4/5 - (1 stemmen)

Now I Know

Niveau:
Genre: love
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693680707151", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000008351873","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Now%20I%20Know%20%28ebook%29%2C%20Aidan%20Chambers","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

One evening, Nicholas Christopher Frome was lying idly in his bath when the thought struck him that eventually he would die.
He had of course thought this before. He is no fool.
But that evening it penetrated his consciousness with a terrible clarity. A clarity so pure, so undeniable that, despite the pleasant heat of the water, he turned cold inside.
What made the thought so terrible was not the knowledge of his eventual death, but the realization of the separateness of his being.
He was not, he understood completely for the first time, merely his parents’ son, nor just any seventeen-and-one-month year old youth, nor simply another member of the multitudinous human race.
He was him self. A separate, individual, unique and self-knowing person who would one day snuff it.
I am not, he thought, anyone else. Only me.
The cold inside froze his body. He stared, amazed, at the bathroom’s perspiring ceiling.
I am me, he thought, and one day this Me will come to an end. I shall not be.
His stomach curdled.
He sat up and spewed into his bathwater.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

Tom is in opleiding voor agent. Hij wil zijn uiterste best doen om er iets moois van te maken. De middelbare scholier Nik realiseert zich op zijn zeventiende dat hij sterfelijk is. En de verpleegster Julie doet op haar negentiende mee aan een demonstratie.
Als de atheïstische Nik de super-religieuze Julie ontmoet, is hij danig van zijn stuk gebracht. Hij denkt er zelfs over om met haar op een vroege zondagochtend naar de kerk te gaan; zou dat een manier zijn om die mooie Julie aan zich te binden?
Maar Julie heeft andere plannen. Ze wil wel eens een paar dagen met Nik op pelgrimage naar de woonplaats van de vrome Dame Julian die in 1373 in Norwich overleed. Maar die reis verloopt dramatisch …
Het voorval brengt Nik en Julie met Tom in contact. Maar pas nadat er een bom is ontploft, iemand in een klooster is gegaan en iemand gekruisigd is …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Aidan Chambers

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
236

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in zeven getitelde delen (met titels als ‘Beginnings’ en ‘Revelations’). De delen hebben tekstfragmenten die worden gescheiden door witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘Nu weet ik het’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit deel uit de ‘Dance Sequence’ van Aidan Chambers gaat opnieuw over de liefde. Maar het gaat niet alleen maar over liefde van een jongere voor een andere jongere; ‘Now I Know’ gaat ook over de liefde – of juist het ontbreken van die liefde – voor God. Het is dus ook duidelijk een roman over geloof: een verhaal dat trouwens nergens kwezelachtig of klef wordt, met name de twijfelende karakters maken hun gebrek aan geloof pijnlijk duidelijk. Hoewel ‘Now I Know’ een deel is uit een serie, is het boek heel goed los te lezen: de verbindende factor in alle boeken zijn geen karakters, maar juist een thema: de liefde.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Now I Know’ is het noodzakelijk dat je – net als de karakters in dit verhaal – nadenkt over zaken als leven en dood, geluk en het ontbreken daaraan, God-Jezus en zwarte gaten, de kracht van de literatuur. Kortom: de karakters in het verhaal van Aidan Chambers stellen zichzelf en hun vrienden regelmatig diepzinnige vragen.
Behalve een liefdesroman is dit een roman die veel vragen stelt over geloven en het geloof, zonder op enig moment klakkeloos gelovig of spottend ongelovig te worden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Now I Know’ zijn vaak van een moeilijk niveau. Mr Chambers gebruikt een zeer gevarieerd idioom en zijn zinnen zijn regelmatig lang en filosofisch – en in dit boek ook religieus – van aard.
De alinea’s zijn van een normale lengte. Echte (en genummerde) hoofdstukken zijn er niet: er zijn veel afzonderlijke fragmenten – gescheiden door witregels – en het boek bestaat uit een zevental delen. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Now I Know’ zal voor de minder geoefende lezer waarschijnlijk een probleem zijn: er worden vaak moeilijke woorden en regelmatig lange zinnen gebruikt.
Ook het verhaal is niet voor iedereen even toegankelijk. Het gaat weliswaar over de liefde, maar een ander belangrijk thema is het geloof. De karakters in het verhaal discussiëren heel wat af en onderbouwen en beredeneren stellingen die te maken hebben met het christendom, het anglicisme, het jodendom, de Bijbelse drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest), ascetisch leven en losbandig leven, goed en kwaad, hemel en hel, dat soort zaken. Zeer interessant voor de geïnteresseerde, maar zeker niet een thema voor elke lezer.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Now I Know’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Now I Know’ is zeer literair en ook behoorlijk filosofisch geschreven. Mr Chambers creëert meestal karakters die het zichzelf niet gemakkelijk maken in het leven: (vaak) jonge mensen stellen zichzelf en anderen in zijn boeken vragen over de echtheid van de liefde en het geloof, de zin of onzin van het leven, fysieke versus intellectuele aantrekkingskracht, leven en dood. Niet voor elke lezer even geschikt; maar als je van dit soort thema’s houdt, dan is de ‘Dance Sequence’ – en dus ook de roman ‘Now I Know’ – zeer de moeite waard.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Now I Know’ is een verhaal met betrekkelijk weinig actie. Er wordt heel veel gesproken, overdacht en gediscussieerd. Maar plotseling zijn er ook onverwachte –  en schokkende – gebeurtenissen.


Tijd:

‘Now I Know’ speelt zich af ergens in de periode 1980-1990. Dat is te merken aan de rol van de – nog nieuwe – tekstverwerker (die als een wonder voor beginnende schrijvers wordt beschreven). De schrijver op de tekstverwerker heeft het vaak over zijn ‘wp’: ‘word perfect’ was in 1987 een heel moderne tekstverwerker. Ook de mobiele telefoon is er nog niet (en dat zou wel een mooi hulpmiddel geweest zijn voor verschillende karakters in het verhaal).


Plaats:

De setting van ‘Now I Know’ bestaat uit een paar steden. Zo is er – het niet verder bij naam genoemde – Gloucester en de universiteitsstad Cambridge.  Ook speelt een deel van het verhaal zich af in een klooster en een ziekenhuis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Now I Know’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen Nik en Julie (en – in mindere mate – met Tom) en welke rol speelt het geloof daar bij?


Verteller:

De roman ‘Now I Know’ heeft veel verschillende vertellers. De voornaamste is de ik-verteller Nik; als lezer komen we het meest over zijn gevoelens en gedachten te weten. Een alwetende verteller vertelt ons over Julie, maar soms lezen we ook wat Julie denkt en voelt, met name wanneer ze haar ‘gesproken’ brief aan Nik inspreekt. Over andere karakters, zoals Tom, krijgen we te horen van een alwetende verteller.
Door deze verschillende vertellers krijgen we het verhaal te horen vanuit meerdere perspectieven.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Now I Know’ zijn:
• Nicholas (‘Nik’) Christopher Frome: een zeventienjarige scholier. Hij bemoeit zich niet zo veel met anderen; toch wordt hij wel geaccepteerd door zijn medescholieren. Hij is atheïst; bovendien denkt hij veel na over van alles en nog wat in het leven (zoals zwarte gaten);
• Thomas (Tom) Thrupp: een agent in opleiding. Hij ontmoet Nik en Julie op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen. Tom is serieus en hij wil een goede agent worden;
• Julie: een 19-jarige jongedame. Ze werkt al een paar jaar in de verpleging. Ze is zeer gelovig.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Now I Know’ zijn:
• Mr Arthur Green (‘Grandad’): de opa van Nik. Nik woont al jaren bij hem in huis. Grandad is een oud-zeeman die tegenwoordig veel klust, vooral in zijn werkplaats;
• Leonard Stanley: de docent geschiedenis die Nik motiveert om zich te verdiepen in een toneelstuk over Jezus;
• Frank Randwick: een amateur-regisseur. Hij organiseert het toneelstuk over Jezus;
• Reverend Philip Ruscombe, Vicar of St James: een anglicaanse predikant. Nik vraagt zijn advies over het geloof; de predikant kent Julie ook goed;
• Klasgenoten van Nik (sommigen spelen mee in het toneelstuk);
• Michelle Ebley: één van de acteurs in het toneelstuk; zij speelt de rol van Maria Magdalene;
• De moeder, vader en broer van Julie;
• Sharkey: een kleine crimineel, een vage kennis van Tom;
• De monniken in het klooster: Brother Kit (de abt), David, Mark, Dominic, John en William;
• Staff Nurse Simpson (‘Simmo’): een verpleegster in het ziekenhuis van Cambridge.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Now I Know’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Now I Know’ is een diepzinnig en ontroerend boek. maar het is ook een lastig te lezen boek. je moet als lezer van goeden huize komen, wil je het verhaal helemaal kunnen volgen. Maar als dat zo is, dan heb je ook een prachtig verhaal in handen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Aidan Chambers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Chocolate War van Robert Cormier
• Oranges Are Not the Only Fruit van Jeanette Winterson
• An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:
‘Now I know, now I understand, my dear, that in our calling, whether we are writers or actors, what matters most is not fame, nor glory, nor any of the things I used to dream of. What matters most is knowing how to endure. Know how to bear your cross and have faith. I have faith and it doesn’t hurt so much any more.’ (p.214)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht zou je Nik religieus kunnen noemen en waarom vind je dat?
2. Wat heeft Tom eigenlijk met de relatie tussen Nik en Julie te maken?
3. Verklaar de titel van het boek.
4. Heb jij als lezer iets geleerd over het geloof door dit boek? Zo ja, wat dan? Zo nee, wat is dan het belang van dit verhaal voor jou geweest?
^ Terug naar boven

Comments are closed.