2.5/5 - (12 stemmen)

Broken Wings

Niveau:
Genre: adventure
Thema: airplanes

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697279517879", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36680728","familyId":"36680728","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Broken%20Wings","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Mr Desmond looked at Simon in the mirror. ‘Have you been out to the desert before?’ he asked.
Simon shook his head. ‘No, sir. This will be our first time. Our parents only moved out to the gold mine a few weeks ago. We lived in Sydney before that. Dad was a doctor at one of the big hospitals.’
‘And our mother didn’t go out to work at all back then,’ Angela added, without looking up from her drawing.
Mr Desmond smiled. ‘I suppose they’re finding the desert very different from living in Sydney.’
‘Dad says there aren’t as many cars out there,’ Simon said. ‘Life’s different for Angela and me too – not being with our parents, having to live at school. When we were in Sydney, we all lived in a house.’
‘Your family has seen a lot of changes, then,’ Mr Desmond said as he began to slow down, then steered the car through a gate. ‘Well, this is Geraldton airport. I’ll find a place to park, then I’ll help you inside with your bags.’
He found a parking space and stopped the car. Angela watched her twin brother. Simon was very interested in the small aircraft lined up on the other side of the high fence. Sometimes he is such a typical boy, she thought.
‘What are you thinking about?’ she asked him. She already knew, but she wanted to hear him admit it.
‘I’m thinking about flying in one of those,’ Simon replied.
Angela rolled her eyes. ‘You soon will be,’ she said. He was seven minutes older than her, but sometimes it felt as if he was seven years younger.
‘No, Ange, I’m thinking about being the pilot in one of those planes.’

© Richmond, 2012

^ Terug naar boven

Algemeen

De vader van de tweeling Angela en Simon werkt als arts in een dorpje bij een goudmijn, ergens in de woestijn van West-Australië, waar de familie nu woont. Angela en Simon gaan naar school in een grotere stad aan de kust, Geraldton. Maar nu hebben ze twee weken vakantie en ze mogen die bij hun ouders doorbrengen.
Omdat het een verre reis is van de kust naar het woestijndorp gaan Angela en Simon met een sportvliegtuigje op reis. Hun piloot is Eric, een ervaren, maar slordige piloot. Zijn hele cockpit ligt vol met snoepwikkels, chips zakken en lege frisdrankflesjes. Of de batterijen van de radio en het navigatiesysteem zijn opgeladen weet hij niet eens. Onderweg snoept en drinkt Eric veel (en ongezond). Dat is niet zo slim – Eric is een diabetespatiënt (hij heeft suikerziekte).
Maar Angela en vooral Simon vermaken zich goed in het kleine vliegtuigje. Angela maakt schetsen van wat ze in de woestijn onder haar ziet en Simon zit naast Eric om goed te kijken hoe deze het vliegtuig bestuurt; het beroep van piloot lijkt hem geweldig.
Maar dan gaat het goed mis. Terwijl ze boven de onherbergzame en onbewoonde woestijn vliegen, wordt hun piloot Eric onwel. En terwijl het donker wordt, daalt het vliegtuig stuurloos naar beneden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
James Roy

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
60

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Australië, de woestijn

Bijzonderheden:
Een avonturenroman in 8 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een avontuur met een vliegtuig, dan is ‘Broken Wings’ zeker een goede keus. Het is een spannend verhaal over een vliegreis. Bovendien speelt het verhaal zich voor een groot deel af in een grote woestijn in West-Australië – een dunbevolkt gebied waar je misschien alleen maar wilde dieren kunt tegenkomen.


WAT MOET JE WETEN?

Het jongerenroman ‘Broken Wings’ begint in West-Australië, in een stad die Geraldton heet. Maar het verhaal gaat vooral over de woestijn die iets verder naar het oosten ligt. Sommige mensen – zoals de ouders van Angela en Simon – werken in dorpen in die woestijn. De verbindingen daar naartoe zijn moeilijk: als het kan kun je er het beste naar toe vliegen. En dat doen Angela en Simon dan ook.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Broken Wings’ zijn niet echt moeilijk. Als je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen, dan zul je dit verhaal zeker begrijpen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Broken Wings’ is goed te begrijpen. Moeilijke woorden worden nauwelijks gebruikt; bovendien kun je uit het verhaal of uit de plaatjes wel opmaken wat er gaat gebeuren.
Het verhaal is zonder meer spannend: twee jongeren die – zonder de hulp van volwassenen – zich moeten zien te redden in de Australische woestijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Broken Wings’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het jeugdboek ‘Broken Wings’ is spannend geschreven. De schrijver, James Roy, weet waar hij over praat: hij woont al zijn hele leven in Australië en hij schrijft veel over het land en over de natuur van dat land.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het jongerenboek ‘Broken Wings’ is een verhaal met veel actie. Allereerst gaan twee dertienjarige kinderen met een sportvliegtuigje op weg naar hun ouders die ver weg in de woestijn bij een goudmijn aan het werk zijn. Maar al snel wordt de reis een spannend avontuur – namelijk wanneer de piloot van het sportvliegtuig onwel wordt …


Tijd:

‘Broken Wings’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal werd geschreven in 2006. Simon heeft een mobiele telefoon waarmee hij zou kunnen bellen wanneer hij in moeilijkheden komt. Helaas heeft hij niets aan zo’n telefoon – in de woestijn, ver weg van de bewoonde wereld, heb je geen bereik …
Het verhaal speelt zich af binnen een dag: de kinderen gaan vroeg in de middag op reis en de volgende dag eindigt het verhaal, ergens in de woestijn.


Plaats:

De setting van ‘Broken Wings’ is de woestijn in West-Australië, in de buurt van de stad Geraldton.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Broken Wings’: zullen Angela en Simon erin slagen om veilig en wel bij hun ouders te komen?


Verteller:

De roman ‘Broken Wings’ heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Broken Wings’ zijn:
• Angela (‘Ange’) Smith: de 13-jarige tweelingzus van Simon. Zij kan heel goed tekenen;
• Simon Smith: de tweelingbroer van Angela. Hij wil later graag piloot worden;
• Eric: de piloot van het sportvliegtuigje. Hij is al twintig jaar vliegenier, maar hij neemt het soms niet zo nauw met de regels. Eric heeft diabetes.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Broken Wings’ zijn:
• Mr Desmond: een docent van Angela en Simon;
• Bob: een man die op het vliegveld van Geraldton werkt;
• Doctor Howard: een arts die op het vliegveld van Geraldton werkt;
• Harry, Jim en Bert: drie jagers die door de woestijn trekken. Het zijn Aboriginals: de oorspronkelijke bewoners van Australië;
• Margaret: een verpleegster in het dorp van de Aboriginals;
• Mr Colin en Mrs Lyn Smith: de ouders van Angela en Simon. Zij wonen in de woestijn, in een dorpje bij de West Jundarrah goudmijn.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De avonturenroman ‘Broken Wings’ is niet verfilmd.


Overig:

De avonturenroman ‘Broken Wings’ gaat over Australië. Zo’n avontuur is heel goed voor te stellen in een land dat zo enorm groot is en dat voor een deel uit een enorme woestijn bestaat. De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, wonen er al eeuwen en zij weten precies hoe en waar ze veilig zijn, zowel overdag als ’s nachts – jonge mensen die uit de luxe steden komen (zoals Angela en Simon) hebben meer moeite om in de onherbergzame woestijn te overleven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Roy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Hatchet van Gary Paulsen
Racing the Tide van Denise Kirby
Blown Away van Sue Murray


Citaat:
Angela awoke suddenly. She’d been dreaming about being trapped in a plane that was diving towards the ground, and she’d been trying to scream, but her voice had kept failing her. Then she’d looked out of the window and had seen the rivets in the wings gradually coming out, one at a time. She’d tried to scream again, but still she had no voice. And finally the rivets had come all the way out, and the wing had started to fall apart, one piece at a time. Crack! The sound was terrible and frightening. Crack! Crack! Crack! (pp.41-42)

Vragen over het boek:

1. Waarom wonen Angela en Simon niet bij hun ouders?
2. Is Eric een goede piloot? Waarom vind je dat?
3. Waarom zijn de drie Aboriginals ’s nachts in de woestijn?
4. Wie moet(en) er naar het ziekenhuis aan het eind van de vlucht en waarom is dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.