4/5 - (1 stemmen)

Murder on the Orient Express

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694027474613", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30081971","familyId":"30081971","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Poirot%20Murder%20On%20The%20Orient%20Express%2C%20Agatha%20Ch...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was five o'clock on a winter's morning in Syria. Alongside the platform at Aleppo stood the train grandly designated in railway guides as the Taurus Express. It consisted of a kitchen and dining-car, a sleeping-car and two local coaches.
By the step leading up into the sleeping-car stood a young French lieutenant, resplendent in uniform, conversing with a small man muffled up to the ears of whom nothing was visible but a pink-tipped nose and the two points of an upward-curled moustache.
It was freezingly cold, and this job of seeing off a distinguished stranger was not one to be envied, but Lieutenant Dubosc performed his part manfully. Graceful phrases fell from his lips in polished French. Not that he knew what it was all about. There had been rumours, of course, as there always were in such cases. The General's - his General's - temper had grown worse and worse. And then there had come this Belgian stranger - all the way from England, it seemed. There had been a week - a week of curious tensity. And then certain things had happened. A very distinguished officer had committed suicide, another had suddenly resigned, anxious faces had suddenly lost their anxiety, certain military precautions were relaxed. And the General, Lieutenant Dubosc's own particular General, had suddenly looked ten years younger.

© William Collins / Fontana Books, 1933

^ Terug naar boven

Algemeen

De beroemde detective Hercule Poirot reist van Aleppo naar Istanbul en later van Istanbul naar Calais. Die reis vanaf Istanbul is met de slaaptrein de ‘Orient Express’, een reis van drie dagen en nachten.
Het zou een aangename, rustige reis moeten zijn. M. Poirot observeert zijn dertien medepassagiers met milde aandacht, terwijl hij zo nu en dan met een Belgische kennis praat. De dertien medepassagiers zijn zeer divers: diplomaten, Amerikaanse vertegenwoordigers, miljonairs, mensen van adel, eenvoudig personeel, jonge en oude mensen. Toch is er iets dat hen bindt.
Want tijdens de eerste nacht – wanneer de trein stilstaat in de bergen van Slovenië – wordt één van de passagiers vermoord. En het lijkt erop alsof iedereen het gedaan zou kunnen hebben …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Agatha Christie

Jaar van uitgave:
1934

Aantal pagina's:
191

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
Een trein in de bergen van Slovenië

Bijzonderheden:
Een misdaadverhaal in 3 delen en in 32 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De ingesneeuwde slaapwagon’ en later 'Moord in de Oriënt-Express.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detective ‘Murder on the Orient Express’ is een echte whodunit: er wordt een passagier op een trein vermoord en alle twaalf passagiers zijn even verdacht. Monsieur Hercule Poirot moet met zijn ‘grey cells’ en met zijn (im)pertinente vragen erachter zien te komen wie de dader(s) is/zijn.


WAT MOET JE WETEN?

‘Murder on the Orient Express’ gaat over een beroemde treinreis: de reis per chique slaaptrein van Istanbul naar Calais, eigenlijk van Turkije naar Groot-Brittannië. Heel veel reizigers komen van nog verder weggelegen landen: Egypte, Syrië, Israël en zelfs India.
De reis duurde drie dagen. Het was een voor die tijd comfortabele reis, maar er kon van alles misgaan: motorische storingen, slechte weersomstandigheden, onrust in bepaalde landen. En een mobiele telefoon (of TV of Internet) was er in 1934 uiteraard niet …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Murder on the Orient Express’ zijn heel goed te begrijpen, ondanks het feit dat al een verhaal van lang geleden is. Ms Christie schreef voor gewone lezers: ze bekommerde zich niet om literaire foefjes of gekunstelde zinnen, ze schreef zo spannend mogelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De misdaadroman ‘Murder on the Orient Express’ is qua taal heel goed te volgen.
En het verhaal is dat ook. Dit is een echte whodunit: er wordt een moord gepleegd en stap voor stap volgen wij de gesprekken en de gedachten van de detective die de moord probeert op te lossen. Uiteindelijk blijkt het zelfs een whydunit te worden: het ‘waarom’ wordt belangrijker dan het ‘wie’.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Murder on the Orient Express’ een boek met een literair niveau C 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De whodunit ‘Murder on the Orient Express’ is heel spannend geschreven. Niks geen tierelantijnen, gewoon een rechttoe rechtaan detective. Wie heeft de moord en gepleegd en waarom is dat gedaan? Agatha Christie schreef veel van dit soort romans en ze worden nog altijd met veel plezier gelezen. En ‘Murder on the Orient Express’ is één van de beroemdste.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detective ‘Murder on the Orient Express’ is een verhaal met weinig actie. Het plegen van de moord wordt in een enkele alinea verteld en vanaf dat moment wordt er alleen maar gededuceerd en gereduceerd. Toch wordt het nergens een saai verhaal – dat komt door het schrijftalent van Ms Christie.


Tijd:

‘Murder on the Orient Express’ speelt zich af in de jaren 1930-1940. Het is de tijd van ontzag voor klasse en voor (oud) geld, de Britten zagen zichzelf vaak nog als superieur en het voetvolk deed wat er gezegd werd. Ms Agatha Christie beschrijft dit vaak met de nodige ironie, gelukkig. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af in een paar dagen.


Plaats:

De setting van ‘Murder on the Orient Express’ is de zogenaamde ‘Orient Express’, een trein die van Turkije (Istanbul) naar het Kanaal (Calais) reed om vandaar de passagiers op de boot naar Engeland te kunnen afleveren.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Murder on the Orient Express’: wie heeft de moord op Mr Ratchett gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Murder on the Orient Express’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Murder on the Orient Express’ is:
• Hercule Poirot: een Belgische detective die al een aantal jaren in Groot-Brittannië woont. Hij spreekt een eigenaardig soort Engels, maar hij is razendslim in het oplossen van misdaden. Eén van zijn ondeugden is dat hij nogal ijdel is – vooral zijn snor is hem zeer dierbaar. De meeste mensen die hem voor het eerst zie zijn minder gecharmeerd van zijn uiterlijk – vooral zijn eivormige hoofd valt erg op.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Murder on the Orient Express’ zijn:
Dertien passagiers van de Oriënt Express (M. Poirot uitgezonderd):
• Colonel John Arbuthnot: een ongeveer 45-jarige militair, vanwege verlof op weg van India naar Engeland;
• Miss Mary Debenham: een 28-jarige gouvernante. Zij reist van haar werk in Bagdad naar Londen;
• Mrs Caroline Martha Hubbard (a.k.a. Linda Arden, a.k.a. Linda Goldenberg): een Amerikaanse weduwe en oud-actrice. Zij acteert nog altijd graag – daarnaast heeft ze het bijna continu over haar dochter;
• Mr Samuel Edward Ratchett (a.k.a. Cassetti): een ongeveer 70-jarige norse Amerikaanse miljonair;
• Hector Willard MacQueen: een 30-jarige Amerikaan, de secretaris van Mr Ratchett;
• Edward Henry Masterman: de 39-jarige persoonlijke bediende van Mr Ratchett;
• Princess Natalia Dragomiroff: een zeer rijke Russische dame, woonachtig in Parijs;
• Fräulein Hildegarde Schmidt: de hulp en kokkin van Princess Dragomiroff;
• Count Rudolph Andrenyi: een Hongaarse edelman die voor de Hongaarse diplomatieke dienst werkt;
• Countess Helena Andrenyi (née Goldenberg): de 20-jarige echtgenote van de Count;
• Miss Greta Ohlsson: een Zweedse zendelinge, werkzaam aan een school in Istanbul;
• Cyrus Hardman: een 40-jarige New Yorkse privédetective, die zich in eerste instantie uitgeeft voor vertegenwoordiger;
• Antonio Foscarelli: de verkoper van de Ford fabrieken, afkomstig uit Chicago;
Personeel van de Orient Express:
• Mr Bouc: een Belgische kennis van M. Poirot, directeur van de ‘Compagnie Internationale des Wagons Lits’;
• Dr. Constantine: een Griekse arts die op de Orient Express meereist;
• Pierre Michel, chef de train: een conducteur van de maatschappij ‘Wagons Lits’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Murder on the Orient Express’ is twee maal voor de bioscoop verfilmd (in 1974 en in 2017), maar er zijn ook talloze TV-verfilmingen, radio-hoorspelen en theatervoorstellingen van het verhaal gemaakt.


Overig:

De detective ‘Murder on the Orient Express’ is de vijfde roman met in de hoofdrol de Belgische detective Hercule Poirot.
De trein waar de misdaad plaatsvindt, was een beroemde trein die van Istanbul naar Calais (en vandaar naar Londen) reed, soms de ‘Simplon Oriënt Expres’ en soms de ‘Stambul-Calais Coach’ genaamd. De reis duurde drie dagen en er waren daarom ruime slaap- en restauratiewagons.
‘Murder on the Orient Express’ kwam ook uit onder de titel ‘Murder in the Calais Coach’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Agatha Christie.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Stamboul Train van Graham Greene
A Mind to Murder van P.D. James
Knock Down van Dick Francis


Citaat:
‘From now on, it’s all here,’ he tapped himself on the forehead. ‘We have thrashed it all out. The facts are all in front of us – neatly arranged with order and method. The passengers have sat here, one by one, giving their evidence. We know all that can be known – from outside …’
He gave an affectionate smile at M. Bouc.
‘It has been a little joke between us, has it not – this business of sitting back and thinking out the truth? Well, I am about to put my theory into practice – here before your eyes. You two must do the same. Let us all three close our eyes and think …’
‘One or more of these passengers killed Ratchett. Which of them?’ (p.152)

Vragen over het boek:

1. Waarom reist Hercule Poirot met de Orient Express?
2. Hoe is het mogelijk dat er zo veel bekenden bij elkaar in een treinwagon zitten?
3. Wat heeft een ontvoering in de USA met de moord te maken?
4. Wie is de dader / Wie zijn de daders – en waarom is dat logisch wanneer je het hele verhaal kent?
^ Terug naar boven

Comments are closed.