3/5 - (1 stemmen)

Presumed Guilty

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696159547710", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000112403182","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Presumed%20Guilty%20%28ebook%29%2C%20Tess%20Gerritsen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

He called at ten o'clock, the same time he always did.
Even before Miranda answered it, she knew it was him. She also knew that if she ignored it the phone would keep on ringing and ringing, until the sound would drive her crazy. Miranda paced the bedroom, thinking, I don't have to answer it. I don't have to talk to him. I don't owe him a thing, not a damn thing.
The ringing stopped. In the sudden silence she held her breath, hoping that this time he would relent, this time he would understand she'd meant what she told him.
The renewed jangling made her start. Every ring was like sandpaper scraping across her raw nerves.
Miranda couldn't stand it any longer. Even as she picked up the receiver she knew it was a mistake. ‘Hello?’
‘I miss you,’ he said. It was the same whisper, resonant with the undertones of old intimacies shared, enjoyed.
‘I don't want you to call me anymore,’ she said. ‘I couldn't help it. All day I've wanted to call you. Miranda, it's been hell without you.’
Tears stung her eyes. She took a breath, forcing them back.
‘Can't we try again?’ he pleaded.
‘No, Richard.’
‘Please. This time it'll be different.’
‘It'll never be different.’
‘Yes! It will –’
‘It was a mistake. From the very beginning.’
‘You still love me. I know you do. God, Miranda, all these weeks, seeing you every day. Not being able to touch you. Or even be alone with you –’

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.

^ Terug naar boven

Algemeen

Miranda Wood is journaliste. Ze groeide op op het vasteland van de staat Maine, maar ze werkt sinds een jaar bij een kleine krant op een eiland voor de kust van de staat. Het is een eiland dat alleen in het toeristenseizoen druk bevolkt is; verder gebeurt er niet zo veel. Wel lijkt het erop dat er projectontwikkelaars bezig zijn om grote stukken grond (en de huizen daarop) op te kopen.
Al vrij snel na haar nieuwe baan kreeg Miranda een verhouding met de hoofdredacteur – en eigenaar - van de krant, de ‘Island Herald’, Richard Tremain. Richard is een knappe, steenrijke man die een krant uitgeeft als een soort hobby. Hij heeft een vrouw en een tweeling, maar daarnaast heeft hij minnaressen bij de vleet gehad. Sinds een aantal maanden was Miranda daar één van. Maar nu ze Richard beter kent, heeft ze de verhouding verbroken. Miranda wil een nieuw leven beginnen; ze heeft haar ontslagbrief ingeleverd en ze wil van het eiland af. Maar Richard valt haar dagelijks lastig: op het werk, via de telefoon, thuis.
Als Miranda op een avond thuiskomt, ligt Richard in haar bed. Naakt. Maar ook dood … Doodgestoken met het keukenmes van Miranda. Miranda wordt direct gearresteerd: zij heeft alle redenen gehad Richard te vermoorden en alles spreekt tegen haar. Het lijkt erop dat ze een lange gevangenisstraf zal krijgen.
De broer van de vermoorde Richard, Chase Tremain, reist snel naar zijn vroegere woonplaats. Hij woont al jaren niet meer op het eiland; eigenlijk was hij nooit zulke goede vrienden met Richard. Chase neemt zijn intrek bij zijn schoonzus en haar kinderen en hij wacht de rechtszaak af. Ook hij is vervuld van haatgevoelens jegens Miranda, net als zijn schoonzuster en de kinderen.
Maar langzamerhand krijgt hij twijfels. Klopt dit allemaal wel: zo’n voor de hand liggende moord: waarom zou Miranda Richard in haar eigen huis hebben vermoord, met haar eigen mes (zonder vingerafdrukken)? En wat heeft Richard eigenlijk precies in zijn zomerhuis verstopt? En wie gaat daar telkens op zoek naar allerlei papieren? Chase besluit het – samen met de op borgtocht vrijgelaten Miranda – uit te zoeken.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Maine, een eiland in de Atlantische Oceaan

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 15 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Verdacht van moord’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Presumed Guilty’ is een verhaal over een verdachte van een moord. Alle bewijzen lijken zich tegen haar op te stapelen; bovendien is de vermoorde een man met aanzien geweest, één van de rijkste en belangrijkste figuren in het stadje waar de moord plaatsvindt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Presumed Guilty’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. De roman speelt zich af in de staat Maine, de Amerikaanse staat waar Ms Gerritsen woont. Maar de locatie is een heel speciale: het is een denkbeeldig eiland voor de kust van Maine, in de Atlantische Oceaan, vlak bij het vasteland.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Presumed Guilty’ zijn nergens echt moeilijk. De wereld die wordt beschreven is de rustige wereld van een eilandje voor de kust van de Verenigde Staten, een plek waar nooit veel gebeurt (behalve dan dat er ’s zomers veel toeristen zijn). Miranda werkte tot voor kort bij een plaatselijke krant. Maar ook daarover wordt weinig specifieke kennis van de lezer verondersteld.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de misdaadromen ‘Presumed Guilty’ is heel goed te volgen. Iemand die een aantal jaren Engels heeft gehad zal dit verhaal helemaal kunnen begrijpen. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt.
Ook het verhaal is rechttoe, rechtaan. Er zijn weinig literaire moeilijkheden of ingewikkelde wisselingen in tijd en plaats. Deze roman is één van de vroegere van Ms Gerritsen: het is een rechttoe rechtaan verhaal (ze noemt het zelf een ‘romance’) met weinig geweld (en ook weinig moorden) en veel liefdesperikelen. Ondanks de eenvoud van het verhaal en het weinig spectaculaire is dit een verhaal dat je uit moet lezen; het is zeker spannend genoeg.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Presumed Guilty’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Tess Gerritsen is een populaire schrijfster van veel thrillers.
‘Presumed Guilty’ is een vroegere roman van Ms Gerritsen. Het is een standalone roman. In haar vroege romans – zoals deze – ligt de nadruk meer op intermenselijke thema’s (zoals romantiek en liefde) dan in de latere (Rizzoli & Isles)-thrillers.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Presumed Guilty’ is een verhaal met veel actie. Het begint met een geheimzinnige moord, die al snel wordt gevolgd door beschuldigingen, achtervolgingen, aanslagen en liefdesintriges.


Tijd:

‘Presumed Guilty’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Een exact jaar wordt niet genoemd. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal een paar weken.


Plaats:

De setting van ‘Presumed Guilty’ is een stadje in de staat Maine in het noordoosten van de USA. Het (denkbeeldige) stadje ligt op een eiland in de Atlantische Oceaan, vlak voor de kust van Maine (in de Penobscot Bay, een baai in het noorden van de staat). Het eiland heeft weinig inwoners, maar vanwege het toerisme (de watersport, het strand) trekt het in de zomer veel gasten, met name uit de staat Massachusetts.
Er is in werkelijkheid in Maine een stadje met de naam Bar Harbor en een eiland met de naam Frenchman’s Island, maar dit verhaal gaat over het stadje Bass Harbor en het eiland Shepherd’s Island.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Presumed Guilty’: wie heeft de moord op de eigenaar van de plaatselijke krant gepleegd en waarom is die moord gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Presumed Guilty’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit de perspectieven van twee hoofdpersonen, Miranda Wood en Chase Tremain.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Presumed Guilty’ zijn:
• Miranda (soms ‘Mo’ genoemd) Wood: een journaliste van de ‘Herald’. Ze werkt sinds een jaar bij de krant (en ze woont ook op het eiland). In die tijd heeft ze een verhouding gekregen met de hoofdredacteur (en eigenaar) van de krant, Richard Tremain, een verhouding die sinds een paar weken uit is;
• Chase Tremain: de broer van Richard. Hij was altijd de mindere van zijn oudere broer: minder knap, minder geliefd, minder succesvol. Na de dood van zijn ouders is hij in Massachusetts gaan werken.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Presumed Guilty’ zijn:
• Mrs. Evelyn DeBolt Tremain: de vrouw van Richard. Zij komt – net als haar man – uit één van de rijkste families van het eiland;
• Phillip Tremain: de 19-jarige tweelingzoon (en gedoemde opvolger) van Evelyn en Richard. Hij studeert aan de universiteit van Harvard. Het is een knappe vent en is de oogappel van zijn ouders. In een baan als eigenaar van de krant is hij nog niet zo geïnteresseerd;
• Cassie (Cassandra) Tremain: de tweelingdochter van Evelyn en Richard. Zij is niet bijzonder knap, maar wel heel slim. Ze zou graag het krantenbedrijf van de familie willen leiden;
• Miss Lila St. John: een 74-jarige vrijgezelle dame die op de noordkant van het eiland woont;
• Noah DeBolt: de vader van Evelyn. Hij is steenrijk en hij duldt geen tegenspraak;
• Mr. Eddie Lanzo: de buurman van Miranda;
• Advocaten: Les Hardee, Vernon FitzHugh en Randall Pelham;
• Tony Graffam: een projectontwikkelaar;
• Dr. Steiner: de plaatselijke huisarts;
• William B. Roddell: de eigenaar van ‘Alamo Detective Agency’;
• Homer Sulaway (‘Sully’): een oude, eenzame visser die in het noorden van het eiland woont;
• Drie hippies: Fred Nickels, Fay en Vanna Bledsoe. Zij hebben een huisje in het noorden van het eiland waar ze kunnen leven zoals ze dat willen. In New York hebben ze een accountantskantoor.
Werknemers van de ‘Island Herald’, de krant van het eiland:
• Jill Vickery: de ‘managing editor’, een hard werkende, ambitieuze assistent-hoofdredactrice;
• Annie Berenger: een 47-jarige journaliste.
Leden van de politie van het eiland:
• Lorne Tibbetts: de ‘chief of police’, onkreukbaar, hard werkend, niet al te slim;
• Lieutenant Merrifield: lid van de ‘state police’;
• Ellis Snipe: een agent van Shepherd’s Island Police.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Presumed Guilty’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Presumed Guilty’ is een vroege roman van Tess Gerritsen. Het verhaal is minder gewelddadig dan haar latere Rizzoli & Isles-romans; bovendien is het verhaal simpeler (en veel romantischer).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Partner van John Grisham
• Gone for Good van Harlan Coben
• The Husband van Dean Koontz


Citaat:
‘Okay, maybe you’re right about Richard. He didn’t need to work. The ‘Herald’ was more of a hobby to him, a reason to get up in the morning. And he got a kick out of telling his friends in Boston that he was a publisher. But that was Richard. You can’t slap that rich-boy label on me because it won’t stick. I was booted out of the family years ago. I don’t have a trust fund and I don’t own a mansion. But I do have a job that pays the bills. And yes, keeps me amused.’ (p.83)

Vragen over het boek:

1. Welk belang zou een moordenaar kunnen hebben gehad bij de moord op Richard?
2. Waarom worden er aanslagen op Miranda gepleegd?
3. Van wie krijgt Miranda de meeste steun? En waarom zou dat zijn, denk je?
4. Wat is ironisch wanneer je erachter komt wie de moordenaar is?
^ Terug naar boven

Comments are closed.