4/5 - (1 stemmen)

Death of a Salesman

Niveau:
Genre: drama
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697362409089", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30162576","familyId":"30162576","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Death%20of%20a%20Salesman%2C%20Arthur%20Miller","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

A melody is heard, played upon a flute. It is small and fine, telling of grass and trees and the horizon. The curtain rises.
Before us is the Salesman’s house. We are aware of towering, angular shapes behind it, surrounding it on all sides. Only the blue light of the sky falls upon the house and forestage; the surrounding area shows an angry glow of orange. As more light appears, we see a solid vault of apartment houses around the small, fragile-seeming home. An air of the dream clings to the place, a dream rising out of reality. The kitchen at center seems actual enough, for there is a kitchen table with three chairs, and a refrigerator. But no other fixtures are seen. At the back of the kitchen there is a draped entrance, which leads to the living room. To the right of the kitchen, on a level raised two feet, is a bedroom furnished only with a brass bedstead and a straight chair. On a shelf over the bed a silver athletic trophy stands. A window opens onto the apartment house at the side.
Behind the kitchen, on a level raised six and a half feet, is the boys’ bedroom, at present barely visible. Two beds are dimly seen, and at the back of the room a dormer window. (This bedroom is above the unseen living room.) At the left a stairway curves up to it from the kitchen.

© Penguin Random House Company / Viking, 1966

^ Terug naar boven

Algemeen

Willy Loman keert terug van weer een mislukte verkoopdag. Zijn baas – de zoon van de oude baas –laat hem veel reizen: van New York waar Willy woont, naar steden in New England (zoals Boston) om daar zijn spullen te verkopen. Met tassen vol met monsters leurt hij langs de winkels, maar veel verkoopt hij niet. En nu heeft zijn baas ook nog besloten om hem zijn vaste salaris af te nemen en Willy alleen maar commissieloon te betalen. Willy is de wanhoop nabij: hij heeft al paar keer zijn auto van de weg afgereden.
Linda, de vrouw van Willy, probeert hem telkens op te beuren. Ze hebben het immers goed: een huis grotendeels afbetaald, alle moderne apparaten in huis, een auto voor de deur. Weliswaar allemaal op afbetaling, maar toch. Bovendien is hun oudste zoon, Biff, nu ook weer een tijdje thuis.
Willy veert weer wat op. Biff is altijd zijn hoop geweest: talentvol in sport en in studie, succes bij de meiden. Veelbelovend als jonge vent, iemand die uiteindelijk veel meer zal bereiken dan de jongste zoon, Happy.
Happy vindt het wel best: hij probeert het zijn vader naar de zin te maken, hij heeft een baan, hij heeft vaak een meisje en hij voelt zich wel tamelijk gelukkig.
Maar Biff is een geval apart. Hij is mislukt als sportman, hij heeft geen studie afgemaakt. En hij zwierf door de USA, van het ene rotbaantje naar het andere. Hij zou graag boer willen worden, ergens in de ongerepte wereld van het nog niet zo gecultiveerde westen. Hij lijkt wat dat betreft heel veel op zijn vader, die ook nog altijd droomt van een carrière met zijn broer Ben, ergens in Alaska goud zoeken, of in midden Amerika. De dromen houden vader en zoon op de been. Voorlopig.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Arthur Miller

Jaar van uitgave:
1949

Aantal pagina's:
121

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Een toneelstuk in twee bedrijven, gevolgd door een ‘requiem’ (een epiloog, een soort nawoord).
In het Nederlands heet het boek ‘Dood van een handelsreiziger’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het toneelstuk ‘Death of a Salesman’ is nog altijd heel leesbaar drama. Het gaat over het mislukken van een simpele vertegenwoordiger, die zijn falen niet kan accepteren. Hoewel het kijken naar het toneelstuk eigenlijk het belangrijkste is (daarom werd zo’n toneelstuk immers geschreven), kan het stuk heel goed gelezen worden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Death of a Salesman’ is het nodig dat je iets weet van de Verenigde Staten van na de Tweede Wereldoorlog. Het was de tijd van de wederopbouw: soldaten waren teruggekomen van de slagvelden en de economie trok weer aan. Amerikanen werden rijk met allerhande baantjes en werkzaamheden. Helaas lukt dat lang niet iedereen: Willy Loman (en zijn zoons) zijn het voorbeeld van het mislukken van ‘The American Dream’.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Death of a Salesman’ zijn zeker niet moeilijk. Het toneelstuk stamt al uit 1949, maar de taal is nog heel modern; shockerend zo nu en dan zelfs. De korte alinea’s van de acteurs maken het lezen gemakkelijk. Er zijn veel aanwijzingen voor de kijkers, regisseurs en acteurs, maar die staan eigenlijk alleen maar aan het begin van het stuk; na een paar pagina’s zijn de karakters en situaties duidelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘Death of a Salesman’ is nog altijd modern te noemen. De actie is direct en helder; de karakters zijn goed van elkaar te onderscheiden.
Het onderwerp is ook duidelijk: een ongelukkige vertegenwoordiger die probeert zijn (mislukte) carrière op te hemelen. Zo nu en dan, wanneer hij beseft dat hij een loser is, vestigt hij al zijn hoop op het succes van zijn oudste zoon. Die overigens in zijn werk nog een grotere mislukking is dan hij.
Wat het toneelstuk soms lastig maakt is dat er gegoocheld wordt met de tijd: er zijn verrassende – maar misschien ook wel verwarrende tijdssprongen. Willy en de zijnen wandelen van kamer naar kamer en van jaar naar jaar: soms overbruggen de acteurs tientallen jaren binnen een paar minuten.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Death of a Salesman’ een boek met een literair niveau C 3e en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Death of a Salesman’ is heel spannend geschreven: de lezer/kijker denkt de hele tijd na over het leven en de gedragingen van Willy en hoopt – misschien tegen beter weten in – dat deze zielenpiet nog iets van zijn leven zal maken.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

In ‘Death of a Salesman’ zit de nodige actie. Er is maar één toneel met een aantal vertrekken (kamers), maar de acteurs vliegen door de tijd met elke wisseling van decor. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: van werk naar carrière, van huwelijkstrouw naar -bedrog, van vriendschap naar ruzie en van ouderliefde naar verwennerij.


Tijd:

Death of a Salesman’ speelt zich af in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het zal ongeveer hetzelfde jaar zijn waarin het toneelstuk zijn première beleefde (1949).
Het verhaal speelt zich af binnen twee dagen, maar er zijn flashbacks naar voorgaande jaren.


Plaats:

De plaats waar ‘Death of a Salesman’ zich helemaal afspeelt, is een huis in New York City. Soms zijn er – zichtbare – flashbacks naar andere plekken: het kantoor van Willy, een restaurant en een hotelkamer in Boston, maar uiteindelijk gaat het om dat ene huis in New York.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Death of a Salesman’: hoe gaat Willy om met de mislukking die zijn carrière is geworden?


Verteller:

Het toneelstuk ‘Death of a Salesman’ kent (uiteraard) geen verteller: de karakters maken hun gedachten en ideeën duidelijk aan de hand van hun woorden en daden. Miller geeft heldere aanwijzingen over decor en de bewegingen van toneel en karakters, maar al snel nemen de acteurs met hun woorden en acties het verhaal over en wordt duidelijk wie wat waarom doet of zegt.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Death of a Salesman’ zijn:
• Willy (‘William’) Loman: een 60-jarige vertegenwoordiger;
• Linda Loman: zijn 54-jarige vrouw:
• Biff (‘Biffo’): de 34-jarige zoon;
• Happy: de 32-jarige zoon.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Death of a Salesman’ zijn:
• Uncle Ben: de broer van Willy;
• Charley: de buurman van de Lomans;
• Bernard: de zoon van Charley;
• The Woman: een vrouw uit Boston die Willy goed kent;
• Howard Wagner: de baas van Willy Loman;
• Jenny: de secretaresse van Wagner;
• Stanley: een ober;
• Miss Forsythe en Letta: twee vrouwen in een restaurant.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het toneelstuk ‘Death of a Salesman’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

Death of a Salesman’ is heel veel keren onderscheiden; het is een van de beroemdste toneelstukken van de twintigste eeuw.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Arthur Miller.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Caretaker van Harold Pinter
• A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams
• Look Back in Anger van John Osborne


Citaat:
‘And when I saw that, I realized that selling was the greatest career a man could want. ‘Cause what could be more satisfying than to be able to go, at the age of eighty-four, into twenty or thirty different cities, and pick up a phone, and be remembered and loved and helped by so many different people? Do you know? When he died – and by the way he died the death of a salesman, in his green velvet slippers in the smoker of the 'New York, New Haven and Hartford', going into Boston – when he died, hundreds of salesmen and buyers were at his funeral.’ (p.76)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre verandert het karakter van Willy in de loop van het verhaal?
2. Wat is de rol van de broer van Willy, Ben, in het toneelstuk?
3. Wat is het verschil in de relatie van Willy met zijn zoon Biff en met zijn zoon Happy?
4. Welk besluit neemt Biff aan het eind van het toneelstuk?




^ Terug naar boven

Comments are closed.