3/5 - (1 stemmen)

Chicken

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696159119079", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30137719","familyId":"30137719","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Chicken","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Are you walking up to the gate, Davy?’ asked Craig as we reached the classroom door.
‘No,’ I replied, ‘I’ve got to pick up The Mouth.’
Craig pulled a suitable face. The Mouth is my little sister Anna. Anna is to talking what Krakatoa was to volcanoes. She stopped talking once and everybody thought they’d gone deaf.
‘I’ll bring in my ollies tomorrow,’ said Craig. ‘I’ve got half a dozen new meatheads. See you.’
‘See you,’ I mumbled. I didn’t like to tell him that I wasn’t interested in marbles. In fact, as I came in sight of Webbo lolling against the wall, marbles couldn’t have been further from my thoughts. I was interested in Webbo, though. I had to be; he’d become one of the most important people in my life, and I wasn’t a bit happy about it. I waited for the inevitable put-down, but for once, he didn’t have anything to say, and confined himself to a superior smirk as I edged past him. When it comes to smiling, Webbo’s in the Jaws league.
‘Oh, Davy,’ said Craig, turning round, ‘What did your Mum say about the disco?’
‘She says I’ve got to go,’ I said, in the most grudging and unenthusiastic voice I could muster. ‘Anna wants to go to the Infant one, so I’ve got to go to the Juniors.’ Wonderful, isn’t it? Held to ransom by a five-year-old! What idiot ever dreamed up the idea of a school disco anyway?

© Orion Books, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de vader van Davy zijn baan in Yorkshire verliest omdat de kolenmijnen daar sluiten, verhuist het gezin naar een buitenwijk van de grote havenstad Liverpool. Davy’s broer Colin en zijn zusje Anna vinden het wel prima om daar te wonen en ze maken al snel vrienden, maar Davy heeft het moeilijk. Vooral op school. Hij zit in ‘Year Six’ (vergelijkbaar met groep 6 van de basisschool, zo rond de leeftijden van 10 tot 12 jaar), waar hij gepest wordt door een stel ‘bullies’, onder leiding van de brutale Webbo. Behalve zijn vriend Craig heeft hij niemand die hij vertrouwen kan. En zijn ouders lijken ook geen benul van die pestkoppen te hebben. Hoe kan Davy zijn plaaggeesten ooit kwijtraken?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Alan Gibbons

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
89

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, de Noord-Engelse havenstad Liverpool

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 14 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Chicken’ gaat over pesterijen op school. Het is een verhaal voor jongere lezers: de taal is niet zo gemakkelijk, maar het verhaal gaat wel over kinderen, kinderen die in de hogere jaren van de basisschool zitten. Niet alleen vanwege de taal, maar ook vanwege het onderwerp is dit toch niet een kinderachtig verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Chicken’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Wel is het handig wanneer je iets weet over Yorkshire: een heel groot gebied in noord-/midden-Engeland. Het is een gebied waar heel veel industrie is, maar ook is er veel platteland met uitgestrekte heidevelden in een heuvelachtig gebied. Veel van de kolenmijnen waren al gesloten in 1993; de rest zou de komende jaren volgen. De mijnwerkers die allemaal hun banen kwijtraakten, moesten vaak naar de grote steden trekken als ze nog een baan wilden hebben. Velen – zoals Mr Watts – lukte dat, maar vaak gingen ze veel minder verdienen; ook kwamen ze in de mindere wijken in de grote steden te wonen. Zo kwam de familie Watts in het grote Liverpool te wonen: de stad van de voetbalclubs Liverpool en Everton, maar ook de stad met veel arme volkswijken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden van ‘Chicken’ zijn zo nu en dan behoorlijk moeilijk. Dat zou je niet verwachten van dit dunne boekje. De zinnen, de alinea’s en de hoofdstukken zijn nergens lang en er zijn veel dialogen. Maar toch blijft de taal behoorlijk lastig en dat komt door de moeilijke woorden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Chicken’ is wat taal betreft soms lastig. Dat komt vooral door het lastige vocabulaire.
Maar het verhaal zul je zeker uitlezen wanneer je eenmaal begonnen bent: het is een spannend verhaal. Een verhaal dat zich op elke school in elke klas in elk land zou kunnen afspelen, jammer genoeg. Alan Gibbons beschrijft heel helder wat er met een jongen gebeurt als hij gepest wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Chicken’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Chicken’ gaat over een jongen van een jaar of tien, elf. Maar het verhaal is niet kinderachtig: het thema ‘pesten’ is (helaas) van alle leeftijden en van alle tijden. Mr Gibbons beschrijft dit probleem op een eerlijke manier en hij maakt ook duidelijk dat de oplossing niet zo maar voor iedereen klaar ligt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Chicken’  is een verhaal met tamelijk veel actie. Die actie bestaat vaak uit gebeurtenissen die plaatsvinden rondom Davy: dus op en rondom school en bij hem thuis.


Tijd:

‘Chicken’  speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal beschrijft een tijd in (noord-)Engeland waarin veel mensen het niet al te ruim hadden. Dat had vaak te maken met de hoge werkloosheid in dat deel van Engeland: in de jaren ’70, ’80 en ’90 werden de meeste kolenmijnen en een groot deel van de staalfabrieken gesloten. Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Chicken’ is een buitenwijk van de noord-Engelse stad Liverpool. Davy en zijn familie wonen in een niet al te mooie wijk: toen Mr en Mrs Watts met hun kinderen moesten verhuizen vanuit een dorpje in het graafschap Yorkshire was dat omdat Mr Watts werkloos was geworden. Veel geld hebben ze momenteel niet; de ouders van Davy hebben allebei een baan waarmee ze niet veel verdienen.
De gebeurtenissen van het verhaal spelen zich af op de school van Davy, in zijn huis of in de buurt waar hij woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Chicken’ : hoe kan Davy van zijn pestkoppen afkomen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Chicken’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Davy is de verteller van het verhaal: hij vertelt over zijn school, zijn klasgenoten en zijn familie. En dat doet hij persoonlijk; hij vertelt welke indruk hij van iedereen heeft.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Chicken’ zijn:
• Davy Watts: een 10-/11-jarige scholier die sinds kort in Liverpool woont. Hij en zijn familie komen van het platteland van Yorkshire;
• Anna (‘The Mouth’) Watts: het 5-jarige zusje van Davy. Zij is nogal een kwebbeltante;
• Mrs Sandra Watts (Mum): de moeder van Colin, Davy en Anna. Zij werkt een paar uur per avond als schoonmaakster van kantoren;
• Mr Ray Watts (Dad): de vader van het gezin. Hij werd werkloos toen de kolenmijnen in Yorkshire sloten. Uiteindelijk kreeg hij werk als onderhoudsmonteur van liften, maar het gezin moest wel verhuizen van het platteland naar een buitenwijk van de grote stad Liverpool;
• Colin (‘Col’) Watts: de 13-jarige broer van Davy. Hij voelt zich goed thuis in de nieuwe buurt, waar hij veel rondhangt met zijn stoere vrienden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Chicken’ zijn:
• Craig Morgan: de beste vriend van Davy;
• John Webster (‘Webbo’): een bully, één van de pestkoppen van Davy op school. Hij noemt zichzelf en zijn vrienden Scousers (inwoners van Liverpool); alle andere mensen – die dus niet uit Liverpool komen – zijn volgens hem ‘Woollybacks’;
• Docenten en ander personeel van de school van Davy en Anna: Mrs Collins, Mr Clarke, Mrs Binns;
• Vrienden van Webbo: Carl O’Rourke, Vinny Boyle;
• Ricky Scholes: een vriend van Colin;
• Klasgenoten van Davy: Tony Gordon, Lee Phillips, Lianne Whalley, Sean Phelan, Terry Morgan, Antonia Plang
• Mrs Morgan: de moeder van Craig;
• Gran Watts: de oma van Davy;
• Mrs Vanzetti: een dansdocente.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Chicken’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Chicken’ is een verhaal over een jongen van een jaar of tien, elf. Toch is het een boek dat je heel goed als 12-/13-jarige kunt lezen. Het verhaal gaat over een gewone jongen die in veel opzichten behoorlijk afwijkt van veel jongens van zijn leeftijd.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Alan Gibbons.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Bully van Yvonne Coppard
• The Bailey Game van Celia Rees
• Billy Elliot van Melvin Burgess


Citaat:
Mum inspected my face for a moment or two, as if she was trying to read my thoughts, then she gave me a peck on the cheek and headed for the school gate.
‘See you at a quarter past three, Davy.’
‘See you, Mum.’
‘See you, Mum,’ mimicked Vinny.
‘What’s for dinner, Daley?’ asked Vinny.
‘You mean Da-vid, don’t you, Vin?’ smirked Carl.
‘Oh, that’s right,’ said Vinny. ‘Anyway, what’s for dinner? Got any of those chockie biscuits?’
‘Yes,’ added Webbo, ‘The ones with the mint filling.’
Drop dead, is what I thought.
‘No,’ is what I said. (p.66)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt Davy door de pestkoppen ‘Woolly the Wimp’ genoemd?
2. Is Craig een goede vriend voor Davy? Waarom vind je dat?
3. Krijgen Colin en Davy uiteindelijk een betere band met elkaar? Waarom denk je dat?
4. Welke betekenissen heeft de titel ‘Chicken’? (Geef in ieder geval twee betekenissen.)
^ Terug naar boven

Comments are closed.