Het begin!
His bodyguard, Butler, was not quite so relaxed. But then again he was never truly at ease – one did not become one of the world's deadliest men by dropping one's guard. The giant Eurasian flitted between tables in the Knightsbridge bistro, positioning the usual security items and clearing exit routes.
'Are you wearing the earplugs?' he asked his employer.
Artemis sighed deeply. 'Yes, Butler. Though I hardly think we are in danger here. It's a perfectly legal business meeting in broad daylight, for heaven's sake.'
The earplugs were actually sonic filter sponges, cannibalized from fairy Lower Elements Police helmets. Butler had obtained the helmets, along with a treasure trove of fairy technology, over a year previously when one of Artemis's schemes pitted him against a fairy SWAT team. The sponges were grown in LEP labs, and had tiny porous membranes that sealed automatically when decibel levels surpassed safety standards.
'Maybe so, Artemis, but the thing about assassins is that they like to catch you unawares.'
© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2003
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar het lijkt Artemis toch verstandiger om eerst nog een laatste onwettige streek uit te halen. Zijn familie is nog steeds in grote geldnood en Artemis zint op mogelijkheden om aan een flink kapitaal te komen. Hij heeft tijdens zijn contacten met de elfen een supercomputer gestolen. Die computer zou hij kunnen verhandelen aan de hoogste bieder. Artemis neemt daarom contact op met een grote gangster uit Chicago, John Spiro.
Helaas schiet de lijfwacht van Spiro, Arno Blunt, tijdens de onderhandelingen in Londen, zowel Artemis als Butler neer. De elfenkapitein Holly Short moet weer te hulp komen, terwijl Artemis juist haar volk wilde verraden. Gelukkig helpt Juliet, de zuster van Butler ook mee. Juliet is geboren in de USA en daar heeft ze ook een deel van haar leven doorgebracht, onder andere als worstelaar.
De handelingen verplaatsen zich uiteindelijk naar Chicago, Illinois, waar ook de dwerg Mulch Duggins weer acte de présence geeft.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B1Schrijver:
Eoin ColferJaar van uitgave:
2003Aantal pagina's:
329Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens in de periode 2000 – 2012)Plaats van handeling:
Onder de grond, in Ierland, Engeland (Londen) en in de U.S.A. (Chicago)Bijzonderheden:
Dit is het derde deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’sDe delen zijn:
I ‘Artemis Fowl'
II ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’
III ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’
IV ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’
V ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’
VI ‘Artemis Fowl and the Time Paradox’
VII ‘Artemis Fowl and the Atlantis Complex’
VIII ‘Artemis Fowl and the Last Guardian’
In het Nederlands heet het boek ‘Artemis Fowl en de eeuwige code’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Dit is het derde deel van de avonturen van Artemis Fowl. Als je de vorige delen mooi en spannend vond, dan moet je dit deel zeker lezen. Als dat niet zo is, begin hier dan maar niet aan: het is een zelfde soort avontuur. Een fantasieverhaal dat soms flink uit de bocht giert. Met de nodige sprookjesfiguren. Maar ook met scheldende elfen, overspannen centaurs en winden-latende dwergen. En met domme, slimme en agressieve maffiosi.
WAT MOET JE WETEN?
Veel algemene kennis is er voor het verhaal niet nodig. Wel is Artemis een computerwizard (naast al het andere wat hij ook nog is); maar dat zal voor de moderne lezer weinig problemen opleveren.
Er is enige kennis nodig van de westerse cultuur van sprookjes en volksverhalen: de schrijver stoeit met sprookjesfiguren zoals elfen, dwergen, pixies, goblins, trollen en centaurs. Maar hij legt zoveel uit dat een gebrek aan kennis over deze sprookjes grotendeels zal worden gecompenseerd.
In dit derde deel gaat Artemis het slechte pad op door om te gaan met gewetenloze gangsters, Jon Spiro en zijn trawanten, uit de zwaarste criminele kringen in Chicago, de gangsterstad bij uitstek.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Het is zeker niet een boek voor jonge (Nederlandstalige) kinderen: het woordgebruik is specialistisch over bepaalde (informatie-)technologische en sprookjesachtige onderwerpen en het boek vraagt dan ook een behoorlijke woordkennis van de lezer.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
‘Artemis Fowl and the Eternity Code’ is een boek bedoeld voor jongere lezers. Zijn hoofdpersoon is 13 jaar oud in deel 3; in elk deel groeit hij verder op (vergelijkbaar met Harry Potter). Jonge Engelstalige kinderen zouden deel 3 waarschijnlijk kunnen lezen. Maar met moeite; er worden lastige woorden gebruikt zo nu en dan, vooral woorden die met computers en technologie te maken hebben. Vandaar dat het boek in de Angelsaksische wereld ook wordt gecategoriseerd als children’s literature/young adult fantasy. De taal maakt het tot een lastig verhaal. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
Dat de hoofdpersoon zo jong is komt wel vaker voor in een moeilijk boek dat niet specifiek voor kinderen bedoeld is. Voor Nederlandse kinderen – zij die het Engels niet als moedertaal hebben – is dit boek zeker niet geschikt. Uiteraard sluit het verhaal zeker niet aan bij de belevingswereld van de lezer, maar dat doen sprookjes vaak op geen enkel niveau. De duidelijkheid van het verhaal laat weinig te interpreteren over. Wie van fantasy/sprookjes houdt, zal zeker worden meegenomen in dit verhaal (en waarschijnlijk ook in de volgende delen van de serie). Vandaar dat het is ingedeeld op young adult niveau, literair niveau B 2c.
Schrijfstijl:
De stijl is helder en humoristisch. De schrijver vertelt wat er gebeurt, wat er gebeurd is (flashbacks) en wat er wellicht staat te gebeuren (flash forwards).
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.
De schrijver vertelt aan het begin dat hij vertelt over het leven van Artemis Fowl zoals hem dat verteld is door anderen. Ook maakt hij duidelijk dat Artemis in 2003 nog maar 13 jaar oud is.
Plaats:
Het verhaal begint in Londen waar Artemis een illegale deal wil sluiten met een gangster. Maar later gaat de actie van Engeland naar Chicago in de USA. Uiteraard speelt het verhaal zich opnieuw voor een deel af in een fantasieland onder de grond, in het rijk van de elfen.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: zal het Artemis lukken op illegale wijze spulletjes van de elfen te verhandelen? Uiteraard komt Artemis nu zichzelf echt tegen: juist degenen die hij bedriegen wil – de elfen – zijn degenen die hem helpen het vege lijf te redden.
Verteller:
Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er tevens in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Root, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de volgende delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? Kun je met kwaad ook goed doen en omgekeerd? En waarom zou je zoiets willen? De ‘kwade’ is uiteraard ook Artemis: hij wil spullen van een ander verkopen voor grof geld. Maar – in tegenstelling tot vorige delen – realiseert hij zich nu meer dat zoiets verkeerd is. En dat komt vooral omdat degenen die hij bedriegen wil, hem juist helpen.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakter in ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’ zijn:
• Artemis Fowl: een 13-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel. En vooral erg arrogant;
• Domovoi Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, zeer ijverig, hondstrouw. In dit deel horen we ook voor het eerst dat Butler een voornaam heeft
Bijfiguren:
De bijfiguren in ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen, een belangrijk lid van de LEP (the Lower Elements Police). Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Commander Julius Root: het hoofd van de geheime politie van de elfen (en dus ook van Holly). Lijdt aan hoge bloeddruk (die hij zelf regelmatig tot gevaarlijke hoogten opstuwt);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie, ondanks zijn vier hoeven. De vriend van Holly, maar de plaag van Commander Root;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Juliet Butler: een lijfwacht bij de familie Fowl. Zij is de jongere zus van Butler; ze is ook een zeer getalenteerde worstelaar;
• Jon Spiro: de gangsterbaas;
• Pex and Chips: twee niet al te slimme assistenten van Spiro;
• Arno Blunt: de helper van Spiro.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘Artemis Fowl and the Eternity Code’ is niet verfilmd.
Overig:
‘Artemis Fowl and the Eternity Code’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Als dit avontuur afgelopen is, wordt er wel gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: hoe zal Artemis zijn familiekapitaal kunnen vergroten zonder dat hij dat op een illegale manier doet? En hoe wordt de band tussen Artemis en zijn elfenvrienden/-vijanden?
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Artemis Fowl and the Opal Deception van Eoin Colfer
• Johnny and the Bomb (The Johnny Maxwell Trilogy, Volume 3) van Terry Pratchett
• Harry Potter and the Prisoner of Azkaban van J.K. Rowling
Citaat:
For her eighteenth birthday, Juliet Butler asked for, and received, a ribbed Judo crash vest, two weighted throwing knives and a World Wrestling Grudge Match video – items that did not generally feature on the average teenage girl’s wish list. Then again, Julie Butler was not the average teenage girl. (p.98)Vragen over het boek:
Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘Running in the family’
2. ‘The metal man and the monkey’
3. ‘Best-laid plans’
4. ‘Ghosts in the machine’
^ Terug naar boven
Comments are closed.