4/5 - (1 stemmen)

Midnight Hour

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

There was not much in Amanda McCann’s mind as she rode home from the university that mid-March evening. The thoughts in her head could have been shared by any student in the land: meeting her friends, fitting work into a busy weekend, making her money stretch. The end of term was looming and there were bills to pay, deadlines to meet. One particular worry, an assignment, to be handed in Monday morning, began to take priority as she pedalled on. Her thinking might have followed quite different lines if she had known she would never see another Monday. She would never hand the project in, never write it. The moment she cycled out of the campus, the rest of her life could be counted in hours.
Mercia University was very large. A campus the size of a small town occupied a sprawling site on the western edge of the biggest city in the Midlands. Amanda was a PE student in the Institute of Education. A bit of a fitness fanatic, she rarely missed the Friday night aerobics class, but this made her later than usual. At the unmanned barrier, which marked the end of the University’s own road system, she stopped to switch her lights on against the growing dark.

© Macmillan & Co Ltd, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

Blair Paige is heel beroemd. Zij begon als kindsterretje in Engeland en kreeg een carrière als fotomodel. Sinds een paar jaar speelt ze met veel succes in films in Hollywood. Haar moeder is haar steun, maar niet echt haar toeverlaat: zij gaat door het vuur om haar dochter wereldberoemd te krijgen, maar een lieve en aanhankelijke vrouw kun je haar niet noemen. Blair wordt behalve door haar moeder bijgestaan door een persoonlijke assistente en door een sportcoach.
Die gaan allemaal met haar mee wanneer ze voor de promotie van haar nieuwste film een aantal maanden naar Engeland teruggaat. Haar moeder huurt een landhuis in de buurt van de stad waar ze vroeger hebben gewoond. Blair en haar moeder hadden het niet breed; zodra het mogelijk was hebben ze dat simpele huis en die eenvoudige buurt achter zich gelaten. Blairs vader woont al jaren ergens anders in het land en haar oudere broer Stephen studeert in de buurt (aan de universiteit van Mercia) voor arts.
Ondanks haar roem is Blair altijd heel gewoon gebleven. Ze is ook heel trouw aan haar vrienden en familie. Zij is dan ook dolblij wanneer ze haar broer weer terugziet en ze zoekt onmiddellijk haar hartsvriendin Louise op wanneer ze terugkeert naar haar oude omgeving. Alles lijkt erop dat dit een paar gelukkige maanden voor Blair zullen gaan worden.
Maar dat is helaas niet het geval. In de omgeving zijn er de afgelopen jaren drie meiden gestalkt die daarna zo maar van de aardbodem verdwenen. En wanneer Blair vreemde brieven en rare postpakketjes krijgt, worden een beveiligingsbedrijf, een privédetective en later de politie ingeschakeld. Maar ze kunnen niet verhinderen dat de stalker (ontvoerder?) steeds dichter bij Blair komt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Celia Rees

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
263

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een stad in het midden van Engeland (‘the Midlands’)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 27 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Midnight Hour’ is een heel geschikt verhaal voor iemand die van thrillers en spannende verhalen houdt. Het verhaal speelt zich af in een heuvelachtig, landelijk gebied, ergens in het midden van Engeland (dat gebied speelt overigens niet echt een belangrijke rol in het verhaal).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Midnight Hour’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal wordt heel duidelijk verteld. Het speelt zich allemaal af in het heuvelachtige centrum van Engeland – The Midlands – maar het is niet erg wanneer je dat gebied niet kent: Ms Rees maakt het verhaal heel toegankelijk zonder steden of streken bij naam te noemen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Midnight Hour’ zijn niet echt moeilijk; het verhaal leest heel gemakkelijk. De taal is modern. De alinea’s zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel hoofdstukken, waardoor het lezen gemakkelijker wordt. Het verhaal heeft heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Midnight Hour’ is heel goed te lezen wat de taal betreft. En dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het verhaal is enorm spannend: dit is een echte thriller. Als lezer blijf je heel lang onzeker over de stalker (ontvoerder? moordenaar?) van Blair en van die andere meiden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Midnight Hour’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Midnight Hour’ is heel spannend geschreven. Je hebt echt geen idee wie degene is die de meisjes ontvoerd heeft (en wie dus nu achter Blair Paige aan zit). Het is niet een verhaal voor tere zieltjes: Ms Rees maakt er een razend spannend verhaal van.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Midnight Hour’ is een verhaal met zeer veel actie. Het begint met een geheimzinnige ontvoering. Vanaf dat moment volgen we de gebeurtenissen rond het filmsterretje Blair, haar familie en vrienden  en degene die haar aan het stalken is. De roman is een regelrechte thriller – zoiets als een boek van Tess Gerritsen of Karin Slaughter, maar dan voor jongeren. Het boek is niet erg gewelddadig, maar het is wel een heel spannend verhaal.


Tijd:

De jeugdroman ‘Midnight Hour’ speelt zich af ergens in jaren ’90 van de twintigste eeuw. Er zijn mobiele telefoons en computers, maar nieuwe media zijn niet erg belangrijk voor het verhaal.
Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal weken – met een paar flashbacks naar het verleden – en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Midnight Hour’ is een stad en omgeving in het midden van Engeland. De stad wordt niet genoemd, maar het is duidelijk dat het landhuis waar Blair en haar moeder tijdelijk wonen in The Midlands ligt: een gebied met veel heuvels en veel grote steden (waarvan de grootste stad Birmingham is). Er wordt een universiteit genoemd (‘Mercia University’), maar deze universiteit bestaat niet echt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Midnight Hour’: wie bedreigt Blair en zal deze persoon op tijd kunnen worden ontmaskerd?


Verteller:

De roman ‘Midnight Hour’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van de hoofdpersonen (Blair, Louise of Louise), maar in sommige hoofdstukken wordt er verteld en gedacht vanuit het perspectief van de stalker/ontvoerder.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Midnight Hour’ zijn:
• Blair Paige (echte naam: Isabel Jane Franklin): een beroemde jonge meid. Zij is bekend geworden als Engels fotomodel en werkt nu regelmatig als actrice in de USA;
• Gina Paige (echte naam: Gina Franklin Paige): de moeder van Blair. Zij heeft alles over voor het succes van haar dochter;
• Stephen Franklin: de 22-jarige broer van Blair;
• Louise Morgan: de beste jeugdvriendin van Blair, iemand met wie ze nog altijd een heel goed contact heeft;
• Della Rivers: een privédetective.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Midnight Hour’ zijn:
• Chris James: de sportcoach (zwemmen) van Blair;
• Leonora Quinn: een astrologe die Blair raadpleegt;
• Felicity: de persoonlijke assistent van Blair;
• Wendy Miller: de collega-detective van Della:
• Penny Harbury: de ex-vriendin van Stephen Franklin;
• Nancy Lewis: een journaliste;
• Chris James Sr.: de vader van Chris; hij was ook sportcoach, maar later werd hij beheerder van het zwembad;
• Amanda McCann: een 20-jarige studente die verdwenen is;
• Heather Griffiths: een 15-jarig meisje dat verdwenen is;
• Kay Walsh: een 24-jarige jonge vrouw die verdwenen is.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Midnight Hour’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Midnight Hour’ is de vijfde roman van Ms Rees. Alle romans hebben tot nu toe dezelfde ingrediënten: een flinke dosis spanning, een jongere (meestal een meid) in moeilijkheden en veel thrillerachtige gebeurtenissen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Celia Rees.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fade van Robert Cormier
• The Undertaker’s Gone Bananas van Paul Zindel
• Blow van Jodi Lundgren


Citaat:
‘OK, out there – you know who you are. You’ve been blitzing us with messages but you can chill now, we’re going to play your song. And this is for [pause while he read the name] Isabel Franklin! Pretty name for a pretty girl, eh, Isabel? Listen up, girl, this is for you, from someone who thinks you are very, very special. You be good to him now! Here it is, near to midnight as we can get it, local lads, ‘White Trash’ with those old ‘Killin’ Time Blues’! (p.245)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Stephen zo’n moeizame band met zijn moeder?
2. Geef een drietal voorbeelden waaruit het karakter van Blair iets duidelijker wordt.
3. Vind je dat Blair en/of haar moeder goed omgaan met de bedreigingen? Waarom vind je dat?
4. Wat is de reden (zijn de redenen) dat de stalker/ontvoerder juist deze filmster Blair heeft uitgekozen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.