3/5 - (1 stemmen)

Melody for Nora

Niveau:
Genre: war
Thema: oorlog (Irish Civil War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697136726766", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001300294","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Melody%20for%20Nora%2C%20Mark%20O%27Sullivan","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was like no room she had ever been in before. Her eyes ached in the intense light. Around her there were no walls, only masses of white billowing curtains tossed by the winds of some eternity.
The piano at which she sat was equally unfamiliar. Its keys were not stained or yellowed. They gleamed so brightly that it was hard to tell where one note ended and the next began.
Strangest of all was the piece she played and how easily, how faultlessly she played it. She was certain she had never heard it before and each turn it took was a further step into a landscape of new discovery.
Even as she played, Nora was convinced that she had only imagined that her mother and father and the two boys had ever existed. Where she had come from and where she was going she had no idea. She was sure of one thing only, that close behind her someone was standing, watching, listening.

© Wolfhound Press Ltd, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Het is 1922. Nora woont met haar ouders en haar achtjarige broertjes (het is een tweeling) in Dublin. Ze hebben het niet breed, maar Nora is behoorlijk gelukkig – vooral wanneer ze piano leert spelen. Maar wanneer ze veertien is, verandert haar leven dramatisch. Haar moeder wordt ernstig ziek en haar vader raakt (misschien wel door die ziekte) aan de drank. Als Nora’s moeder overlijdt, gaan de broertjes naar een oom in de USA. Nora moet bij haar oom en tante in het rustige stadje Tipperary gaan wonen. Die oom en tante hebben daar een winkeltje. Ze hebben geen kinderen (en geen piano): dat belooft een saai en vervelend leven te worden.
Maar dat gebeurt niet. Ierland – dat nog maar kort onafhankelijk is geworden – is nog steeds in oorlog: er woedt een nare burgeroorlog waarbij iedereen ieder ander wantrouwt. Ook Nora wordt in die oorlog betrokken – vooral wanneer ze kennismaakt met Jack, de rebelse broer van haar oom. Alle mensen om haar heen lijken geheimen te hebben waar Nora niets vanaf weet. Zoals bijvoorbeeld de drankzuchtige pianist en oud-militair Alec Smithson. Nora weet niet hoe ze zich moet gedragen tegenover al die vreemde figuren.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Mark O’Sullivan

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1930

Plaats van handeling:
Ierland, met name de stad Tipperary

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 23 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Melody for Nora’ is een verhaal over een ongelukkig meisje dat bij haar oom en tante in een saai stadje moet gaan wonen. Maar het is ook een verhaal over een burgeroorlog en over muziek.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Melody for Nora’ moet je beseffen dat dit verhaal zich afspeelt in 1922 in Ierland. Het land heeft zich zojuist afgescheiden van Groot-Brittannië: er zijn pro-Britse Ieren en anti-Britse Ieren. In dit jaar (1922) vechten in ieder geval twee belangrijke groepen tegen elkaar: ‘The Irregulars’ (waar Jack Delaney toe behoort) en ‘The Free State Soldiers’ (met Colonel O’Brien aan de leiding). Het is een onzekere tijd van oorlog, geweld, bedrog, armoede en wantrouwen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Melody for Nora’ zijn van een pittig niveau. De hoofdpersoon is nog maar veertien, maar qua taal lijkt het alsof er een ouder meisje aan het woord is. Misschien komt dat door de tijd waarin het verhaal zich afspeelt: het is 1922, een tijd waarin alles anders was en waarin alles anders werd verteld.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal stelt ‘Melody for Nora’ vrij veel eisen aan de lezer: het verhaal wordt daardoor soms lastig.
Maar dat verhaal is heel boeiend. Het gaat over een tijd van lang geleden in een land dat toen ver van ons afstond (omdat heel veel zaken daar anders gingen dan bij ons). Ierland was net onafhankelijk geworden, maar er heerste een bloedige burgeroorlog. Er was veel wantrouwen en veel geweld. En daar kwam nog bij dat de mensen het over het algemeen niet breed hadden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Melody for Nora’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Melody for Nora’ is mooi geschreven. Het is een verhaal over een moeilijk, maar gevoelig meisje dat in een ingewikkelde tijd leefde. Je leeft mee met die Nora: je weet dat ze het moeilijk heeft – maar erg aardig lijkt ze ook niet te zijn. De schrijver beschrijft dat allemaal op een heel eerlijke manier.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Melody for Nora’ is een verhaal met vrij veel actie. Het begint al snel met het overlijden van de moeder. En wanneer je een saai verhaal over een winkel in een doods stadje verwacht, blijkt er een burgeroorlog te heersen – compleet met sabotage, verraad, geweld en onrechtvaardigheid.


Tijd:

‘Melody for Nora’ speelt zich af in de jaren ’20 van de twintigste eeuw. Het jaar is 1922: het jaar waarin Ierland pas een republiek was geworden, onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘Melody for Nora’ is vooral de stad Tipperary, een vrij rustige stadje in het midden van Ierland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Melody for Nora’: zal Nora gelukkig worden in het huis van haar oom en tante in deze onrustige en gewelddadige tijd?


Verteller:

De jeugdroman ‘Melody for Nora’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de veertienjarige Nora.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Melody for Nora’ zijn:
• Nora Canavan: een 14-jarige meid wiens moeder overleden is. Omdat hun vader niet voor hen kan zorgen, moeten Nora en haar broertjes bij familie gaan wonen;
• Uncle Peter Delaney: de oom van Nora; Nora komt bij haar oom en tante in Tipperary wonen wanneer haar moeder is overleden. Haar oom en tante hebben een winkeltje en een bioscoop;
• Aunt Molly Delaney: de tante van Nora, de zus van haar moeder.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Melody for Nora’ zijn:
In Tipperary:
• Mr Alec Smithson, the piano-man: een 35-jarige alcoholische pianist die de muziek speelt in de bioscoop van Uncle Peter;
• Jack Delaney, ‘the Irregular’: de broer van Peter, een ondergrondse strijder;
• Colonel O’Brien: de bevelhebber van de Free State Soldiers in Tipperary;
• Captain Doyle: de tweede man van de Free State Soldiers;
• Vincent Ryan: een bediende in een gereedschapswinkel;
• Sean, Seamus, Reilly: leden van de ondergrondse Irregulars.
In Dublin:
• The twins: de 8-jarige tweeling, de broertjes van Nora;
• Mr Jim Canavan: de vader van Nora en de tweeling. Hij drinkt heel veel – hij kan niet omgaan met de ernstige ziekte die zijn vrouw heeft getroffen;
• Mrs Annie Canavan: de moeder van Nora. Als het verhaal begint, is zij ernstig ziek;
• Mrs Margaret Teehan: de pianolerares van Nora;
• Mrs Rosie Tobin: de buurvrouw van de Canavans, een weduwe die alleen woont met haar zoon;
• Jimmer Casey: een spoorwegmedewerker uit Dublin die Nora in Tipperary zo nu en dan brieven van haar vader meebrengt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Melody for Nora’ is niet verfilmd.


Overig:

Na ‘Melody for Nora’ zou Mark O’Sullivan nog een vervolg over Nora schrijven: ‘Wash-Basin Street Blues’. Dat verhaal speelt zich af in de USA.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mark O’Sullivan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Lilac Bus van Maeve Binchy
Judith and Spider van Mike Scott
Paddy Clarke Ha Ha Ha van Roddy Doyle


Citaat:
The melody, now imprinted on her mind, had never sounded sweeter. She hummed it quietly while she swept the hall floor when suddenly she hit upon what made it so perfect. If you were sad, the thing matched your mood but if you were happy it suited just as well. That seemed to be the secret to its strange hold over her. (p.90)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de relatie tussen Nora en haar vader? Hoe komt dit volgens jou?
2. Waarom wantrouwt Nora haar oom en tante in het begin nogal?
3. Hoe vindt Nora de schuilplaats van Jack en zijn mannen?
4. In welk opzicht helpt het pianospel Nora om weer geluk te vinden in haar leven?
^ Terug naar boven

Comments are closed.