4/5 - (1 stemmen)

Plague Year

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: bullying

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696361033945", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36116916","familyId":"36116916","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Plague%20Year%2C%20Stephanie%20S.%20Tolan","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I may have been the first person in Ridgewood to see Bran Slocum. It was the first Saturday in October, about seven o’clock in the morning. The sun was turning the edges of the hills outside of town orange, and some wisps of mist were still rising from the damp ground. I was up and outside on that ungodly hour, pounding the sidewalk and sweating in the chilly air, mainly because of Molly Pepper.
I’d been dating Kristin Matthis since about the middle of the summer, and when Kristin made the cheerleading squad, Molly, who takes better care of my social life than I do, pointed out that it wasn’t reasonable for a cheerleader to date Watson the Wimp. If I wanted to keep Kristin, I had to become a jock. The problem was that I’m tall and skinny (‘free of access body fat,’ Molly said) and have these really long arms and legs. I’m not crazy about heavy body contact, so football was out. It was the wrong season for basketball even if I could shoot baskets, which I can’t.
But I run.

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1991.

^ Terug naar boven

Algemeen

De goede vrienden Molly en David zijn nieuwsgierig wanneer er een nieuwe jongen in hun klas komt. Het is Bran Slocum, een stoere bink met een oorbel en een staart in zijn haar. Bran bemoeit zich met niemand en hij wil ook niets kwijt over zijn vroegere school of over de plaats waar hij hiervoor woonde. Zelfs Molly, die toch alles gedaan kan krijgen van iedereen, komt niets over hem te weten.
Al snel wordt Bran de pispaal van de school. Hij wordt bespuugd, zijn tas wordt weggegooid, hij wordt in elkaar geslagen. En hij reageert nergens op.
En dan op een dag is er een spectaculair nieuwtje in de stad (en op de school): in de stad blijkt sinds kort een jongen te wonen die de zoon van een kindermoordenaar is. Hij heeft een andere achternaam dan zijn vader, maar hij schijnt naar de high school van Molly en David te gaan …
De meeste klasgenoten hebben hun mening al klaar – net als de meeste inwoners van de stad. Maar Molly wil niet iemand veroordelen, alleen maar omdat het de zoon van een engerd is.
En David weet niet wat hij moet doen. Moet hij Bran steunen, net als Molly doet? Of moet hij met de stoere binken meedoen en Bran in elkaar slaan? Of moet hij niets doen en toekijken …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephanie S. Tolan

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
185

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, de staat New York, een denkbeeldige stad (Ridgewood)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 21 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Plague Year’ is een aangrijpend verhaal over pesten en over schuld en boete. Ben jij bijvoorbeeld schuldig wanneer je vader iets verschrikkelijks heeft gedaan? En hoe moet je als buitenstaander met zo’n persoon – die dat overkomen is – omgaan?
De roman stelt jou als lezer voor de keus: wat zou jij hebben gedaan wanneer je in Ridgewood had gewoond?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Plague Year’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Wel lees je regelmatig in de krant of op het Internet over dit soort zaken: een pedofiel die in een stadswijk komt wonen, een ex-moordenaar die een baan krijgt, een kind van een misdadiger die bij ‘gewone’ kinderen op school komt.
Een dilemma waar wij allemaal wel eens over (moeten) nadenken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Plague Year’ zijn heel begrijpelijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen. Ms Tolan weet met weinig woorden veel te vertellen. De taal is heel ingehouden, ondanks het thema van de roman, op een enkel scheldwoord na.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Plague Year’ is heel toegankelijk. De simpele woorden houden het verhaal heel spannend.
Het verhaal is zeer aangrijpend en ontroerend: een jongen wordt gepest vanwege de misdaden die zijn vader heeft gepleegd. De hele stad keert zich tegen de jongen, op een paar mensen na.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Plague Year’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Plague Year’ is heel spannend geschreven. Het is bovendien een verhaal dat niet gaat over helden, maar veel meer over mensen die meelopen of die niets durven te zeggen. Het verhaal zet je aan het denken: wat zou jij hebben gedaan als je bij Bran op school had gezeten?^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Plague Year’ is een verhaal met heel veel actie. Er gebeurt heel veel, vooral met de hoofdpersoon van het verhaal, Bran Slocum.


Tijd:

‘Plague Year’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het geheel speelt zich af over een periode van ongeveer een maand.


Plaats:

De setting van ‘Plague Year’ is Ridgewood, een denkbeeldig stadje in de staat New York.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Plague Year’: zal Bran ooit worden geaccepteerd in het stadje?


Verteller:

De roman ‘Plague Year’ heeft een ik-verteller. Deze ik-verteller is David, een jongen die lang buiten het verhaal lijkt te staan. Hij zou een onbetrouwbare verteller kunnen zijn, maar door zijn objectiviteit is hij dat juist niet.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Plague Year’ zijn:
• Bran Slocum: een 16-jarige jongen die pas in Ridgewood is komen wonen. Hij is een nieuwe leerling op de high school. Hij wil eigenlijk niets over zichzelf vertellen;
• David Watson: de 16-jarige verteller van het verhaal. Hij woont alleen met zijn vader; zijn moeder is lang geleden vertrokken en David heeft geen contact meer met haar. David is een aardige jongen, maar hij heeft moeite om partij voor iets of iemand te kiezen;
• Molly Pepper: de beste vriendin van David. Zijn kennen elkaar al vanaf hun geboorte, ze zijn elkaars maatjes (maar niet elkaars geliefden). Molly is het type dat hondjes redt en geen mieren doodtrapt. Pestkoppen noemen haar ‘Goblin Girl’ (maar Molly maakt dat weinig uit).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Plague Year’ zijn:
• Mr. James Watson: de vader van David. Hij is houtsnijder en hij leeft en werkt nog altijd een beetje als een idealistische hippie;
• De binken (en ‘bullies’) van de school: Nick Bruno, Matt Singleton, Jerry Ritoni en Gordon Krosky;
• Kristin Matthis: de vriendin van David. Ze is mooi en ze wil graag aardig gevonden worden door iedereen;
• Docenten van de Ridgewood High School: Dr. John Towson (the principal), Coach Morelli (de trainer bij wie David leert hardlopen), Mrs. Campbell (de mentor van Davids klas), Mr. Byrd (docent maatschappijleer), Ms. Caitlin (docent wiskunde), Mr. Girard (docent Spaans), Mrs. Davidson (bibliothecaresse);
• Leerlingen van de high school: Artie Weston, Cheryl Heroux, Zachary (Zach) Lewis, Jennifer Logan, Scott Handleman, Myra Cunningham, Andy Tuttle, Dana Farmer, Jill Brandon, Evan Lawton;
• Kipp en Keith: de tweelingneefjes van Bran;
• Angela Ridley: de (ongehuwde) moeder van Kipp en Keith;
• Mr. Frank en Mrs. Marie Ridley: de oom en tante van Bran (en de ouders van Angela);
• Doug McKenzie: een journalist van een roddelkrant;
• Mayor Mahoney: de burgemeester van de stad.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Plague Year’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Plague Year’ is een ontroerend en spannend verhaal. De titel lijkt te verwijzen naar een roman van Daniel Defoe (‘A Journal of the Plague Year’), waarin ‘Plague’ betrekking heeft op de pest die Engeland in 1665 trof. De hoofdpersoon vraagt zich in ‘Plague Year’ echter af, of deze ‘pest’ van buiten of van binnen de mensen komt …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephanie S. Tolan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Chocolate War van Robert Cormier
• Candle in the Wind van Maureen Wartski
• The Bailey Game van Celia Rees


Citaat:
Molly had more trouble than I did. People just ignored me. They shoved, bumped and tripped her in the halls. That was the day she called what was happening a plague. (p.141)

Vragen over het boek:

1. Waarom komt Bran bij zijn oom en tante wonen?
2. Wat vind je van het gedrag van de oom en tante van Bran?
3. Hoe gaat de vader van David om met de situatie?
4. Analyseer het karakter van de verteller, David. Vind je dat hij op een goede manier met het ‘probleem’ van Bran is omgegaan?
^ Terug naar boven

Comments are closed.