My Cousin Rachel

Niveau:
Genre: love
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694886001420", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000004991475","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Virago%20Modern%20Classics%2011%20-%20My%20Cousin%20Rachel%20%28...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

They used to hang men at Four Turnings in the old days.
Not any more, though. Now, when a murderer pays the penalty for his crime, he does so up at Bodmin, after fair trial at the Assizes. That is, if the law convicts him before his own conscience kills him. It is better so. Like a surgical operation. And the body has decent burial, though a nameless grave. When I was a child it was otherwise. I can remember as a little lad seeing a fellow hang in chains where the four roads meet. His face and body were blackened with tar for preservation. He hung there for five weeks before they cut him down, and it was the fourth week that I saw him.
He swung between earth and sky upon his gibbet, or, as my cousin Ambrose told me, betwixt heaven and hell. Heaven he would never achieve, and the hell that he had known was lost to him. Ambrose prodded at the body with his stick. I can see it now, moving with the wind like a weather vane on a rusty pivot, a poor scarecrow of what had been a man. The rain had rotted his breeches, if not his body, and strips of worsted drooped from his swollen limbs like pulpy paper.
It was winter, and some passing joker had placed a sprig of holly in the torn vest for celebration. Somehow, at seven years old, that seemed to me the final outrage, but I said nothing. Ambrose must have taken me there for a purpose, perhaps to test my nerve, to see if I would run away, or laugh, or cry. As my guardian, father, brother, counsellor, as in fact my whole world, he was forever testing me. We walked around the gibbet, I remember, with Ambrose prodding and poking with his stick; and then he paused and lit his pipe, and laid his hand upon my shoulder.

© Victor Gollancz Ltd., 1951/1974.

^ Terug naar boven

Algemeen

Wanneer Philip Ashley zijn verhaal vertelt zijn de andere hoofdpersonen, neef Ambrose en cousin Rachel, al van het toneel verdwenen. Philip vertelt het tragische verhaal van de bewoners van een landgoed in Cornwall.
Hij groeide op bij zijn neef Ambrose na de vroege dood van zijn beide ouders. Ambrose behandelde Philip als een zoon, een broer en een vriend. Later, zo zei hij, zou Philip alles erven: het landhuis, de boerderijen, de landerijen, de bossen en de baaien. Het maakte Philip niet veel uit: hij was gelukkig met zijn neef en met al die (mannelijke) bedienden om hem heen.
Maar op een dag vertrekt Ambrose, vanwege een zwakke gezondheid, voor een aantal maanden naar Italië. En daar ligt de oorzaak van het zich langzaam ontspinnende drama. Ambrose ontmoet zijn nicht Rachel: een mooie, Engels-Italiaanse weduwe die weinig geld maar veel wensen heeft. Ambrose, hevig verliefd voor het eerst in zijn leven, trouwt snel met haar en besluit (na een lange huwelijksreis in Italië) terug te keren naar Philip en naar Cornwall. Dat schrijft hij allemaal in zijn brieven.
Helaas zal dat niet gebeuren … Ambrose blijkt plotseling aan een ernstige ziekte te lijden (waarschijnlijk iets erfelijks). Hij ijlt, hij wordt agressief en … hij overlijdt in Florence.
Philip is verscheurd door verdriet. Hij bezoekt de villa waar zijn neef woonde, maar nicht Rachel is al vertrokken. Hij keert terug naar Cornwall en zint op wraak op de vrouw die hoogstwaarschijnlijk zijn neef letterlijk en figuurlijk ten gronde heeft gericht.
En die kans krijgt hij. Want na een paar maanden komt cousin Rachel naar het landgoed in Cornwall. Ze wil het gebied leren kennen waar haar echtgenoot (van een paar maanden) zijn hele leven gelukkig is geweest. En daar, in dat grote landhuis, wacht Philip.
Maar wanneer hij cousin Rachel ontmoet wacht hem een nieuwe schok. Die cousin Rachel is heel anders dan hij had gedacht …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Daphne du Maurier

Jaar van uitgave:
1951

Aantal pagina's:
352

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
UK, Cornwall

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 26 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Rachel’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De liefdesroman ‘My Cousin Rachel’ vertelt een verhaal over het Engelse platteland (het graafschap Cornwall), over adel en landbouwers, over geld en afkomst – maar vooral over suspense, liefde en over een mysterie. Kortom: een spannend verhaal over een veranderde (maar niet al te verouderde) wereld: die van de Engelse landadel.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘My Cousin Rachel’ heb je weinig specifieke kennis nodig. De setting is belangrijk: dit is een landschap met heuvels, kleine bossen, (niet al te vruchtbare) landerijen en veel inhammen, baaien en smalle weggetjes.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘My Cousin Rachel’ zijn heel goed te volgen. De taal is misschien een beetje verouderd, maar daar wen je als lezer heel snel aan.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een behoorlijke lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘My Cousin Rachel’ zeker toegankelijk.
Het verhaal is dat zonder meer ook. Het begint meteen al intrigerend: met een jongetje dat samen met zijn oudere neef en opvoeder een man aan een galg ziet hangen: een voorbode van wat wellicht komen gaat … Vanaf dat moment zijn we als lezer benieuwd in de komst van de mooie, mysterieuze cousin Rachel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘My Cousin Rachel’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘My Cousin Rachel’is heel intrigerend geschreven. Samen met alle hoofdpersonen en bijfiguren geloof je in de charme van de Italiaans-Engelse weduwe Rachel, die iedereen betovert met haar charme, haar schoonheid en haar enorme kennis.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘My Cousin Rachel’ bevat een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘My Cousin Rachel’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het verhaal wordt chronologisch verteld met een aantal flashbacks en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden. De ik-verteller vertelt zijn verhaal weer maanden later.


Plaats:

De setting van ‘My Cousin Rachel’ is voornamelijk het platteland van Cornwall. De hoofdpersoon Philip Ashley is een jonge landheer die een uitgestrekt landgoed met veel pachters en een groot landhuis met veel personeel bezit in Cornwall, op een enorm terrein begrensd door de zee en door bossen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘My Cousin Rachel’: hoe zal cousin Rachel zich een plaats in Cornwall kunnen veroveren?


Verteller:

De roman ‘My Cousin Rachel’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘My Cousin Rachel’ zijn:
• Philip Ashley: de 24-/25-jarige ik-verteller, een landheer die in Cornwall woont. Toen hij anderhalf jaar oud was, overleed zijn vader, een paar maanden later gevolgd door zijn moeder. Philip werd in liefde opgevoed door zijn vrijgezelle neef Ambrose, een landheer die toentertijd nog geen dertig was. Philip groeide op alleen met mannen: zijn oudere neef, het (mannelijke) personeel van het landgoed. Hij is dan ook volledig ongeïnteresseerd in vrouwen – totdat zijn cousin Rachel op bezoek komt …;
• ‘My cousin’ Rachel (Rachel Coryn Ashley, Comtessa Sangaletti): de 35-jarige Italiaans-Engelse gravin die met Ambrose trouwde. Cousin Rachel was al eerder getrouwd; haar man, een graaf uit Florence, overleed na een duel. Toen Ambrose haar in Toscane ontmoette trouwde hij al snel met haar. Binnen een jaar kwam aan het gelukkige huwelijk een einde toen Ambrose overleed;
• Cousin Ambrose Ashley (‘cousin, guardian, father, brother, counsellor’): een landheer uit Cornwall, Justice of the Peace, de ‘stiefvader’ van Philip. Ambrose is rijk, geliefd en liefdevol. Hij woont tevreden samen met zijn neef Philip en zijn talrijke personeel. Maar vanwege zijn gezondheid gaat hij voor een aantal maanden naar Italië waar hij zijn nicht Rachel ontmoet – met wie hij al snel trouwt. Na een kort huwelijk wordt Ambrose plotseling ziek (een hersentumor?) en hij overlijdt in Florence. Hoewel hij overleden is wanneer het verhaal begint, is hij toch een belangrijk karakter in de roman (met name door de flashbacks en door de brieven die hij schreef).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘My Cousin Rachel’ zijn:
In Cornwall:
• Mr Nick Kendall: de peetvader (godfather) van Philip, de accountant van het landgoed en de beheerder van het vermogen van Philip na de dood van diens neef Ambrose. Mr Kendall is een vriendelijke, behulpzame weduwnaar, en waarschijnlijk de beste vriend van de Ashleys;
• Miss Louise Kendall: de dochter van Mr Kendall. Zij was vanaf haar kleutertijd bevriend met Philip, die haar nog steeds als een vriendin ziet (hoewel Louise wel meer zou willen);
• Hubert Pascoe, vicar: de dominee van het dorp, een goede kennis van de Ashleys;
• Mrs Pascoe: de echtgenote van de dominee, een nieuwsgierige dame;
• Daughters Pascoe: drie dochters (Mary, Belinda en nog een andere dochter) van de dominee en zijn vrouw;
• Personeel van het landgoed van de Ashleys: Seecombe (steward), Wellington (coachman), Tamlyn (head gardener), John (pantry-boy), Arthur (servant), Jim, en vele anderen;
• Tenants (pachters en boeren van het landgoed): Billy Rowe, Peter Johns, Jack Libby, Sam Bate, en vele anderen;
• Mr Couch, Wilfred Trewin: notarissen in een nabijgelegen dorp;
• Dr Gilbert: een arts.
In Italië:
• Signor Rainaldi: een notaris uit Florence, de zaakwaarnemer en beste vriend van cousin Rachel;
• Giuseppe: de bediende die samen met zijn vrouw het landgoed Sangaletti buiten Florence beheert.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘My Cousin Rachel’ is in 1952 en 2017 verfilmd voor de bioscoop, en in 1983 voor de BBC-TV. Verder werden radio-hoorspelen en toneelvoorstellingen van het boek gemaakt.


Overig:

‘My Cousin Rachel’ is de tiende roman van Lady Browning of Dame Daphne du Maurier, oftewel Daphne du Maurier – zoals ze zichzelf het liefste noemde.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Daphne du Maurier.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Wuthering Heights van Emily Brontë
Daisy Miller van Henry James
The Woman in Black van Susan Hill


Citaat:
I made a vow there, to myself, beside the Arno.
I swore that, whatever it had cost Ambrose in pain and suffering before he died, I would return it, in full measure, upon the woman who had caused it. Because I did not believe Rainaldi’s story. I believed in the truth of those two letters that I held in my right hand. The last Ambrose had ever written to me.
Someday, somehow, I would repay my cousin Rachel. (p.45)

Vragen over het boek:

1. Waarom ging cousin Ambrose naar Italië?
2. Wat is de band tussen cousin Rachel en Signor Rainaldi?
3. Waarom is Philip zo geïntrigeerd door cousin Rachel?
4. Wie is uiteindelijk de ‘misdadiger’? Waar blijkt dat uit?
^ Terug naar boven

Comments are closed.