2/5 - (1 stemmen)

Amnesia

Niveau:
Genre: politiek
Thema: technologie

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693679827379", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000026712257","familyId":"9200000026712257","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Amnesia%2C%20Peter%20Carey","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It was a spring evening in Washington DC; a chilly autumn morning in Melbourne; it was exactly 22:00 Greenwich Mean Time when a worm entered the computerised control systems of countless Australian prisons and released the locks in many other places of incarceration, some of which the hacker could not have known existed. Because Australian prison security was, in the year 2010, mostly designed and sold by American corporations the worm immediately infected 117 US federal correctional facilities, 1700 prisons, and over 3000 county jails. Wherever it went, it travelled underground, in darkness, like a bushfire burning in the roots of trees. Reaching its destinations it announced itself: THE CORPORATION IS UNDER OUR CONTROL. THE ANGEL DECLARES YOU FREE.
This message and others more elaborate were read, in English, by warders in Texas, contractors in Afghanistan, Kurdistan, in immigrant detention camps in Australia, in Woomera, black sites in the Kimberley, secret centres of rendition at the American 'signals facility' near Alice Springs. Sometimes prisoners escaped. Sometimes they were shot and killed. Bewildered Afghans and Filipinos, an Indonesian teenager wounded by gunfire, a British Muslim dying of dehydration, all these previously unknown individuals were seen on public television, wandering on outback roads.
The security monitors in Sydney’s Villawood facility read: THE ANGEL OF THE LORD BY NIGHT OPENED THE PRISON DOORS, AND BROUGHT THEM FORTH. My former colleagues asked, what does this language tell us about the perpetrator?

© Faber and Faber, 2014.

^ Terug naar boven

Algemeen

Felix Moore is een journalist en schrijver. Hij zit weer eens aan lager wal wanneer zijn vriend Woody, een rijke projectontwikkelaar, hem benadert om een roman te schrijven (voor veel geld). Het moet een roman worden gebaseerd op ware feiten. Woody heeft de hand weten te leggen op cassettebanden van moeder en dochter Baillieux, Celine en Gaby. Celine is een oude kennis van Felix en Woody, een redelijk succesvolle actrice. Celine en haar man Sando hebben één dochter, Gaby. Deze dochter heeft volgens de overheid geheimen ontdekt en bekendgemaakt: geheime documenten die te maken hebben met geheime diensten van Australië en de USA, met milieuzaken en politiek.
Felix wordt in volledige afzondering aan het werk gezet. En aan de hand van de cassettes begint hij hoe langer hoe meer te weten te komen over Celine en Gaby. Maar ook over de oma van Gaby (in 1943), de rellen van 1975 en de computerhackers en linkse politici die aan het eind van de twintigste eeuw probeerden de waarheid boven water te krijgen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Peter Carey

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
377

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-2010

Plaats van handeling:
Australië, de stad Melbourne

Bijzonderheden:
Een roman in 2 delen en in totaal 65 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Amnesie’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Amnesia’ zal niet voor heel veel lezers interessant zijn: het gaat vooral over (Australische) toestanden: politiek, milieu, ICT, grote-stadsproblematiek. Wel is de vertelmethode heel boeiend: ik-vertellers worden afgewisseld door auctoriale vertellers en elke ik-verteller is één van de drie hoofdkarakters.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Amnesia’ moet je beseffen dat het een verhaal is uit de begindagen van de computer. Het Internet bestond nauwelijks, maar er waren wel ‘nerds’ (zoals Frederic en Gaby) die zich met programmeren en cybercrime bezig hielden.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Amnesia’ zijn goed te lezen voor iemand die een aantal jaren Engelstalige teksten heeft gelezen. De taal is nergens schokkend of plat. De alinea’s en de hoofdstukken  zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Amnesia’ niet moeilijk.
Het verhaal kan daarentegen lastig zijn voor veel lezers. Het is een verhaal over politiek, over linksgeoriënteerde Australiërs, over de begindagen van de ICT (en de daaraan gelieerde cybercrime): onderwerpen die niet iedereen zal interesseren. De karakters daarentegen zijn boeiende figuren: dat geldt vooral voor de drie vertellers – Felix, Celine en Gaby.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Amnesia’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Amnesia’ is wel mooi geschreven, maar Mr Carey is regelmatig erg breedsprakig. Dat maakt de roman soms moeilijk toegankelijk. De karakters zijn helder, maar een echte band krijg je maar moeilijk met de karakters.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Amnesia’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘Amnesia’ speelt zich af vanaf de jaren 1940 tot 2010. De gebeurtenissen uit 1943 hebben invloed op rellen uit 1975 en zo’n vijfendertig jaar later wordt dat alles uitgeplozen door de schrijver Felix Moore, aan de hand van cassettebanden die hij in handen krijgt. De verhalen lijken allemaal flashbacks te zijn: de eerste verhalen beginnen in 1943, de laatste (en meest uitgebreide) gaan over het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw.


Plaats:

De setting van ‘Amnesia’ is voornamelijk de stad Melbourne. De hoofdpersoon, Felix Moore, wordt weliswaar kriskras door de staten Victoria en New South Wales vervoerd, maar de meeste handelingen spelen (en speelden) zich af in de stad Melbourne.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Amnesia’: in hoeverre zal Felix in staat zijn om de schuld/onschuld van Gaby te bewijzen – en wat levert dat hem uiteindelijk op?


Verteller:

De roman ‘Amnesia’ heeft een auctoriale vertellers en ik-vertellers, wat soms zorgt voor een verwarrende ervaring. In het eerste deel is de ik-verteller de schrijver Felix Moore, in het tweede deel is de verteller soms Gaby en soms Celine, afhankelijk van de ‘spreker’ (op de cassettes).




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Amnesia’ zijn:
• Felix Moore: een journalist die een aantal opzienbarende artikelen en boeken heeft geschreven. Hij heeft soms een moeizame relatie met zijn vrouw en twee dochters. Verder heeft hij overgewicht. Tenslotte is Felix een persoon die nogal eens in de moeilijkheden komt;
• Wodonga (‘Woody’) Townes: een projectontwikkelaar, in veel opzichten een louche figuur. Woody is puissant rijk. Ondanks alle onenigheden en verschillen zijn Woody en Felix elkaars vrienden (Woody noemt hem liefdevol ‘Feels’);
• Celine Baillieux: een actrice. Zij heeft altijd een slechte relatie met haar moeder gehad – en nu heeft ze dat regelmatig met haar dochter;
• Sando (‘Sandy’) Quinn: de echtgenoot van Celine. Ooit een charmante, alternatieve dichter, later een docent en tegenwoordig een invloedrijk parlementslid in Melbourne;
• Gaby (Gabrielle) Baillieux: de dochter van Sando en Celine. Ze heeft haar moeders achternaam gekregen. Gaby is een typische puber die vaak een aparte keus in vrienden heeft;
• Frederic Matovic: een klasgenoot en goede vriend van Gaby. Hij is een computernerd en hij gedraagt zich nogal afstandelijk in de meeste gevallen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Amnesia’ zijn:
• Meg Matovic: de moeder van Frederic. Ze heeft een handeltje in tweedehands kleren;
• Claire Moore: de echtgenote van Felix, een talentvolle pottenbakster. Zij en Felix hebben twee dochters;
• Doris Crook: de moeder van Celine;
• Mr Neville: de stiefvader van Celine, een succesvolle zakenman;
• George Olson, Cosmo ‘Paypal’ Palermo: ‘bewakers’ van Felix;
• Solosolo Tuputala, Aleki Tuputala, Peli Tuputala en Troy: vrienden van Gaby en Frederic;
• Matty Matovic: de vader van Frederic, een kleine crimineel;
• Miss Aisen: een docente die Gaby lessen informatica geeft. Zij woont bij haar bejaarde vader in huis;
• Mervyn Aisen: de 75-jarige vader van Miss Aisen, een zeer linksgeoriënteerde man;
• Crystal: een docente van Gaby, een kritische burger;
• Lionel Patrick: een vriend van Celine, een advocaat;
• Ken MacFarlane: een directielid van de Agrikem fabriek.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Amnesia’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Amnesia’ is een beetje een afwijkend boek in het oeuvre van Peter Carey. Het gaat weliswaar – zoals de meeste van zijn romans – over Australië en over Australiërs, maar dit verhaal is een fictieverhaal gebaseerd op min of meer historische zaken: vermeende cyberspionage en het delen van landsgeheimen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Peter Carey.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Generation A van Douglas Coupland
All That Is van James Salter
Freedom van Jonathan Franzen


Citaat:
In the short time since he had carried the tapes out into the night, a previously prepared digital edition of his account of the so-called life and crimes of Gabrielle Baillieux had been unleashed on the World Wide Web. In the few minutes it took him to reach the motel suite the PDF file titles ‘Amnesia’ had been downloaded over five thousand times. Fast forward. (p.374)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt Felix gevraagd om een boek te schrijven?
2. Wie heeft (Wie hebben) belang bij het ‘echte’ verhaal over Gaby Baillieux?
3. In hoeverre wordt duidelijk hoe de liefde zich ontwikkelt tussen Gaby and Frederic?
4. Verklaar de titel van de roman: ‘Amnesia’.




^ Terug naar boven

Comments are closed.