2.7/5 - (3 stemmen)

Fool Me Once

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694255003721", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000049978300","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fool%20Me%20Once%20%28ebook%29%2C%20Harlan%20Coben","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Maya always woke up at exactly 4:58 a.m. Some claimed that she had one of those internal alarm clocks, but if she did, it could only be set for 4:58 a.m. and it couldn’t be turned off, even nights she stayed up late and craved a few extra minutes of sleep, and if she tried to ‘set’ the internal alarm even a few minutes earlier or later, it switched back to the default setting of 4:58 a.m.
This has started during basic training. Her drill sergeant had a wake-up time of five a.m., and while most of her fellow recruits would groan or struggle, Maya had already been awake a full two minutes and was ready for the drill sergeant’s imminent and rarely pleasant arrival.
Once Maya had fallen asleep (read: passed out) last night, she had slept soundly. Oddly enough, whatever demons possessed her, they rarely came out in her sleep - no nightmares, no twisting of the sheets, no waking up in a cold sweat. Maya never remembered her dreams, which could mean that she slept peacefully or that whatever happened in those dreams, her subconscious was merciful enough to let her forget them.
She grabbed her hair band from the night table and pulled her hair back into a ponytail. Joe had liked the ponytail. ‘I love your bone structure,’ he would say. ‘I want to see as much of your face as possible.’ He also liked to play with the ponytail and even, on some occasions, gently pull it, but that was another matter altogether.
Her face flushed at the memory.

© Cornerstone Ras, 2016.

^ Terug naar boven

Algemeen

Maya Stern blijft verbijsterd achter na de dood van haar man, Joe Burkett. Ze was gelukkig met haar man en dochtertje, met haar baan als legerpiloot en met haar beste vriendin, haar zus Claire. En nu, binnen een periode van een half jaar, heeft ze haar baan verloren (oneervol ontslag), haar zus is dood (vermoord) en ook haar man is vermoord (in haar bijzijn).
Maya besluit op zoek te gaan naar de moordenaars van haar man en uit te zoeken wat de redenen kunnen zijn dat haar man vermoord werd. Maar al snel wordt ze met meer vragen dan met antwoorden geconfronteerd. Zoals: wat verbergt de familie van Joe, de puissant rijke Burketts – wie is die man die in de kamer met Maya’s dochtertje speelde – hoe komt het dat de kogel voor Claire en die voor Joe uit hetzelfde pistool kwamen – en wie is die geheimzinnige persoon die haar de hele tijd volgt?
Veel vragen – en in eerste instantie nauwelijks antwoorden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2016

Aantal pagina's:
400

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, de staten New York en New Jersey

Bijzonderheden:
Een thriller in 34 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De verbeelding’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Fool Me Once’ is een verhaal over de dood van een geliefde en over de mysteries waarmee de weduwe van de overleden man geconfronteerd wordt. Het is een misdaadverhaal dat in eerste instantie hoe langer hoe ingewikkelder lijkt te worden, maar dat later stukje bij beetje haar geheimen prijsgeeft.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Fool Me Once’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het oorlogsverleden van Maya speelt een rol op de achtergrond van het verhaal, maar dat trauma wordt gaandeweg het verhaal duidelijk toegelicht door de schrijver.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fool Me Once’ zijn nergens echt moeilijk. De taal blijft fatsoenlijk, ondanks het gewelddadige element van de thriller.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Fool Me Once’ is toegankelijk, zeker voor een lezer die een aantal jaren Engelstalige teksten heeft gelezen.
Het verhaal is spannend en mysterieus. Op de eerste bladzijde blijkt dat de echtgenoot van de hoofdpersoon is vermoord, maar gaandeweg krijgt de jonge weduwe twijfels over de manier waarop dat is gebeurd en de redenen waarom de moord is gepleegd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fool Me Once’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Harlan Coben schrijft veel romans, maar allemaal gaan ze over min of meer hetzelfde thema: een misdaadmysterie. Dat is bij ‘Fool Me Once’ niet anders: een man wordt vermoord. Maar wie heeft dat gedaan, waarom is die moord gepleegd, en … is die moord eigenlijk wel gepleegd? Allemaal vragen die gaandeweg de roman worden opgelost.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Fool Me Once’ is een verhaal met veel actie. Als de hoofdpersoon de dood van haar man willen onderzoeken, loopt ze zelf ook gevaar – en dat zorgt voor een razend spannende en verrassende  plot.


Tijd:

‘Fool Me Once’ speelt zich af in de jaren 20102-2020. Het verhaal duurt in totaal een aantal weken. Er is een epiloog in het laatste hoofdstuk (die vijfentwintig jaar later plaatsvindt).


Plaats:

De setting van ‘Fool Me Once’ is het stedelijke gebied van de staten New York en New Jersey. Veel scenes spelen in New York City of in de stad Livingston of Paterson.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fool Me Once’: wie is verantwoordelijk voor de moord op Joe – en waarom is die moord gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Fool Me Once’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Maya Stern.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fool Me Once’ zijn:
• Maya Stern: een vrouw die pas weduwe is geworden. Zij was een piloot en officier in het Amerikaanse leger; tegenwoordig leidt ze piloten op voor een particulier bedrijf;
• Judith Burkett: de moeder van Joe, de overleden man van Maya. Judith is een afstandelijke, zelfstandige vrouw, de weduwe van de superrijke zakenman Burkett. Behalve Joe verloor Judith jaren geleden ook haar oudste zoon, Andrew;
• Lily Burkett: het 2-jarige dochtertje van Maya en Joe;
• Roger Kierce, Inspector Homicide NYPD: de politieman die de moord op Joe onderzoekt;
• Shane Tessier: de beste vriend van Maya. Maya vertrouwt Shane volledig omdat ze samen veel militaire missies hebben volbracht.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fool Me Once’ zijn:
• Neil Burkett: de broer van Joe. Hij neemt het succesvolle imperium van de Burketts na de dood van zijn vader over;
• Caroline Burkett: de zus van Joe. Zij is een bescheiden en nogal angstig uitgevallen jonge vrouw;
• Eddie Walker: de zwager van Maya, een man die alcoholist is geworden na de gewelddadige dood van zijn vrouw Claire (de zus van Maya);
• Daniel en Alexa Walker: de kinderen van Claire en Eddie;
• Eileen: de beste vriendin van Maya;
• Isabella Mendez: de nanny van Lily. De familie van Isabella werkt al jaren voor de Burketts – zoals Mrs. Mendez en haar zoon Hector. Ze wonen in een huisje op het landgoed van de Burketts;
• Corey Rudzinski (‘Corey the Whistle’): een man die een website voor klokkenluiders beheert. Hij heeft over de missie van Maya gepubliceerd, waardoor Maya haar baan verloor;
• Mrs. Douglass: de echtgenote van Tom Douglass, een privédetective die soms voor de Burketts werkt;
• Dr. Ricky Wu: een legerpsychiater;
• Dr. Neville Lockwood: de rector van de ‘Franklin Biddle Academy’, de school van Joe en Andrew Burkett;
• Raisa Mora: een arme, van oorsprong Mexicaanse vrouw, de moeder van de voerleden student Theo Mora;
• Emilio Rodrigo en Fred Katen: twee New Yorkse criminelen;
• Detective Demetrius Mavrogenous: een rechercheur uit Paterson, New Jersey;
• Christopher Swain: een jeugdvriend van Joe en Andrew Burkett.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Fool Me Once’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Fool Me Once’ gaat over misdaad en de oplossing daarvan, maar het gaat tegelijkertijd ook over oorlogen en over de trauma’s van militairen (PTSS, Post Traumatic Stress Symptom). Duidelijk wordt uit het verhaal hoe groot de invloed is van oorlogshandelingen op de verschillende karakters in de roman. De oorlog waarnaar hier wordt verwezen is de oorlog in Koeweit, en later die in Syrië en Irak – oorlogen waarbij de USA betrokken raakte.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Whistleblower van Tess Gerritsen
The Rainmaker van John Grisham
Zero Day van David Baldacci


Citaat:
Maya, always cool in the battle, always managing to find someplace inside of her that made her pulse stay even and kept the adrenaline spikes from paralyzing her, tried to find that place now. The familiar clothes – the blue jeans and especially the forest green shirt – should have set her up for this possibility – and by possibility, she meant impossibility – of what she was now seeing. So she, yes, didn’t scream out loud. She didn’t gasp.
There was instead a steady spreading across her chest that made it hard to breathe. There was a chilling in her veins. There was a small quiver in her lips.
There, on the computer monitor, Maya watched Lily crawl onto the lap of her dead husband. (p.72)

Vragen over het boek:

1. Waardoor verloor Maya haar baan in het leger?
2. Welke rol speelt Isabella in het verhaal?
3. Waarom is de band tussen Joe en zijn broer Andrew belangrijk voor de plot van de roman?
4. Welke redenen waren er voor Inspector Kierce om vraagtekens te zetten bij de dood van Joe?
^ Terug naar boven

Comments are closed.