3/5 - (1 stemmen)

A Kestrel for a Knave

Niveau:
Genre: growing up
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695221087755", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30256479","familyId":"30256479","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Kestrel%20for%20a%20Knave%2C%20Stuart%20Andrews","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There were no curtains up. The window was a hard edged block the colour of the night sky. Inside the bedroom the darkness was of a gritty texture. The wardrobe and bed were blurred shapes in the darkness. Silence.
Billy moved over, towards the outside of the bed. Jud moved with him, leaving one half of the bed empty. He snorted and rubbed his nose. Billy whimpered. They settled. Wind whipped the window and swept along the wall outside.
Billy turned over. Jud followed him and cough – coughed into his neck. Billy pulled the blankets up round his ears and whipped his neck with them. Most of the bed was now empty, and the unoccupied space quickly cooled. Silence. Then the alarm rang. The noise brought Billy upright, feeling for it in the darkness, eyes shut tight. Jud groaned and hunched back across the cold sheet. He reached down side of the bed and knocked the clock over, grabbed for it, and knocked it further away.
'Come here, you bloody thing.'

(copyright Michael Joseph Ltd 1968)

^ Terug naar boven

Algemeen

Billy Casper is vijftien en hij heeft nog geen idee wat hij met zijn leven aan moet. In de mijn werken zoals zijn oudere broer Jud lijkt hem niks. En wat zijn vader doet? Die heeft hij in geen jaren gezien. Billy brengt kranten rond en dat geld geeft hij aan zijn moeder – dan heeft ze wat extra geld voor het huishouden. Een vetpot is het niet.
Ook op school is het niks. Billy vindt geen enkel vak leuk. Soms valt hij in slaap omdat hij te vroeg kranten heeft bezorgd. En ook gymnastiek (zoals voetballen) vindt hij maar niks: hij heeft niet eens fatsoenlijke sportkleren.
Het enige wat Billy boeit is de natuur. Hij zwerft door de bossen buiten de stad en hij vangt soms een jong dier: een kraai, een gaai, een konijn.
En dan ziet hij op een dag in de muur van een oud klooster een nest: daar nestelen torenvalken. Dat is nog eens boeiend: een jonge valk meenemen en dan trainen om van je arm af te laten vliegen op jouw commando. Billy haalt een jonge valk uit het nest en hij gaat aan de slag. Maar hoe word je een goede valkenier?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Barry Hines

Jaar van uitgave:
1968

Aantal pagina's:
184

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
GB, Yorkshire, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
De roman heeft geen hoofdstukken, wel witregels zo nu en dan.
In het Nederlands heet het boek ‘Kes’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘A Kestrel for a Knave’ is een al wat oudere roman over een jongen die een torenvalk traint. Omdat hij een eenzame jongen is die van huis uit niet veel liefde krijgt, is het voeren en trainen van de valk het enige dat hem interesseert.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Kestrel for a Knave’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel moet je beseffen dat het verhaal zich afspeelt in een vrij arm deel van Groot-Brittannië: mensen hebben weinig opleiding genoten, er is vrij veel armoede en de gebruikelijke keuze voor een baan is werken in de mijnen, een slecht betaalde en ongezonde baan.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Kestrel for a Knave’ zijn vrij pittig. De karakters spreken Engels met een Yorkshire accent; zo gebruiken zij woorden als ‘tha’ (voor ‘you’), ‘owt’ voor ‘anything’ en ‘nowt’ voor ‘nothing’. Lastig in het begin, maar als je even doorleest went het allemaal heel snel.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. Het is onhandig dat er geen hoofdstukken zijn; een nieuwe scene wordt aangegeven door een witregel.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘A Kestrel for a Knave’ niet altijd even gemakkelijk: het dialect kan voor sommige lezers een probleem zijn.
Het verhaal is spannend en ontroerend; je voelt als lezer mee met Billy, een jongen die niet veel geluk in het leven lijkt te hebben.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Kestrel for a Knave’ een boek met een literair niveau B 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘A Kestrel for a Knave’ is mooi geschreven. Het is duidelijk dat Mr Hines heel begaan is met het lot van zijn hoofdpersoon. Ook voor de andere karakters die misschien minder innemend zijn – de broer, de moeder, de bully – is hij behoorlijk mild.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘A Kestrel for a Knave’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de handelingen van Billy die zijn torenvalk traint. Maar er spelen ook veel scenes in de middelbare school waar Billy de nodige problemen heeft.


Tijd:

‘A Kestrel for a Knave’ speelt zich af in de jaren 1960-1970. Het is de tijd waarin de mijnwerkers in Yorkshire nog wel werkten, maar het is duidelijk dat ze er geen goed bestaan mee hadden.
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het geheel speelt zich in één dag af, maar er zijn de nodige flashbacks die door witregels worden aangegeven.


Plaats:

De setting van ‘A Kestrel for a Knave’ is een niet nader genoemde stad in Yorkshire. Billy woont met zijn moeder en broer in één van de minder welvarende wijken.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Kestrel for a Knave’: zal het Billy lukken om zijn torenvalk goed te trainen?


Verteller:

De jeugdroman ‘A Kestrel for a Knave’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Kestrel for a Knave’ zijn:
• Billy Casper: een 15-jarige jongen die bij zijn moeder en broer woont. Het gezin heeft het niet ruim en Billy doet klusjes om iets te verdienen voor het gezin. Aan leren heeft hij geen boodschap: Billy is een dromer die het liefst in de natuur rondzwerft;
• Jud Casper: de oudere broer van Billy. Jud werkt in de mijn; hij is een harde kerel die weinig liefde voor zijn broer heeft. Hij heeft een hekel aan het werk dat hij doet; het liefst gaat hij in de weekenden achter de meiden aan (met flink wat drank op);
• Mrs Casper: de moeder van Jud en Billy. Zij heeft het zwaar: ze voedt haar twee zonen alleen op en ze heeft een slecht betaalde baan. Haar man ging ervandoor toen hij haar met een andere man betrapte.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Kestrel for a Knave’ zijn:
• Mr Porter: de eigenaar van een krantenkiosk voor wie Billy een krantenwijk doet;
• Tibby (Tibbut) en Mac (MacDowall): twee vrienden van Billy (hoewel hij ook vaak ruzie met hen heeft);
• Mr Farthing: een docent die Billy Engels geeft. Hij is een aardige man die probeert het beste uit zijn leerlingen te halen;
• Andere docenten van Billy: Mr Gryce (head master), Mr Crossley (music), Mr Sugden (sports);
• Winkeliers: F.Rose (betting office), F. Hartley (fish and chps), George Beal (butcher).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘A Kestrel for a Knave’ is in 1969 door Ken Roach verfilmd. De jeugdfilm was een groot succes.


Overig:

Uit alles blijkt dat de schrijver begaan is met het lot van Billy en van mensen zoals hij: ‘A Kestrel for a Knave’ is een ontroerende roman over mensen die het niet zo gemakkelijk hebben in het leven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Barry Hines.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Goshawk van T.H. White
The Nature of the Beast van Janni Howker
Billy Elliot van Melvin Burgess


Citaat:
The Pictures. Warm. Full. Smoky. Big Picture. Billy as hero. Billy on the screen. Big Billy. Kes on his arm. Big Kes. Close up. Technicolor. Looking round, looking down on them all, fierce eyed. Audience murmuring, Billy in the audience, looking round at them all, proud. Billy and Kes on Moor Edge, moor stretching away, empty moor. Billy casting Kes off, flying low, one rapid wide circuit, then gaining height, ringing up, hovering and sliding sideways a few yards, then ringing up to her pitch and waiting on while Billy walks forward. (p.183)

Vragen over het boek:

1. Wat kun je vertellen over de familieband tussen Billy, zijn broer en zijn moeder?
2. Welke leraar kun je beschouwen als een soort van vertrouwenspersoon van Billy? Waaruit blijkt dat zoal?
3. Waarom wil Jud wraak nemen op zijn broertje?
4. Wat kun je vertellen over het einde van de roman? Is het bijvoorbeeld een happy end, of juist helemaal niet?
^ Terug naar boven

Comments are closed.