3/5 - (1 stemmen)

Firebug

Niveau:
Genre: growing up
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

Callum crouched in the blackest shadows of the alley-way. He was gazing intently at the front door of the house across the street. It was crazy to hang around here. He should have been running now, putting as much distance between himself and this place as possible. But he just couldn’t help staying to watch.
He had his jacket hood up so no one would recognize him. The drawstring was pulled tight, leaving only a small hole. All you could see was a cold white nose and two glittering eyes.
Nervously, Callum rattled the box of matches in his pocket.
Nothing was going to happen.
Yes, it was.
Behind the glass panels in the front door of the house there was a weird orange glow. It throbbed, like the windows of an alien spacecraft. The paint on the door was blistering. The blisters swelled, then popped like bubble gum.

© Oxford University Press, 1996

^ Terug naar boven

Algemeen

Callum is op zich wel een aardige jongen. Maar het probleem is dat hij graag brandjes sticht …
Sinds een paar maanden woont de vader van Callum niet meer thuis. Zijn moeder woont samen met Nick, een vent die Callum niet kan uitstaan. Toen de ouders uit elkaar gingen, gingen Callums vader in een oud huisje bij een bos wonen, niet al te ver van zijn werk. Hij werkt in een laboratorium waar in het geheim onderzocht wordt hoe alternatieve brandstoffen kunnen worden ontwikkeld. Nogal saai allemaal, vindt Callum. Als hij in de vakantie bij zijn vader gaat logeren, lijkt het allemaal nog saaier te worden. Vrienden voor Callum wonen hier niet, de TV-antenne heeft bijna geen ontvangst en een telefoon of een computer is er ook niet.
Maar dan vindt Callum in het bos een jonge eekhoorn …
De eekhoorn – die Callum heel origineel ‘Squirrel’ genoemd heeft – woont een dag later in de oude trui van Callum. Hij eet pinda’s en hij klimt razendsnel in de gordijnen. Heel gezellig allemaal, maar vooral ook heel druk. De eekhoorn houdt Callum zo bezig dat hij vergeet dat hij zo veel branden heeft gesticht. Hij vergeet zelfs de lucifers te gebruiken die hij altijd aanstak als hij ergens iets brandbaars zag.
Maar toch ontstaat er een brand zonder dat Callum hem aansteekt. En dat heeft te maken met Callums vader, met zijn werk en met Nick. Er wordt iets in het geheim uitgewisseld. En alles heeft uiteindelijk weer te maken met het verleden van Callum. En dus met die akelige branden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Susan Gates

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
110

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een stadje en het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 16 hoofdstukken gevolgd door een epiloog


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Firebug’ is erg interessant voor een lezer die van experimenten – in dit geval met alternatieve brandstoffen – houdt. Maar het verhaal gaat ook over het verzorgen van een eekhoorn. En het allerbelangrijkste is de hoofdpersoon Callum die telkens vindt dat hij moet kiezen tussen zijn vader en zijn moeder.


WAT MOET JE WETEN?

Het verhaal van ‘Firebug’ gaat over opgroeien, over een scheiding, maar ook over wetenschappelijke experimenten. Het is interessant – maar soms wel eens lastig – om te lezen over de experimenten die Callums vader en Nick uitvoeren. Maar je hebt waarschijnlijk al zo veel over energie en brandstof en het milieu gehoord, dat je vast geen problemen met het verhaal zult hebben.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Firebug’ zijn vaak behoorlijk kort. Soms gaat het verhaal over een laboratorium, maar de woorden die daar over gaan zijn vaak wel te begrijpen (en anders is het niet nodig dat je ze allemaal kent).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn behoorlijk kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Firebug’ is niet moeilijk te lezen wat de taal betreft. De zinnen, alinea’s en hoofdstukken zijn nooit erg lang, de woorden zijn maar zelden moeilijk en er staan veel dialogen in het verhaal.
Het verhaal lijkt niet zo spannend in het begin, maar als je leest hoe Callum (evenals zijn vader) zich hoe langer hoe verder in de nesten werkt, besef je dat er wel eens van alles zou kunnen gebeuren. En dat is ook zo …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Firebug’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Firebug’ is spannend geschreven. Je verwacht eerst een verhaal over brandstichting en over ruzies met ouders te lezen, maar langzamerhand word je – samen met Callum – iets wijzer over hoe iemand een beter leven kan leren leiden.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Firebug’ is een verhaal met redelijk veel actie. Callum is behoorlijk ondernemend en veel van de dingen die hij doet kunnen niet door de beugel (brandje stichten, zijn vader bespioneren).


Tijd:

De roman ‘Firebug’ speelt zich ergens in de jaren 1990-2000 af. Mobiele telefoons en computers spelen nog geen rol in dit verhaal. Wel is het verhaal heel modern voor wat betreft het omgaan met het milieu en het bestuderen van nieuwe energiebronnen.


Plaats:

De plaatsen waar ‘Firebug’ zich afspeelt, zijn een stadje op het Engelse platteland en een bos daar in de buurt. Callum woont met zijn moeder en haar nieuwe vriend in het stadje, maar hij logeert in de vakantie bij zijn vader die tegen een bos aan woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Firebug’: kan Callum gelukkig worden als zijn ouders niet meer bij elkaar wonen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Firebug’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Callum. Daardoor wordt wel duidelijk gemaakt dat Callum vaak de verkeerde keuzes maakt.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Firebug’ zijn:
• Callum: een jongen die zich eenzaam voelt nu zijn ouders gescheiden zijn;
• De vader van Callum;
• De moeder van Callum;
• Nick Sharp: de collega van Callums vader en de nieuwe vriend van Callums moeder.


Bijfiguren:

Andere karakters spelen geen rol van betekenis in het verhaal.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Firebug’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Firebug’ gaat over het milieu, over fossiele en alternatieve brandstoffen en hoe mensen beter met energie om kunnen gaan. Maar dat klinkt allemaal nogal saai. Wat de roman vooral interessant maakt, is dat het gaat over een gewone jongen. Een gewone jongen die in de war is geraakt omdat zijn ouders uit elkaar zijn gegaan. Waardoor er ook allerlei spannende dingen in het verhaal komen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Susan Gates.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• It’s Not the End of the World van Judy Blume
• Strangers in the House van Joan Lingard
• Listen to the Dark van Maeve Henry


Citaat:
‘You heard me. You have to get me some more. Remember the bargain – I get the bug, and you get him.’ Nick jerked his head in Callum’s direction. ‘No bacterium and I go straight to the police. This little lot,’ Nick swept his gaze over the plantation, ‘should interest them. Burning down schools, people’s houses, starting forest fires. God knows how long it’ll be before they let him out. A danger to the public he is.’ (p.80)

Vragen over het boek:

1. Hoe is Nick in contact gekomen met de moeder van Callum?
2. Wat vind je van de moeder van Callum?
3. Waarom zou Squirrel zo’n belangrijke rol in het verhaal hebben?
4. Het karakter van de vader verandert in de loop van het verhaal. Op welke manier?




^ Terug naar boven

Comments are closed.