iemand die regelmatig Engelse teksten leest. Soms is de taal enigszins specialistisch, vooral wanneer een fragment over de medische wetenschap of over politieonderzoek gaat.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte; de hoofdstukken zijn lang. De delen – die genoemd zijn naar een dag (‘Day One’, enzovoort) – maken het verhaal zeer leesbaar. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) soms lastig. Hoofdstukken zijn vaak lang en de taal is soms toegespitst op de politie of op het terrein van de medische wetenscahp.
Maar het verhaal zorgt ervoor dat je als lezer geboeid blijft doorlezen. Het verhaal heeft een enorm tempo en je hebt werkelijk geen idee waar dit allemaal naar toe zal gaan. Ms Slaughter heeft het patent op dit soort gruwelijk spannende thrillers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) is heel spannend geschreven. De karakters worden zeer goed ontleed. Sara Linton en Will Trent, twee getormenteerde personen, bekend van de vorige romans van Karin Slaughter, spelen opnieuw een hoofdrol in dit verhaal.
Een waarschuwing blijft zeker op zijn plaats. Opnieuw is dit een zeer expliciet verhaal wat de taal betreft. Karin Slaughter neemt nooit een blad voor de mond en ze ontleedt haar slachtoffers met de nodige precisie: elk mishandeld lichaamsdeel wordt uitgebreid beschreven en – waar Ms Slaughter dit nodig acht – volledig uit elkaar gehaald. Niet elke lezer zal hier van kunnen genieten.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) is een verhaal met zeer veel actie. Dat verhaal begint met een vreemd ongeluk: een botsing tussen een auto van een ouder echtpaar en een zwaargewonde vrouw. Vanaf dat moment is het verhaal een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen en vreemde ontwikkelingen.


Tijd:

De misdaadroman ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Het geheel speelt over een periode van 8 dagen: een avond, vier dagen en de afsluitende gebeurtenissen drie dagen later.
Het verhaal wordt chronologisch weergegeven. Er zijn geen flashbacks; wel wordt er in de loop van het verhaal verteld over gebeurtenissen uit het verleden die hun schaduw over het heden werpen.


Plaats:

De setting van ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) is de grootste stad van de Amerikaanse staat Georgia, Atlanta en de omgeving van die stad. Sara Linton werkt hier nu een paar jaar als arts in het Grady ziekenhuis, terwijl de andere hoofdpersoon van het verhaal, Will Trent, al een aantal jaren in Atlanta werkzaam is als Special Agent van het Georgia Bureau of Investigation.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’): wie is de ontvoerder van de mishandelde vrouwen?


Verteller:

De roman ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal soms uit het perspectief van Sara Linton, en dan weer uit het perspectief van Will Trent of zijn collega, Faith Mitchell. Een enkele keer is het perspectief dat van één van de ontvoerde vrouwen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) zijn:
• Will Trent: detective, een Special Agent van de GBI (Georgia Bureau of Investigation). Hij is zeer toegewijd, maar ook heel gesloten. Hij heeft een traumatisch verleden achter zich. Dyslexie is één van zijn grootste handicaps;
• Sara Linton: een arts in het Grady ziekenhuis van Atlanta. Oorspronkelijk was zij kinderarts en patholoog-anatoom in Grant County (op het platteland van Georgia), maar na de moord op haar man Jeffrey Tolliver is ze naar Atlanta verhuisd, onder andere om haar traumatische ervaringen te kunnen vergeten;
• Faith Mitchell: een 33-jarige detective, de collega van Will. Zij is de moeder van de 18-jarige Jeremy. Ze was een tienermoeder toen ze Jeremy op haar vijftiende kreeg. Nu blijkt ze opnieuw zwanger te zijn, opnieuw zonder dat ze een vaste relatie heeft.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) zijn:
• Anna Lindsey: een gevangengehouden en zwaar mishandelde bedrijfsadvocate;
• Jacqelyn Zabel: een 38-jarige ontvoerde makelaar;
• Pauline McGhee: een 37-jarige ontvoerde binnenhuisarchitecte;
• Olivia Tanner: een ontvoerde bankier;
• Dr. Amanda Wagner: de (ongeveer 60-jarige) meerdere van Will Trent en Faith Mitchell; Ms Wagner is Deputy Director van de GBI in Atlanta;
• Angie Polaski: de vrouw van Will Trent. Zij was ooit detective, net als Will, maar ze heeft tegenwoordig allerlei vage baantjes. Zij is de grote liefde, maar ook de grootste vloek van Will. Samen groeiden zij op in diverse weeshuizen;
• Detective Francis Fierro: een detective van de stadspolitie van Atlanta;
• Max Galloway: een detective van de stadspolitie van Atlanta;
• Leo Donnelly: een bijna gepensioneerde detective van de politie van Atlanta;
• Charlie Reed: een onderzoeker van de GBI;
• Sam Lawson: een journalist van de roddelpers, een knipperlichtvriend van Faith;
• Judith Coldfield: een bijna zeventigjarige dame, de echtgenote van Henry;
• Henry Coldfield: de zeventigjarige man van Judith. Hij rijdt een zwaargewonde vrouw aan;
• Tom Coldfield: de 34-jarige zoon van Judith en Henry. Hij was beroepsmilitair, maar hij werkt tegenwoordig al een aantal jaren als air controller op een vliegveld;
• Morgan Hollister: de collega van Pauline McGhee;
• Felix McGhee: het 6-jarige zoontje van Pauline;
• Jake Berman: een 37-jarige werkloze; getuige van het ongeluk met de auto van de Coldfields;
• Rick Sigler: een ambulancebroeder; getuige van het ongeluk met de auto van de Coldfields;
• Lola: een prostituee, een bekende van Angie Polaski.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Undone’ (a.k.a. ‘Genesis’) is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Undone’ werd in Groot-Brittannië uitgebracht onder de titel ‘Genesis’; de Nederlandse vertaling kreeg ook deze laatste titel mee.
In dit verhaal komen voor het eerst twee hoofdkarakters uit de roman van Karin Slaughter met elkaar in contact: de (kinder)arts en patholoog-anatoom Sara Linton en Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation, Detective Will Trent.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Broken van Karin Slaughter
• The Apprentice van Tess Gerritsen
• Hold Tight van Harlan Coben


Citaat:
‘Sara had an interesting, theory, or question about the case.’
Faith merged into traffic. ‘I’m dying to hear it.’
Will could tell she wasn’t, but he ran down Sara’s theory for her anyway, highlighting the number eleven, the other points she had raised. ‘Easter’s this Sunday,’ he said. ‘This could have something to do with the Bible.’
To her credit, Faith seemed to be considering it. ‘I don’t know,’ she finally said. ‘We could get a Bible back at the station, maybe do a computer search for the number eleven. I’m sure there are a lot of religious nutballs out there with web pages.’
‘Where in the Bible does it say something about a rib being taken from Adam to make Eve?’
‘Genesis.’ (p.270)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de overeenkomsten tussen de ontvoerde vrouwen? Noem minstens drie overeenkomsten tussen hen.
2. Waarom werkt Sara Linton (opnieuw) in het Grady Hospital in Atlanta?
3. Waarom lijkt het leven van Will onlosmakelijk verbonden met dat van Angie Polaski?
4. Wie heeft/hebben de ontvoeringen op zijn/haar/hun geweten en wat waren de motieven van deze dader(s)?
^ Terug naar boven

Comments are closed.