2.2/5 - (5 stemmen)

Juggling Lessons

Niveau:
Genre: growing up
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697706400986", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"34743328","familyId":"34743328","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"JUGGLING%20LESSONS%2C%20Jan%20Page","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

If you met me today, I would tell you my name was Eleanor Sharratt. You would see a tall, slim girl with long blonde hair tied back in a neat ponytail. On closer inspection you would realize that almost everything about me is long – long hair, long legs, long fingers, a long straight nose … I even have long toes. It’s as if I’ve been grabbed by my hands and feet, and stretched. I expect that you would judge that my eyes are my best feature – large and blue like a baby doll. And if I happened to be wearing mascara you might think that my curly, long (there’s that word again) eyelashes were false. All in all, you would probably conclude that Eleanor Sharratt looks like a long stick.
I don’t think you’d find Eleanor Sharratt very interesting. I certainly don’t. Recently she has become very quiet. Ever since she had her brace fitted she has only opened her mouth when absolutely necessary. She nibbles her food. When she has to ask for something she mumbles and is made to repeat it. Eleanor always gives the shortest reply to any question. ‘How are you getting on at school?’ ‘Fine.’ ‘Have you done your homework?’ ‘Yes.’ To say ‘no’ would only prolong the conversation.

© Penguin Random House Company / Corgi Books, 2002.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als ze bij haar vader en zijn jonge, nieuwe vrouw woont, heet ze Eleanor Sharratt: een keurig meisje dat met twee woorden spreekt en goed haar best doet op school. Ze is dertien, ze draagt geen make up, maar wel nette kleren en een beugel. Haar vader en zijn vrouw hebben een keurig gezinnetje: Dad, stiefmoeder en een dochter. En er komt ook nog een baby bij.
Als ze bij haar moeder, ‘’Flying Fizz’, woont, heet ze Nel Sharpe: een hippieachtig meisje met make up dat zelf mag weten wanneer ze opstaat, wanneer ze eet en wanneer ze ‘s avonds thuiskomt. Haar moeder woont alleen in een klein huisje bij de zee; tenminste wanneer ze niet op kermissen en markten optreedt als jongleur.
Eleanor vindt het allemaal wel best. Het leven bij haar vader thuis is rustig en vertrouwd, maar ook wel saai. Bij haar moeder is het ongeorganiseerd en vrij, maar altijd avontuurlijk. Hoe avontuurlijk het kan zijn, merkt ze wanneer haar moeder logees krijgt: Les Diabolos uit Barcelona. Het zijn acrobaten en jongleurs: een man, zijn broer en diens vrouw en een zoon van zestien. En die zoon, Oriol, dat is me wat … donkerharig, sterk, met donkere ogen en een prachtige glimlach … Eleanor/Nel is direct verkocht.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jan Page

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
176

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, een dorpje in zuidwest-Engeland, een wijk in een stad in midden-Engeland en Barcelona

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 21 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Juggling Lessons’ is een romantisch verhaal over een meid van dertien (bijna veertien). Ze woont meestal bij haar (strenge) vader en zijn tweede vrouw, maar liever zou ze wonen bij haar (vrijgevochten) moeder. Als ze dat laatste doet, is het de vraag of ze daar gelukkig zal worden.
De roman gaat over volwassen worden, verliefd zijn en over keuzes in je leven maken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Juggling Lessons’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over een meid die vaak op twee plaatsen woont: bij haar vader in een rustige wijk in een stad in midden-Engeland en bij haar moeder in de buurt van een vissersdorpje aan de Engelse zuidwestkust. Het verhaal gaat over vriendschappen en over school, maar vooral ook over thuissituaties, over verliefd worden en over het leven van acrobaten en andere artiesten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Juggling Lessons’ zijn niet moeilijk te begrijpen. Eleanor vertelt over haar leven alsof ze met je praat: ze praat honderd uit en ze vertelt eigenlijk alles wat ze denkt.
Soms zijn de alinea’s wel wat lang. Maar er zijn veel hoofdstukken, wat het lezen gemakkelijker maakt. Het verhaal heeft veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Juggling Lessons’ zal voor de meeste lezers geen probleem zijn: er zijn weinig moeilijke woorden en het verhaal is niet ingewikkeld geschreven.
Het verhaal zelf is boeiend, humoristisch en soms spannend en romantisch. We volgen Eleanor wanneer ze nu eens bij haar vader en dan weer bij haar moeder woont, maar ook wanneer ze met vriendinnen uitgaat of wanneer ze samen is met haar grote liefde Oriol.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Juggling Lessons’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Juggling Lessons’ is mooi geschreven. Jan Page weet heel goed hoe meiden denken en wat hen bezighoudt; en dat kan ze ook heel goed verwoorden. De taal van Ms Page is helder, zonder opsmuk en overal blijft de taal keurig en zonder vloek- of scheldwoorden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Juggling Lessons’ is een verhaal met veel actie. We volgen Eleanor, zowel wanneer ze bij haar vader als wanneer ze bij haar moeder woont. Overal is wel wat, vindt Eleanor: haar vader houdt zich vooral bezig met zijn jonge, nieuwe vrouw en de baby die op komst is en haar moeder denkt meestal alleen maar aan zichzelf (als ze niet met haar werk of met een nieuwe liefde druk is).


Tijd:

‘Juggling Lessons’ speelt zich af ergens in de periode 2000-2010. Eleanor krijgt van haar vader een mobiele telefoon (maar wel een enorm grote, vindt ze) en ze mailt met haar vriendin, maar ze schrijft ook nog altijd ansichtkaarten aan haar vader en aan haar vriendin. Het verhaal duurt in totaal een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Juggling Lessons’ bestaat vooral uit twee gebieden in Engeland. Eleanor woont bij haar vader in een wijk van de stad Derby in midden-Engeland. Maar ze logeert ook regelmatig bij haar moeder die aan de zee bij een klein dorpje in zuidwest-Engeland woont. Met haar moeder reist ze ook kermissen en markten in zuidwest-Engeland af om daar op te treden.
Een deel van verhaal speelt in Barcelona.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Juggling Lessons’: waar zal Eleanor het geluk vinden, bij haar vader, bij haar moeder of bij haar vriend Oriol?


Verteller:

De roman ‘Juggling Lessons’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Eleanor vertelt het verhaal van haar leven; ze vertelt over haar vriendschappen en haar ouders, maar ze ziet niet alles om haar heen zoals het ‘werkelijk’ is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Juggling Lessons’ zijn:
• Eleanor Sharratt / Nel Sharpe: een 13-jarige (bijna 14-) meid. Ze woont meestal bij haar vader en ‘stief’moeder (dan heet ze Eleanor), maar sommige weken van het jaar woont ze bij haar moeder (dan wordt ze Nel Sharpe genoemd);
• Dad Colin Sharratt: de vader van Eleanor. Hij is gescheiden van Eleanors moeder, maar hij is nu al weer acht jaar getrouwd met Julie. Zijn dochter woont meestal bij hem in huis, het drietal woont in een buitenwijk van de stad Derby, een grote stad in het centrum van Engeland (the Midlands);
• Mum Felicity (‘Flying’ Fizz) Sharpe: de 38-jarige moeder van Eleanor/Nel: zij jongleert en werkt vaak in circussen. Als ze niet voor haar werk op reis is, woont ze in een eenvoudig huisje aan de zuidwestkust van Engeland, in het graafschap Cornwall, in de buurt van het stadje Trewyss;
• Oriol: een 16-jarige Spaanse jongen, lid van de acrobatengroep Les Diabolos.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Juggling Lessons’ zijn:
• Julie: de 24-jarige vrouw van ‘Dad’, dus de stiefmoeder van Eleanor. Zij verwacht haar eerste baby;
• Hannah: de beste vriendin van Eleanor;
• Craig Basford: een jongen uit ‘year 8’, op wie Eleanor verliefd is;
• Rosa en Dídac: de ouders van Oriol. Zij vormen, samen met hun zoon en broer/zwager, de acrobatengroep Los Diabolos;
• Jordi: de broer van Dídac;
• Alexander: de baby van Eleanors vader en Julie;
• Lowenna: een klasgenoot van Eleanor in Cornwall;
• Wolfgang: een artiest (hij speelt saxofoon en draagt dan een pinguïnpak;
• Jen: een meisje dat Eleanor/Nel ontmoet als ze op reis gaat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Juggling Lessons’ is niet verfilmd.


Overig:

Een groot deel van de jeugdroman ‘Juggling Lessons’ speelt in Cornwall, in de buurt van een klein dorpje dat Trewyss heet. Het ligt in het meest zuidwestelijke deel van Engeland: Cornwall. Dat plaatsje bestaat niet echt: Ms Page heeft het bedacht omdat ze dit deel van het land heel goed kent. Cornwall is een populair vakantiegebied voor de Engelsen: een graafschap met heel veel stranden, rotsen en kusten en veel, vaak kleine vissersplaatsjes.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jan Page.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Strangers in the House van Joan Lingard
• It’s Not the End of the World van Judy Blume
• The Ex-Files van Pete Johnson


Citaat:
I sit on my bed and gaze out of the window at the millions of tiny stars. All at once the way forward is as clear as the night sky: I can’t stay here any more, not after what happened this evening. I’ve got to leave as soon as I can. The penguin can have Fizz all to himself from now on. But I can’t go back to Dad’s because I’ll only be in the way there too. I’m sick of being a nuisance, an annoying problem that nobody can get rid of. I want to be with someone who actually wants me – not because it’s their turn to look after me, not because they happen to be my parent, but because they love me, for myself. (p.133)

Vragen over het boek:

1. Bij wie voelt Eleanor/Nel zich het beste thuis: bij haar vader of bij haar moeder? Waarom vind je dat?
2. Wie zorgt ervoor dat Nels moeder een nieuwe vriend krijgt? Waarom is dat juist grappig in dit verhaal?
3. Wat vind je van de liefde van Oriol voor Nel? Waarom denk je dat?
4. Is Eleanor/Nel een meid die meestal gelijk heeft? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.