I Like It Here

Niveau:
Genre: travel
Thema: art (literature)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

The deportation order arrived one clear, bright morning early in April.
‘Owen?’ the telegraph boy asked. ‘Garret Owen?’
‘More or less,’ Garnet Bowen told him, feeling the bulk of the envelope fearfully. It would mean the first step on the road towards a sum of money. On the other hand it could be some newly-devised kind of recall to the colours. ‘Thank you.’
Bowen, whose large and well-made frame blended with an air of inefficiency, started reading. Without preamble he was informed that the idea was excellent and he was to go ahead. He had to read to the end and scratch his thinly-haired head a lot before he saw just where excellence was being imputed. Last month, drinking with the representative of an opulent American magazine, he had helped the talk along by describing the new kind of travel article he had pretended to think desirable. And now some misinformed, progressive and well-intentioned fathead in New York had taken him up on it. He winced when he saw the size of the fee offered. Well, that finished it. He would have to go now.

© Victor Gollancz / Granada Publishing, Panther Books, 1958/1975.^ Terug naar boven

Algemeen

De Engelse schrijver Garnet Bowen gaat met zijn vrouw en kinderen op vakantie. Naar Portugal, waar hij een vermeende schrijver van bekende boeken zal moeten interviewen. Bowen vindt het maar niks: het buitenland boezemt hem angst in, buitenlanders zijn heel anders dan Britten (vooral Engelsen), het geld en het eten en drinken is vreemd – en Engels spreken die vreemdelingen ook meestal niet.
Toch valt het soms niet tegen: de vrouwen zijn mooi, Bowen kan rustig werken aan zijn artikelen, Portugezen zijn soms aardig en de drank is eigenlijk wel in orde. Bowen hoopt op een rustige vakantie …
^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Kingsley Amis

Jaar van uitgave:
1958

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
Portugal

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 16 genummerde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘I Like It Here’ is een roman voor lezers die houden van oudere boeken over typische Britten. Het verhaal is hilarisch: over een snobistische Brit die alleen zijn eigen land en volk als perfect ziet. Hij vindt dat er te veel buitenland is, dat die mensen die daar wonen te slecht – of helemaal geen – Engels spreken en dat niet-Engelsen onbegrijpelijk en vaak niet te vertrouwen zijn. Kortom: een verhaal over een xenofoob figuur die tegen zijn zin naar ‘The Continent’ gaat.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘I Like It Here’ moet je begrijpen dat het land waar Bowen heen gaat (Portugal) in de jaren vijftig van de vorige eeuw een arm land was dat geregeerd werd door een dictator, Salazar, een man die bevriend was (of was geweest) met andere bruten als Franco en Hitler.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘I Like It Here’ zijn vaak moeilijk. De taal is nogal literair, vanwege het feit dat het verhaal veel en vaak over schrijvers en over literatuur gaat.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel – en vaak grappige – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘I Like It Here’ vaak lastig te lezen.
Dat geldt voor een deel ook voor het verhaal. Het begint vrij humoristisch en dat blijft het ook voor een deel, maar de politiek en de literatuur geven een ernstige draai aan het verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘I Like It Here’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘I Like It Here’ is humoristisch geschreven, maar wel met veel literaire en politieke uitweidingen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘I Like It Here’ is een verhaal met redelijk veel actie. De actie bestaat vooral uit de handelingen van de hoofdpersoon die soms onberekenbaar zijn wanneer hij veel gedronken heeft (en dat gebeurt vaak).


Tijd:

‘I Like It Here’ speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het is de tijd van de dictator Salazar, die Portugal met harde hand regeerde. Het land leefde in angst, de inwoners ontbrak het aan van alles en nog wat en de economie kwakkelde.


Plaats:

De setting van ‘I Like It Here’ is het land Portugal. Veel hoofdstukken spelen in de hoofdstad Lissabon, maar Bowen trekt in de weken daarna langzamerhand verder naar het zuiden van het land.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘I Like It Here’: zal het Bowen lukken om zonder al te veel problemen zijn opdracht te vervullen?


Verteller:

De roman ‘I Like It Here’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘I Like It Here’ zijn:
• Garnet Bowen: een schrijver die de kost verdient met journalistieke artikelen in plaats van door hem gewenste romans en/of toneelstukken. Garnet is een typisch Brit die eigenlijk maar van één land en één volk houdt: Groot-Brittannië (of nog exacter: Engeland) en de Britten (of eigenlijk: de Engelsen);
• Barbara Bowen: de lieve en mooie echtgenote van Garnet, een zorgzame huisvrouw en moeder. Barbara steunt Garnet in bijna alles; toch vindt ze zo nu en dan dat Garnet een iets meer zekere baan zou moeten hebben;
• Bennie Hyman: een uitgever die een klus voor Garnet heeft;
• Wulfstan Strether (‘The Buckmaster’): een obscure schrijver die volgens de verhalen in de anonimiteit in Portugal woont – waar Garnet hem moet interviewen).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘I Like It Here’ zijn:
• Mark, David en Sandra (de baby): de drie kinderen van Garnet en Barbara;
• Mrs Knowles: de schoonmoeder van Garnet (en moeder van Barbara), een dame op de achtergrond. Garnet voelt zich altijd bekritiseerd door haar;
• Mr Alec en Mrs Edith Marchant: een advocaat en zijn vrouw die ook in Portugal op vakantie gaan;
• Carlos (‘Charlie’) Oates: de verhuurder van de kamers waar de Bowens vakantie vieren (Charlie woont daar ook in het huis met zijn familie – en zo nu en dan met zijn vrienden);
• Rosie Oates: de echtgenote van Charlie;
• Bachixa en De Sousa: vrienden van Charlie, stoere motorrijders;
• Gomes: een expat die Bowen in Lissabon ontmoet. Hij is kritisch over de Portugese regering van President Salazar;
• Mr Harry en Mrs Isabella Bannion: Engelsen die in Portugal wonen;
• Afilhado: een Portugees die Bowen rondleidt;
• Emilia: een Portugees meisje dat Bowen leert kennen, een vriendin van Lopes;
• Dr Lopes: een vage kennis van Strether.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘I Like It Here’ is niet verfilmd.


Overig:

‘I Like It Here’ is de derde roman van Kingsley Amis. Grappig, ironisch, satirisch en kritisch, maar zeker minder dan de eerste twee romans van de schrijver.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kingsley Amis.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Luck of the Bodkins van P.G. Wodehouse
School Ties: Dutch Girls van William Boyd
Witches Abroad van Terry Pratchett


Citaat:
‘You know what I’m going to say now, don’t you? Well, here it is. I wish I could turn it all up and get abroad for a bit.’
‘Ah, but I don’t. I like it here, you see. And anyway, it’s my mother-in-law’s car, you fool. And look, it’s just struck me: how do they mean, mother-in-law? What law? What law says she’s my mum?’ (p.10)

Vragen over het boek:

1. Waaruit blijkt dat Bowen niet echt een toegewijde vader is?
2. Waarom verlaat Bowen met zijn gezin het huis van Oates?
3. Geef een drietal voorbeelden waaruit blijkt dat Bowen niet echt op niet-Britten gesteld is.
4. Is Bowen succesvol in zijn opdracht? Waar blijkt dat uit?

^ Terug naar boven

Comments are closed.