5/5 - (1 stemmen)

Diary of a Wimpy Kid, Book 4: Dog Days

Niveau:
Genre: cartoons
Thema: holidays

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697276132065", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033130518","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Diary%20of%20a%20Wimpy%20Kid%20%234%20-%20Diary%20of%20a%20Wimpy%20Kid...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

June

Friday
For me, summer vacation is basically a three-month guilt trip.
Just because the weather’s nice, everyone expects you to be outside all day ‘frolicking’ or whatever. And if you don’t spend every second outdoors, people think there’s something wrong with you. But the truth is, I’ve always been more of an indoor person.
The way I like to spend my summer vacation is in front of the TV, playing video games with the curtains closed and the lights turned off.
Unfortunately, Mom’s idea of the perfect summer vacation is different from mine.
Mom says it’s not ‘natural’ for a kid to stay indoors when it’s sunny out. I tell her that I’m just trying to protect my skin so I don’t look all wrinkly when I’m old like her, but she doesn’t want to hear it.
Mom keeps trying to get me to do something outside, like go to the pool. But I spent the first part of the summer at my friend Rowley’s pool, and that didn’t work out so good.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2009

^ Terug naar boven

Algemeen

Greg heeft zomervakantie. Geweldig: een beetje luieren bij het zwembad waar de ouders van Rowley altijd komen en naar de meiden kijken. Verder horrorfilms zien en uiteraard lang uitslapen. Tenminste, dat zijn de plannen van Greg.
Maar Mom en Dad Heffley hebben andere ideeën. In de eerste plaats is er dit jaar te weinig geld om goed van op vakantie te gaan, helaas. Dus Greg slaapt iets langer. Jammer genoeg staat Gregs vader niet toe dat iemand uitslaapt terwijl hij (Dad) werken moet. En de ouders van Rowley vinden het niet goed dat Greg en Rowley altijd bij het zwembad rondlummelen. Dus zijn er andere activiteiten te verrichten (helaas) en belangrijke dingen te doen. Zoals:
• Verplichte literatuur lezen in de leesclub die Mom heeft opgericht. Lid van de club na twee dagen: Greg;
• Gras maaien als vakantiebaantje (Greg heeft geld nodig). Rowley mag meedoen als werknemer;
• Je verjaardag vieren terwijl je nog een schuld moet afbetalen;
• Een dag naar een zwembad voor de kleintjes;
• Kijken naar het vuurwerk op de 4e juli;
• Een paar dagen met de Jeffersons logeren in een strandhuisje.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jeff Kinney

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000–2010

Plaats van handeling:
USA, stad

Bijzonderheden:
Een serie van meerdere delen van zo’n 217 pagina’s per deel.
In het Nederlands heet het boek ‘Het leven van een loser: een hondenleven’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdboekenserie ‘Diary of a Wimpy Kid’ zijn ondertussen wereldberoemd geworden. Iedere leerling die van grapjes houdt die thuis of op de middelbare school kunnen worden uitgehaald zal dit boek kunnen lezen. ‘Dog Days’ is deel 4 uit deze serie.
Leerlingen die willen lezen over onderwerpen zoals (Amerikaanse) scholen, feestdagen, sporten, maar ook over pesten, rotgeintjes uithalen, omgaan met je ouders, leven met een (oudere pest-) broer, zullen hier hun hart kunnen ophalen. Greg is het type leerling dat dit allemaal meemaakt (en nog optimistisch blijft ook, ondanks zijn chagrijnige gedrag zo nu en dan).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet voor nodig om dit boek te kunnen lezen. Ja, je moet op een middelbare school zitten, dat is wel handig. Verder wordt van alles en nog wat heel duidelijk uitgelegd.
Ook specifieke culturele of literaire kennis is niet echt nodig. Het verhaal gaat over Greg tijdens de zomervakantie en tijdens feestdagen (4th of July), over Greg in het zwembad en op het strand, over Greg en een vakantiebaantje en Greg die (verplicht) boeken leest.

 
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan moeilijk, maar alles wordt duidelijk als je ook naar de verhelderende (en vaak grappige) tekeningen kunt kijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar nooit ingewikkeld.
‘Diary of a Wimpy Kid: Dog Days’ is een grappig boek dat veel eerste- en tweedeklassers zal aanspreken (maar een aantal zeker ook niet). Het is een zeer humoristisch boek, maar de humor zal (opnieuw) niet iedereen kunnen waarderen. Het is een boek met een paar grappen per pagina, maar dat kunnen ook boer-, scheetkussen- of neuspeutergrappen zijn. Zoals gezegd, je moet ervan houden.
Moeilijk is het boek nergens, ook niet qua taal. Vrijwel alle moeilijke woorden worden uitgelegd: ‘run-of-the-mill’, ‘lawn mower’, ‘donation basket’, ‘lifeguard’, alles wordt aan de hand van tekeningen duidelijk gemaakt; elke pagina heeft er minstens twee.
Om deze redenen is ‘Dog Days’ een boek op literair niveau A 1c en op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Het is een tweedeklasser die dit verhaal schrijft, dus ‘goo’ en ‘yuk’ en ‘cretin’ zijn woorden die je vaker tegenkomt dan ingewikkelde literaire termen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek vertelt over de zomervakantie van een tweedeklasser van het voortgezet onderwijs. De hoofdpersoon vertelt van dag tot dag wat hem overkomt, zowel thuis als buiten.


Tijd:

Deel 4 van ‘Diary of a Wimpy Kid, Dog Days’, speelt zich af in de grote vakantie. Het verhaal wordt van dag tot dag, van juni tot en met augustus verteld, dus de chronologie is heel helder.


Plaats:

Diary of a Wimpy Kid, Dog Days’ speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

De verhaallijn is eenvoudig. Er is eigenlijk maar één verhaal: hoe komt Greg Heffley heelhuids (en met veel plezier en weinig ijver) de zomervakantie door? Het gaat daarbij om: veel geld verdienen, weinig doen, veel lol hebben.


Verteller:

Er is een ik-verteller. Hij vertelt wat hij van plan is te gaan doen, en later wat er gebeurd is. Soms geeft hij achteraf commentaar, soms vertelt hij wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. In beide gevallen weet je als lezer – vaak ook door de tekeningen – dat het weer eens heel anders is gelopen dan de ik-verteller had verwacht / gehoopt.
De lezer die dit verhaal volgt kan prima haar/zijn eigen conclusies trekken. Het verhaal is duidelijk; er liggen geen ingewikkelde intriges of karakters op de loer die met het verhaal op de loop zullen gaan. Het is gewoon doorlezen en je verbazen over de onnozele hoofdpersoon.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Diary of a Wimpy Kid: ‘The’ zijn:
• Greg Heffley: de ik-verteller, een leerling van de ‘middle school’. Hij vindt zichzelf een hele kerel: dapper, populair en vol slimme trucjes. Helaas vinden andere mensen – zoals zijn familie en vrienden – dat niet. Zo nu en dan mislukt er wel eens iets wat hij onderneemt. Toch blijft Greg stug volhouden;
• Mrs. Susan (‘Mom’) Heffley: de moeder van Greg, een optimistische vrouw;
• Mr. Frank (‘Dad’) Heffley: de vader, een man – net als Greg – ook niet altijd even handig is. Maar hij vertelt wel regelmatig hoe geweldig hij als jongen was;
• Rodrick Heffley: de oudere broer; dwars en pesterig, een muziekliefhebber, vooral van harde muziek;
• Manny Heffley (3): het kleine broertje, zo klein dat hij nog regelmatig op een potje moet. Manny is een verwend ventje dat niet altijd even aardig is;
• Rowley Jefferson: een speciaal figuur, een beetje een nerd, maar ondanks alles de beste vriend van Greg. Dat blijft hij ondanks dat Greg van alles en nog wat met hem doet.

 


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Diary of a Wimpy Kid, Dog Days’ zijn:
• Mr. Jefferson: hij is een succesvol architect (en de vader van Rowley);
• Mrs. Jefferson: huisvrouw (en de moeder van Rowley);
• Fregley: een beetje een griezel, maar soms een vriend bij gebrek aan beter;
• Gramma: de oude oma, weduwe;
• Mrs. Canfield: een oude dame, en een buurvrouw van Gramma;
• Uncle Joe: een grappige oom (vindt hij zelf);
• Grandpa Heffley: de oude opa, weduwnaar;
• Sweetheart (‘Sweetie’), de nieuwe hond van de Heffleys;
• Heather Hills: de knappe ‘lifeguard’; zij is de oudere zuster van – de even charmante – Holly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Diary of a Wimpy Kid, Dog Days’ is niet verfilmd.


Overig:

Dog Days’ is het vierde deel uit een meerdelige serie, ‘Diary of a Wimpy Kid’. Sommige delen beschrijven een heel schooljaar (deel 1), een half schooljaar (deel 2 en deel 3) of een paar maanden (deel 4).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jeff Kinney.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Diary of a Wimpy Kid, Book 6: Cabin Fever van Jeff Kinney
The Enormous Crocodile van Roald Dahl
Green Eggs and Ham van Dr. Seuss


Citaat:
Today was my birthday, and I guess things went more or less like I expected. The relatives started showing up around 1:00. I asked Mom to invite as many people as possible so I could maximize my gift potential, and I got a pretty good turnout. (p.87)

Vragen over het boek:

1. Waarom is ‘the muddy hand’ zo angstaanjagend voor Greg?
2. Waarom gaat het mis met het vakantiebedrijfje ‘Lawn Service’ van Greg en Rowley?
3. Waarom wordt Greg na een paar dagen vakantie bij de Jeffersons weer door zijn vader opgehaald?
4. Wat is er verkeerd aan de foto’s die Gregs moeder van de zomervakantie van Greg heeft gemaakt?
^ Terug naar boven

Comments are closed.