Het begin!
Herr Hofmann wasn’t like that. He followed safety procedures to the letter, always, whether it was eight in the morning or five in the afternoon, whether they were preparing the chemicals for the first process of the day or the last. She admired his efficiency, his attention to detail, his professionalism, but there was so much more to him than that. For one thing, he’d had no qualms about taking on a female assistant, the only one in the whole company, and for another he was no cold fish, but a man with red blood in his veins. He was unfailingly pleasant, even on the off days, always with a sympathetic look or a smile for her, and under his lab coat you could see the effects of his bodybuilding and the hours he spent training with the boxing club. His hair might have been thinning and he wore spectacles in the lab, but he swept his hair back like Adolphe Menjou so you hardly noticed, and the spectacles only made him look distinguished. Maybe she was in love with him, maybe that was it, which of course she would never have admitted to anyone on this earth, not even her best friend, Dorothea Meier, and certainly not her mother, who if she had even an inkling that her daughter had a romantic fixation on an older man - a married man, no less, with children - would have marched right up the steps of the building and dragged her home by the scruff of her neck.
© HarperCollins / ECCO, 2019
^ Terug naar boven
Algemeen
Als jaren later (in 1962) een Amerikaanse professor in de psychologie het middel leert kennen, besluit hij zijn assistenten ook te laten kennismaken met het geestverruimende, vrolijk stemmende middel. Deze professor, Tim Leary, is een opgewekte man die tegen alle regels van de behoudende universiteit Harvard in zijn experimenten uitvoert. Hij gaat er mee door, zelfs wanneer de universiteit hem niet langer financiert.
Tim en zijn vrienden (en hun vrouwen en kinderen) gaan wonen op plekken waar ze ongestoord hun experiment kunnen uitvoeren: in Mexico en later in een landhuis in de staat New York. En de LSD (al of niet gecombineerd met marihuana en/of alcohol) zorgt voor veel vrolijkheid, zorgeloosheid en gelukzalige momenten. Maar ook veroorzaakt het losbandigheid, afwezigheid en verslaving. En niet iedereen kan daar goed mee omgaan …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
T.C. BoyleJaar van uitgave:
2019Aantal pagina's:
385Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1970Plaats van handeling:
Zwitserland (Bazel), Mexico (een dorp) en de USA (Harvard en een dorp in de staat New York)Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 getitelde delen en veel genummerde hoofdstukken.^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
‘Outside Looking In’ is een roman met een non-fictie-achtig element: het gaat over een groep Amerikanen die experimenteert met LSD. Sommige van de karakters uit het boek hebben echt geleefd, de meesten zijn fictionele karakters.
Als je wilt weten hoe serieus het experiment werd gedaan en hoe er langzaam een aantal nare elementen in het drugsgebruik slopen, moet je dit verhaal echt lezen: het is informatief en zeer onderhoudend.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘Outside Looking In’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Mr. Boyle legt de wetenschappelijke kant van het verhaal duidelijk uit – voor de (vele) leken op dit gebied – en hij weet karakters van vlees en bloed te scheppen.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Outside Looking In’ zijn soms moeilijk. De karakters in het boek houden zich bezig met medische en psychische (psychologische) experimenten en dat maakt de woorden soms lastig om te begrijpen. Gelukkig wordt het een en ander goed uitgelegd.
Uit de tijd van de experimenten met LSD kwamen nieuwe woorden die later heel bekend zouden worden – vooral bij degenen die iets meer van deze drug afwisten: ‘trip’, ‘square’, ‘high’, ‘shit’, ‘acid’ – om maar een paar te noemen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Wat taal betreft is ‘Outside Looking In’ soms lastig.
Het verhaal is dat zelden. Er zijn veel karakters, maar het verhaal draait in feite om de drie leden van het gezin Loney. De roman gaat over de eerste grote experimenten met (vooral) een nieuwe drug: LSD.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Outside Looking In’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
‘Outside Looking In’ beschrijft een fictioneel verhaal met daarin waargebeurde scenes. Het boek heeft veel verwijzingen naar literatuur – Jack Kerouac (On the Road), de Duitse auteur Hermann Hesse (‘Siddharta’, ‘Steppenwolf’), Aldous Huxley (‘Island’), Emily Dickinson, Sylvia Plath, Ken Kesey (One Flew over the Cuckoo’s Nest), en naar muziek – The Beatles, Erik Satie, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘Outside Looking In’ is een verhaal met redelijk veel actie. Het is echter niet een verhaal dat bol staat van de hallucinerende en destructieve gevolgen van drugsgebruik; Mr. Boyle blijft een vrij keurige schrijver.
Tijd:
‘Outside Looking In’ speelt zich af in de jaren 1940-1970. Het verhaal begint met de ontdekking van de spectaculaire werkingen van LSD in 1943. Daarna verplaatsen de handelingen zich naar de universitaire wereld van Harvard in 1962. Latere delen van de roman beschrijven de jaren 1963 en 1964.
Plaats:
De setting van ‘Outside Looking In’ is meerdere plaatsen: het begint in Bazel (Zwitserland). Het eigenlijke verhaal begint pas echt in de universitaire wereld van Harvard (in Cambridge, Massachusetts, USA), een dorpje aan de kust van West-Mexico, Zihuantanejo, en in Millbrook, een dorp in de staat New York.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Outside Looking In’: zal het Tim Leary en de zijnen lukken een maatschappij te stichten met de geneugten van geestverruimende middelen als LSD?
Verteller:
De roman ‘Outside Looking In’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de jonge docent en wetenschapper Fitz Loney.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Outside Looking In’ zijn:
• Fitz (Fitzhugh) Loney: een ongeveer dertigjarige docent. Hij is een zogenaamde ‘grad student’, een afgestudeerd docent die ervaring opdoet als assistent-docent bij een professor. Pas nadat hij gepromoveerd is kan hij officieel universitair docent worden. Tot die tijd is Fitz ‘student’, een assistent-docent met lange werkdagen, veel studie en weinig salaris;
• Joanie Loney: de echtgenote van Fitz. Joanie is opener dan Fitz en zij legt sneller contacten. Om het gezin mede te onderhouden tijdens de studie van haar man werkt zij een tijdlang op de bibliotheek in het Amerikaanse stadje Cambridge;
• Corey Loney: de 13-jarige zoon van Fitz en Joanie, een serieuze en aardige jongen;
• Professor Tim (Timothy) Leary: de 41-jarige professor psychologie die een jaar in Harvard gastlessen geeft. Op zijn universiteit in Californië heeft Tim naam gemaakt met zijn (medische) experimenten: middelen die de geestesgesteldheid van patiënten zouden kunnen verbeteren. De laatste tijd doet hij experimenten met LSD (Lysergic Acid Diethylamide). Tim is een innovatieve, innemende, maar ook wel manipulatieve man. Aan de officiële wetenschap lijkt hij lak te hebben.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Outside Looking In’ zijn:
In Basel, 1943:
• Herr (Albert) Hoffmann: een serieuze wetenschapper uit Bazel die voor het eerst de effecten van LSD ontdekt;
• Fräulein (Susi) Ramstein: de 21-jarige assistente van Herr Hoffmann. In stilte bewondert ze haar baas (en ze is zelfs een beetje verliefd op hem).
Leden van de clan rond Timothy Leary:
• Suzie en Jackie Leary: de dochter en de zoon van Tim. Tim voedt zijn beide kinderen alleen op, na de zelfmoord van zijn vrouw;
• Ken Sensabaugh: een ‘grad student’, een junior docent (net als Fitz);
• Fanchon Sensabaugh: de mooie (Franse) echtgenote van Ken;
• Rick Roberts: een ‘grad student’, een junior docent (net als Fitz);
• Paulette Roberts: de echtgenote van Rick. Paulette en Rick hebben een tweeling;
• Charlie Millhouse: een ‘grad student’, een junior docent (net als Fitz);
• Alice Millhouse: de echtgenote van Charlie;
• Brenda Maxxon en Peggy: vriendinnen (minnaressen) van Tim;
• Michael Hollingshead: de Engelse wetenschapper die zijn vriend Tim Leary op het spoor van LSD zette;
• Mayard Ferguson: een jazzmusicus, een vriend van Tim;
• Flora Lu Fergson: de echtgenote van Maynard;
• Professor Dick Alpert: een collega en vriend van Tim;
• Martin Dugard: de vriend/minnaar van Dick;
• Royce en Susannah Eggers: vrienden van Tim;
• Nancy, Tommy en Bobby Eggers: de dochter en zoons van het echtpaar Eggers;
• Lori Cunningham: een studente die op een dag in Millbrook komt aanwaaien. Ze voelt zich er zo snel thuis dat ze er blijft wonen;
• Hubert en Diana Westfall (‘The Nestlings’): een echtpaar dat ongevraagd in Millbrook komt wonen;
Anderen (die niet tot de clan van Tim behoren):
• Carlos en Reina: de beheerders van het hotel in Mexico waar de vriendengroep van Tim een tijd woont;
• Walter Pahnke: een collega en vriend van Tim, een arts;
• Professor McLelland, Professor Kellard, Professor Lewiston: college psychologen en tegenstanders van Tims moderne, maar onbekende experimenten;
• Professor Gerald (‘Gerry’) Klinger: een medicus van het ziekenhuis in Boston;
• Dave Jacobs: de directeur van de school in de staat New York waar Fitz werkte als docent;
• Officer Salter: een politeman in Millbrook;
• Toby: het vriendje van Lori;
• ‘The Pranksters’: een groep Californische feestvierders en drugsgebruikers die hun ‘vrienden’ in MIllbrook ongevraagd komt opzoeken (waaronder Paul, Lee en de schrijver Ken Kesey).
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Outside Looking In’ is niet verfilmd.
Overig:
‘Outside Looking In’ is de zeventiende roman van T.C. Boyle, een fictieverhaal met waargebeurde situaties en enkele karakters die echt gebeurtenissen uit dit verhaal hebben beleefd (zoals Timothy Leary en Ken Kesey).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over T.C. Boyle.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Complete Poems van Emily Dickinson
• On the Road van Jack Kerouac
• One Flew Over the Cuckoo’s Nest van Ken Kesey
Citaat:
Eventually, he went up to his room, sat at his desk and tried to work, but he couldn’t seem to focus on anything except the bloated green bottle fly trapped against the windowpane and buzzing angrily, futilely, frustrated by the wall of glass interposed between it and a hospitable place to deposit its eggs, and what was this world coming to when you couldn’t fulfil your destiny? Where was the next generation of maggots coming from? Was nothing right? Nothing possible? (p.372)Vragen over het boek:
1. Hoe komt het dat Tim en zijn vrienden Mexico moeten verlaten?
2. Is Millbrook de plaats waar de vrienden zullen blijven? Hoe weet je dat?
3. Welk lid van familie Loney is uiteindelijk het meest vatbaar (geweest) voor de experimenten van Tim? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een paar voorbeelden uit de tekst.
4. Verklaar de titel van het boek.
^ Terug naar boven
Comments are closed.