2.5/5 - (2 stemmen)

Midwinter

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696613782416", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001084686","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Midwinter%2C%20Maeve%20Henry","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

In a distant time and place, cradled between the great forest and the sea, lies the land of Rossendale. It has been ruled by the Ortellus family from their castle for longer than anyone knows, but for hundreds of years, ever since Lord Jago Ortellus set the Sword above his chair in the great hall, the men of Rossendale have been fierce fighters, setting out to sea to plunder neighbouring islands for gold and cattle. No one knows for sure where the Sword came from, or the secret of its fine craftsmanship, but no other sword in the land has ever rivalled it for the beauty and trueness of its blade. Some stories say a fisher lad found it washed up on the beach, and others that it was brought by a merchant from an unknown land and paid for with all the precious stones in the country. What is sure is that it has been handed down from father to son on the death-bed of each Lord, and that its possession is the sign of authority over Rossendale.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1997

^ Terug naar boven

Algemeen

Thomas Ortellus is de zoon van de koning, uit een oud geslacht van vechtersbazen en koningen van het rijk Rossendale. Zijn vader doet niets liever dan vechten en hij vindt Thomas maar een beetje een watje: altijd met zijn neus in de boeken, en meer geïnteresseerd in toverspreuken dan in zwaarden.
Maar op een dag gebeuren er dramatische dingen in het rijk. De moeder van Thomas – die altijd al heel zwak was – wordt ernstig ziek en brute aanvallers landen met hun schepen in Rossendale; ze belegeren het kasteel en ze vernielen de boerderijen en dorpen eromheen.
Thomas hoort van oudere dames in het kasteel dat er een man was, Midwinter, die op zekere dag verdween uit het kasteel. Hij nam een bundel mee en het grote zwaard dat van veel belang was voor het rijk. De vader van Thomas, Lord Ortellus, wil nergens over praten. Maar het lijkt erop dat Midwinter voorgoed verdwenen is naar het grote woud, ergens ver weg van het kasteel.
Thomas besluit naar hem toe te gaan om van hem te horen wat er eigenlijk gebeurd is en waarom die geheimzinnige, maar belangrijke Midwinter verdwenen is. Hij neemt zijn schildknaap Billy mee en hij vertelt verder niemand iets. Diep in de nacht vertrekken ze naar het betoverde woud …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Maeve Henry

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
106

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, het rijk Rossendale

Bijzonderheden:
Een jongerenroman in 10 hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Midwinter’ is een verhaal over koningen en rijken, over betoveringen en spreuken. Je moet van dit soort verhalen houden. Als je een liefhebber bent van de verhalen van Tolkien of van sprookjes, dan is dit vast een geschikt boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

De hoofdpersoon in ‘Midwinter’ is een 12-jarige jongen die zich niet gelukkig voelt als troonopvolger van een machtige koning. Hij is geen vechtersbaas, maar hij leest liever over oude geschiedenissen. Het verhaal gaat vooral over onderwerpen als trouw, ouders en kinderen en het koningschap.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Midwinter’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Het verhaal vindt plaats in een ver verleden, in een tijd waarin er zwaarden en speren waren, een tijd waarin tovenaars net zo belangrijk waren als koningen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort. Er zijn wel wat dialogen. Maar de spanning komt vooral van het verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Midwinter’ is een verhaal voor jongeren die al aardig wat Engels kennen. De hoofdpersoon is 12, maar het is niet een echt kinderverhaal: er vallen doden en het verhaal is zo nu en dan redelijk griezelig te noemen. De roman is spannend; het gaat over een jongen die het goed besturen van een land belangrijker vindt dan het vechten om een land en die daarmee zijn vader tegen de haren instrijkt. Het gaat er in dit verhaal uiteindelijk om of eerlijkheid beter is dan macht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Midwinter’ een boek met een literair niveau A 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘Midwinter’ is spannend geschreven. Je volgt als lezer Thomas op zijn avonturen. Eerst moet hij beslissen wat hij wil met zijn leven. En dan trekt hij het land door, langs allerlei gevaren, op weg naar dat – nog gevaarlijker – bos, waar die vreemde Midwinter op hem wacht.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Midwinter’ is een verhaal met veel actie. De hoofdpersoon maakt een lange reis. Hij komt in gevecht met anderen, hij betovert en wordt betoverd en hij ontdekt zeer belangrijke dingen over zichzelf en over zijn familie.


Tijd:

‘Midwinter’ speelt zich af in een fantasietijd. Het lijkt wel een soort Middeleeuwen; er zijn geen computers en auto’s, maar wel zwaarden en magische boeken.


Plaats:

De plaats waar ‘Midwinter’ zich afspeelt, is Rossendale, een fantasierijk. Het doet een beetje aan Engeland en Ierland denken: het land ligt aan de zee, er zijn havens, kastelen, dorpen en steden. En er is een groot, geheimzinnig bos.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Midwinter’: hoe kan Thomas het zwaard terugkrijgen? En als dat hem lukt, kan hij dan ook iets over zijn eigen familie te weten komen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Midwinter’ heeft een alwetende verteller, die zijn verhaal vertelt vanuit het oogpunt van de 12-jarige Thomas. We volgen deze jongen; alle handelingen gaan over hem.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Midwinter’ zijn:
• Thomas Ortellus: een 12-jarige jongen, kroonprins van het rijk Rossendale;
• Lord Ortellus: de vader van Thomas en de koning van het rijk;
• Midwinter: de geheimzinnige persoon in het grote woud;
• Billy: de schildknaap van Thomas.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Midwinter’ zijn:
• Lady Ortellus: de moeder van Thomas;
• Margaret Clayplole: een oude dame aan het hof;
• Marina: een jongere hofdame;
• Declan: de helper van Midwinter;
• Luka: een sprookjesachtig meisje uit het woud.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Midwinter’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Midwinter’ is een mooi sprookje over morele dilemma’s; wat is belangrijker: de macht hebben over een koninkrijk, of vrede sluiten met de vijand; wat is goed en wat is kwaad?^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Henry.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Children of Lir van Michael Scott
• The Earthsea Quartet (Book I) The Wizard of Earthsea van Ursula Le Guin
• The Snow Spider van Jenny Nimmo


Citaat:
‘It was no different, Thomas! We do just the same to them as they do to us. We’re no better than the raiders. I thought you were a coward for not wanting to fight, but no one who goes into the forest by himself is a coward.’ (p.105)

Vragen over het boek:

1. Waarom gelooft Thomas de hofdame Margaret als zij iets vertelt?
2. Waarom heeft Midwinter het zwaard ‘gestolen’?
3. Wie is Midwinter eigenlijk?
4. Wat is de les die je kunt leren van dit verhaal, als je denkt aan de karakters van Thomas Ortellus, Lord Ortellus, Midwinter en Billy?
^ Terug naar boven

Comments are closed.