Private Berlin

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

At ten o’clock on a moonless September evening, Chris Schneider slipped toward a long-abandoned building on the eastern outskirts of Berlin, his mind whirling with dark images and old vows.
Late thirties, and dressed in dark clothes, Schneider drew out a .40 Glock pistol and eased forward, alert to the dry rustle of the thorn bushes and goldenrod and the vines that engulfed the place.
He hesitated, staring at the silhouette of the building, recalling some of the horror that he’d felt coming here for the first time, and realizing that he’d been waiting almost three decades for this moment.
Indeed, for ten years he’d trained his mind and body.
For ten years after that he’d actively sought revenge, but to no avail.
In the past decade, Schneider had come to believe it might never happen, that his past had not only disappeared, it had died, and with it the chance to exact true payback for himself and the others.
But here was his chance to be the avenging angel they’d all believed in.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2013^ Terug naar boven

Algemeen

Als Chris Schneider op onderzoek gaat naar een mysterie in een leegstand abattoir (een ‘Slaughterhouse’), wordt hij overvallen door een (zeer oude) bekende. Chris werkt als geheim agent in Berlijn voor de internationale organisatie ‘Private’, net als zijn ex-geliefde Mattie Engel.
Wanneer later Mattie, samen met haar collega’s op zoek gaat naar Chris, ontdekt ze in het slachthuis een aantal lijken: niet alleen recente, maar ook de resten van lichamen van jaren geleden. Mattie beseft dat zich hier gruwelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld en de agenten van 'Private' schakelen de Berlijnse politie – de 'Kripo' – in.
'Private' en de politie ontdekken al snel dat er meerdere zaken spelen die misschien met elkaar te maken hebben: er schijnt een voetballer te zijn die aan matchfixing doet, er is een oversekste multimiljonair die van zijn vrouw wil scheiden en er worden mensen vermist die jaren geleden als kinderen bij elkaar in een weeshuis woonden.
Mattie ontdekt dat de getraumatiseerde Chris één van die weeskinderen was. Net als Chris zal zij op zoek moeten gaan naar de andere weeskinderen. Want het is al snel duidelijk dat er een seriemoordenaar ook naar hen op zoek is: een gewetenloze sadist die als ‘invisible man’ allerhande maskers draagt …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
James Paterson

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
466

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
Duitsland, voornamelijk de hoofdstad, Berlijn

Bijzonderheden:
Een thriller in 134 hoofdstukken en 5 delen met een proloog en een epiloog. De delen zijn:
- Proloog: ‘The Invisible Man’
- I ‘The Slaughterhouse’
- II ‘Waisenhaus 44’
- III ‘The Motherless Children’
- IV ‘The Mask’
- V ‘The Visible Man’
- Epiloog: ‘A Beautiful City of Scars’
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van spannende thrillers, dan is ‘Private Berlin’ misschien iets voor jou. Er zit een geweldige tempo in het verhaal. James Patterson heeft dit boek geschreven in de stijl van thrillerschrijvers als Tess Gerritsen, Karin Slaughter, Harlan Coben, David Baldacci en Stephen King, maar met een zo mogelijk nog grotere hoeveelheid geweld en perversiteiten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het kunnen uitlezen van ‘Private Berlin’ moet je bereid zijn je door een flinke portie geweld heen te lezen. Het is een spannende roman, maar het is zeker niet een literaire roman: de doden vallen hier bij bosjes. De moordenaar is iemand die zinloos geweld niet schuwt.
Zeker niet een geschikt boek voor elke lezer …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Private Berlin’ zijn heel begrijpelijk. De alinea’s zijn over het algemeen kort en de hoofdstukken zijn ultrakort. Er zijn veel dialogen.
De taal is soms schokkend en plat. Het verhaal is nogal expliciet wat geweld en seks betreft: dit is een verhaal over een moordenaar die totaal geen gevoel heeft …


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden van ‘Private Berlin’ zijn nergens echt moeilijk. Korte zinnen, alinea’s en hoofdstukken houden het verhaal heel leesbaar.
Het verhaal is enorm spannend, een echte thriller. Maar wel een thriller met meer geweld dan suspense: je moet geen zwakke maag hebben wil je dit boek kunnen lezen. Zeker niet een geschikt boek voor liefhebbers van subtiele literatuur.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Private Berlin’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Private Berlin’ is met veel vaart en heel spannend geschreven. Het dikke boek heeft maar liefst 134 – vaak zeer korte – hoofdstukken. Zo wordt je gedwongen om door te lezen; je wilt weten wie de dader is.
Maar de schrijfstijl van James Patterson/Mark Sullivan is ook zeer confronterend: keihard en meedogenloos. Er wordt zeer veel geweld gebruikt en er vallen heel veel doden. Daarnaast is de moordenaar een enorme sadist die verslaafd is aan de angst die hij anderen toebrengt. Niet een verhaal dat voor elke lezer geschikt is …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Private Berlin’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat uit invallen in huizen en gebouwen en uit achtervolgingen met snelle auto’s, maar vooral ook uit (vaak zeer gewelddadige) handelingen van de moordenaar uit het verhaal.


Tijd:

De thriller ‘Private Berlin’ speelt zich af in de jaren 2010-2015. De Berlijners leven in vrijheid en er wordt goed verdiend door velen. Maar de sporen van een communistisch verleden zijn nog altijd voelbaar: de daden van de geheime politie uit de Duits Democratische Republiek (DDR) werpen nog altijd hun schaduwen en een aantal daders loopt nog altijd vrij (maar vaak wel vermomd) rond.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld. Er zijn de nodige flashbacks; met name naar de jaren vóór 1989, toen Oost-Berlijn nog zuchtte onder de dictatuur van de DDR en de Sovjet-Unie.


Plaats:

De setting van ‘Private Berlin’ is de stad Berlijn en de naaste omgeving. De Duitse hoofdstad was jarenlang – van 1945 tot 1989 – een verdeelde stad. In West-Berlijn woonde en werkte men in vrijheid (het hoorde bij West-Duitsland en het werd mede beschermde door de USA, Engeland en Frankrijk); in Oost-Berlijn daarentegen heerste een dictatuur – die van de DDR (in het boek The Federal Republic Germany, the FRG, genoemd). De overheersing van Oost-Berlijn door de Sovjet-Unie en door de geheime dienst van de DDR, de Stasi, zorgde voor veel onderdrukking en achterdocht. De sporen van die oude DDR zijn nog merkbaar in (de karakters van) de roman.
Behalve Berlijn zijn er een paar uitstapjes van de hoofdkarakters naar de steden Halle en Frankfurt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Private Berlin’: zal Mattie er met haar collega’s in slagen om de identiteit van de moordenaar van Chris te achterhalen en op die manier meer moorden kunnen voorkomen?


Verteller:

De roman ‘Private Berlin’ heeft twee vertellers: een auctoriale en een ik-verteller. In de meeste hoofdstukken is er een alwetende verteller aan het woord. In enkele hoofdstukken spreekt een ik-verteller – de moordenaar – tot de lezer, als in een soort audio-boodschap. Die laatste verteller is nogal verknipt en hij zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Private Berlin’  zijn:
• ‘Mattie’ (Mathilde) Engel: een agente in dienst van ‘Private’. Zij werkte eerst voor de Berlijnse politie (‘Kripo’), maar sinds een paar jaar is ze in dienst van het bureau. Zij is een ongehuwde moeder die samenwoont met haar zoontje en haar tante;
• Niklas: de 9-jarige zoon van Mattie;
• Aunt Cäcilia: de tante van Mattie. Zij woont bij Mattie en zorgt voor het huishouden. Zij is al boven de zeventig.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Private Berlin’  zijn:
Medewerkers van ‘Private’:
• Jack Morgan: het hoofd van ‘Private’; hij werkt meestal vanuit het hoofdkantoor in Los Angeles;
• Katharina (‘Kat’) Doruk: hoofdonderzoeker bij ‘Private’, de beste vriendin van Mattie;
• Dr. Ernst Gabriel: forensisch expert bij ‘Private’;
• Tom Burkhart: een nieuwe collega van Mattie bij ‘Private’;
• Daniel Brecht: een medewerker uit Amsterdam. Hij is een lange, magere, bijna albino-achtige verschijning;
Politiemensen uit Berlijn, leden van de Kripo, de Kriminal Polizei:
• Hauptkommisar Hans Dietrich: de 52-jarige hoofdcommissaris van de Kripo. Hij heeft een slechte band met zijn bejaarde vader;
• Inspector Sandra Weigel: de assistente van Dietrich. Zij loopt sinds kort stage bij de politie;
• Risi Baumgarten: een federale agent;
Andere bijfiguren:
• Hermann Krüger: een ca.50-jarige miljonair. Hij heeft veel kunst, auto’s en bedrijven. Hij heeft een vrouw en twee maîtresses – en dagelijks contact met meerdere prostituees;
• Agnes Krüger: de echtgenote van Hermann. Zij blijft alleen vanwege het geld bij haar man;
• Rudy Krüger: de zoon van de Krügers. Hij is kunstschilder;
• Maxim Pavel: een rijke Russische nachtclubeigenaar;
• Cassiano: een voetballer voor Hertha Berlin; een playboy;
• Perfecta Delores: de echtgenote van Cassiano;
• Darek Eberhardt: een boer die naast het weeshuis – Waisenhaus 44 – bij de stad Halle woont;
• Hariat Ledwig: de gepensioneerde directrice van Waisenhaus 44, het vroegere weeshuis;
• Artur, Rolf Christoph Wolfe, Ilse Frei, Ilona Frei, Greta Amsel,  Kiefer Braun: weeskinderen die in 1980 bij het Waisenhaus werden afgeleverd;
• Chris Schneider: een agent bij ‘Private’; hij kent de weeskinderen van heel lang geleden;
• Genevieve, Michelle: twee prostituees uit een nachtclub;
• Isaac Ehrlichmann: een eigenaar van een kunstgalerie;
• Conrad Dietrich Frommer: de vader van hoofdcommissaris Dietrich, een oude, verbitterde ex-militair (uit de Oost-Duitse DDR).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Private Berlin’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Private Berlin’ is de vijfde roman in de ‘Private’-serie. De romans zijn afzonderlijk te lezen; het verbindende tussen de verhalen is het bureau ‘Private’, een organisatie die met de meest moderne middelen misdaden oplost, vaak naast of in samenwerking met plaatselijke of federale politie.

James Patterson schreef dit boek samen met Mark Sullivan, een Amerikaanse auteur (1958, Medford, Massachusetts) van thrillers. Een aantal van de ‘Private’-boeken schreven zij samen (hoewel James Patterson als de hoofdauteur vermeld staat).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Paterson.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Zero Day van David Baldacci
• The Husband van Dean Koontz
• Finders Keepers van Stephen King


Citaat:
Is there anything like it? The sound of women laughing? I feel alive here among these laughing women. I can be anyone I want to be. They can be anyone I want them to be.
And that’s a relief after such a long and difficult day.
But as I wander, evaluating the women against my criteria, my mind keeps flashing to the expression on my friend the thief’s face when I hit him with the stun gun. (pp.159-160)

Vragen over het boek:

1. Waarom was Chris zo roekeloos tijdens zijn verkenning van het slachthuis?
2. Wat heeft het weeshuis – Waisenhaus 44 – met het slachthuis – The Slaughterhouse – te maken?
3. Wie is ‘the invisibe man’ en hoe lukte het hem om zo lang onzichtbaar te blijven?
4. Waarom is (voornamelijk) Oost-Berlijn het decor van deze thriller?

 

^ Terug naar boven

Comments are closed.