Het begin!
Sister Llosa’s on tonight, with Hanna. Sister Llosa’s a big suntanned yak, and Hanna’s a shining white lizard who slips in and out of the rooms quickly and quietly. Most nights when they’re on together they murmur away at the desk. It’s like a lullaby. I don’t hear the words but I hear their soft voices playing music with each other, Sister Llosa deep and dark, Hanna light and laughing.
Right now they’re not at the desk, though. They might be in 109 with the new admission. He was yelling for hours when he first came in, but he’s quiet now, too. Everything’s quiet suddenly: there’s no snoring, no hiss and grind from the lift, none of the bathroom promenades: the shuffle-shuffle-creak-piddle-flush-creak-shuffle-shuffle. That’s the sound I hate most. I’d rather have screaming than that.
I’m glad I’ve got my own room now. I’ve always had my own bedroom, for as long as I remember. School camps are the only times I ever slept with anyone else.
‘Shared the room’ with anyone else, I mean. God, I hate how everything you say sounds like it has to do with sex. I do hate that.
Last year at school we were talking about Daniel Morrissey and I said ‘Daniel sucks,’ and Tanya said, ‘Yeah, you’d know.’
That’s the kind of thing I mean.
It was the way everyone laughed at me, that’s what I’m really talking about. You get scared to say anything, through fear of the laughing. Laughter’s meant to be loving, wrapping itself around you like a hug, but when it’s aimed at me it seems cruel.
© Houghton Mifflin / Avon Flare, 1996.
^ Terug naar boven
Algemeen
Langzamerhand horen we van alles en nog wat over het verleden van het meisje. De afgelopen drie jaar waren heel dramatisch voor haar. Haar vader – die al een prima baan had – kreeg een nog beter betalende baan, waardoor het gezin alles kan doen wat ze wilden. De zoon zou een motorfiets kunnen krijgen, ze zouden als gezin nog vaker op vakantie kunnen gaan. Maar wat de dochter graag wil is eigenlijk maar simpel: ze wil een hond. Dus als er door haar vader een grappig, zwart-wit gekleurde puppy wordt meegebracht naar huis, is ze dolblij. Al snel heeft Checkers – zo wordt het hondje genoemd – een belangrijke plaats in het gezin en in de buurt veroverd: hij maakt iedereen blij of zenuwachtig, hij rent en bijt, hij holt achter mensen, katten en konijnen aan. En de dochter des huizes voelt zich dolgelukkig met haar nieuwe vriendje.
Maar dan gebeuren er dramatische dingen. Gebeurtenissen die met het werk van haar vader te maken hebben, zaken die het gezin enorm zullen veranderen. En die gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd, dat de dochter zich nu in een instelling bevindt, waar het leven niet echt gemakkelijk is …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B1Schrijver:
John MarsdenJaar van uitgave:
1996Aantal pagina's:
109Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000Plaats van handeling:
Australië, een instelling die zich ergens op een onbekende plaats bevindtBijzonderheden:
Een jeugdroman in zestien hoofdstukken^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De jeugdroman ‘Checkers’ gaat over een meid met grote problemen. Die problemen zijn buiten haar schuld ontstaan, maar ze hebben haar leven wel gemaakt tot wat het nu is. Als je geïnteresseerd bent in meer psychologische verhalen (die toch heel mysterieus en spannend zijn) dan is dit vast een roman voor jou. Het karakter van de hoofdpersoon wordt heel goed verklaard aan de hand van een boeiend – en ook nogal triest – verhaal.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het begrijpen van de roman ‘Checkers’ is het nodig dat je iets weet van (of je interesseert voor) grote zaken die niet altijd even legaal zijn. Zo gaat het in dit verhaal over een vaag en behoorlijk schimmig bedrijf, dat zaken doet met rijke instanties en met hoge politici en dat op deze manier probeert om heel veel geld om te zetten.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Checkers’ zijn soms moeilijk. Dat is niet het geval wanneer het meisje vertelt over haar leven – ook over het leven in de instelling – maar wel wanneer ze uitlegt wat er in het verleden gebeurde, in het bedrijf waarvoor haar vader werkte.
De alinea’s en hoofdstukken zijn behoorlijk kort en er zijn veel dialogen die een hoog tempo in het verhaal houden.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De jeugdroman ‘Checkers’ is geschreven voor jongeren. Er wordt dus jongerentaal in gebruikt: het gaat over opgroeien, over gezinsproblemen, over growing up en coming-of-age, over muziek en over puberzaken. Maar het verhaal gaat ook over zaken doen en over politiek. Dat laatste maakt het verhaal soms moeilijk te volgen voor iemand die het Engels minder goed beheerst.
De roman is een aangrijpend verhaal dat ook interessant blijft wanneer je minder goed Engels kunt lezen. Dat komt door het mysterieuze van het verhaal: je weet als lezer totaal niet wat er gebeurd is waardoor de hoofdpersoon zo vreemd in haar gedrag is geworden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Checkers’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B1.
Schrijfstijl:
De roman ‘Checkers’ is als een mysterie geschreven. Je hebt vrijwel tot het einde niet door wat er in het leven van de hoofdpersoon gebeurd is. Dat maakt deze roman tot een thrillerachtig en zeer spannend verhaal.
John Marsden heeft een patent op dit soort mysterieuze vertellingen. Hij beschrijft hoofdpersonen – vaak meiden van een jaar of vijftien, zestien – die in hun verleden (vaak thuis) iets dramatisch hebben meegemaakt waardoor hun levens enorm in de war zijn geschopt.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Checkers’ is een verhaal met redelijk veel actie. In de instelling gebeurt niet spectaculair veel (op een paar vervelende situaties met patiënten na), maar in het leven van de hoofdpersoon heeft zich de afgelopen drie jaar wel heel veel afgespeeld. En langzaamaan geeft de verteller prijs wat er allemaal gebeurd is.
Tijd:
De jeugdroman ‘Checkers’ speelt zich af in de jaren 1990-2000, maar heel duidelijk is dat nooit. Net als bij de plaats is er een zekere vaagheid over de tijd (om het verhaal algemener en daardoor misschien interessanter te maken).
Het verhaal duurt maar een paar weken, maar er zijn elk hoofdstuk flashbacks naar de afgelopen drie jaar: van de tijd dat de hoofdpersoon twaalf was tot aan dit moment (het jaar waarin ze vijftien is).
Plaats:
De plaats die in ‘Checkers’ vooral wordt beschreven, is een instelling voor jongeren met wie van alles en nog wat aan de hand is. Sommigen hebben anorexia, anderen bulimia, sommigen hebben zelfmoordneigingen, anderen schamen zich voor hun seksuele geaardheid, weer anderen zijn agressief of hebben een heel slechte band met hun ouders. Van de hoofdpersoon is heel lang onbekend wat zij heeft.
De instelling bevindt zich ergens in Australië, maar ook dat wordt niet specifiek vermeld. Het land wordt geleid door een ‘premier’, er wordt gesproken over Bondi Beach en over Mount Whiteman, maar heel duidelijk is het nooit. Er wordt ook gesproken over dollars, over de USA en over Canada.
Die vaagheid maakt dit tot een verhaal dat zich overal zou hebben kunnen afspelen.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Checkers’: wat is er gebeurd in het leven van dit meisje waardoor ze is geworden wie ze nu is?
Verteller:
De roman ‘Checkers’ heeft een ik-verteller, wat regelmatig zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Heel lang weet je als lezer niet waarom ze in de instelling zit, wie haar vrienden zijn, wat er met haar ouders en broer aan de hand is. Je krijgt zelfs helemaal niet eens te horen hoe haar voornaam is. Maar langzamerhand vertelt ze meer en meer over allerlei personen en allerlei situaties waardoor je als lezer beter weet wat er gebeurd is.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
Het hoofdkarakter in ‘Checkers’ is:
• De 15-jarige verteller van het verhaal. Haar voornaam wordt niet genoemd, niet door haar en ook niet door anderen. Ze was scholier op een middelbare school, voordat zij in de instelling terechtkwam.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Checkers’ zijn:
• Mr Murray Warner: de vader van de hoofdpersoon. Hij heeft een dik betaalde baan, maar na een korte tijd gaat hij nog veel meer verdienen. En niet duidelijk is waarom;
• Mrs Warner; de moeder van de hoofdpersoon. Zij is niet erg aanwezig in het verhaal; ze durft zich niet zo te bemoeien met de zaken van haar man;
• Mark Warner: de zoon van de verteller. Hij bemoeit zich nergens mee, ook niet wanneer er van alles en nog wat aan de hand is;
• Verpleegden in de instelling waar de hoofdpersoon zich bevindt, zoals Oliver, Daniel, Ben, Cindy, Emine, Esther;
• Verplegend personeel in de instelling waar de hoofdpersoon zich bevindt, zoals Marj, Sister Llosa, Hanna, de docent Mr Coe
• Jack : de belangrijkste zakenpartner van Mr Warner;
• Rosie: de vrouw van Jack.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Checkers’ is niet verfilmd.
Overig:
De jeugdroman ‘Checkers’ is zeker een young adult novel, maar zo nu en dan gaat het verhaal behoorlijk veel over het beroep van de vader van de hoofdpersoon: en dat is een tamelijk ingewikkeld en lastig verhaal. Die vader werkt in een bedrijf dat veel contacten heeft met de politiek, met geldzaken en met de bouwwereld. Voor sommige lezers kan dat als een moeilijk onderdeel overkomen.
Wat ook lastig is, is dat de verteller zo nu en dan verwijst naar een situatie waar ze denkt niet meer uit te kunnen komen. Ze noemt dat ‘Catch-22’. Er is een roman met dezelfde titel (van Joseph Heller), waarin een militair telkens uit het leger denkt te kunnen ontsnappen. Iedere keer wanneer hij dat probeert, zit er een nieuw addertje onder het gras. Zoiets wordt ‘Catch-22’ genoemd.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Marsden.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• After the First Death van Robert Cormier
• A Time to Keep Silent (a.k.a. The Silence Trap) van Gloria Whelan
• Walk Two Moons van Sharon Creech
Citaat:
I feel lonely tonight, I miss my family, even if they are such a mess. I even miss Mark. I can’t bring myself to think about what’s happened, what I did. I don’t know, I suppose all the stuff leading up to the big disaster wasn’t my fault. It just took me to finish it off. (p.81)Vragen over het boek:
1. Waarom zou de verteller zo vaag zijn over haar gezin en over zichzelf?
2. Beschrijf de karakters van de vader, de moeder en de broer op grond van het verhaal.
3. Wat leert de verteller in de loop van het verhaal van de andere patiënten over zichzelf?
4. Heeft het verhaal een goede afloop? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.