3.7/5 - (3 stemmen)

Listen to the Dark

Niveau:
Genre: family matters
Thema: bullying

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696613839519", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30468443","familyId":"30468443","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Listen%20To%20The%20Dark%2C%20Maeve%20Henry","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Mark Robson walked round the bowling green in the weak winter sunshine and entered the garden behind it. No one was in sight. The garden was small, hidden from the rest of the park by a circle of hedges. It consisted of a square of grass, a gravel patch and a long bed of shrubs and plants in front of which, at intervals, were some low wooden posts. Mark dropped his school bag on the path and went over to one of them. Shutting his eyes, he leant forward and felt the cold metal plate screwed into the top. The park around him was black, lost; his body swayed slightly and his feet shifted, seeking a stronger contact with the gravel. The pattern of raised dots under his fingers grazed his nerve endings and set up a tingling like the ghost of interpretation.
‘Lavender,’ he said authoritatively.
He opened his eyes quickly to check, took in the English and Latin names and the large grey green bush beyond, scentless in the December afternoon. He hadn’t exactly cheated, but it was impossible not to get a glimpse, as his eyes closed, of the small capitals beneath the Braille. He continued to stroke the dots with an absent finger as his eyes slid to the playground on the other side of the trees. Normally he went straight home from school, but today he didn’t want to. His mother would see at once that something was wrong and get it out of him and she’d be – well, the way she was about things. Uncomfortably he dropped his hand and moved to the next post.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Mark Robson is een behoorlijk eenzame jongen. Hij zit op de middelbare school en daar moet hij straks vakken kiezen om zich in te specialiseren (‘A-levels’). Hij wil graag muziek kiezen, want hij houdt erg van klassieke muziek en hij is ook erg muzikaal. Ook in de andere vakken doet hij het erg goed.
Maar met vriendschappen gaat het niet goed: zijn enige vriend, Tim, heeft hem in de steek gelaten en heeft vriendschap gesloten met de pestkoppen van de school. En zonder vrienden is Mark, die ook nogal dik is, telkens het slachtoffer van pesterijen van medescholieren.
Ook thuis gaat het niet zoals het zou moeten gaan. Geld is er niet: de vader van Mark is al een paar jaar werkloos en zijn moeder verdient niet veel in de supermarkt. Marks moeder doet haar uiterste best om hem te beschermen, maar Mark voelt zich daar natuurlijk veel te oud voor. En met zijn vader heeft hij al helemaal geen contact; die zegt bijna nooit iets en hij drinkt nogal veel.
Maar dan gebeurt er iets vreemds: Mark hoort op een avond in het park een stem die hem roept. En een paar dagen later staat er ‘Lucy’ op een ruit van de logeerkamer geschreven. Mark wil weten wie die Lucy was. Maar als hij zijn moeder er over vraagt, wordt ze helemaal hysterisch. Er is geen Lucy; hoe komt hij erbij? Zou Mark het allemaal verbeeld hebben?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maeve Henry

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 ongetitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Listen to the Dark’ gaat over een middelbare scholier. Deze jongen, Mark, is een goede en serieuze leerling, maar hij is absoluut niet sportief, hij is niet slank en hij houdt van klassieke muziek. Dus er zijn meerdere redenen om hem te pesten (vinden sommige klasgenoten). En dat gebeurt dan ook. Maar behalve over pesten gaat het verhaal ook over een mysterieuze zaak: Mark hoort een vreemde stem, eerst in het park en later bij hem thuis. En er staat een naam op de ruit geschreven. Een mysterie wat Mark wil oplossen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het lezen vanListen to the Dark’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een duidelijk verhaal, speciaal geschreven voor jongeren. Als je een paar jaar Engels hebt gehad, kun je dit verhaal vast en zeker goed lezen. En je zult het nog spannend vinden ook.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Listen to the Dark’ zijn niet echt moeilijk. Er zijn  heel veel dialogen en de alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit echt lang. Ms Henry gebruikt geen moeilijke taal en ze vertelt in heldere woorden wat er gebeurt in het verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Listen to the Dark’ is wat taal betreft heel goed te lezen. Maar ook het onderwerp is niet moeilijk en heel goed te begrijpen voor de meeste lezers. Het verhaal gaat over eenzaamheid en over een geheim in een gezin. De hoofdpersoon is een middelbare scholier die niet echt populair te noemen is: hij is dik, hij is slecht in sport en hij houdt veel van klassieke muziek, niet echt eigenschappen waar je bij sommige medescholieren indruk mee maakt. En daar komt dan nog iets heel mysterieus bij: Mark hoort zo nu en dan een stem die hem iets vertellen wil. Wie of wat dat precies is?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Listen to the Dark’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Listen to the Dark’ is heel spannend en boeiend geschreven. Ms Henry weet heel goed hoe pubers denken en doen en hoe ze met elkaar omgaan. Mark is niet populair, maar hij is zeker geen watje. Naast het pesten op en bij de school is de mysterieuze stem een heel spannend onderdeel van het verhaal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Listen to the Dark’ is een verhaal met redelijk veel actie. Mark moet leren van zich af te bijten als het om zijn klasgenoten gaat. Maar hij moet er ook achter zien te komen wat die mysterieuze stem hem wil zeggen.


Tijd:

De jeugdroman ‘Listen to the Dark’ speelt zich af ergens in de periode 1990 – 2000. Het verhaal is al behoorlijk oud, maar daar merk je niets van wanneer je het verhaal leest. Er komen geen mobiele telefoons of computers in het boek voor, maar die zul je niet missen; het verhaal gaat over andere zaken.


Plaats:

De plaats waar ‘Listen to the Dark’ zich vooral afspeelt, is een stad in Engeland. De naam van de stad wordt verder niet genoemd. Het is een gewone stad en een normale school in een nette buurt.


Verhaallijn:

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in ‘Listen to the Dark’: wat kan Mark doen om meer vrienden te krijgen en van wie is die stem die hij de laatste tijd telkens hoort?


Verteller:

De jeugdroman ‘Listen to the Dark’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het karakter van Mark Robson, een middelbare scholier die nogal eenzaam is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Listen to the Dark’ zijn:
• Mark Robson: een leerling aan een middelbare school. Hij is een jaar of 14 en woont alleen bij zijn ouders. Hij wordt vaak gepest op school, onder andere omdat hij nogal dik is. Hij houdt veel van muziek, met name van  klassieke muziek (maar heavy metal vindt hij ook goed);
• Mr Alan Robson: de vader van Mark. Hij is werkloos en hij bemoeit zich totaal niet met zijn zoon. Hij doet eigenlijk niks anders dan (nogal veel) drinken;
• Mrs Jean Robson: de moeder van Mark. Zij doet er alles aan om haar zoon te laten slagen in het leven: goed laten studeren, vrienden uitnodigen, tegen allerlei gevaren beschermen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Listen to the Dark’ zijn:
• Tim Wilson: eerst een vriend van Mark, maar de laatste tijd ontwijkt hij hem vaak;
• Craig Moran en Graham Sharkey: twee pestkoppen op school;
• Mr Potter: de muziekleraar op school;
• Claire Savage: een klasgenote van Mark
• Mr Moynihan: de directeur van de school;
• Win: de vriendin van Marks moeder;
• Gran Robson: de oma van Mark. Zij woont in een verzorgingshuis.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Listen to the Dark’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Listen to the Dark’ is een verhaal over eenzaamheid. Maar dat is niet het enige onderwerp. Het is vooral een geheimzinnig verhaal: een eenzame jongen die hoe langer hoe vaker een stem hoort. Als hij probeert uit te zoeken wie of wat dat is, leert hij zijn familie beter kennen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Henry.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Shadow of August van Sue Welford
• The Bailey Game van Celia Rees
• Dark Silence van Maureen Wartski


Citaat:
When he reached the door, he looked back. She was still sitting there, fingering her cropped blonde hair and blowing out smoke. He thought, she’s Mum’s best friend. I have to ask her. He forced himself to go back to her table. She looked up at him, surprised.
‘Did you forget something?’
He wriggled. ‘I just wanted to ask you – ‘he cleared his throat and started again. ‘I want you to tell me about Lucy.’ (p.91)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Marks vader zo veel drinkt?
2. Waarom is Aunt Win uiteindelijk toch belangrijk voor Mark?
3. Hoe is de verhouding tussen Mark, zijn oma en de ouders van Mark?
4. Welke van de ‘vrienden’ van Mark zijn het belangrijkst voor hem, volgens jou? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.