Diary of a Wimpy Kid (2) – Rodrick Rules

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

September

Monday

I guess Mom was pretty proud of herself for making me write in that journal last year, because how she went and bought me another one.
But remember how I said that if some jerk caught me carrying a book with ‘diary’ on the cover they were gonna get the wrong idea? Well, that's exactly what happened today.
Now that Rodrick knows I have another journal, I better remember to keep this one locked up. Rodrick actually got a hold of my LAST journal a few weeks back, and it was a disaster. But don't even get me started on THAT story.
Even without my Rodrick problems, my summer was pretty lousy.
Our family didn't go anywhere or do anything fun, and that's Dad's fault. Dad made me join the swim team again, and he wanted to make sure I didn't miss any meets this year.
Dad's got this idea that I'm destined to be a great swimmer or something, so that's why he makes me join the team every summer.
At my first swim meet a couple of years ago, Dad told me that when the umpire shot off the starter pistol, I was supposed to dive in and start swimming.
But what he DIDN'T tell me was that the starter gun only fired BLANKS.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2009^ Terug naar boven

Algemeen

Dit is het tweede dagboek/journal van Greg en het schooljaar wordt in deel 2 beschreven van september tot en met november. Opnieuw zijn er de problemen thuis: Greg moet op zwemles, hij pest zijn kleine broertje Manny en Rodrick pest Greg. De ruzies tussen de broers drijven de ouders tot razernij. Vaak neemt vader Heffley zijn toevlucht tot de kelder waar hij de slag bij Gettysburg uit de Amerikaanse Burgeroorlog naspeelt met speelgoedsoldaatjes.
Op school moet Greg laten merken dat hij niet meer de ‘Cheese Touch’ heeft. Verder moet hij corresponderen in het Frans met een Franse jongen. Gelukkig kan hij soms opstellen overschrijven, zowel van zichzelf als van zijn broer (hoewel dat niet helemaal goed gaat).
De vriendschap met Rowley kent zijn ups en downs: Greg kan hem regelmatig uitbuiten en pesten, maar hij wordt gek van Rowley’s vakantieverhalen.
Maar het grootste probleem is waarschijnlijk in deze periode grote broer Rodrick: hem lijkt alles te lukken met niksdoen en zijn drumwerk maakt iedereen in huis gek.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jeff Kinney

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
USA, stad

Bijzonderheden:
Een serie van meerdere delen van zo’n 217 pagina’s per deel.
In het Nederlands heet het boek ‘Het leven van een loser: vette pech’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het boek ‘Diary of a Wimpy Kid’ is ondertussen wereldberoemd geworden. Iedere leerling die van grapjes houdt die thuis of op de middelbare school kunnen worden uitgehaald zal dit boek kunnen lezen.
Leerlingen die willen lezen over onderwerpen zoals (Amerikaanse) scholen, feestdagen, sporten, maar ook over pesten, rotgeintjes uithalen, omgaan met je ouders, leven met een (oudere pest-) broer, zullen hier hun hart kunnen ophalen. Greg is het type leerling dat dit allemaal meemaakt (en nog optimistisch blijft ook, ondanks zijn chagrijnige gedrag zo nu en dan).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet voor nodig om dit boek te kunnen lezen. Ja, je moet op een middelbare school zitten, dat is wel handig. Verder wordt van alles en nog wat heel duidelijk uitgelegd.
Ook specifieke culturele of literaire kennis is niet echt nodig. Het verhaal gaat over schoolvakken en cijfers, over opstellen en correspondentievrienden, over zwemmen en toneelavonden (en dat allemaal in de Verenigde Staten), maar ook dat legt de schrijver uitstekend uit.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan moeilijk, maar alles wordt duidelijk als je ook naar verhelderende tekeningen kunt kijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar nooit ingewikkeld.
‘Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules’ is een grappig boek dat je in de eerste en de tweede klas zeker zal aanspreken (maar misschien ook niet). Het is een zeer humoristisch boek, maar de humor zal (opnieuw) niet iedereen kunnen waarderen. Het is een boek met een paar grappen per pagina, maar dat kunnen ook boer-, scheetkussen- of neuspeutergrappen zijn. Zoals gezegd, je moet ervan houden.
Moeilijk is het boek nergens, ook niet qua taal. Vrijwel alle moeilijke woorden worden uitgelegd, alles wordt aan de hand van tekeningen duidelijk gemaakt; elke pagina heeft er minstens twee.
Om deze redenen is het een boek op literair niveau A 1b en op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Het is een onderbouwleerling die dit verhaal schrijft, dus ‘prank’ en ‘stuff’ en ‘moron’ zijn woorden die je vaker leest dan ingewikkelde literaire termen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek vertelt over drie maanden uit een onderbouwklas van een leerling uit het voortgezet onderwijs (van september tot en met november). De hoofdpersoon vertelt van dag tot dag wat hem overkomt, zowel op school als thuis.


Tijd:

Het verhaal wordt van dag tot dag, van september tot en met november verteld, dus de chronologie is heel helder.


Plaats:

‘Diary of a Wimpy Kid; Rodrick Rules’ speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

De verhaallijn is eenvoudig. Er is eigenlijk maar één verhaal: hoe komt Greg Heffley heelhuids (en met veel plezier en weinig ijver) deze drie maanden door?


Verteller:

Er is een ik-verteller. Hij vertelt wat hij van plan is te gaan doen, en later wat er gebeurd is. Soms geeft hij achteraf commentaar, soms vertelt hij wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. In beide gevallen weet de lezer – vaak ook door de tekeningen – dat het weer eens heel anders is gelopen dan de verteller had verwacht / gehoopt.
De lezer die dit verhaal volgt kan prima zijn eigen conclusies trekken. Het verhaal is duidelijk; er liggen geen ingewikkelde intriges of karakters op de loer die met het verhaal op de loop zullen gaan. Het is gewoon doorlezen en je verbazen over de onnozele hoofdpersoon.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De karakters zijn eenvoudig te doorgronden. Greg is niet echt slim (maar hij denkt dat hij dit wel is), zijn broer Rodrick pest hem regelmatig en behandelt hem als een klein ventje, Rowley loopt in elke val die Greg voor hem opzet, Gregs ouders zijn aardig maar ze willen wel dat hun zoon het goed doet op school. Verder zijn er de nodige aardige en minder aardige klasgenoten.


Bijfiguren:

De hoeveelheid bijfiguren in ‘Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules’ is te overzien.
Allereerst zijn er de familieleden van Greg:
• Mum Susan Heffley: een moeder die vooral in nette kleren voor Greg geïnteresseerd is;
• Dad Heffley: streng, maar rechtvaardig, een harde werker;
• Rodrick Heffley: de oudere broer; dwars en pesterig, een muziekliefhebber;
• Manny Heffley: het kleine broertje (3 jaar oud), gemakkelijk te pesten;
• Aunt Loretta: een zure tante;
• Uncle Joe: een grappige oom (vindt hij zelf);
• Gramma: de oude oma, weduwe;
• Grandpa: de oude opa, weduwnaar.
Dan zijn er de ‘vrienden’:
• Rowley Jefferson: gemakkelijk te pesten (maar helaas heeft hij vaak meer geluk dan Greg met van alles en nog wat);
• Fregley: een beetje een griezel, maar soms een vriend bij gebrek aan beter;
• Jeremy Pindle: een nieuwe klasgenoot van Greg;
• Chirag Gupta: een oude/nieuwe klasgenoot van Greg, die door hem genegeerd wordt;
• Shawn Snella: een jongen uit de buurt, niet echt mager.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het jeugdboek ‘Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules’ is verfilmd.


Overig:

‘Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules’: Rodrick Rules is het vervolg op deel 1, ‘Diary of a Wimpy Kid’. Je kunt het los lezen, maar het is handiger (en leuker) om eerst deel 1 te lezen. Bovendien leest zo’n boek heel snel: langer dan een dag zul je er niet over doen (voor sommige lezers een korte, voor anderen een lange dag …).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jeff Kinney.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw van Jeff Kinney
• The Twits van Roald Dahl
It’s Not the End of the World van Judy Blume


Citaat:
Rodrick dug around in his junk drawer and found his old paper. And then he told me he’d sell it to me for five bucks.
I told him there was no WAY I’d do that.
I’ll admit, it was pretty tempting. Because, number one, since all of Rodrick’s assignments have gone through Dad, I knew Rodrick got a good grade on his paper. And, number two, it was in one of those clear plastic binders that teachers go crazy for. (p.145)

Vragen over het boek:

1. Hoe gaat het in dit deel (deel 2) met ‘the Cheese Touch’?
2. Is de band van Rodrick, ‘Löded Diaper’, een groot succes? Hoe weet je dat?
3. Hoe gaat het met de correspondentie tussen Greg en zijn Franse vriend, Mamadou?
4. Gramma en Grandpa houden van verschillende kleinkinderen. Van wie houden ze het meest en waaruit blijkt dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.