3/5 - (1 stemmen)

Bloodstream

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696169096286", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30121073","familyId":"30121073","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Bloodstream%2C%20Tess%20Gerritsen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

If she was still enough, quiet enough, he would not find her. He might think he knew all her hiding places, but he had never discovered her secret niche, this small hollow in the cellar wall, concealed by the shelves of her mother’s canning jars. As a young child she had easily slipped into this space, and every game of hide and seek had found her curled up in her lair, giggling at his frustration as he thumped from room to room, searching for her. Sometimes the game would go on so long she’d fall asleep, and would awaken hours later to the sound of her mother’s voice worriedly calling her name.
Now here she was again, in her cellar hiding place, but she was no longer a child. She was fourteen and barely able to squeeze into the niche. And this was no lighthearted game of hide and seek.
She could hear him upstairs, raoming the house, searching for her. He rampaged from room to room, cursing, slamming furniture to the floor.

© HarperCollins, 2004.

^ Terug naar boven

Algemeen

Na de dood van zijn vader is Noah Elliot op het verkeerde pad terechtgekomen: hij heeft een auto gestolen en raakte betrokken bij een ernstig ongeluk. Zijn moeder, Dr. Claire Elliot, besluit een huisartsenpraktijk in Maine te kopen om daar een nieuw leven te beginnen. De naam van het plaatsje, Tranquility, belooft veel goeds.
Maar niets is minder waar. Al snel ontdekt Dr. Elliot dat er jaren geleden gruwelijke moorden zijn gepleegd in het dorp, waarbij jongens hun ouders ombrachten. De oudere dorpsbewoners weten het nog wel – en ook wie die moorden gepleegd heeft – maar ze praten liever nergens over.
En plotseling gebeurt het weer: een klasgenoot van Noah schiet een lerares neer, leerlingen gaan elkaar te lijf en er vindt veel geweld in gezinnen plaats. De plaatselijke inspecteur van politie, Lincoln Kelly, heeft er zijn handen vol aan. Gelukkig is Claire bereid hem te helpen met zijn onderzoek; volgens haar moet er een medische reden zijn waarom dit geweld zo extreem wordt. Lincoln is blij met haar hulp; ook is hij bijzonder gecharmeerd van deze jonge weduwe.
Maar als alles weer een beetje tot rust lijkt te komen, breekt de hel pas echt los. En nu worden ook Noah en Claire erbij betrokken …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
484

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Maine, een stadje (Tranquility)

Bijzonderheden:
Een thriller in 25 hoofdstukken met een proloog die zich in 1946 afspeelt.
In het Nederlands heet het boek ‘Koud bloed’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebber van een spannende thriller of een mysterieuze detective is ‘Bloodstream’ zonder meer een goede keuze. De roman is een boeiend verhaal: minder luguber dan sommige andere boeken van Gerritsen, minder hard dan de boeken van Karin Slaughter en wel griezelig, maar met minder horror dan bij Stephen King.


WAT MOET JE WETEN?

‘Bloodstream’ gaat over onderwerpen zoals het dorpsleven, de medische wereld, het politieapparaat, gewelddadigheid, het milieu en oude (Indiaanse) geloven. Maar Gerritsen legt al die zaken goed uit, zodat je als lezer nooit in de kou staat voor wat betreft de betekenis van een gebeurtenis.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn soms medisch van aard, maar meestal is de taal zeer begrijpelijk. Er zijn veel hoofdstukken en de alinea’s in ‘Bloodstream’ zijn zelden erg lang. Gerritsen gebruikt de gewone taal die de mensen spreken en laat de karakters een algemeen beschaafd Amerikaans spreken, wat de leesbaarheid van de roman verhoogt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De thriller ‘Bloodstream’ is meestal niet moeilijk te lezen wat de taal betreft. Alleen worden er soms medische termen gebruikt die wel als lastig kunnen overkomen (Gerritsen laat vaak merken dat ze arts is). De zinnen zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.
Maar wat het verhaal vooral boeiend houdt zijn de gebeurtenissen. Als lezer denk je iets te weten (‘Ah, dat zullen wel drugs zijn’), maar dan verandert de situatie weer (‘O nee, toch een eeuwenoude vloek’, ‘Of wacht, verontreinigd water’) net zo lang totdat je als lezer door hebt dat je geduld moet hebben tot het laatste hoofdstuk. Spannend …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Bloodstream’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Bloodstream’ is bijzonder spannend geschreven. Gerritsen neemt de lezer mee van de dokter naar haar zoon, van diens vriendin naar het hoofd van politie, van knusse huisgezinnen naar akelige gezinssituaties. Elk hoofdstuk – en vaak ook nog een deel van een hoofdstuk – wisselt van decor, waardoor het verhaal een hoog tempo houdt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Bloodstream’ kent veel actie. Het verhaal begint met een vreemde moord die tientallen jaren geleden gepleegd is. Daarna gaat het verhaal naar het heden: Dr. Claire Elliot ontdekt dat er verschillende zaken in het uiterlijk zo rustige dorp niet kloppen: jongeren worden plotseling heel agressief, volwassenen weten van niks (ook weten ze zogenaamd niets van de gruwelijke moorden die met grote tussenpozen hebben plaatsgevonden). Langzamerhand raken de huisarts, haar zoon en veel dorpsgenoten verstrikt in een mysterieus net van geweld.


Tijd:

De roman ‘Bloodstream’ beschrijft een periode ergens uit de laatste jaren van de twintigste eeuw. Er is een proloog die zich afspeelt in 1946, maar het merendeel van het verhaal gaat over het ‘heden’: dus ergens in de buurt van het jaar 1998.
Het verhaal speelt zich over een periode van een paar weken af.


Plaats:

De plaats waar ‘Bloodstream’ zich voornamelijk afspeelt is het ooit zo rustige plattelandsstadje Tranquility in het noorden van de Amerikaanse staat Maine.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Bloodstream’: wat zorgt voor deze onverwachte geweldsexplosie in het meestal zo rustige stadje? Zijn het onbekende drugs, is het iets in het water, of zijn er kwade (lees: duivelse) elementen uit het verleden die opnieuw slachtoffers maken?


Verteller:

De thriller ‘Bloodstream’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van Claire, haar zoon Noah of de politieman Lincoln Kelly.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Bloodstream’ zijn:
• Dr. Claire Elliot: een 40-jarige huisarts die na de dood van haar man verhuisd is van de grote stad Baltimore naar het rustige plattelandsstadje Tranquility in de staat Maine;
• Noah Elliot: haar zoon. Hij is de reden dat zijn moeder wilde verhuizen; hij kreeg na de dood van zijn vader verkeerde vrienden in Baltimore. Nu moet hij zich aanpassen in een doods stadje;
• Lincoln Kelly: het hoofd van politie in Tranquility.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Bloodstream’ zijn:
• Taylor Darnell: een klasgenoot en (voor even) een vriend van Noah Elliot;
• Amelia Reid: een klasgenoot (en idool) van Noah;
• Paul Darnell: een rijke accountant, en vader van Taylor;
• Wanda Darnell: moeder van Taylor; zij is in een vechtscheiding verwikkeld met haar man;
• Adam DelRay: huisarts in Tranquility; niet echt een vriend van Dr. Claire Elliot;
• J.D. en Eddie: de stiefbroers van Amelia;
• Jack Reid: de stiefvader van Amelia;
• Doreen Kelly: de vrouw van Lincoln;
• Lucy Overlook: een wetenschapper die de gevonden skeletten onderzoekt;
• Max Tutwiler: een wetenschapper die naar nieuw insectenleven zoekt;
• Mitchell Groome: een journalist uit Boston die de gebeurtenissen in Tranquility wil verslaan;
• Warren Emerson: een oude zonderling, die ervan wordt verdacht dat hij een ‘warlock’ is;
• Iris Keating: een oude rechter die vroeger het een en ander heeft meegemaakt;
• Rachel Sorkin: een alternatieve nieuwe inwoner van het stadje; sommigen denken dat zij een ‘witch’ is.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Bloodstream’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Bloodstream’ is een thriller en niet echt een crime novel te noemen. Het heeft elementen van een horrorverhaal, zoals bijvoorbeeld de romans van Stephen King (die zich ook voor een groot deel in Maine – en dan vaak ook in kleine plaatsjes – afspelen).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Tommyknockers van Stephen King
The Woods van Harlan Coben
Broken van Karin Slaughter


Citaat:
His eyes were still dazzled by the fire, and he had not yet readjusted to the darkness. He turned on his headlamp, to light his way back to the car.
Only then, as his beam flared on, did he see the policemen standing among the trees, weapons drawn.
Expecting him. (p.478)

Vragen over het boek:
  1. Waarom is Dr. Claire Elliot naar Maine verhuisd?
  2. Waarom onderzoekt Max Tutwiler het gebied rond Locust Lake?
  3. Wat heeft de geestelijke en lichamelijke toestand van Warren Emerson met de problemen in Tranquility te maken?
  4. Wie waren het meisje en de man/jongen uit de ‘Proloog’ van 1946 en wat hebben ze met de huidige tijd te maken?^ Terug naar boven

Comments are closed.