2/5 - (1 stemmen)

A Serpent’s Tooth

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

When my Gran died, we found piles and piles of women’s magazines in her back bedroom. I flicked through some of them. There used to be this weekly column by someone who called himself ‘The Man Who Sees’. That’s a laugh for a start because men see nothing if you ask me. Nowt, as they say in Yorkshire. You go through history and you find that a lot of visionaries have been women, and those who were men probably had a woman behind the scenes somewhere, working them.
That first night in Apton Magna I had a dream. You know what it’s like when you move house. We’d driven all the way from Bedford to Yorkshire and then spent six hours lugging furniture and other junk around. It was a Sunday – what Dad calls the day of rest, which is a bit of a laugh, considering. By nine o’clock I was shattered.
They’d bought this enormous house, Four Winds, which used to be the local manor or something. It had six bedrooms, which works out at two each, as well as two bathrooms and about eight downstairs rooms. I don’t know why we needed a place that size. When I asked Dad he mumbled something about entertaining so maybe he was planning to turn it into a theatre or something. It was like three ants moving into Wembley Stadium.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Lucy verhuist met haar ouders van het zuiden van Engeland naar het noorden, van de stad Bedford naar een dorp in de buurt van de grote stad Bradford. Ze gaat naar een nieuwe school, waar ze onmiddellijk gepest wordt. En thuis is het ook al niet zo’n vrolijke boel: haar ouders krijgen hoe langer hoe vaker ruzie met elkaar, en dan over van alles en nog wat. Bovendien heeft Lucy vaak akelige dromen; nare dromen die soms helaas ook nog uitkomen …
Na een paar weken in het nieuwe huis te hebben gewoond, horen Lucy en haar ouders iets wat niet zo leuk is aan hun nieuwe omgeving. In de buurt van het huis, op een onbebouwd stuk land, zal chemisch afval worden gestort. Ten minste, wanneer niemand protesteert. Gelukkig doet de moeder van Lucy dat wel. Ze houdt de wacht bij het terrein met vrouwen uit de buurt om de werklieden tegen te houden die met hun vrachtwagens het terrein op willen rijden. In de buurt van het terrein ziet Lucy vreemde figuren rondlopen; mannen in kleren van lang geleden met een ouderwetse kar. En in een huisje daar dichtbij woont een zonderling vrouwtje, ‘Daft Alice’ bijgenaamd, die Lucy bij zich thuis uitnodigt. En die Alice heeft ook vaak dromen; een zelfde soort dromen als Lucy heeft. Kunnen die dromen iets met elkaar te maken hebben?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Robert Swindells

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
136

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, het platteland van Noord-Engeland (Yorkshire)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 35 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘A Serpent’s Tooth’ is interessant voor meiden van een jaar of 13-14. Het verhaal beschrijft gebeurtenissen die iemand van die leeftijd ook zouden kunnen overkomen: problemen thuis, problemen met de gemeente, problemen op school. Daar komt nog bij dat het soms een geheimzinnig verhaal is: wat hebben die dromen van Lucy met ‘Daft Alice’ en met heel vroeger te maken?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘A Serpent’s Tooth’ is het nodig dat je een beetje Engels kunt lezen. Het verhaal is echt niet moeilijk te begrijpen. Het verhaal gaat over ruzie tussen ouders onderling, over problemen van burgers met de gemeente en over problemen op school. Het verhaal is soms wel ernstig, maar het wordt nergens vervelend of schokkend.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Serpent’s Tooth’ zijn heel goed te begrijpen wanneer je een paar jaar Engels hebt gehad. De alinea’s zijn nooit lang en er zijn heel veel hoofdstukken. Het verhaal heeft heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘A Serpent’s Tooth’ is nergens moeilijk. Er staan weinig moeilijke woorden in het verhaal en je leest gemakkelijk verder in een verhaal dat zo veel korte hoofdstukken heeft.
Het verhaal is ook aardig spannend. Als lezer wil je weten hoe het zal verder gaan tussen de ouders van Lucy, tussen Lucy’s moeder en de stort van het chemische afval en tenslotte hoe het zal gaan met Lucy en haar vrienden en vriendinnen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Serpent’s Tooth’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘A Serpent’s Tooth’ is behoorlijk spannend geschreven. Lang heb je niet door waarover dit verhaal zal gaan: over de familie van Lucy, over de opslag van het chemische afval of over de vriendschappen van Lucy.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘A Serpent’s Tooth’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Het gaat over de belevenissen van Lucy op haar nieuwe school, maar ook over haar situatie thuis. Verder gaat het verhaal over protesten tegen chemisch afval en over de liefde.


Tijd:

De young adult novel ‘A Serpent’s Tooth’ speelt zich af ergens in de periode 1980-1990. Het is een periode waarin de ‘gewone’ mensen zich ernstig zorgen maakten over het opslaan (‘dumpen’) van chemisch afval; men had geen idee hoe veilig of onveilig zoiets was. Tegenwoordig zijn er landelijk veel strengere wetten voor zo’n opslag, maar in de jaren 1980-1990 nam de (plaatselijke of landelijke) overheid het vaak niet zo nauw: als het geld opleverde was het al snel in orde.
Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats die in ‘A Serpent’s Tooth’ vooral wordt beschreven, is een plaatsje op het platteland van Noord-Engeland. Het dorpje wordt Apton Magna genoemd en het ligt bij de stad Bradford. Er is wel een plaats met de naam Apton Magna, maar die ligt in West-Engeland.  Het dorpje waar Lucy woont ligt in het noorden, in het graafschap West-Yorkshire.


Verhaallijn:

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in ‘A Serpent’s Tooth’: kan de stort van chemisch afval bij het dorp van Lucy worden tegengehouden en hoe gaat het met het huwelijk van de ouders van Lucy?


Verteller:

De roman ‘A Serpent’s Tooth’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Lucy denkt niet altijd even goed na bij wat ze doet en ze weet ook niet precies welke mensen het beste met haar voor hebben en welke niet.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Serpent’s Tooth’ zijn:
• Lucy Topham: een 13-(later 14-)jarig meisje dat met haar ouders verhuisd is naar een stadje in Noord-Engeland;
• Phillip Topham: de vader van Lucy. Hij heeft een goede baan als onderdirecteur gekregen bij de bibliotheek van de stad Bradford;
• Margaret Topham-Linsey: de moeder van Lucy. Zij werkte eerst als docente, maar sinds de verhuizing heeft ze geen baan meer.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Serpent’s Tooth’ zijn:
• Alice Hazelborne (‘Daft Alice’): een oudere, vrij eenzame dame;
• Mabel, Tom, Jan, Kathy, Midge en Kerry: mede-activisten van Margaret Topham;
• Mrs Airey, Mrs Baverstock, Mrs Kelsey: docenten op de school van Lucy;
• Tim Ogden: een vijftienjarige medescholier van Lucy. Hij woont met zijn ouders op een groot landhuis;
• Amanda Lawrence, Craig Sutton, Tamsin Murgatroyd: pestkoppen, leerlingen op de school waar Lucy als nieuwe leerling komt;
• Maudlyn Davis: de nieuwe vriendin van Lucy;
• Sefton Pratt: een werknemers van NERDS, het bedrijf dat atoomafval wil opslaan;
• Val, Kevin en Dennis: vrienden van Tim Ogden.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Serpent’s Tooth’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘A Serpent’s Tooth’ is nog altijd actueel wat het onderwerp betreft: hoe gaan we om met nucleair afval?^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Swindells.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Guilty Party van Joan Lingard
• Can You Sue Your Parents for Malpractice? van Paula Danziger
• Iron Heads van Susan Gates


Citaat:
I nodded, watching pictures changing in the fire. I didn’t know what she was on about really but it was nice sitting in that warm, shadowy room with Alice, talking. If I’d known it was the last time I’d have told her I loved her, but I didn’t, and now it’s too late. She knew things, though, and I expect she knew that, too. At least I hope she did. (p.103)

Vragen over het boek:

1. Zijn de problemen tussen de vader en moeder van Lucy van tijdelijke aard of niet? Hoe weet je dat?
2. Uit welk gedrag van Lucy blijkt dat ze nog niet zo volwassen is als ze zelf denkt? Geef ten minste twee voorbeelden.
3. Bereikt Lucy’s moeder  wat ze wilde bereiken? Waarom denk je dat?
4. De roman heeft als titel; ‘A Serpent’s Tooth’. Wat zou die titel betekenen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.