4/5 - (1 stemmen)

Brighton Rock

Niveau:
Genre: crime
Thema: reigion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Hale knew, before he had been in Brighton three hours, that they meant to murder him. With his inky fingers and his bitten nails, his manner cynical and nervous, anybody could tell he didn’t belong – belong to the early summer sun, the cool Whitsun wind off the sea, the holiday crowd. They came in by train from Victoria every five minutes, rocked down Queen’s Road standing on the tops of the little local trams, stepped off in bewildered multitudes into fresh and glittering air: the new silver paint sparkled on the piers, the cream houses ran away into the west like a pale Victorian watercolour; a race in miniature motors, a band playing, flower gardens in bloom below the front, an aeroplane advertising something for the health in pale vanishing clouds across the sky.
It had seemed quite easy to Hale to be lost in Brighton. Fifty thousand people besides himself were down for the day, and for quite a while he gave himself up to the good day, drinking gins and tonics wherever his programme allowed. For he had to stick closely to a programme: from ten till eleven Queen’s Road and Castle Square, from eleven till twelve the Aquarium and Palace Pier, twelve till one the front between the Old Ship and West Pier, back for lunch between one and two in any restaurant he chose round the Castle Square, and after that he had to make his way all down the parade to the West Pier and then to the station by the Hove streets. These were the limits of his absurd and widely advertised sentry go.

© Penguin Random House Company, 1970

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de krantenman Hale een dag in Brighton komt voor zijn werk ontmoet hij daar de bende van Pinkie: kleine, maar gevaarlijke criminelen. Omdat hij een tijdje terug iemand van de bende heeft verraden, is hij zijn leven niet zeker. Hale probeert aan de bende te ontsnappen door een paar vrouwen mee te nemen in de hectiek van het leven bij de pier van Brighton. Eén van hen is Ida Arnold, een vrolijke, goedlachse dame van middelbare leeftijd. Zij vindt het gezellig met Hale. Totdat ze erachter komt dat hij zo maar verdwijnt.
Als het lichaam van Hale later wordt gevonden en de politie spreekt van een zwak hart, heeft Ida haar twijfels. Ze zag allerlei louche figuren in de buurt van Hale rondlopen en ze merkte hoe angstig Hale was. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat niet iedereen in de bende erg gecharmeerd is van hun leider, Pinkie. Pinkie is een onberekenbare, gevoelloze jongen die geen vrienden en geen grenzen lijkt te kennen.
Maar één persoon is erg onder de indruk van Pinkie: de jonge serveerster Rose. Dus wanneer Pinkie haar – uit eigenbelang – vraagt om zijn meisje te worden, is ze dolgelukkig.
Als Ida achter de ware toedracht van de misdaad wil komen, zal ze iet alleen te maken krijgen met Pinkie en zijn maten, maar ook met Rose.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1938

Aantal pagina's:
250

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
UK, Brighton

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 7 genummerde delen en uit veel getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Brighton Rock’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Brighton Rock’ is een verhaal over een gewetenloze jonge man en zijn bendeleden. Het lijkt alsof deze Pinkie geen idee van goed of kwaad heeft. Toch blijkt dat uiteindelijk wel zo te zijn; hij is een gelovige Rooms-Katholiek, die er van overtuigd is dat de hel hem wacht wanneer hij dood gaat. De roman gaat daarom zeker niet alleen maar over misdaad, maar vooral over het geweten van de hoofdpersoon en de keuzes die hij moet maken tussen goed en kwaad.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Brighton Rock’ heb je weinig specifieke kennis nodig. De Zuid Engelse stad Brighton was al in de tijd van Graham Greene een beroemde badplaats, een stad die vooral Londenaars trok (de stad was en is snel met de trein te bereiken). Brighton werd en wordt door een aantal mensen gezien als een poel des verderfs: misdaad tiert er soms welig en met de normen en waarden neemt men het er niet altijd even nauw. Dat is waarschijnlijk ook de reden geweest dat Graham Greene juist her zijn roman situeerde.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Brighton Rock’ zijn niet echt moeilijk. De taal is nauwelijks verouderd in de loop der jaren. Denk erom dat Pinkie en de zijnen regelmatig geweld gebruiken en dat wordt zo nu en dan door Mr Greene beschreven (hoewel dat niet te vergelijken is met een ‘moderne’ misdaadroman).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Brighton Rock’ heel toegankelijk.
Het verhaal is dat ook. Het is niet zo maar een roman over een boef, maar het is een verhaal over goed en kwaad: waarom zou zo’n jongen geworden zijn zoals hij is en is er misschien een soort ‘redding’ voor hem?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Brighton Rock’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Brighton Rock’ is heel mooi geschreven: kort en bondig met de nodige spannende intriges.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Brighton Rock’ is een verhaal met vrij veel actie. Graham Greene beschrijft de handelingen van een criminele groep en een gewetenloze leider die zich met bedreigingen en afpersingen – en zelfs met moord – bezighouden.


Tijd:

‘Brighton Rock’ speelt zich af in de jaren 1930-1940. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het bestrijkt een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Brighton Rock’ is de Zuid Engelse stad Brighton. De stad Brighton was (en is) een beroemde badplaats waar veel Londenaars voor één of meer dagen naar toe gaan (vroeger meestal met de trein). Het was en is ook altijd een geliefde plek voor zakkenrollers en kleine criminelen. De bende (‘mob’) van Pinkie houdt zich voornamelijk bezig met het afpersen van bookmakers.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Brighton Rock’: hoe zal Pinkie zijn leven ooit op de rails kunnen krijgen nu hij zo ver in de misdaad beland is?


Verteller:

De roman ‘Brighton Rock’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Brighton Rock’ zijn:
• Pinkie (a.k.a. ‘The Boy’) Brown: een 17-jarige jongen. Pinkie is ongeïnteresseerd in vrijwel alles. Hij is een gewetenloze boef die alles doet wat God verboden heeft, maar hij gelooft stellig in hel en verdoemenis (hij noemt zichzelf een ‘Roman’). Ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij de leider van de ‘mob’ uit Brighton sinds de vorige leider, Kite, werd gedood bij bendegevecht;
• John Cubitt: een maatje van Pinkie. Cubitt heeft zijn twijfels over het leiderschap van Pinkie; hij vreest dat de zaken minder zullen gaan door het onberekenbare karakter van Pinkie;
• Ted Dallow: een maatje van Pinkie. Dallow is de meest gehoorzame (en lijdzame) van de groep. Dallow heeft een verhouding met zijn hospita, Judy;
• Spicer: een maatje van Pinkie. Spicer is het regelmatig oneens met het roekeloze gedrag van Pinkie;
• Ida Arnold (a.k.a. Lily): een vrouw die van het leven geniet: ze heeft veel vrienden en kennissen en ze zingt en drinkt graag in kroegen. Als ze Hale ontmoet en later weer kwijtraakt, wil ze erachter komen wat er van hem geworden is;
• Rose: een 16-jarige serveerster. Zij heeft iets ontdekt over de verdwijning van Hale zonder te beseffen hoe belangrijk die informatie is. Als Pinkie om die reden vriendschap met haar sluit, vertrouwt ze hem volkomen; ze is hopeloos verliefd op hem geworden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Brighton Rock’ zijn:
• Charles Hale (a.k.a. ‘Kolley Kibber’ of soms ‘Fred’): een medewerker van een Londense krant. Hij werkte zich op van krantenjongen tot een bekend fictioneel figuur (‘Kolley Kibber’) die tegen een beloning ergens in een Engelse plaats gevonden kan worden;
• Molly Pink: een 18-jarige secretaresse die bij een advocatenbureau werkt. Molly heeft een heel korte ontmoeting met Hale bij de Pier van Brighton;
• Delia: de vriendin van Molly;
• Clarence, Harry, Joe: kennissen van Ida;
• Old Crowe: een oudere buurman die soms samen met Ida een seance houdt;
• Bill Brewer: de eigenaar van een klein wedkantoor die door Pinkie afgeperst wordt;
• Colleoni: een grote afperser uit Londen die probeert de macht in Brighton over te nemen;
• Phil Corkery: een goed vriend (en soms minnaar) van Ida;
• Jim Tate (‘Honest Jim’): een bookmaker;
• Crab: een oud-bendelid van de mob van Kite; tegenwoordig werkt hij voor Colleoni;
• Mr Prewitt: een advocaat die vaak louche klanten heeft;
• Mr en Mrs Wilson: de ouders van Rose, nukkige, norse mensen die in een eenvoudig huisje wonen;
• Frank en Judy: het echtpaar dat kamer verhuurt aan de mob van Pinkie. Frank is een hardwerkende, blinde ambachtsman en Judy is een beetje een wulps type dat een verhouding heeft met Dallow;
• Maisie en Doris: collega’s van Rose in het restaurant.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Brighton Rock’ is twee maal verfilmd.


Overig:

‘Brighton Rock’ werd verfilmd, bewerkt tot een toneelstuk en uitgezonden als radiohoorspel. Tevens diende het als inspiratie voor songs van meerdere artiesten en bands (Queen, Peter Doherty, Morrissey, My Virtriol).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Secret Agent van Joseph Conrad
Sanctuary van William Faulkner
The Monster in the Box van Ruth Rendell


Citaat:
‘When is the wedding?’
‘Whose wedding?’
‘Pinkie’s.’
‘I’m no friend of Pinkie’s.’
‘You didn’t hold with Frankie’s death, did you?’ Ida Arnold softly persisted.
‘You understand a man.’
‘Carving would have been different.’
Cubitt suddenly, furiously, broke out: ‘I can’t see a piece of Brighton Rock without …’ He belched and said with tears in his voice: ‘Carving’s different.’
‘The doctors said it was natural causes. He had a weak heart.’
‘Come outside,’ Cubitt said. ‘I got to get some air.’
‘Just wait a bit. What do you mean – Brighton Rock?’ (p.164)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat Pinkie de leider werd van ‘the mob’?
2. Hoe weet je of Hale werd vermoord door Pinkie en zijn maatjes?
3. Waarom denk je dat Ida koste wat kost Pinkie wil laten arresteren?
4. Waarom zou Rose zo halsstarrig vasthouden aan Pinkie?
^ Terug naar boven

Comments are closed.