3/5 - (1 stemmen)

Emlyn’s Moon (a.k.a. Orchyard of the Crescent Moon)

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Don’t go into Llewelyn’s chapel!’ they told Nia. ‘No good will come of it. Something happened there!’ But Nia disobeyed. If she hadn’t, nothing would have changed. She’d still be plain Nia, dull Nia, Nia who couldn’t do anything!

It all began on the day they left Tŷ Llŷr. The children, tucked between boxes in the back of the Landrover, were waiting for their mother to lock up. Nia was propped on a rolled mattress at the open end of the car. She was gazing at a red geranium in the kitchen window, the only bright thing left. And then the flower was lifted out of the dark window by unseen hands. It reappeared in the doorway, perched upon a pile of towels in her mother’s arms.
‘I nearly forgot it!’ Mrs Lloyd beamed over the geranium.
Nia wished she had forgotten the flower; just for a day or two. At least there would have been something left alive in Tŷ Llŷr. If a house looked forlorn, then that’s how Tŷ Llŷr seemed to her: curtains gone from the windows, the farmyard bare and tidy, and a stillness so unnatural it almost hurt. A stray feather drifted in the sunlight, the only reminder that chickens had once inhabited the yard. It was May but the ewes and their lambs had gone, and the only sounds came from bees in the giant sycamore trees.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Mr Lloyd werkte lang als boer op de boerderij van zijn schoonouders. Maar dat beviel heel slecht; het boerenleven is uiteindelijk niets voor hem. Daarom besluit hij om na een aantal jaren de boerderij met al het land te verkopen en een slagerij te beginnen in het dorp Pendewi, niet ver van hun oude boerderij. Nia en haar drie broertjes en zussen kunnen allemaal op dezelfde school in het dorp blijven.
Nia is niet zo’n talent (vindt ze zelf): ze kan niet goed schrijven of tekenen en ook thuis bungelt ze er een beetje tussen in: twee zussen en een broer boven haar en twee broertjes en een zusje onder haar. En bovendien mist ze haar oude boerderij met al die dieren en planten en de vrije natuur. Maar toch gaat er iets veranderen in haar leven in de nieuwe woonplaats.
Op een dag ontmoet ze Emlyn Llewelyn. Hij woont samen met zijn vader – die kunstenaar is – in een oude kerk. Emlyn is een neef van Nia’s vriend Gwyn Griffiths, de boerenzoon die bij zijn ouders op de boerderij woont. Zowel Emlyn als Gwyn zijn iemand kwijtgeraakt: het zusje van Gwyn is verdwenen, net als de moeder van Emlyn (met haar baby). De twee neven spreken nooit met elkaar – net als hun koppige vaders. En Nia heeft geen idee waarom dat zo is. Dat gaat ze uitzoeken.
Nia wil proberen om de neven weer bij elkaar te brengen. Misschien zal ze dan ook meer te weten komen over de verdwijning van de moeder van Emlyn en het zusje van Gwyn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jenny Nimmo

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
158

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, Wales, een dorp ergens in de buurt van de bergen

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 12 genummerde en getitelde hoofdstukken, voorzien van illustraties.
In het Nederlands heet het boek ‘De maan van Emlyn’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van moderne sprookjes houdt, dan is ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) vast een goede keus voor jou. Het verhaal gaat over magie en oude legenden, maar het gaat ook over verlies, over de dood en over vriendschaps- en familiebanden.


WAT MOET JE WETEN?

Als je deel I van de ‘The Magician Trilogy’-trilogie hebt gelezen – The Snow Spider – dan moet je deel II, ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’), ook lezen. Het verhaal vervolgt de lotgevallen van Gwyn en zijn familie; tegelijkertijd gaat het ook over een ander gezin, de familie Lloyd (waarbij Nia de hoofdpersoon is).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) zijn soms lastig, met name wanneer je nog niet zo veel Engelse teksten (verhalen of romans) hebt gelezen. De zinnen zijn nooit erg lang, maar Ms Nimmo gebruik wel eens moeilijke woorden: vaak woorden die met het platteland of met het landsdeel Wales te maken hebben. Ook schrijft ze soms woorden of zinnen in het Welsh, de oude taal die nog door veel mensen in Wales gesproken wordt. Maar die woorden en zinnen vertaalt ze gelukkig wel.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is vaak niet zo gemakkelijk: er worden soms moeilijke woorden gebruikt en je moet het Engels behoorlijk goed beheersen als je dit boek wilt lezen.
Het verhaal is echter niet moeilijk: dit is een modern sprookje, een sprookje waarin elementen van  oude Britse verhalen en legenden worden gebruikt. Om het verhaal goed te kunnen begrijpen, moet je wel deel I van ‘The Magician Trilogy’ hebben gelezen (het boek dat The Snow Spider heet). Daarin wordt verteld wie die Gwyn is en wat er met zijn zusje is gebeurd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) een boek met een literair niveau A 1b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het kinderboek ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is mooi geschreven. Het is een modern sprookje met veel geheimzinnige en soms angstaanjagende elementen (zoals een spin die spiegels kan weven, een vallei waar het ijskoud is, kinderen die uit een andere wereld lijken te komen). ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’ is een kinderboek, maar het is zeker niet een boek voor kleine kinderen: een andere wereld (de dood?) speelt een belangrijke rol.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is een verhaal met tamelijk veel actie. Het verhaal beschrijft wat er gebeurt met een meisje in een dorp in Wales wanneer zij – en vrienden om haar heen – te maken krijgen met een verhuizing, maar ook met vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen.


Tijd:

‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) speelt zich af in de jaren 1980-1990, maar het is uiteraard een fantasietijd: wat er hier verteld wordt kan natuurlijk niet. Wel heeft het verhaal elementen uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw: een boer die niet in zijn onderhoud kan voorzien, kleine dorpjes en kleine winkeltjes in Wales, een beetje alternatieve mensen (zoals kunstenaars).


Plaats:

De setting van ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is een dorpje op het platteland van Wales. Het is duidelijk dat het dorp en de omliggende boerderijen vlak bij de bergen liggen: Nia en haar vrienden gaan de bergen en de valleien in op zoek naar verdwenen mensen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’): zal Nia de neven Gwyn en Emlyn kunnen helpen om weer elkaars vrienden te worden?


Verteller:

Het kinderboek ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van het meisje Nia Lloyd, een basisschoolleerling.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) zijn:
• Nia Lloyd: de hoofdpersoon van het verhaal. Ze is een jaar of tien. Zij doet haar best om de neven Emlyn en Gwyn weer bij elkaar te krijgen;
• Emlyn Llewelyn: hij woont samen met zijn vader in een oude kerk in het dorp. Hun moeder is verdwenen, samen met de baby;
• Gwyn Griffiths: de 11-jarige hoofdpersoon uit ‘The Snow Spider’. Hij is een soort tovenaar; die krachten heeft hij van zijn oma geërfd. Gwyn woont op een boerderij, samen met zijn ouders. Zijn zusje, Bethan, is op een dag zo maar verdwenen. Gwyn en Emlyn zijn neven van elkaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) zijn:
• Mr Iestyn Lloyd: de vader van het gezin. Hij was boer, maar het liefst zou hij slager willen zijn;
• Mrs Lloyd: de moeder van het gezin. Zij verwacht haar achtste kind als het verhaal begint;
• Alun Lloyd: de oudste zoon. Hij is de beste vriend van Gwyn Griffiths;
• Nerys Lloyd: de oudste dochter. Zij is een echte studente en ze leest altijd;
• Catrin Lloyd: de tweede dochter. Zij is heel muzikaal; ze zingt en speelt piano;
• Sîon Lloyd: één van een tweeling (van negen jaar oud);
• Gareth Lloyd: de tweelingbroer van Sîon;
• Iolo Lloyd: de jongste zoon (hij is zes);
• Mr Ivor Griffiths: de vader van Gwyn. Hij is boer en hij weet meer over de magie van zijn moeder en van zijn zoon;
• Mrs Glenys Griffiths: de moeder van Gwyn. Zij lijdt heel erg onder het verlies van haar dochter, Bethan;
• Nain Griffiths: de oma van Gwyn. Zij is een vrouw met speciale (magische) gaven (net als haar kleinzoon Gwyn);
• Mr Idris Lllewelyn: de vader van Emlyn. Hij is kunstenaar; hij maakt de mooiste schilderijen in de oude kerk waar hij woont, samen met zijn zoon Emlyn;
• Mrs Elinor Llewelyn: de moeder van Emlyn. Toen haar baby geboren werd, verliet ze haar man en haar zoon Emlyn om nooit terug te keren. Niemand weet waar ze is (en zelfs of ze nog leeft);
• Mr James, Miss Powell: docenten van de school van Nia, Emlyn en Gwyn en de anderen;
• Gwyneth Bowen: de beste vriendin van Nia;
• Miss Olwen Oliver: de muzieklerares van Catrin.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is door de BBC als TV-serie verfilmd.


Overig:

Het kinderboek ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’) is deel II uit ‘The Magician Trilogy’. De trilogie bestaat uit de boeken:

I The Snow Spider
II ‘Emlyn’s Moon’ (a.k.a. ‘Orchard of the Crescent Moon’)
III The Chestnut Soldier^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jenny Nimmo.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Chestnut Soldier van Jenny Nimmo
• The Sleeping Sword van Michael Morpurgo
• The Children of Lir van Michael Scott


Citaat:
‘Where are you going, Nia?’
‘I’m going to the moon,’ she cried. ‘Of course, the moon! The orchard of the moon! That’s where she is – Perllan yr hanner Lleuad: those were her words, but Emlyn only heard her say ‘half-moon’. Elinor Llewelyn is in the valley where the cold flowers grow!’ (p.134)

Vragen over het boek:

1. Wat hebben Gwyn en Emlyn met elkaar te maken?
2. Waarom heeft Nia een beetje een minderwaardigheidscomplex? Is dat terecht? Waarom vind je dat?
3. Wat vind je van de rol die de vader van Gwyn en de vader van Emlyn hebben gespeeld?
4. In hoeverre heeft dit verhaal een happy end? In welk opzicht is dat niet zo?
^ Terug naar boven

Comments are closed.