3/5 - (1 stemmen)

Rainbows of the Moon

Niveau:
Genre: war
Thema: burgeroorlog

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The lake was quiet, deceptively quiet, almost as if nature was aware that the forces of violence were at work.
In the shadows, edging on to a field where sheep nibbled nervously, tall green reeds with purple seed heads kept up a continuous rustle as they nodded and swayed like brittle cane in a gentle breeze.
Above them, a single swallow streaked towards the clumps of sally bushes, flipped, and with a slight flutter of its wings skimmed the dark brown waters, intent on its quest for food and impervious to the movements of either man or beast below.
Other small birds, however, had secreted themselves in the sallies and had ceased to sing.
The black-faced mountain sheep shifted about uncertainly, occasionally emitting a plaintive bleat, a mindless mass of frightened eyes and blue-dyed wool.
Farther up the lake, two swans with an entourage of four large brown cygnets moved with infinitely more grace as they glided quietly towards the more secluded upper reaches of their home.
All, except the swallow, were making way for the only other movement on the lake, a movement that was man-made.
Watched by unseen eyes, a model boat, white as a seagull and not much bigger, made its way across the lake where the water narrowed in the middle between two outcrops of rock. Now and then its whiteness sparkled in the sun, and its shadow flitting over the muddy bottom, sent shoals of perch and other predators of the deep lunging for cover.

© Canongate Kelpies, 1989/1993.

^ Terug naar boven

Algemeen

Twee jongens, William en James Pius, zien gelijktijdig een modelboot op een meertje varen. Ze grijpen alle twee naar de boot en beweren dat zij de eersten waren die hem vastpakten. William is een Protestantse Noord-Ierse jongen, James Pius is een Rooms-Katholieke Noord-Ierse jongen. Geen probleem zou je zeggen – maar in het Noord-Ierland van 1983 is het dat wel. Er woedt een burgeroorlog.
Britse soldaten bestrijden de Rooms-Katholieken Noord-Ieren en Ieren, Protestantse Noord-Ieren vechten tegen Rooms-Katholieke Ieren en Noord-Ieren. En dat doen ze al jaren. Britse soldaten sneuvelen, Noord-Ieren komen om of worden gevangen gezet. James Pius heeft familieleden die dat overkwam en ook William is familieleden kwijtgeraakt. Dus de onderlinge haat is groot.
De jongens lopen langs de oevers van het meer, elk met een hand op de gevonden modelboot. Maar aan de ene kant van het meertje loeren zwaar bewapende Britse soldaten op de jongens. En aan de andere kant staan zwaar bewapende (Noord-)Ieren te wachten tot de jongens de boot loslaten.
Want in die boot bevindt zich een bom …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Tom McCaughren

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Ierland en Noord-Ierland (Ulster)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 16 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Rainbows of the Moon’ vertelt een oorlogsverhaal. Het was een oorlog die maar in een klein gebied plaatsvond, maar die erg bloederig was. Ieren, Protestants Noord-Ieren, Rooms-Katholieke Noord-Ieren en Britse soldaten stonden elkaar naar het leven. De (burger)oorlog die bekend werd onder de (verwarrende) naam ‘The Troubles’ duurde jaren – het felst in de periode 1970-1990.


WAT MOET JE WETEN?

‘Rainbows of the Moon’ is een oorlogsroman over een burgeroorlog waarbij Protestantse en Rooms-Katholieke Noord-Ieren elkaar naar het leven stonden. Er vielen veel doden en gewonden en de vrede is weliswaar gesloten, maar de haat vaak nog aanwezig bij veel families die getroffen werden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Rainbows of the Moon’ is soms wel lastig. Je moet de Engelse taal goed beheersen om het verhaal helemaal te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet altijd gemakkelijk.
Het verhaal is heel spannend en soms zelfs wel een beetje grappig (twee jongens die vechten om een bootje …). Het lachen vergaat je echter wel wanneer je leest hoe bloedig die gevechten in werkelijkheid waren: de ruzie om een bootje is dan eigenlijk te belachelijk voor woorden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Rainbows of the Moon’ een boek met een literair niveau B 3d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman is heel spannend geschreven. Het verhaal is soms heel heftig.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Rainbows of the Moon’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1980-1990. In deze jaren (maar ook in de jaren daarvóór) waren er veel aanslagen en gevechten tussen Britse soldaten, Noord-Ierse Protestanten en Noord-Ierse Rooms-Katholieken.


Plaats:

De setting van ‘Rainbows of the Moon’ is het grensgebied tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland (Ulster), het landsdeel dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Rainbows of the Moon’: wie zal de boot krijgen – en wat heeft die persoon er aan …?


Verteller:

De roman heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Rainbows of the Moon’ zijn:
• James Pius: een Rooms-Katholieke Noord-Ierse jongen. Hij heeft een zus en broers. Maar één van zijn broers is gesneuveld in de burgeroorlog en een zus en een broer zitten gevangen. James Pius haat iedereen die Protestants is;
• William: een Protestantse Noord-Ierse jongen. Hij heeft ouders die rustig proberen te boeren op hun boerderij. Maar Williams oom is gesneuveld in de burgeroorlog en tijdens het werk op de boerderij zijn de ouders van William altijd bang dat er ergens een bom is geplaatst. William haat iedereen die Rooms-Katholiek is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Rainbows of the Moon’ zijn:
Engelse soldaten:
• Sergeant Striker: een onverschrokken militair die waarschijnlijk al in heel veel oorlogen gevochten heeft, de leider van zijn groepje soldaten;
• Privates (Soldaten) Smith, Brown, Peacock, Mannering en Corporal Willoughby.
(Noord-)Ierse vrijheidsstrijders:
• Sean the Hawk: de leider van de groep, een nietsontziende, dappere strijder;
• Andere strijders: Francey the Professor (de bouwer van de boot met de bom erin), Cathal Óg, Seamus;
Anderen:
• George: een alcoholist die alleen in een oude caravan woont;
• Oude man: een man die in een oude kerk woont;
• Martina: de zus van James Prius.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Rainbows of the Moon’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Rainbows of the Moon’ is een jeugdroman over de oorlog. Mr McCaughren baseerde zich op artikelen en rapporten over oorlog tussen de verschillende partijen in Noord-Ierland, waarbij allerlei wapens en allerlei strategieën uitgeprobeerd werden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tom McCaughren.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Children of Lir van Michael Scott
Melody for Nora van Mark O’Sullivan
A Cageful of Butterflies van Lesley Beake


Citaat:
‘Understanding of what?’ asked William.
‘Our differences, of course.’
‘And do you think there will ever be a united Ireland?’ asked James Pius.
‘Unity,’ the old man replied, ‘isn’t just a geographical thing. It’s the unity of hearts and minds that really counts.’
‘And will we ever see that type of unity here in the north?’ asked William.
‘The type of unity I’m talking about,’ said the old man, ‘is as hard to find as rainbows of the moon. I know I won’t live to see it, but perhaps you might.’
‘But there’s no such thing as rainbows of the moon,’ said James Pius.
‘Oh, there is,‘ the old man assured him. ‘There is. But like many things in life, you won’t see one unless you look for it …’ (p.124)

Vragen over het boek:

1. Waarom hebben de Noord-Ieren een bom in een boot verstopt?
2. Waarom is Sergeant Striker zo’n bijzondere soldaat?
3. Op welke manier is Martina belangrijk voor het verhaal?
4. Wie krijgt de boot uiteindelijk? Wat vind je van die oplossing van de schrijver?
^ Terug naar boven

Comments are closed.